Το Στέκι των Πληροφορικών

Γενικά => Γενικά Παιδαγωγικά, Επιστημονικά και Τεχνικά Θέματα => Μετά το Λύκειο => Μήνυμα ξεκίνησε από: Honeyz στις 29 Ιουν 2015, 10:08:51 ΠΜ

Τίτλος: Πανεπιστήμιο-ΤΕΙ
Αποστολή από: Honeyz στις 29 Ιουν 2015, 10:08:51 ΠΜ
Γεια σας,

Είμαι από Θεσσαλονίκη, μόλις τέλειωσα τις πανελλαδικες και ειναι πλεον η περίοδος συμπλήρωσης μηχανογραφικού.Ως πρώτη επιλογή θα δηλώσω εφαρμοσμένης πληροφορικής (ΠΑΜΑΚ).Από εκεί και πέρα, σε περίπτωση που δεν τη πιάσω, σκέφτομαι είτε για ΤΕΙ θεσσαλονίκης είτε για μία απο τις δύο σχολές της Λαμίας.
Εσείς τι θα μου προτείνατε? Αξίζει να πάει κανείς Λαμία ή ειναι προτιμότερο το ΤΕΙ? Έχουν πάνω-κάτω τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα?

Και όσον αφορά τις δύο σχολές της Λαμίας, για ποιά έχετε καλύτερη γνώμη? :)


Σας ευχαριστώ!
Τίτλος: Απ: Πανεπιστήμιο-ΤΕΙ
Αποστολή από: Honeyz στις 30 Ιουν 2015, 12:41:16 ΜΜ
Κάποια απάντηση παρακαλώ...? :(
Τίτλος: Απ: Πανεπιστήμιο-ΤΕΙ
Αποστολή από: dkontos στις 30 Ιουν 2015, 02:43:50 ΜΜ
Συγχαρητήρια για την απόδοσή σου, σου εύχομαι να έχεις καλές σπουδές σε ότι και να αποφασίσεις!!!
Η επιλογή σου να ακολουθήσεις την επιστήμη της πληροφορικής είναι από μόνο του πολύ ενδιαφέρον.
Αυτό που πρέπει να κάνεις πρώτα από όλα είναι να επισκεφτείς τα sites των σχολών που σε ενδιαφέρουν και να διαβάσεις τα προγράμματα σπουδών τους.
Αυτό σίγουρα θα σε οδηγήσει στην πιο σωστή απόφαση.
Στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Λαμία) η σχολή της Πληροφορικής είναι στον 2ο χρόνο λειτουργίας της, αυτό την κάνει κάπως λιγότερο ανταγωνιστική σε σχέση με αντίστοιχες σχολές που λειτουργούν περισσότερα χρόνια (π.χ. Πληροφορικής ΑΠΘ). Η 2η σχολή που υπάρχει εκεί και έχει δώσει πτυχιούχους είναι η "Πληροφορική με εφαρμογές στην Βιοϊατρική" είναι προσανατολισμένη σε συγκεκριμένο κλάδο της Πληροφορικής, επομένως θα πρέπει πρωτίστως να σε ενδιαφέρει ο συγκεκριμένος κλάδος (βιοϊατρική).
Συνοψίζοντας θα έλεγα να δεις τους οδηγούς σπουδών και για κάθε απορία σου εδώ είμαστε να το συζητήσουμε!!!
Καλή συνέχεια!!!
Τίτλος: Απ: Πανεπιστήμιο-ΤΕΙ
Αποστολή από: Honeyz στις 30 Ιουν 2015, 04:10:33 ΜΜ
Ευχαριστώ πολυ για την απάντηση.

