Παρουσίαση του έργου sch-scripts σε ημερίδα της ΕΛΛΑΚ

Ξεκίνησε από alkisg, 20 Σεπ 2010, 01:22:09 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Συνδεδεμένες εκδηλώσεις

alkisg

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) διοργανώνει Ημερίδα με θέμα "Έργα ΕΛ/ΛΑΚ: Χρήσιμα για το Δημόσιο Τομέα". Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010 στην Αθήνα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στο Αμφιθέατρο 'ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΖΕΡΒΑΣ'.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί και το έργο Προσαρμογή του Ubuntu για τα ελληνικά σχολεία (sch-scripts) που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕΛ/ΛΑΚ, και το οποίο στοχεύει στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και την τεκμηρίωση μιας ολοκληρωμένης λύσης για σχολικά εργαστήρια που να βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα Ubuntu / LTSP.

Επισυνάπτεται η παρουσίαση που θα γίνει σε μορφή OpenOffice, Acrobat Reader και Adobe Flash.

Gnirut

Ωραίο το ubuntu και τα scripts που φτιάξατε και πάνε γάντι με το ότι τα περισσότερα εργαστήρια συμπληρώνουν σε λίγο 10ετία και τα περισσότερα μηχανήματα χρειάζονται αλλαγή τροφοδοτικών, σκληρών, CD-ROM, αύξηση μνήμης κ.ο.κ για να τρέχουν στοιχειωδώς ικανοποιητικά Win XP με SP3. Λεφτά δε για καινούργια εργαστήρια ούτε στα πιο άγρια ονειρά μας, αφόυ λεφτά δεν υπάρχουν ούτε για συντήρηση των υπαρχοντων.

Το ζήτημα είναι όμως ότι πριν από μερικούς μήνες είχαν έρθει από κάποιο ΤΕΙ, πανεπιστήμιο δεν θυμάμαι και με ύφος χιλίων καρδιναλίων μας έκαναν επιμόρφωση στο πως θα "στήνεται" ο windows server στο εργαστήριο, πόσο σημαντικό είναι αυτό και ότι "οπωσδήποτε" πρεπει να είναι στημένο το εργαστηριο κατ'αυτόν τον τρόπο. Επίσης από καιρού εις καιρόν έρχονται κάτι εκπαιδευτικά πακέτα βασισμένα σε λειτουργικό windows τα οποία μάλιστα μας βάζουν να υπογράφουμε ότι εγκατασταθηκαν. Σε αυτή την περίπτωση τι κάνουμε;

Ένα thread που πιστεύω αξίζει να ανοίξει είναι τι γίνεται με τα παλαιολιθικά εργαστήρια που υπάρχουν. Τα μηχανήματα καταρρέουν για διάφορους τεχνικούς λόγους συνέχεια αφού εχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους και λεφτά δεν υπάρχουν καλά-καλά πλεόν ούτε για αναλώσιμα.

alkisg

Παράθεση από: Gnirut στις 20 Σεπ 2010, 10:28:17 ΠΜ
Το ζήτημα είναι όμως ότι πριν από μερικούς μήνες είχαν έρθει από κάποιο ΤΕΙ, πανεπιστήμιο δεν θυμάμαι και με ύφος χιλίων καρδιναλίων μας έκαναν επιμόρφωση στο πως θα "στήνεται" ο windows server στο εργαστήριο, πόσο σημαντικό είναι αυτό και ότι "οπωσδήποτε" πρεπει να είναι στημένο το εργαστηριο κατ'αυτόν τον τρόπο.
Οι τεχνικοί αυτοί των πανεπιστημίων ακολουθούν τις οδηγίες εγκατάστασης ΣΕΠΕΗΥ που έχει εκδώσει η Υπηρεσία Τεχνικής Στήριξης. Αυτή προδιαγράφει το πώς πρέπει να στηθούν τα εργαστήρια και οι τεχνικοί των πανεπιστημίων απλά το μεταφέρουν στους υπεύθυνους εργαστηρίων.
Εάν θέλετε να δείτε λίστα με όλες τους διαθέσιμους οδηγούς (εργαστήρια με 2000, 2003, Ubuntu κτλ) και να τους κατεβάσετε σε μορφή .pdf, συνδεθείτε πρώτα στη σελίδα http://ts.sch.gr με τον λογαριασμό σας στο ΠΣΔ, και μετά πηγαίνετε στη σχετική ενότητα της βιβλιοθήκης.

Τα sch-scripts αναπτύχθηκαν σε στενή συνεργασία με την Τεχνική Στήριξη ΣΕΠΕΗΥ (είμαι και στις δύο ομάδες), ακριβώς για να είναι 100% σύμφωνα με της προδιαγραφές της. Μάλιστα, η Τεχνική Στήριξη ήταν η πρώτη που εισήγαγε το Ubuntu / LTSP στα σχολεία, σε πιλοτικό πρόγραμμα του ΥΠΔΒΜΘ.
Η παλιότερη έκδοση των sch-scripts που δεν είχε λειτουργίες διαχείρισης τάξης αναπτύχθηκε κατά τη συγγραφή του οδηγού εγκατάστασης Ubuntu 9.04 / LTSP, ενώ η καινούργια (που ξαναγράφηκε εξ' αρχής με χρηματοδότηση της ΕΛΛΑΚ) θα αναφέρεται στο νέο οδηγό για Ubuntu 10.04 / LTSP, όταν αυτός ετοιμαστεί από την Τεχνική Στήριξη.

Άρα, αν κάποιος τεχνικός ή άλλος ενδιάμεσος παράγοντας σας πει ότι η συγκεκριμένη λύση δεν είναι εγκεκριμένη, πείτε του να επικοινωνήσει με την Υπηρεσία Τεχνικής Στήριξης ΣΕΠΕΗΥ για να τον ενημερώσουμε ορθότερα.


Παράθεση από: Gnirut στις 20 Σεπ 2010, 10:28:17 ΠΜΕπίσης από καιρού εις καιρόν έρχονται κάτι εκπαιδευτικά πακέτα βασισμένα σε λειτουργικό windows τα οποία μάλιστα μας βάζουν να υπογράφουμε ότι εγκατασταθηκαν. Σε αυτή την περίπτωση τι κάνουμε;
Η εγκατάσταση Ubuntu/LTSP δεν επηρεάζει την υπάρχουσα εγκατάσταση Windows. Εάν θέλετε και έχετε όρεξη, εγκαταστήστε τα στα Windows.
Όμως έχει γίνει κίνηση πάλι από την Τεχνική Στήριξη ΣΕΠΕΗΥ για την μεταφορά όλων των διαθέσιμων εκπαιδευτικών λογισμικών σε Ubuntu, η οποία εγκρίθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, και τα λογισμικά γίνονται διαθέσιμα μέσω του αποθετηρίου http://ts.sch.gr/repo (προστίθενται τακτικά νέα λογισμικά εκεί).
Έτσι, πάρα πολλά παίζουν ήδη σε Ubuntu και εγκαθίστανται μάλιστα πολύ ευκολότερα από ότι στα Windows.