Αποστολέας Θέμα: Συμπαράσταση απο ΟΛΜΕ  (Αναγνώστηκε 1498 φορές)

Vangelis

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 795
 • Για ακούτε και κανένα μεγαλύτερο!!!
Συμπαράσταση απο ΟΛΜΕ
« στις: 14 Ιαν 2010, 12:50:31 πμ »
Επιτέλους η ΟΛΜΕ πήρε μαι θετική θέση για τα αιτήματά μας.  Θυμίζω ότι ήταν αντίθετη στο επίδομα πληροφορικής (πρίν αρκετά χρόνια).
Η απόφαση είναι:
Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382 – 33 11 338
www.olme.gr
e-mail: olme@otenet.gr                                                           Αθήνα, 13/1/10
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΞΗ
 
 
Από το Υπουργείο Παιδείας εστάλη έγγραφο (140347/Γ2/11-11-2009) σύμφωνα με το οποίο πρέπει, με ευθύνη των Λ/ντων Δ.Ε., να εγκατασταθεί, στους «φορητούς υπολογιστές» των μαθητών της Α' τάξης των γυμνασίων, λογισμικό το οποίο έχει αποσταλεί στα Γυμνάσια από το Π.Ι.
 
Επειδή θεωρούμε ότι η κατάσταση με την ανάθεση καθηκόντων στους καθηγητές Πληροφορικής έχει υπερβεί κάθε όριο ορθής αξιοποίησης του διδακτικού προσωπικού από τη Διοίκηση και επειδή δεν μπορούμε, πλέον, να διαμαρτυρόμαστε για τον κάθε έναν ιδιώτη που θέλει να προωθήσει τα οικονομικά του ή άλλα συμφέροντα, σε βάρος ενός κλάδου εκπαιδευτικών, που διορίστηκαν όπως όλοι οι άλλοι συνάδελφοι τους για να διδάξουν το αντικείμενο της επιστήμης τους στο σχολείο και όχι ως τεχνικοί υπεύθυνοι, δηλώνουμε ότι:
 
Οι καθηγητές Πληροφορικής είναι πρώτα απ’ όλα εκπαιδευτικοί και πρέπει, επιτέλους, να αφεθούν απερίσπαστοι στο να επιτελέσουν τον εκπαιδευτικό - παιδαγωγικό τους ρόλο, κάνοντας μάθημα όλες τις ώρες που τους έχει ανατεθεί και όχι να απασχολούνται με καθήκοντα που τους αποπροσανατολίζουν από το μάθημα και την τάξη.
 
ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ε - SCHOOL,
Σε σχέση την εγκύκλιο 43991/Λ/15-4-2009 του Υπ.Ε.Π.Θ. για υποχρεωτική εγκατάσταση και λειτουργία του λογισμικού γραμματειακής υποστήριξης «e-school», επισημαίνουμε τα εξής:
'Οπως είναι γνωστό, έως σήμερα, τις σχετικές με τις Νέες Τεχνολογίες εργασίες στα σχολεία (μηχανογράφηση, e-mails, διάφορα πληροφοριακά συστήματα, κ.λπ.) την αναλαμβάνουν συνήθως, με ή χωρίς τη θέληση τους, οι καθηγητές Πληροφορικής, αν και δεν υπάρχει κάποια σχετική απόφαση για το ότι αυτό είναι υποχρέωση τους. Όπως προκύπτει, επίσης, από την προκήρυξη του έργου «e-school», η διαχείριση του δεν είναι μια απλή εργασία καταχώρησης στοιχείων σε μια βάση δεδομένων, αλλά απαιτεί καθημερινή και πολύωρη εργασία, αφού αναφέρεται στο σύνολο των διοικητικών εργασιών και λειτουργιών του σχολείου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν ένας εκπαιδευτικός να απασχολείται με αυτό και παράλληλα να ασκεί με συνέπεια, πλήρως και     επαρκώς     τα     διδακτικά     και     παιδαγωγικά     του     καθήκοντα.
Για τους παραπάνω λόγους,
 
                                            καλούμε το Υπουργείο Παιδείας:
 
•         να διευκρινίσει ότι η εγκατάσταση του λογισμικού και κάθε άλλη εργασία σε σχέση με την «ψηφιακή τάξη» δεν είναι, σε καμία περίπτωση, ευθύνη των καθηγητών Πληροφορικής
•         να αναγκάσει τις εταιρίες που πούλησαν και κέρδισαν από την υπόθεση «φορητός υπολογιστής», να εγκαταστήσουν το λογισμικό σύμφωνα με την υποχρέωση που είχαν αναλάβει για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, διαφορετικά να μην τις αποζημιώσει.
•                  να θεσμοθέτηση μηχανογραφημένη γραμματειακή υποστήριξη σε επίπεδο σχολείου, με την απασχόληση σε αυτό διοικητικού προσωπικού δηλ. τουλάχιστον ενός γραμματέα εκπαιδευμένου στη χρήση των Τ.Π.Ε. και ειδικά του «e-school» και των λοιπών δραστηριοτήτων που απαιτούν χρήση υπολογιστή (email, πληροφοριακά συστήματα κ.λπ.).
Υπενθυμίζουμε ότι στο άρθρο 19 του Ν.1566/1986 ορίζεται σαφώς η αναγκαιότητα ύπαρξης τμήματος γραμματείας με την τοποθέτηση διοικητικών υπαλλήλων σε σχολικές μονάδες με πλήθος μαθητών πάνω από 200.
 
