Εγκατάσταση επιλογής iPXE σε ΛΣ - ΔΕΝ δουλεύει

Ξεκίνησε από mandarinos, 26 Ιαν 2023, 08:38:16 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

mandarinos

Το πρόβλημα:

Έχουμε στο σχολείο κάτι φορητά Lenovo E595 (από ΕΣΠΑ), 64μπιτα και με καλή ποσότητα RAM (αν θυμάμαι καλά, 8 GBytes), που τα βάλαμε σε αίθουσες γιά βοηθήματα διδασκαλίας με προβολέα.
Επειδή θέλω να συνδέσω όλα τα μηχανήματα των αιθουσών επάνω στο LTSP, δοκίμασα ν' αλλάξω το BIOS / UEFI σ' ένα τέτοιο φορητό, ώστε να μπορεί να ξεκινάει κι από δίκτυο. Δεν μπόρεσα να μπω στο BIOS / UEFI, επειδή προφανώς είναι προρρυθμισμένα γιά μηδέν καθυστέρηση. Ωστόσο, επειδή στον δίσκο τους έχουν και Ms-Windows (10) και Ubuntu (18), βγαίνει ένα πινακάκι επιλογών, το οποίο (περιέργως!) μου δίνει επιλογή να μπαίνω και στο BIOS / UEFI.

Με το BIOS /UEFI πλέον ανοιχτό, δοκίμασα ν' αλλάξω ρυθμίσεις, αλλά δεν κατάλαβα αν μπορώ ν' αλλάξω τις προτεραιότητες της εκκίνησης. (Και μάλλον δεν μπορώ.) Οπότε, η επιλογή ήταν να βάλω είτε το Win32-loader, είτε το iPXE μέσω Ubuntu. (Σελίδες 45 / 46 στο νέο εγχειρίδιο.)

Άμ, δέ!!! Δεν δουλεύει ούτε η μία επιλογή, ούτε η άλλη. (Βγάζει και κάτι διαγνωστικά "signature invalid", κτλ.)

Τί πράττουμε;

Υγ: Το να το κατσαβιδιάσω και ν' αποσυνδέσω τον σκληρό δίσκο (οπότε, τί θα κάνει; αναγκαστικά εκκίνηση από δίκτυο!), είναι ...σκληρή λύση! Πρέπει να περάσω σεμινάριο τις συναδέλφισσες των άλλων ειδικοτήτων, και να τις καθησυχάσω ότι δεν τρώει ανθρώπους! lol!!!

mandarinos

Μιά λύση ακόμη, είναι να δω αν υπάρχει ανανέωση του BIOS / UEFI. (Και μάλλον από κάποιο utility της Lenovo μέσω Ms-Windows, διότι μέσα από το ίδιο το περιβάλλον δεν το κόβω εφικτό. Είναι αρκετά πρωτόγονο, text mode, δεν νομίζω ότι γίνεται.) Οπότε, μπορεί και να έχουν βάλει δυνατότητα μόνιμης αλλαγής της σειράς του boot.

Δεν το κοίταξα ακόμη. Θα το δω και θα σας πω. Αλλά, το πρόβλημα της μη λειτουργίας των utilities γιά το iPXE, παραμένει.


mandarinos

Έχει utility, όπως το μάντεψα. Θα δω, όμως, αν κάνει updates της προκοπής - κυρίως αυτή που θέλω.

alkisg

Το invalid signature μάλλον σημαίνει ότι είναι ενεργοποιημένο το secure boot στις ρυθμίσεις του BIOS. Δοκίμασε να το απενεργοποιήσεις, το iPXE δεν δουλεύει όταν το secure boot είναι ενεργοποιημένο.

Αν θες βοήθεια στις προτεραιότητες εκκίνησης του BIOS, πρέπει να ανεβάσεις screenshots, όσα περισσότερα μπορείς τόσο καλύτερα.

mandarinos

Οκ, όταν θα έχουμε μεγάλο διάλειμμα, ώστε να μην απασχολώ την τάξη στην αίθουσα με το φορητό, και να το δω με την ησυχία μου.

(Στο μεταξύ, επειδή ξέρω πως απ' αυτά τα φορητά έχουν δώσει και σε άλλα σχολεία, ίσως προλάβει κάποιος συνάδελφος να δοκιμάσει πρώτος την απενεργοποίηση του secure boot και να μας ενημερώσει. Αν όχι, εγώ εντός -μάλλον- του τρέχοντος πρωϊνού.)

markakis

Αν κατάλαβα καλά από το πρώτο μήνυμα που έγραψες, δεν κατάφερες να μπεις στο BIOS του laptop. Από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσεις γιατί εκεί είναι οι ρυθμίσεις για το Boot from LAN. Δεν νομίζω να υπάρχει σύγχρονος υπολογιστής που να μην υποστηρίζει αυτή τη δυνατότητα.

Ίσως σε βοηθήσουν σε αυτό οι παρακάτω οδηγίες:
https://support.lenovo.com/gr/el/solutions/ht104668-how-to-select-boot-device-from-bios-boot-menu-ideapad-thinkpad-thinkstation-thinkcentre-ideacentre

Λάβε υπόψη σου αυτό που έγραψε ο Άλκης για το Secure Boot, όπως επίσης ότι καμιά φορά η ενεργοποίηση αυτής της επιλογής στο BIOS είναι λίγο πιο περίπλοκη. Για παράδειγμα, σε κάτι desktop Acer που ήρθαν μέσω ΕΣΠΑ στη Κρήτη πριν 2-3 χρόνια, η ενεργοποίηση του Boot from LAN γίνεται αφού πρώτα ενεργοποιήσεις το "Onboard LAN Option ROM" από το μενού Advanced και μετά να επιλέξεις LAN ως 1st Boot Device, διαφορετικά δεν δουλεύει.

gidarakos

Παράθεση από: mandarinos στις 26 Ιαν 2023, 08:38:16 ΠΜΜε το BIOS /UEFI πλέον ανοιχτό, δοκίμασα ν' αλλάξω ρυθμίσεις, αλλά δεν κατάλαβα αν μπορώ ν' αλλάξω τις προτεραιότητες της εκκίνησης. (Και μάλλον δεν μπορώ.) Οπότε, η επιλογή ήταν να βάλω είτε το Win32-loader, είτε το iPXE μέσω Ubuntu. (Σελίδες 45 / 46 στο νέο εγχειρίδιο.)

Καλύτερα να ανατρέχεις στην επικαιροποιημένη τεκμηρίωση: https://ts.sch.gr/wiki/linux/
1) https://ts.sch.gr/wiki/linux/ltsp/netboot/
2) https://ts.sch.gr/wiki/linux/guides/bios-uefi-netboot/

mandarinos

Καλημέρες, κι ευχαριστώ άπαντες γιά βοήθεια!

Η δυνατότητα γιά netbooting ήταν ενεργοποιημένη. (Κατά πάσα πιθανότητα, η κάρτα δικτύου ήταν ρυθμισμένη κι αυτή να δέχεται net image.) Το secure boot ήταν απενεργοποιημένο. Είχε, όμως, παρακάτω και μία επιλογή (κάτι σαν) να κάνω reset τα "κλειδιά" στη βάση δεδομένων του secure boot (ώστε "αργότερα να βάλω τα δικά μου", όπως έγραφε). Την έκανα, θεωρώντας πως αυτά εμποδίζουν - κι έμεινα εκεί. (Τί "καινούργια" να βάλω; :)  )

Μπήκα Ms-Windows, μπήκα Ubuntu Linux, πάλι τίποτε. Ειδικά στα Ms-Windows έλεγε ότι αυτό που πάει να εγκαταστήσει (δηλ. το Win32-loader) "δεν είναι αξιόπιστο", και σταμάτησε. Δεύτερη φορά με "open as admin", τα ίδια.

Τώρα, βέβαια, το να μιλάω έτσι, χωρίς να παρουσιάσω επιλογές BIOS και επακριβώς τα διαγνωστικά κατά την εγκατάσταση, δεν έχει πολύ νόημα. Εάν πάρω την άδεια να το πάρω σπίτι γιά Σ/Κ, τότε θ' ανεβάσω screen captures / logfiles και φωτο από κινητό γιά τις επιλογές του BIOS.

vovos

Καλημέρα! Έχω έναν Lenovo E15 (άρα δεν ξέρω αν είναι το ίδιο σε εσένα) και αυτά που έκανα ήταν τα εξής:
1) F1 συνέχεια όταν ανάβει ο υπολογιστής μέχρι να μπω στο BIOS/UEFI.
2) Από το μενού αριστερά επέλεξα "Startup".
3) Στα δεξιά τώρα, στο "Network Boot" έβαλα "PXE Boot".
4) Το κρίσιμο τώρα: Χωρίς να αλλάξεις το "Startup" (στα αριστερά), υπάρχει στα δεξιά πάνω-πάνω έχει ένα βελάκι και δίπλα λέει "Boot". Το πατάς (ναι είναι clickable!) και σου ανοίγει ένα καινούριο παράθυρο που σου δείχνει το Boot order το οποίο μπορείς να αλλάξεις με drag and drop.
5) Τέλος πατάς πάλι στο αριστερό μενού την επιλογή "Config" και βεβαιώνεσαι ότι στο "UEFI Network Boot Priority" έχει επιλεγμένο το "IPv4 First".

mandarinos

Καλημέρα! Ναι, το ίδιο είναι. Θα δοκιμάσω κι αυτόν τον τρόπο. Ευχαριστώ!