Τέλος υποστήριξης Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts από το ΙΤΥΕ

Ξεκίνησε από alkisg, 04 Ιαν 2024, 09:18:42 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

imihal

Είναι κρίμα, μια προσπάθεια που οργανώθηκε από ελληνικά χέρια και μας πρόσφερε τόσα πολλά όλα αυτά τα χρόνια να σταματά για ποσά ασήμαντα σε σχέση με όλα αυτά που δίνονται για συστήματα π.χ. διαδραστικά κ.α. στο χώρο της εκπαίδευσης.
Δεν είναι δυνατό όμως να συνεχίσουν τέτοιες προσπάθειες στηριζόμενοι στο φιλότιμο κάποιων ανθρώπων. Η εργασία πρέπει να αμείβεται.
Άραγε, έχουν κάποιοι σκεφτεί σε μια εποχή που αναμένονται να εφαρμοστούν αλλαγές στα προγράμματα σπουδών πως θα υποστηριχτούμε στη δουλειά μας.  Οι πιο πολλοί συνεχίζουμε να δουλεύουμε στα περισσότερα σχολεία με μηχανήματα δεκαετίας. Η λύση LTSP, μας επέτρεπε να δουλεύουμε αξιοπρεπώς ακόμα και με αυτά τα παλιά μηχανήματα.  Θα ξαναγυρίσουμε στα windows 7,10 με μηχανήματα που θα θέλουν 15 λεπτά να ξεκινήσουν.
Ευχαριστούμε τον Άλκη, αλλά και όλους τους συναδέλφους που μέσω του φόρουμ μας βοήθησαν με τις προτάσεις και τις λύσεις τους όλα αυτά τα χρόνια.
Κρίμα!!!

gerana

Σήμερα έστειλα email στον ΠΛΗΝΕΤ και στους Διευθυντές των ΕΠΑΛ/ΙΕΚ που εξηπηρετεί το δίκτυο LTSP του σχολείου. 
Αυτό είναι ένα απόσπασμα.
" Στο σχολείο μου χρησιμοποιούμε LTSP από το 2014. Ξεκινώντας με 1 εργαστήριο το 2014 φθάσαμε το 2020 να έχουμε σε όλα τα εργαστήρια (πληροφορικής και μη), περίπου 50 θέσεις εργασίας και 180 μοναδικούς χρήστες ανά έτος. Το δίκτυο LTSP εξυπηρετεί το Ημερήσιο ΕΠΑΛ, το Εσπερινό ΕΠΑΛ και το ΙΕΚ. Επενδύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια χρήματα (όλο το εσωτερικό δίκτυο του σχολείου είναι οπτικό στα 10GB), χρόνος από μέρους μου (εκτός φυσικά ωραρίου) και φυσικά υποστήριξη από την Τεχνικής Στήριξης Πληροφοριακών Συστημάτων Σχολικών Μονάδων.
Καθώς η Τεχνική Στήριξη Πληροφοριακών Συστημάτων Σχολικών Μονάδων έπαψε να λειτουργεί, αδυνατώ να συντηρήσω το παρών δίκτυο, με αποτέλεσμα και τα τρία σχολεία να αρχίσουν σταδιακά να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την χρήση του.
Για την επίλυση των προβλημάτων που θα προκύψουν, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο ΠΛΗΝΕΤ, ώστε να δρομολογηθεί λύση άμεσα."
Έχετε καμιά άλλη ιδέα για το πώς μπορούμε να αντιδράσουμε ή καλύτερα να δρομολογήσουμε μια λύση; 

mandarinos

Άλλη μία λύση είναι ν' αναλάβει ένα τμήμα Πληροφορικής σε κάποιο πανεπιστήμιο, να γίνει πανελλήνιο "κέντρο" του LTSP. (Ανάπτυξη, συντήρηση, λύσεις / helpdesk.) Κάποια πανεπιστήμια (και το ΕΜΠ) έχουν ήδη εδώ και χρόνια αναλάβει το mirroring πακέτων, που είναι -γνώμη μου- σαφώς δυσκολώτερη δουλειά, διότι κάποιος πρέπει να προσέχει τον server (και το system security) καθημερινώς. Το LTSP πιστεύω πως είναι πιό εύκολο καθήκον.

Θα μου πείς, κι εκεί προβλήματα, υποχρηματοδότηση, κλπ. Έ, κάποιος πρέπει να βρεθεί τελικά, κάποια λύση πρέπει να βρεθεί!

alkisg

#18
Το Υπουργείο σε πάρα πολλές περιπτώσεις δίνει αμοιβές ή επιδόματα σε εκπαιδευτικούς που κάνουν κάτι παραπάνω από τα καθήκοντά τους.
Σε επιτροπές πανελλαδικών, σε εξεταστές γλωσσομάθειας, επιτηρητές, επιμορφωτές, για υπερωρίες κλπ.

