Ζητώ γνώμες για δεύτερο πτυχίο/μεταπτυχιακό

Ξεκίνησε από metestaki, 01 Ιουλ 2011, 12:53:49 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

metestaki

Καλησπέρα συνάδελφοι!

Όπως καταλαβαίνετε, είμαι νέα στο forum. Πριν δυο χρόνια τελείωσα τις σπουδές μου στο ΤΕΙ Πληροφορικής. Γενικά κατευθύνθηκα εκεί μέσω πανελληνίων επειδή μου άρεσαν ιδιαιτέρως τα μαθήματα Προγραμματισμού.

Ανακάλυψα πρόσφατα  την παρέα σας ψάχνοντας διευκρινίσεις σε κάποια θολά σημεία του βιβλίου της ΑΕΠΠ. Να σημειώσω ότι δυσκολεύομαι αρκετά στην εύρεση εργασίας σχετικής με την ειδικότητά μου και προς το παρόν διδάσκω μαθήματα Προγραμματισμού σε μαθητές-φοιτητές.  Λόγω αυτής της δυσκολίας που αντιμετωπίζω (υποθέτω και πολλοί άλλοι σ΄αυτό τον κόσμο  ::) ) στην εύρεση μιας σταθερής εργασίας, πλην των μαθημάτων, θα ήθελα να διευρύνω τους επαγγελματικούς ορίζοντες σπουδάζοντας και κάτι άλλο.  Θα ήθελα τις γνώμες σας, αρχικά σχετικά με το δίλημμα "μεταπτυχιακό ή  δεύτερο πτυχίο". Το έχω ψάξει αρκετά πιστεύω και κατευθύνομαι προς το δεύτερο πτυχίο, όπου δεν τίθεται (σύντομος) χρονικός περιορισμός για την ολοκλήρωση των σπουδών.

Επίσης προσανατολίζομαι στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, δεδομένου του ότι είναι ενδιαφέρον σε σχέση με όλες τις άλλες σχολές, αλλά παρόλα αυτά δεν είμαι σίγουρη. Δεν θέλω να επενδύσω άλλα τέσσερα χρόνια από τη ζωή μου και να μην αποδώσει η προσπάθεια όσο θα περίμενα.  Γνωρίζει κάποιος με ποιους τρόπους θα μπορούσε να χρησιμεύσει ένα δεύτερο πτυχίο σ΄αυτό τον τομέα;

Διαβάζοντας κάποιος τις σκέψεις μου, μη θεωρήσει πως φάσκω και αντιφάσκω, εφόσον διδάσκω μαθήματα και παρόλα αυτά δεν είμαι ευχαριστημένη.  :o Τις περαιτέρω σπουδές θα τις ήθελα ακόμη και για επιλέον μοριοδότηση σε διαγωνισμούς Δημοσίου!

Ελπίζω να μη σας κούρασα...πολύ!

Τη βοήθειά σας παρακαλώ!!!  :-[

sstergou

Εγώ θα πήγαινα έξω για μεταπτυχιακό με την προοπτική να μείνω και εκεί.

Αν παρ'όλα αυτά έμενα στην Ελλάδα θα προσανατολιζόμουν σε κάτι που δεν έχει σχέση ούτε με την εκπαίδευση ούτε με τον δημόσιο τομέα.

sstergou


metestaki

Καλησπέρα,
ευχαριστώ για το χρόνο σου!

Διαβάζοντας το άρθρο που που σύστησες καταλαβαίνω ότι ένας εργαζόμενος φοιτητής θα έχει 2*ν χρόνια για ολοκληρώσει τις σπουδές του, σύμφωνα με τις τρέχουσες αλλαγές στην Παιδεία. Προσωπικά θεωρώ αρκετό αυτό το διάστημα παράτασης, αν κρίνω από το ότι την πρώτη μου σχολή την ολοκλήρωσα ουσιαστικά σε 3,5 χρόνια.  Λέγοντας ότι δεν θα ήθελα να πιέζομαι χρονικά, εννοώ ότι σκοπεύω να συνδυάσω τις  οικογενειακές μου υποχρεώσεις με τις επόμενες σπουδές κι ένα αυστηρά διετές μεταπτυχιακό ίσως να μην το ολοκλήρωνα, αν κάποιο γεγονός με καθυστερούσε. Λόγω των παραπάνω υποχρεώσεων δεν σκέφτομαι καθόλου την περίπτωση σπουδών/διαμονής στο εξωτερικό.

