Το Στέκι των Πληροφορικών

Γενικά => Γενικά Παιδαγωγικά, Επιστημονικά και Τεχνικά Θέματα => Ασφάλεια - Εργονομία => Μήνυμα ξεκίνησε από: Νίκος Αδαμόπουλος στις 20 Ιαν 2012, 09:55:26 ΜΜ

Τίτλος: ΠΣΔ: Οδηγίες για τη δημοσίευση φωτογραφιών και video μαθητών
Αποστολή από: Νίκος Αδαμόπουλος στις 20 Ιαν 2012, 09:55:26 ΜΜ
Αγαπητές/οί εκπαιδευτικοί,

Σας αποστέλλουμε οδηγίες σχετικά με τη χρήση εικόνων και vιdeo μαθητών σε δικτυακούς τόπους και ιστολόγια σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών:

Για την ασφάλεια και προφύλαξη των μαθητών/μαθητριών θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και video με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται όταν οι φωτογραφίες μπορούν να συνδυαστούν με προσωπικά στοιχεία των μαθητών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκθέσει τους μαθητές σε σοβαρούς κινδύνους από κακόβουλους χρήστες.

Εάν χρειάζεται να δημοσιεύσετε εικόνες, τότε προτιμήστε να είναι μακρινές και ομαδικές ώστε να μην φαίνονται καθαρά τα πρόσωπα των παιδιών. Μια καλή λύση είναι να «θολώσετε» τα πρόσωπα στις εικόνες με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας.

Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που πρέπει να δημοσιευτεί κάποιο video ή φωτογραφίες κοντινές (π.χ. σε περίπτωση συμμετοχής σε διαγωνισμό ή Ευρωπαϊκό έργο) συνιστούμε να ζητήσετε τη γραπτή άδεια (http://blogs.sch.gr/internet-safety/files/2010/10/protParAgr1.pdf) γονέα ή κηδεμόνα.

Χρήσιμες Συμβουλές:
Για περισσότερα για τη χρήση εικόνων δείτε εδώ  (http://blogs.sch.gr/internet-safety/archives/tag/%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b5%cf%82)και  για ζητήματα προστασίας δεδομένων δείτε εδώ  (http://blogs.sch.gr/internet-safety/archives/130).

Για τη σωστή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου στο σχολείο, σας προτείνουμε:
Με εκτίμηση στο έργο σας,

Ενημερωτικός κόμβος για την
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
http://internet-safety.sch.gr
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο