Πρόγραμμα Σπουδών Τμήματος Πληροφορικής ΙΕΚ

Ξεκίνησε από nikolasmer, 03 Ιουν 2016, 10:44:18 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

nikolasmer

Γεια σε όλους.
Προσπαθώ να ανασκαλέψω το πρόγραμμα σπουδών τμημάτων Πληροφορικής στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Το υπάρχον πρόγραμμα στηρίζεται σε μαθήματα πεπαλαιωμένα και με μπόλικη θεωρία η οποία κάνει τους μαθητές να χάνουν στην πορεία το ενδιαφέρον τους.
Επειδή όλη ύλη περιστρέφεται γύρω από τις εξετάσεις πιστοποίησης, θα ήθελα για να κάνω το μάθημα πιο ενδιαφέρον να απαγκιστρωθώ από τη διαδικασία πιστοποίησης και να δώσω στους ενδιαφερόμενους σπουδαστές τα γνωσιακά  εκείνα εφόδια που θα τους δώσουν ευκαιρίες απασχόλησης στο μέλλον.
Άλλωστε η πιστοποίηση καταλήγει να είναι ένα βιβλίο με απαντημένες καμιά 200ριά ερωτήσεις (επικίνδυνο αυτό) τις οποίες ΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ τις διαβάσει ο υποψήφιος περνάει.

Αυτό που  ρωτάω είναι:

Ποιος πιστεύεται ότι θα ήταν ένας καλός κύκλος σπουδών για τους σπουδαστές του τμήματος Πληροφορικής / Web Design / Δίκτυα σε κάποιο Ιδιωτικό ΙΕΚ και σύμφωνα με το επίπεδο των σπουδαστών που συνήθως επιλέγουν σπουδές σε τέτοιους φορείς εκπαίδευσης;

Οι οποιεσδήποτε προτάσεις θα μου ήταν πάρα πολύ χρήσιμες αυτή τη στιγμή.
Μερεντίτης Νικόλαος
Πληροφορικός

nikolasmer

Πήρα το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ. Έβγαλα τα μαθηματικά και όσα μαθήματα θεώρησα εγώ ως μη απαραίτητα τα οποία δεν ταιριάζουν στη φιλοσοφία του τμήματος του ΙΕΚ και επισυνάπτω τα περιεχόμενα των μαθημάτων. Είναι ένα ενδεικτικό προσχέδιο. Φυσικά θα πρέπει να αφαιρεθούν μαθήματα γιατί οι σπουδές στα Ιδιωτικά ΙΕΚ είναι 2ετής καθώς επίσης και να γίνονται σε πιο απλό και λιτό βαθμό η προσέγγισή τους και η διδασκαλία τους ώστε να γίνονται πιο κατανοητά.

:-[
Αν ενδιαφέρεται κανείς μπορεί να το τροποποιήσει και να το ξανά ανεβάσει με τις όποιες αλλαγές προτείνει. 
Μερεντίτης Νικόλαος
Πληροφορικός

dkontos

Αυτό που προσπαθείς να κάνεις, δηλαδή να βασιστείς στο πρόγραμμα σπουδών ενός τριτοβάθμιου ιδρύματος και να το προσαρμόσεις (για να μην πω υποβαθμίσεις) στην μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση το βλέπω μάλλον λάθος.
Η επιστήμη της Πληροφορικής είναι άρρητα συνδεδεμένη με τα μαθηματικά που από ότι βλέπω τα έχεις αφαιρέσει, με συνέπεια τα περισσότερα από τα μαθήματα που έχεις συμπεριλάβει να τα αντιμετωπίσεις εντελώς επιφανειακά. Αλήθεια υποστηρικτικό υλικό (βιβλία-σημειώσεις) για το συγκεκριμένο επίπεδο σπουδών θα φτιάξεις από την αρχή;
Αν δεν κάνω λάθος ο κύκλος σπουδών ενός ΙΕΚ απευθύνεται σε απόφοιτους (κυρίως) ΓΕ.Λ. ώστε να μπορέσει να τους δώσει κάποιες δεξιότητες γύρω από ένα επιστημονικό τομέα. Η γνώμη μου είναι να πάρεις τα προγράμματα σπουδών του συγκεκριμένου κλάδου των ΕΠΑ.Λ. και να προσπαθήσεις να τα "αναβαθμίσεις" προσαρμόζοντας τα στον χρόνο αλλά και στο υλικό που μπορείς να διαθέσεις.
Οι μαθητές (και όχι οι φοιτητές στους οποίους απευθύνεται το πρόγραμμα σπουδών του ΤΕΙ) για να μην "χαθούν" όπως αναφέρεις θα πρέπει να έχουν αρκετά κομμάτι διαδραστικής εκπαίδευσης στο πρόγραμμα τους. Αυτό σημαίνει πως είναι καλύτερο να αφιερώσεις χρόνο σε εργαστηριακά μαθήματα ή/και ομαδικά projects.
Δεν ξέρω αν βοήθησα κάπως ή σε απογοήτευσα αλλά η συμβουλή μου είναι να προσέξεις μην προσπαθήσεις να εξισώσεις ανόμια πράγματα.
Καλή συνέχεια!!!
   

