7.2 Διαφορές VCs - Datagrams

Ξεκίνησε από mplexus, 03 Νοε 2009, 09:42:48 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

mplexus

Συνάδελφοι,

σχετικά με σύγκριση VCs και Datagrams, είναι σωστό ότι στα VCs συνήθως τα πακέτα φτάνουν με τη σειρά που στάλθηκαν..; (το βιβλίο αναφέρει ότι χρησιμοποιείται κυρίως για υπηρεσίες με σύνδεση)

επίσης, το πρωτόκολλο UDP εξασφαλίζει ότι τα πακέτα θα φτάσουν με τη σειρά που στάλθηκαν;

ευχαριστώ!



meteo_xampos

Είναι σωστό ότι τα πακέτα στα VCs φτάνουν συνήθως με τη σειρά που στάλθηκαν. Το πρωτόκολλο UDP δεν εξασφαλίζει
ότι θα φτάσουν τα πακέτα με τη σειρά που στάλθηκαν.

Νίκος Κονδύλης

Προσπάθησα να φτιάξω έναν πίνακα αντλώντας κυρίως πληροφορίες από το 1ο κεφάλαιο του σχολικού βιβλίου. Τον παραθέτω παρακάτω. Επειδή έχω να ασχοληθώ με τη θεωρία δικτύων από τότε που ήμουν φοιτητής( ::)), αν μπορεί κάποιος ας με διορθώσει, όπου έχω γράψει κάτι που δεν ισχύει...


Νοητό κύκλωμα + Υπηρεσία με σύνδεση   

1.   Επιλέγεται η καλύτερη διαδρομή πριν αρχίσει η αποστολή των πακέτων.
2.   Τα πακέτα ακολουθούν την ίδια διαδρομή που έχει αποφασιστεί από την αρχή και στέλνονται με τη σειρά.
3.   Παρέχεται αξιόπιστη σύνδεση, οπου υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου λαθών και επαναποστολής πακέτων.



Νοητό κύκλωμα + Υπηρεσία χωρίς σύνδεση   

1.   Επιλέγεται η καλύτερη διαδρομή πριν αρχίσει η αποστολή των πακέτων.
2.   Τα πακέτα ακολουθούν την ίδια διαδρομή που έχει αποφασιστεί από την αρχή και στέλνονται με τη σειρά.
3.   Δεν παρέχεται αξιοπιστία στη μεταφορά των πακέτων, χωρίς να υπάρχει, συνήθως, η δυνατότητα επαναποστολής πακέτων που έχουν σταλεί λάθος ή χάθηκαν.



Αυτοδύναμα πακέτα + Υπηρεσία με σύνδεση   

1.   Το κάθε πακέτο ακολουθεί τη δική του διαδρομή.
2.   Τα πακέτα ενδέχεται να φτάσουν στον παραλήπτη με διαφορετική σειρά από αυτή που στάλθηκαν. (??)
3.   Παρέχεται αξιόπιστη σύνδεση, οπου υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου λαθών και επαναποστολής πακέτων.



Αυτοδύναμα πακέτα + Υπηρεσία χωρίς σύνδεση
   
1.   Το κάθε πακέτο ακολουθεί τη δική του διαδρομή.
2.   Τα πακέτα ενδέχεται να φτάσουν στον παραλήπτη με διαφορετική σειρά από αυτή που στάλθηκαν.
3.   Δεν παρέχεται αξιοπιστία στη μεταφορά των πακέτων, χωρίς να υπάρχει, συνήθως, η δυνατότητα επαναποστολής πακέτων που έχουν σταλεί λάθος ή χάθηκαν.

zsdregas

Η αξιοπιστία δεν έχει σχέση με το αν η υπηρεσία είναι με σύνδεση ή όχι.
Υπηρεσία με σύνδεση σημαίνει ότι πριν αρχίσει η μετάδοση των δεδομένων γίνεται μια αρχική
επικοινωνία μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη και εγκαθίσταται η επικοινωνία μεταξύ τους.
Ενώ, χωρίς σύνδεση σημαίνει ότι ξεκινά αμέσως η αποστολή δεδομένων χωρίς ο αποστολέας να ξέρει αν ο παραλήπτης μπορεί να επικοινωνήσει ή όχι.