φαίνεται ότι η παρέμβαση της ΠΕΚΑΠ έπιασε τόπο.  Αντε και σε καλύτερες μέρες.

tropheus

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 173
Απ: Συμπαράσταση απο ΟΛΜΕ
« Απάντηση #1 στις: 14 Ιαν 2010, 07:35:55 πμ »
Μεγάλη συγκίνηση  :'(  Υπάρχουμε και εμείς ...

Λάμπρος Μπουκουβάλας

 • Η παιδεία είναι: στους φτωχούς, ΠΛΟΥΤΟΣ. Στους πλούσιους, ΣΤΟΛΙΔΙ. Στους νέους, ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ (Διογένης) !
 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 1242
  • Το μπλογκάκι μου
Απ: Συμπαράσταση απο ΟΛΜΕ
« Απάντηση #2 στις: 14 Ιαν 2010, 11:49:39 πμ »
Κάλλιο αργά παρά... αργότερα!  ;)
Λάμπρος Μπουκουβάλας
MSc - MRes

http://blogs.sch.gr/lambrosbouk

Ο Θουκυδίδης  (που τον διαβάζουν οι ξένοι, αλλά όχι εμείς)  έγραφε: «Αταλαίπωρος τοις πολλοίς η ζήτησις της αληθείας, και επί τα ετοίμα μάλλον τρέπονται» (Ι, 20, 3). Οι περισσότεροι δηλαδή αναζητούν αβασάνιστα την αλήθεια και στρέφονται σε ό,τι βρίσκουν έτοιμο. Δεν προβληματίζονται…

skoud

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 252
 • Σταύρος Κουνάδης
Απ: Συμπαράσταση απο ΟΛΜΕ
« Απάντηση #3 στις: 17 Ιαν 2010, 02:09:06 μμ »
Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ είναι σύμπτυξη των ανακοινώσεων της ΠΕΚΑΠ για την ψηφιακή τάξη (βλ.: http://www.pekap.gr/Article.php?CatId=1&ArticleId=126 και http://www.alfavita.gr/ank_b/ank15_12_9_0447.php
και για το e-school: (http://www.pekap.gr/Article.php?CatId=1&ArticleId=96 και
http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/ank17_6_9_311.php)

Είναι θετικό ότι γίνονται αποδεκτές οι θέσεις μας και ότι ουσιαστικά πρώτη φορά η ΟΛΜΕ, μετά την πίεσή μας,  αποφασίζει για τα προβλήματα ενός κλάδου της εκπαίδευσης.
Πιθανόν θα ήταν ίσως καλύτερα αν έβγαζε δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις και αν το θέμα για το e-school το γενίκευε περισσότερο, όπως είχαμε ζητήσει, με την έννοια ότι δεν είναι θέμα που πρέπει να απασχολεί μόνο τους καθηγητές Πληροφορικής...
Όμως έστω και έτσι είναι ένα θετικό βήμα... το οποίο αναγκάζει και τον τύπο να μην το αγνοεί:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=121923
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Ιαν 2010, 02:39:48 μμ από skoud »
Ενώ οι μαθητές ξέχασαν από καιρό τα λάθη του δασκάλου, αυτός ακόμα τα θυμάται...

kg

 • Νέος
 • *
 • Μηνύματα: 5
Απ: Συμπαράσταση απο ΟΛΜΕ
« Απάντηση #4 στις: 18 Ιαν 2010, 01:04:04 πμ »
επιτέλους! κάτι είναι κι αυτό!

Wizard

 • Επισκέπτης
Απ: Συμπαράσταση απο ΟΛΜΕ
« Απάντηση #5 στις: 18 Ιαν 2010, 05:39:40 μμ »
Να και το Έθνος!

Σε τεχνικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν μετατραπεί, ουσιαστικά, οι καθηγητές Πληροφορικής στα σχολεία, καθώς καλούνται με έμμεσο τρόπο να παρέχουν υπηρεσίες, όπως η διαχείριση και υποστήριξη λογισμικών, που δεν εμπίπτουν στα καθήκοντά τους.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=9564889

toufeki

 • Επισκέπτης
Απ: Συμπαράσταση απο ΟΛΜΕ
« Απάντηση #6 στις: 18 Ιαν 2010, 07:48:09 μμ »
...ευχαριστούμε συνάδελφε wizard για την άμεση ενημέρωσή μας.

Εγώ προσωπικά έστειλα το link στην λίστα των καθηγητών Πληροφορικής Δωδ/νήσου.

Ελπίζω και άλλοι συνάδελφοι να πράξουν το ίδιο.

Είναι μοναδική ευκαιρία να βγει κάτι θετικό απο την όλη συγκυρία.

Ας κινηθούμε όλοι προς την κατεύθυνση που συμφέρει τους μαθητές μας και όχι τις τσέπες τους.