dpa2006

Αντίστοιχη προσπάθεια είχε γίνει και το 2003 από μια εταιρεία συμβούλων (αν θυμηθώ όνομα το αναφέρω αργότερα...) στην αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των Δημοσίων (και Ιδιωτικών κατ'επέκταση αφού υπεύθυνος ήταν ο ΟΕΕΚ....)  ΙΕΚ.
Είχαν αντιγράψει το πρόγραμμα σπουδών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ με αποτέλεσμα να δίνουν βιβλιογραφία και ύλη βασισμένη στο www.ece.ntua.gr.
Για παράδειγμα στα Λειτουργικά Συστήματα (Ι και ΙΙ θεωρία) η ύλη ήταν αντιγραφή του βιβλίου Λειτουργικά Συστήματα Παπακωνσταντίνου,Μπιλάλης,Τσανάκας
http://www.protoporia.gr/leitoyrgika-systimata-i-p-87906.html
Αντίστοιχα η Αρχιτεκτονική Υπολογιστών είχε πολλά στοιχεία από την Αρχιτεκτονική ΗΥ του Παπακωνσταντίνου(η οποία βασίζεται σε CompArch Patterson....)
http://www.pi-schools.gr/lessons/computers/lykeio/biblia_lyk.php
και το Λογισμικό Τρίτων που βοήθησε πολύ,ειδικά σε γράφους προβαδίσματος...
http://www.pi-schools.gr/download/lessons/computers/lykeio/books/technology-operating-system/sw-test.htm
Το Λογισμικό Τρίτων μπορεί ακόμα και τώρα να σε βοηθήσει σε Αρχιτεκτονική Υπολογιστών και Λειτουργικά Συστήματα.
Έστω και σε επίπεδο ΙΕΚ!
http://www.pi-schools.gr/download/lessons/computers/lykeio/books/technology-operating-system/sw-test.htm

Για να μπορέσουμε να βγάλουμε την ύλη,κινηθήκαμε ανάμεσα στα βιβλία του Παπακωνσταντίνου και τα αντίστοιχα σχολικά που υπήρχαν από τους ίδιους συγγραφείς για το τότε Ενιαίο Λύκειο. Χρησιμοποιήσαμε και τμήμα των ΛΣ των τότε ΕΠΑΛ.
για παράδειγμα δεν ανέφερε στο σχολικά κάποιο κομμάτι της ύλης;
το παίρναμε από το Πανεπιστημιακό του Παπακωνσταντίνου τροποποιώντας το κατάλληλα αν χρειαζόταν.

Επίσης χρησιμοποιήθηκε τμήμα των Λειτουργικών Συστημάτων του Κάβουρα.
Φυσικά χρησιμοποιήθηκε το βιβλίο του Tanenbaum και αργότερα αφού είχαν μεταφραστεί τα βιβλία του Stallings.

Καλό θα ήταν να δεις που κινούνται στα αντίστοιχα επίπεδα εκπαίδευσης άλλες χώρες.
Να κάνεις μια αποτίμηση τι θέλεις να διδάξεις και τι μπορεί να διδαχθεί.
Μην ξεχνάς πως τα απαραίτητα Μαθηματικά που υπάρχουν στην Πληροφορικής της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις στη Δευτεροβάθμια(σε όλες τις σχολές συμβαίνει αυτό...)!

ps:θα δω και θα κάνω προτάσεις για τα προγράμματα που προτείνεις,αλλά δεν θα είναι άμεσα,αν αυτό δεν πειράζει,λόγω έλλειψης χρόνου αυτή τη στιγμή.... :(
Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science