Άλλες ιδέες; ::)

dkonetas

#4
είναι εντελώς προσωπική η απόφαση με πολλές παραμέτρους οι οποίες πρέπει να συνυπολογιστούν (και δύσκολα μπορεί να σε βοηθήσει κανείς σε αυτό)
Με δεδομένο ότι δεν θεωρείς επιλέξιμη την προοπτική του εξωτερικού (την οποία ανεπιφύλακτα θα πρότεινα) και ότι ασχολείσαι και με εκπαίδευση πρέπει να σκεφτείς ως ενδεχόμενο το μεταπτυχιακό μέσω ΕΑΠ (το ανοικτό πανεπιστήμιο έχει πιό ελαστικό χρονοδιάγραμμα και απαιτεί συνήθως 4 ετήσιες θεματικές ενότητες και την μεταπτυχιακή εργασία. Είναι θέμα δικό σου αν θα επιλέξεις 1-3 ενότητες ανά έτος).  Επειδή αυτό απαιτεί κλήρωση λάβε υπόψη σου ότι οι αιτήσεις διενεργούνται Δεκέμβριο αλλά όσο βαθαίνει η κρίση και όσο διατηρείται η συνταγματικά παράνομη (προσωπική εκτίμηση αυτό) τακτική των διδάκτρων στο ανοικτό πανεπιστήμιο τόσο και πιό συμφερότερος  θα είναι ο λόγος εισακτέων προς υποψήφιους.
Σε γενικές γραμμές πιστεύοντας ακράδαντα σε αυτό που έγραψα στην 1η & για συνιστώσες που γνωρίζεις μόνο εσύ πραγματικά δεν βλέπω τον λόγο γιατί να ξεκινήσεις ένα νέο πτυχίο και να μην κάνεις αντ αυτού συντομότερα και αξιοποιώντας και τις γνώσεις του βασικού σου πτυχίου μεταπτυχιακό σε κλάδο που θα επιλέξεις ...

και ένα σχόλιο για αυτά που περιγράφονται και στο άρθρο ... ακόμα δεν έχουν ψηφιστεί απλά δημοσιοποιήθηκαν ως σχέδια  για να ψαρέψει το υπουργείο αντιδράσεις από τη χθεσινή συνάντηση πρυτάνεων. Αν δεν κάνω λάθος τα ν+2 και ν*2 ακόμα και σε αυτή την περιπτωση αναφέρονται στο πρώτο πτυχίο ... 

fof

Γεια σου,

Aυτό που προσανατολίζεσαι είναι το καλύτερο για μένα.. με ένα δεύτερο πτυχίο Παιδαγωγικών θα κατευθυνθείς με μεγαλύτερη σιγουριά στην Εκπαίδευση αν αυτό θες.
Αν σου αρέσει Ο τομέας της Εκπαίδευσης, μπορεί να μην είναι προσοδοφόρος, αλλά πίστεψέ με θα γεμίσει την ζωή σου ομορφιά! 

iliasthes

Πρώτα από όλα πρέπει να ξεκαθαρίσεις στον εαυτό σου αν θέλεις να εμβαθύνεις περισσότερο στην επιστήμη και τον κλάδο της πληροφορικής, παρά τις δυσκολίες και την αρνητική επαγγελματική συγκυρία ή να κάνεις μια στροφή στη ζωή σου ή ακόμα και να σπουδάσεις μια επιστήμη, την οποία θα συνδυάσεις με την πληροφορική.
Επειδή μιλάς για δεύτερο πτυχίο με πρώτο πτυχίο από ΤΕΙ, η γνώμη μου είναι πως είναι πιο βολικά για σένα να δώσεις κατακτήριες για κάποιο ΑΕΙ , καθώς το σχετικό ποσοστό θέσεων που προσφέρεται είναι ικανοποιητικό σε σχέση με τη ζήτηση (πολύ μεγαλύτερο από τις αντίστοιχες θέσεις που προσφέρονται σε πτυχιούχους ΑΕΙ).

Από εκεί και μετά μέσω των κατατακτήριων ανάλογα με τη σχολή που θα διαλέξεις, πιθανά θα γλιτώσεις κάποιο εξάμηνο ή έτος (κάθε τμήμα δημοσιεύει ξεχωριστά τη σχετική ύλη, καθώς και από ποιο σημείο ξεκινάει ο κάθε εισακτέος μέσω κατατακτήριων). Βέβαια υπάρχουν πολλά τμήματα, τα οποία δεν διενεργούν εξετάσεις, αλλά η είσοδος μέσω κατατακτήριων γίνεται με κριτήριο τον βαθμό πτυχίου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει πχ και το παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης, όπου αν δεν έχεις βαθμό πτυχίου 10, καλύτερα να μην κάνεις αίτηση.
Σε κάθε περίπτωση όμως πρώτα πρέπει να αποφασίσεις τι θέλεις περισσότερο, γιατί, είτε για μεταπτυχιακό μιλάμε, είτε για δεύτερο πτυχίο είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία για κάποιον, ο οποίος δεν είναι 18 ετών πλέον και δεν μπορεί να βασίζεται στη στήριξη της οικογένειας του, αλλά πρέπει να εργάζεται και γενικά να συνεχίζει και η υπόλοιπη κοινωνική του ζωή (σχέσεις, πιθανή οικογένεια κλπ).