Έχω διαβάσει τα προγράμματα σπουδών.. Εκεί που προβληματίζομαι ειναι σε περιπτωση που δεν πιάσω εφαρμοσμένης πληροφορικής, αν είναι προτιμότερο το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ή ένα πανεπιστήμιο της περιφέρειας όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα που δίνουν..
Τίτλος: Απ: Πανεπιστήμιο-ΤΕΙ
Αποστολή από: dkontos στις 01 Ιουλ 2015, 12:39:08 ΜΜ
Καλημέρα,
αυτό που πρέπει να επιλέξεις είναι αυτό που σου αρέσει καλύτερα, στο τέλος του μηνύματος σου επισυνάπτω τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχίων Πληροφορικής ΑΕΙ και πτυχίων Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕΙ. Θα δεις ότι οι διαφορές δεν είναι πολύ μεγάλες. Η βασική διαφορά που ίσως με μια ματιά δεν μπορείς να την καταλάβεις είναι στο "μείγμα" των Θεωρητικών και Εφαρμοσμένων Μαθημάτων που έχει το κάθε ένα από αυτά τα πτυχία. Στα ΑΕΙ η ζυγαριά γέρνει από την πλευρά της θεωρίας. Αυτό που μπορεί στο πρώτο του άκουσμα να φαίνεται αρνητικό σαφώς και σου δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με το αντίστοιχο πτυχίο ΤΕΙ. Ο λόγος είναι ότι έχοντας εντρυφήσει περισσότερο στην θεωρία εύκολα μπορείς να αφομοιώσεις τις νέες τεχνολογίες της Επιστήμης σε σχέση με αυτόν που έχει ασχοληθεί με τις υπάρχουσες εφαρμογές και το βασικό της (επιστήμης), θεωρητικό υπόβαθρο.
Η ερώτησή σου και ο προβληματισμός σου είναι γύρω από την επαγγελματική αποκατάσταση, εγώ θα σε συμβούλευα (και με όλα τα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα που συμβαίνουν γύρω μας) να δεις και να επιλέξεις αυτό που σε ευχαριστεί περισσότερο. Έτσι θα χαρείς και την διάρκεια των σπουδών σου αλλά να θυμάσαι ότι στον επαγγελματικό χώρο αν αγαπάς αυτό που κάνεις το κάνεις πολύ καλύτερα.
Το πιστεύω μου είναι ότι η επιστήμη της Πληροφορικής είναι ένα ενδιαφέρον και όμορφο ταξίδι γιαυτό κοίτα να το ευχαριστηθείς!!!

1. Επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων Τμήματος Πληροφορικής ΑΕΙ

Εκτός από το διορισμό στο Δημόσιο στον κλάδο ΠΕ Πληροφορικής (δείτε την προηγούμενη ερώτηση), σύμφωνα με το άρθρο 2 του Προεδρικού Διατάγματος Νο. 44 που έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ 58, 8/4/2009, οι πτυχιούχοι των τμημάτων πληροφορικής διαθέτουν γνωστικό υπόβαθρο συναφές με το υλικό και το λογισμικό για τη συγκέντρωση, ταξινόμηση, επεξεργασία και μετάδοση της πληροφορίας, και έχουν την ικανότητα να ασχοληθούν ενδεικτικά με δραστηριότητες όπως μελέτη, σχεδίαση, ανάλυση, υλοποίηση, εγκατάσταση, επίβλεψη, λειτουργία, αξιολόγηση, διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και πιστοποίηση στους επιστημονικούς τομείς:
Σύμφωνα με το Άρθρο 3 του ίδιου Προεδρικού Διατάγματος, οι πτυχιούχοι Πληροφορικής δύνανται να ασχοληθούν, ανάλογα με το περιεχόμενο των σπουδών τους, ενδεικτικά με:

2. Επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής των ΤΕΙ, από την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις τους έχουν δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα είτε συνεργαζόμενοι με άλλους επιστήμονες. Η άσκηση του επαγγέλματος τους δύναται να σχετίζεται με την:
Οι πτυχιούχοι του τμήματος έχουν δικαίωμα:
Τίτλος: Απ: Πανεπιστήμιο-ΤΕΙ
Αποστολή από: Honeyz στις 01 Ιουλ 2015, 01:37:20 ΜΜ
Ευχαριστώ πολυ για την απάντηση και πάλι.Τελικά οδεύω προς πανεπιστήμιο περιφέρειας.. :)
Τίτλος: Απ: Πανεπιστήμιο-ΤΕΙ
Αποστολή από: dkontos στις 01 Ιουλ 2015, 04:21:57 ΜΜ
Από τη στιγμή που επιλέγεις να σπουδάσεις μακριά από το σπίτι σου, οι μονάδες σου από ότι καταλαβαίνω είναι γύρω στις 14000, θα σου πρότεινα να δεις και τις παρακάτω σχολές (από τις  αρχαιότερες - καλύτερες σχολές στην επιστήμη της Πληροφορικής στην Ελλάδα):
Επίσης εάν σε ενδιαφέρει και το hardware καλό θα ήταν να δεις και την:
Η συγκεκριμένη σχολή συζητιέται να αναβαθμιστεί σε Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών έτσι όταν θα γίνει αυτό, θα αποκτήσεις επιπλέον και τα επαγγελματικά δικαιώματα του ηλεκτρολόγου μηχανικού.