ΣΕΠΕΗΥ με Ubuntu 22.04/LTSP/sch-scripts/Επόπτη

Ξεκίνησε από alkisg, 29 Αυγ 2022, 08:33:01 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg

Τα λογισμικά και οι σελίδες υποστήριξης για εργαστήρια Πληροφορικής με Ubuntu 22.04/LTSP/sch-scripts/Επόπτη είναι όλα έτοιμα:

  • Wiki: παρέχονται οδηγίες καθαρής εγκατάστασης του Ubuntu MATE 22.04 ενώ αυτή τη φορά υποστηρίζονται χωρίς πρόβλημα και αναβαθμίσεις από Ubuntu MATE 20.04.
  • Ubuntu: το Ubuntu MATE 22.04 δεν έχει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το 20.04, περιλαμβάνει κυρίως νέες εκδόσεις προγραμμάτων Firefox, LibreOffice κλπ.
  • LTSP: ανεβάσαμε τη νέα έκδοση 22.01 στα αποθετήρια του Ubuntu.
  • sch-scripts: ανεβάσαμε την νέα έκδοση 22.04 στο αποθετήριο της Τεχνικής Στήριξης. Υποστηρίζει από Ubuntu 18.04 έως 22.04.
  • Επόπτης: ανεβάσαμε τη νέα έκδοση 22.01 στα αποθετήρια του Ubuntu.
  • Συζητήσεις: εκτός από τις συζητήσεις εδώ στο φόρουμ, παρέχεται και ζωντανή βοήθεια στα σχολεία μέσω του νέου πρωτοκόλλου Matrix ή του παλιότερου IRC.

Σημείωση: υποστηρίζονται οι εκδόσεις Ubuntu MATE 18.04 για 32bit, και 20.04/22.04 για 64bit. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει ήδη 20.04 και δεν νοιάζεται για νέες εκδόσεις προγραμμάτων, μπορεί να παραμείνει σε αυτήν για δύο ακόμα χρόνια, δεν απαιτείται υποχρεωτικά να αναβαθμίσουν όλοι σε 22.04.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε σχετικά με την υποστήριξη ΣΕΠΕΗΥ με Ubuntu/LTSP/sch-scripts/Επόπτη, ανοίξτε ένα νέο θέμα συζήτησης.
Για γενικότερα σχόλια (όχι υποστήριξης) σχετικά με την προτεινόμενη λύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παρόν θέμα.

alkisg

#1
Προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στο Ubuntu MATE 22.04 και δεν έχουν λυθεί ακόμα:

  • Κάποιοι clients με παλιές ενσωματωμένες κάρτες γραφικών Intel, κρασάρουν και αποσυνδέονται σε ορισμένα μόνο προγράμματα, για παράδειγμα προβολή οθόνης του Επόπτη με realvnc-vnc-viewer, ή εκτύπωση μέσω Libreoffice: Xorg crash: GLSL 1.30 is not supported. Workarounds είναι το LIGHTDM_CONF="xserver-command=env MESA_GL_VERSION_OVERRIDE=2.1 X" ή το X_SERVER="intel"  κάτω από τις συγκεκριμένες MAC addresses στο ltsp.conf.
  • Δεν δουλεύει σωστά η λειτουργία πλήρους οθόνης σε εφαρμογές Wine, και έτσι για παράδειγμα δεν παίζει το Sebran: Fullscreen wine applications are now cropped. Edit: επιλύθηκε.

Τα παλεύουμε για αυτοματοποιημένη διόρθωση...  :)