spantoulis

Παράθεση από: sstergou στις 01 Ιουλ 2011, 03:48:37 ΜΜ
Εγώ θα πήγαινα έξω για μεταπτυχιακό με την προοπτική να μείνω και εκεί.
Για μένα ότι καλύτερο για έναν νέο άνθρωπο.
Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω θα το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη.
Αυτή τη χώρα-εχθρό του πολίτη, στην οποία μας έλαχε να ζήσουμε, μόνο για διακοπές αξίζει να την επισκέπτεται κανείς
Η χρήση υπολογιστών ΔΕΝ είναι πληροφορική

metestaki

Παράθεση από: dkonetas στις 02 Ιουλ 2011, 12:42:50 ΜΜ

και ένα σχόλιο για αυτά που περιγράφονται και στο άρθρο ... ακόμα δεν έχουν ψηφιστεί απλά δημοσιοποιήθηκαν ως σχέδια  για να ψαρέψει το υπουργείο αντιδράσεις από τη χθεσινή συνάντηση πρυτάνεων. Αν δεν κάνω λάθος τα ν+2 και ν*2 ακόμα και σε αυτή την περιπτωση αναφέρονται στο πρώτο πτυχίο ...

Πολύ σωστή παρατήρηση, επομένως δεν ξέρουμε με σιγουριά τι θα ισχύει για τα επόμενα πτυχία.

Σας ευχαριστώ όλους για τις σκέψεις σας!

Παράθεση από: iliasthes στις 03 Ιουλ 2011, 08:04:39 ΜΜ
Βέβαια υπάρχουν πολλά τμήματα, τα οποία δεν διενεργούν εξετάσεις, αλλά η είσοδος μέσω κατατακτήριων γίνεται με κριτήριο τον βαθμό πτυχίου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει πχ και το παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης, όπου αν δεν έχεις βαθμό πτυχίου 10, καλύτερα να μην κάνεις αίτηση.
Σε κάθε περίπτωση όμως πρώτα πρέπει να αποφασίσεις τι θέλεις περισσότερο, γιατί, είτε για μεταπτυχιακό μιλάμε, είτε για δεύτερο πτυχίο είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία για κάποιον, ο οποίος δεν είναι 18 ετών πλέον και δεν μπορεί να βασίζεται στη στήριξη της οικογένειας του, αλλά πρέπει να εργάζεται και γενικά να συνεχίζει και η υπόλοιπη κοινωνική του ζωή (σχέσεις, πιθανή οικογένεια κλπ).

Το 10 με τα δεδομένα που σπούδαζα ήταν απλησίαστο, η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω άτομο με βαθμολογία μεγαλύτερη του 8,5 στη σχολή μου. Ένα 7 όμως με άφησε ικανοποιημένη!


Πάντως γενικά η εποχή που βρεθήκαμε να ξεκινάμε τα επαγγελματικά μας βήματα εμείς οι πιο καινούριοι δεν είναι και η καλύτερη...  Υπάρχουν πολλές απαιτήσεις και πολλές φορές οι προσπάθειες κάποιου να γίνει καλύτερος, να μάθει περισσότερα για να προσφέρει στη δουλειά του δεν αποδίδουν.

Να τολμήσω να ρωτήσω την άποψη σας σχεικά με τη φοίτηση σε δημόσια ΙΕΚ;  :-\

iliasthes

Το 10 είναι απλησίαστο από όσο γνωρίζω σχεδόν για όλα τα τμήματα πληροφορικής. Σε άλλα τμήματα όμως είναι κάτι συνηθισμένο, γι' αυτό και όπου οι κατατακτήριες γίνονται με βαθμό πτυχίου είναι δύσκολο να απευθυνθούμε.  Επανέρχομαι όμως και επαναλαμβάνω οτι πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσεις εσύ τι θέλεις να κάνεις. Αν αγαπάς την πληροφορική ως επιστήμη και όπως φάνηκε από τα λεγόμενα σου τον προγραμματισμό, προσπάθησε να εμβαθύνεις, όχι κατ' ανάγκην με μεταπτυχιακό με κάποιο εξειδικευμένο σεμινάριο προγραμματισμού (κάποιο που θα είσαι σίγουρος οτι είναι ποιοτικό και όχι 50 ώρες εισαγωγικά να ξαναμάθεις τι είναι το αντικείμενο και τι η μέθοδος). Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ικανότητες που σου προσφέρουν δυνατότητα (ειδικά στην Αθήνα ή στο εξωτερικό. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ξέχνα το) για επαγγελματική αποκατάσταση.  Υπάρχουν εξειδικευμένες πιστοποιήσεις, οι οποίες επίσης συνήθως ανοίγουν δρόμους.

Αν πάλι πιστεύεις οτι ήταν λάθος η επιλογή σου για σπουδές στην πληροφορική. Τότε βρες τι σου αρέσει, για να μπορέσεις να αφιερώσεις και τον ανάλογο χρόνο και κόπο.

metestaki

Παράθεση από: iliasthes στις 05 Ιουλ 2011, 06:28:39 ΜΜ
Αν αγαπάς την πληροφορική ως επιστήμη και όπως φάνηκε από τα λεγόμενα σου τον προγραμματισμό, προσπάθησε να εμβαθύνεις, όχι κατ' ανάγκην με μεταπτυχιακό με κάποιο εξειδικευμένο σεμινάριο προγραμματισμού (κάποιο που θα είσαι σίγουρος οτι είναι ποιοτικό και όχι 50 ώρες εισαγωγικά να ξαναμάθεις τι είναι το αντικείμενο και τι η μέθοδος). Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ικανότητες που σου προσφέρουν δυνατότητα (ειδικά στην Αθήνα ή στο εξωτερικό. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ξέχνα το) για επαγγελματική αποκατάσταση.  Υπάρχουν εξειδικευμένες πιστοποιήσεις, οι οποίες επίσης συνήθως ανοίγουν δρόμους.

Αν πάλι πιστεύεις οτι ήταν λάθος η επιλογή σου για σπουδές στην πληροφορική. Τότε βρες τι σου αρέσει, για να μπορέσεις να αφιερώσεις και τον ανάλογο χρόνο και κόπο.

Ιliasthes,
σαφώς και αγαπώ τον προγραμματισμό, ακόμη και σαν τρόπο ζωής, μπορώ να πω! Απλά  έχω άλλες  προτεραιότητες και δεν σκοπεύω να αφήσω τον τόπο μου (επαρχία) για να εξασφαλίσω εργασία σαν προγραμματιστής.  Επανειλημμένως έχω ψάξει για σεμινάρια που θα μου πρόσφεραν εξειδικευμένες γνώσεις αλλά μέχρι τώρα δεν έχω ανακαλύψει κάτι στην περιοχή μου.


metestaki

Θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με μεταπτυχιακό στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.


Σχετικά με τα κριτήρια επιλογής,  τις υποχρεώσεις ενός μεταπτυχιακού φοιτητή, πόσο χρόνο απαιτούν μέσα στην ημέρα, τη δυνατότητα εργασίας παράλληλα με το μεταπτυχιακό...  ::)

Κάθε γνώμη καλοδεχούμενη!!! :)

Vangelis

Σε μεταπτυχιακά τμήματα Πανεπιστημίων -και ιδιαίτερα τα γνωστά- είναι πολύ δύσκολο να πάρουν αν έχεις πτυχίο ΤΕΙ (Εμπειρία από το μεταπτυχιακό της Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών).  Δεν ξέρω μόνο αν  έχει θεσπιστεί ξεχωριστό ποσοστό για εσάς, χωρίς αυτό  δεν θα σου συνιστούσα καν να προσπαθήσεις. Παίζουν επίσης (πάντα) ρόλο και οι γνωριμίες, αν σε ξέρουν υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να σε πάρουν.
Ο κύριος λόγος δεν είναι μόνο ότι "σνομπάρουν" τα ΤΕΙ αλλα  ότι υπάρχουν πολλές αιτήσεις δικών τους φοιτητών (που τους γνωρίζουν- καθώς και αποφοίτων άλλων Πανεπιστημίων με υψηλή βαθμολογία) οπότε οι απόφοιτοι ΤΕΙ (και μάλιστα με 7) δεν έχουν καμία πιθανότητα.

denix

α) Μεταπτυχιακό:
Καριέρα, μεγαλούπολη, άγχος και πολύ χρήμα:
Python Web Developer €35000-€42000
Jobs, κλπ.

β) Δεύτερο πτυχίο:
Οικογένεια, επαρχία, ήσυχη ζωή, αυτάρκεια
http://www.scenicreflections.com/ithumbs/happyness%20Wallpaper__yvt2.jpg

metestaki

 ::)
Χαριτωμένο το δεύτερο link σου....

Ο καθένας κάνει τις επιλογές του...  ;)