Το ιδανικό θα ήταν το Υπουργείο να δημιουργήσει μια ομάδα ανάπτυξης/υποστήριξης λογισμικού για την εκπαίδευση, και να δέχεται σε αυτήν (και) υπαλλήλους με κάποιο καθεστώς επιπρόσθετης απασχόλησης.

Έτσι π.χ. ο ΥΠΛΗΝΕΤ Ιωαννίνων (εγώ) που αναπτύσσει τα LTSP/Epoptes/sch-scripts/Διερμηνευτής θα μπορεί να απασχοληθεί εκεί,
ο Θεοδώρου που κάνει το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο,
οι εξαιρετικοί συνάδελφοι από το ΠΛΗΝΕΤ Κρήτης που κάνανε helpdesk system,
αρκετοί εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να συντηρούν τα παρατημένα εκπαιδευτικά λογισμικά του ΙΕΠ και του Φωτόδεντρου ή ακόμα και να συνεισφέρουν διδακτικό υλικό,
κλπ κλπ, υπάρχουν πολλοί άξιοι συνάδελφοι που αφιερώνουν χρόνο πέρα από τα καθήκοντά τους για να προσφέρουν σε πιο global επίπεδο στην υπηρεσία τους.
Σε αυτούς το Υπουργείο θα έπρεπε να δίνει ένα "κερασάκι" αναγνώρισης, δηλαδή μια επίσημη θέση σε κάποια τέτοια ομάδα και ένα μικρό επίδομα, ή έστω μια μείωση ωραρίου όπως δίνει σε άλλες περιπτώσεις.

Το Υπουργείο δοκίμασε στο παρελθόν να κάνει ομάδα υποστήριξης Linux, αλλά δυστυχώς τα καλά αυτά παιδιά δεν είχαν σχέση με σχολεία, ούτε τα "πονούσαν" ούτε η ενασχόλησή τους ξεκίνησε από τις ανάγκες των σχολείων. Και το εγχείρημα απέτυχε.
Αντίστοιχα, εγώ δεν θέλω να φύγω από το ΠΛΗΝΕΤ και να πιάσω μια άλλη δουλειά σε Πανεπιστήμιο, μετά θα σταματήσω να ενδιαφέρομαι για τα σχολεία ενώ τώρα τα πονάω.

Δηλαδή θεωρώ ότι σε αυτό το θέμα η μερική απασχόληση ταιριάζει καλύτερα από την πλήρη απασχόληση.

(Btw η "ανάπτυξη/υποστήριξη LTSP/Epoptes" είναι ιδιαίτερα δυσκολότερη από το "repository mirroring" και χρειάζεται εκατονταπλάσιο χρόνο. Γι' αυτό πολλά Πανεπιστήμια (και η Τεχνική Στήριξη) έχουν ένα σωρό servers και repositories αλλά ελάχιστα ανεβάζουν δικά τους λογισμικά στο Debian)

Σακαλής Αναστάσιος

Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να σταματήσει τόσο άδοξα αυτή η προσπάθεια η οποία έλυσε τα χέρια σε εκατοντάδες σχολεία και έχει πραγματικά αναστήσει τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό εξοικονομώντας ταυτόχρονα εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος!

Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει αλλά σίγουρα το Υπουργείο πρέπει να δει πολύ σοβαρά το θέμα και βρεθεί άμεσα μία λύση. Είναι αδιανόητο να δίνονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για διαδραστικούς πίνακες, σετ ρομποτικής και λοιπό εξοπλισμό (ο οποίος, για να μην παρεξηγηθώ, είναι πολύ χρήσιμος) και να μην μπορεί να βρεθεί χρηματοδότηση για την υποστήριξη του LTSP Project το οποίο χρόνια τώρα διατηρεί λειτουργικά τα εργαστήρια πληροφορικής των σχολείων!
There are 10 types of people in this world, those who understand binary and those who dont.

Katsadouros_Dhm

Καλησπέρα σε όλους.
Είχα απενεργοποιήσει το λογαριασμό μου, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις τον ενεργοποίησα πάλι.