Το TCP για παράδειγμα είναι πρωτόκολλο που παρέχει αξιόπιστη υπηρεσία με σύνδεση. To TCP, βέβαια, χρησιμοποιεί το IP, το οποίο είναι ένα πρωτόκολλο που παρέχει μη αξιόπιστη υπηρεσία, χωρίς σύνδεση.
Που σημαίνει ότι το IP δεν ασχολείται με διόρθωση λαθών (μη αξιόπιστο) και ξεκινά αμέσως η αποστολή των δεδομένων του (χωρίς σύνδεση).
Το TCP στέλνει ένα αναγνωριστικό, ας πούμε, πακέτο για να δει αν μπορεί να επικοινωνήσει (υπηρεσία με σύνδεση) και είναι υπεύθυνο για τη διόρθωση λαθών που θα βρει (αξιόπιστο).

Λαμπράκης Μανώλης

Συνάδελφοι καλησπέρα σε όλους

φέτος άρχισα πρώτη χρονιά το μάθημα Δίκτυα ΙΙ, έχω ένα μαθητή στο φροντιστήριο που άρχισε από τώρα ... όσο ασχολούμε με το μάθημα στην πράξη θεωρώ ότι έχει αρκετά θέματα που θέλουν ανάλυση. Όπως για παράδειγμα που είχε συζητηθεί σε αυτό το θέμα...να εκφράσω και εγώ κάποιες απορίες μου
1) πως μπορούμε να συνδιάσουμε πχ υπηρεσία με σύνδεση με αυτοδύναμα πακέτα ??στο κεφάλαιο 1 σελ 16 του σψολικού βιβλίου αναφέρει ότι υπηρεσία με σύνδεση είναι αξιόπιστη από άκρο σε άκρο, η οποία μεταφέρει τα πακέτα με την σειρά που στάλθηκαν...αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την λογική των αυτοδύναμων πακέτων; εκτός εάν η έννοια της σύνδεσης αναφέρεται στην αξιοπιστία, οπότε ισχύει ο πίνακας του συναδέλφου "Νίκος Κονδύλης"... και εγώ έτσι θα προσπαθούμε να το συνδιάσω...
2)
α) το TCP / IP χρησιμοποιεί το TCP --> προσαναλοτισμένες στη σύνδεση--> άρα αξιόπιστες
β) και το IP --> χωρίς σύνδεση--> μη αξιόπιστες

α+β) --> το TCP/IP είναι προσανατολισμένο στην τεχνολογία χωρίς σύνδεση λόγω του IP (λέει το σχολικό σελ 231), δηλαδή χρησιμοποιούμε datagrams, και το TCP έχει την ευθύνη της αξιοποστίας (άρα σύνδεση = αξιοπιστία??????)
πως σας φαίνεται η λογική του 2)?????

προσωπικά εκφράζω την άποψη (την είχα πει ξανά) ότι το μάθημα είναι αρκετά "βαρύ", με έννοιες οι οποίες αν μείνουν στο "θεωρητικό" επίπεδο κατανόησης είναι κατανοητές, όμως αν κάποιος χρειαστεί να αναλύσει λεπτομέριες κάπου χάνεται το πράγμα....ευχαριστώ

Sammy Dead

Έχει σχέση η υπηρεσία με τη φιλοσοφία των πακέτων; Για παράδειγμα, το FTP είναι υπηρεσία με σύνδεση (εφόσον χρειάζεται σύνδεση μεταξύ client και server), παραδίδει στο TCP και επείτα τα πακέτα (π.χ. πιστοποίηση χρήστη) ακολουθούν τη δική του διαδρομή το καθένα για να φτάσουν απέναντι. Με σύνδεση, αυτοδύναμα πακέτα. Έτσι δεν είναι;

Το TCP έχει την ευθύνη της αξιοπιστίας (εφόσον κάνει έλεγχο ροής, χρησιμοποιεί αριθμούς επιβεβαίωσης κλπ). Το πρόβλημα μου είναι αν υπάρχουν εφαρμογές που λειτουργούν χωρίς σύνδεση και τί γίνεται τότε στο μεταφοράς. Η φιλοσοφία (VC ή datagram) θα αποφασιστεί στο Δικτύου.

Απόψεις;