Η πρώτη εγκατάσταση των UBUNTU στο εργαστήριο του σχολείου έγινε το - μακρινό- 2011 με την έκδοση 10.04 και από τότε έγιναν όλες οι αναβαθμίσεις  με όποιες εκδόσεις ακολουθούσαν, με την τελική κατάληξη της έκδοσης 22.04, η οποία χρησιμοποιείται καθημερινά.
Περιττό να πω ότι το εργαστήριο κυριολεκτικά αναστήθηκε και εκατοντάδες μαθητές γνώρισαν και εκτίμησαν τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου λογισμικού.
Η καθημερινή διαχείριση και εποπτεία του εργαστηρίου έγινε παιχνίδι.
Δεκάδες προβλήματα που παρουσιάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίστηκαν και διορθώθηκαν χάρη στην υποστήριξη αυτού του φόρουμ.
Το εργαστήριο λειτουργούσε-στην κυριολεξία-με εγγύηση καλής λειτουργίας μέσα από την υποστήριξή σας, που πάντα ήταν άμεση και ακριβής.
Ελπίζω να βρεθεί λύση και να συνεχίσει η άριστη δουλειά που γίνεται.
Το email μου είναι στη διάθεση των διαχειριστών αν θέλουν να καταθέσω οπουδήποτε την καλή μου μαρτυρία για το τεράστιο έργο που έγινε όλα αυτά τα χρόνια και το οποίο δεν πρέπει να λήξει σε καμία περίπτωση με αυτόν τον τρόπο.

d_oikon

Πραγματικά πολύ λυπηρή η είδηση αυτή! :'(
Αν ήξεραν στο υπουργείο πόσα εκατομμύρια ευρώ έχει γλιτώσει το κράτος όλα αυτά τα χρόνια υιοθετώντας αυτό το σύστημα χιλιάδες σχολεία, τότε θα έπρατταν διαφορετικά! Αλλά είμαι σίγουρος δεν ξέρουν.
Επίσης, αν ήξεραν τι λύσεις δίνει αυτό το σύστημα στους διαχειριστές των εργαστηρίων πληροφορικής και πόσο ομοιόμορφα λειτουργεί το εργαστήριο, τότε επίσης θα έπρατταν διαφορετικά. Αλλά είμαι σίγουρος δεν ξέρουν!
Επίσης, αν ήξεραν ότι με το σύστημα αυτό μπορεί να λειτουργεί ένα εργαστήριο με παλιά μηχανήματα, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψει το σχολείο χιλιάδες ευρώ για καινούργια, τότε θα έπρατταν διαφορετικά. Αλλά είμαι σίγουρος δεν ξέρουν!
Επίσης, αν ήξεραν το σύστημα αυτό πόσες εργατοώρες γλιτώνει από τον διαχειριστή του εργαστηρίου πληροφορικής στο "βάλε-βγάλε μηχανήματα, στήσε νέα προγράμματα κλπ", τότε θα έπρατταν διαφορετικά. Αλλά είμαι σίγουρος ούτε αυτό το ξέρουν.
....Ε, ας τα μάθουν λοιπόν αυτά!!!
Κρίμα, κρίμα, κρίμα!!!
Σε λίγο καιρό, χωρίς την υποστήριξη, αυτά τα χιλιάδες σχολεία ΔΕΝ θα μπορούν να λειτουργήσουν το εργαστήριο τους!!!

...παρόλα αυτά, είμαι αισιόδοξος ότι όταν τους εξηγήσουν κάποιοι τι ήταν αυτό το project που πλέον δεν μπορεί να υποστηριχτεί...θα πράξουν διαφορετικά!!!....

markakis

Είμαι ακόμα μουδιασμένος από το αρχικό post του Άλκη.

Χρησιμοποιώ την λύση Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts από το 2008 έχοντας στήσει 9 σχολικά εργαστήρια (σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια). Μπόρεσα να έχω ένα αξιοπρεπές εργαστήριο Πληροφορικής ακόμα και στις περιπτώσεις που ο εξοπλισμός ήταν πεπαλαιωμένος. Και αυτό δαπανώντας σημαντικά λιγότερες ανθρωποώρες για το στήσιμο, διαχείριση, επίλυση προβλημάτων από κάθε άλλη λύση που θα μπορούσα να έχω. Οι (μερικές χιλιάδες) μαθητές μου αυτά τα χρόνια έκαναν το μάθημά τους χρησιμοποιώντας, σχεδόν αποκλειστικά, λογισμικό ΕΛ/ΛΑΚ υψηλής ποιότητας χωρίς να χρειάζεται οι σχολικές μονάδες να δαπανήσουν ούτε ένα ευρώ. Με τη υιοθέτηση της λύσης από 1000+ σχολεία, όλα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα γνώρισαν το Λ.Σ. Linux και τα λογισμικά ΕΛ/ΛΑΚ που το συνοδεύουν αποδεικνύοντας τους έμπρακτα την αξία που έχουν.

Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να σταματήσω να χρησιμοποιώ οποιαδήποτε άλλη λύση, για τις ανάγκες των μαθημάτων μου, πόσο μάλλον να επιστρέψω σε ένα εργαστήριο με Windows, χωρίς τα οφέλη την πλήρως λειτουργικής λύσης Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts.

Νομίζω όλη η ουσία του ζητήματος συμπυκνώνεται στις παρακάτω φράσεις:

Παράθεση από: alkisg στις 04 Ιαν 2024, 09:18:42 ΠΜΕξοικονόμησε εκατομμύρια ευρώ στο Υπουργείο Παιδείας και στους φορολογούμενους, ενώ ταυτόχρονα έκανε την εγκατάσταση και συντήρηση των ΣΕΠΕΗΥ πανεύκολη και τη χρήση τους απολαυστική.

Παράθεση από: Kermit, ο Βάτραχος στις 12 Ιαν 2024, 07:00:37 ΜΜΚάθε λεπτό που δεν ασχολούμαι με την συντήρηση του εργαστηρίου, είναι χρόνος που μπορώ να αφιερώσω στην οργάνωση του μαθήματός μου και σε συζητήσεις με τα παιδιά για να επιλύσουμε απορίες ή/και να αντιμετωπίσουμε μη επιθυμητές συμπεριφορές μέσω συζητήσεων.

Πραγματικά πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο πισωγύρισμα. Και μάλιστα για ένα τόσο ανόητο λόγο.

Όπως και να 'χει, Άλκη είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα έχεις κάνει για εμάς και τους μαθητές μας

drpavlos

Τι να πω!!!
Ειλικρινά δεν έχω λόγια.
Δουλεύω στα δημοτικά της Δ' Αθήνας χρόνια. Έχω στήσει τον Επόπτη ήδη σε δύο σχολεία. Συνειδητοποίησα το πρόβλημα σήμερα μόλις, που προσπάθησα να τον στήσω και στο σχολείο που ήρθα. Προφανώς, για άλλη μια φορά, ο εθελοντισμός, η συναδελφικότητα και η προσφορά δεν εκτιμήθηκε.
Εκείνο που δεν κατάλαβα και που δεν θα καταλάβω είναι γιατί το Υπουργείο πετάει τα χρήμα στα windows και δεν πάει στη δωρεάν λύση που προσφέρεται. Είναι προφανής φυσικά η απάντηση, ωστόσο δύσκολα γίνεται digest.
Σ' ευχαριστώ για άλλη μια φορά για την βοήθειά σου, όλα αυτά τα χρόνια, κι ελπίζω να δοθεί σύντομα μία λύση. 

Με εκτίμηση 
Παύλος Κ. Δράκος

mandarinos

Κάτι ακόμη:

Αν κατάλαβα καλά, προσανατολίζουν πλήρως την εκπαίδευση σε χρήση (αυτονόμων) διαδραστικών πινάκων, και δίνουν άμεση προτεραιότητα σ' αυτό. Ναι, σύμφωνοι, πλήν όμως αυτή η λύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε εργαστήρια Πληροφορικής - τα οποία μένουν ως έχουν.
(Τί, δηλαδή; στο εργαστήριο θα έχει ο κάθε μαθητής από έναν διαδραστικό, ή το μάθημα θα γίνεται μόνο με παρουσίαση από τον διδάσκοντα; )

Το κακό είναι πως μάλλον δεν έχουν καταλάβει αυτή τη διαφορά, οπότε τα εργαστήρια Πληροφορικής φαίνεται πως περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Κακώς, βέβαια.

mkassapakis

Μόλις διάβασα την είδηση στο site της Τεχνικής Στήριξης και έμεινα "κάγκελο"!
Χρησιμοποιώ το Ubuntu LTSP εδώ και 15 χρόνια και είναι με διαφορά το καλύτερο πράγμα που μου έχει συμβεί στην εκπαιδευτική μου πορεία.
Έχω στήσει από το μηδέν και με ελάχιστα χρήματα, είτε χρησιμοποιώντας παλιούς Η/Υ είτε αγοράζοντας φθηνούς refurbished, πολλά εργαστήρια σε σχολεία, εργαστήρια που δεν θα λειτουργούσαν αν δεν είχαμε αυτή τη λύση. Έχω γλυτώσει άπειρες ώρες συντήρησης, αναστάτωσης κ.ο.κ. μέσω των sch scripts, έχω ξεχάσει τι θα πει ιός (!) και antivirus και τόσα άλλα που πραγματικά δεν μπορώ να απαριθμήσω. Τόσοι και τόσοι μαθητές σε Γυμνάσια και Λύκεια έχουν γνωρίσει την εναλλακτική του ελεύθερου λογισμικού και αρκετοί τη χρησιμοποιούν πλέον και στους προσωπικούς τους υπολογιστές.
Απίστευτα συγκινητική η αμέριστη συμπαράσταση και άψογη υποστήριξη από τον @alkisg τόσα χρόνια, δεν έχω λόγια να τον ευχαριστήσω για τις πολύτιμες συμβουλές του και την αμεσότητα στην επίλυση προβλημάτων κατά καιρούς.
Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μου δεν μπορώ καν να διανοηθώ ότι θα χρειαστεί να κάνω μάθημα σε εργαστήριο με Windows(!!!!!), τα οποία έχω σταματήσει να χρησιμοποιώ και προσωπικά επίσης αρκετά χρόνια.
Πρέπει με κάθε τρόπο να βρεθεί μια λύση στην υποστήριξη του Ubuntu LTSP γιατί απλά 100άδες εργαστήρια θα βρεθούν ξαφνικά στο κενό. Δεν έχω προσωπικά τις γνώσεις, την εμπειρία ή τις "διασυνδέσεις" να βοηθήσω σε κάτι, αλλά θα συνεχίσω να παρακολουθώ τις εξελίξεις από εδώ και θα συνεισφέρω όπου μπορώ. Σίγουρα θα διαδώσω όσο μπορώ το μήνυμα αυτό ελπίζοντας να βρεθεί λύση στο θέμα.
Κασσαπάκης Μιχάλης - ΠΕ19

Sectorovic

Η λύση του LTSP με την ΑΨΟΓΗ τεχνική υποστήριξη έχει εξοικονομήσει αρκετά χρήματα σε σχέση με την υλοποιήση οποιασδήποτε άλλης λύσης. Αρα γιατί καταργείται η υποστήριξη με αποτέλεσμα οχι μόνο χειρότερα εργαστήρια πληροφορικής αλλα και ακριβότερες λύσεις ;;;
( η ερώτηση ειναι ρητορικη μιας και ο καθένας μπορει να καταλάβει τι γίνεται ) 

vgt

Όλοι όσοι χρησιμοποιούμε τη λύση του LTSP μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται με την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη. Τόσα χρόνια εργαζόμαστε απροβλημάτιστα σε ένα περιβάλλον το οποίο έχει δημιουργηθεί με βάση τις ανάγκες του ελληνικού σχολείου. Είμαι εκπαιδευτικός σε δημοτικό σχολείο και το LTSP  μου έχει λύσει τα χέρια. Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι τη στιγμή που δαπανώνται τεράστια ποσά στην προμήθεια διαδραστικών και ρομποτικών συστημάτων, είναι αστείο να μην μπορούν να βρεθούν τα ελάχιστα που απαιτούνται για την συνέχιση της υποστήριξης. Ελπίζω να βρεθεί κάποια λύση.

jdeer

Δεν χρειάζεται ν' απορεί κανείς γιατί αυτή η χώρα δεν πάει μπροστά. Σε θέσεις κλειδιά υπάρχουν πάντα κρετίνοι κομματόσκυλα που κοιτάνε μόνο τη μίζα και τη ρεμούλα. Από το Ubuntu/LTSP δεν υπάρχει μίζα. Από Microsoft και από διαδραστικούς κλπ όλο και κάτι υπάρχει. Εν πάση περιπτώσει κάτι μπορεί να γίνει στο τέλος αν και με ευχολόγια δεν λύνονται τα προβλήματα. Προσωπικά θα επικοινωνήσω με τον νέο σύμβουλο/συντονιστή ΠΕ86 που είναι στην Καβάλα να δω πώς μπορεί κι αυτός να πιέσει για εξεύρεση λύσης.

thegoul

Δυστυχώς το ελεύθερο λογισμικό δεν προτιμάτε από το υπουργείο. Θέλει να πληρώνει εκατομμύρια για το αντίστοιχα εμπορικά προγράμματα. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Άλκη που ήταν πάντα παρών και έλυνε άμεσα τα προβλήματα. Προσωπικά εγώ χρησιμοποιώ το LTSP από το 2012 σε δύο εργαστήρια. Δεν θέλω καν να σκεφτώ την πιθανότητα να αρχίσω να χρησιμοποιώ τα Windows. Στους προσωπικούς μου  υπολογιστές έχω μόνο Linux Mint από το 2004. Ελπίζω και εύχομαι να βρεθεί μια λύση.