Εγκατάσταση 20.04 UEFI σε Windows 10 UEFI

Ξεκίνησε από gidarakos, 17 Οκτ 2020, 01:34:58 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

gidarakos

Το σενάριο είναι σε υπολογιστή που έχουμε Windows 10 UEFI, να στήσουμε και 20.04 LTSP UEFI.

Επειδή αντιμετωπίζω τέτοιου είδους εγκατάσταση σκέφτηκα να αποτυπώσω εδώ - με σχετικά screenshots - τις τυχόν ιδιαιτερότητες μήπως φανούν χρήσιμες και σε άλλους.
Στο βήμα Linux/LTSP/Εγκατάσταση Ubuntu/Δίσκος Ms-Windows μας ζητάει Είδος εγκατάστασης στο οποίο υπάρχει η προεπιλογή Εγκατάσταση του Ubuntu MATE μαζί με το Windows Boot Manager, η οποία πιστεύω δεν είναι σωστό να επιλεχθεί!
Αν επιλέξουμε Κάτι άλλο βλέπουμε τα partitions στα οποία λογικά, λόγω μεγέθους, τα Windows 10 βρίσκονται στο /dev/sda4. Παρόλα αυτά στη στήλη Σε χρήση δείχνει 0 MB και στη στήλη Σύστημα δεν υπάρχει σχετική ετικέτα.
Αν δούμε τα partitions από το Menu->System Tools->GParted καταλαβαίνουμε από τη στήλη Used (38.82GB) ότι τα Windows βρίσκονται στο /dev/sda4.

Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις πως είναι καλύτερο να συνεχίσουμε;
1) Μήπως με κάποιον τρόπο να ενημερώσουμε την ετικέτα στη στήλη Σύστημα έτσι ώστε να αναγνωριστεί το λειτουργικό και να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση από την αρχή;
Τελικά ο installer αναγνώρισε αυτόματα το σωστό partition (/dev/sda4), που υπάρχουν και τα Windows 10 UEFI, άρα μπορούμε να συνεχίσουμε με την προεπιλογή Εγκατάσταση του Ubuntu MATE μαζί με το Windows Boot Manager.
2) Resize με το GParted και ξανά εγκατάσταση με επιλογή Κάτι άλλο και εγκατάσταση στο ελεύθερο χώρο;
3) Στη 2η περίπτωση πρέπει να προσέξουμε κάτι με το grub ή με τα partitions που ήδη υπάρχουν λογικά θα εγκατασταθεί σωστά και θα δίνεται επιλογή και για Windows 10;

Kermit, ο Βάτραχος

Καλημέρα!

Μπορείς να αναπτύξεις λίγο το σκεπτικό σου, σχετικά με το γιατί δεν είναι σωστή η επιλογή της παράλληλης εγκατάστασης με τον windows boot manager;
Επειδή δεν αναφέρει "Windows 10", ή υπάρχουν πιο ουσιαστικοί λόγοι;

Στην αρχή της χρονιάς έκανα την εγκατάσταση που περιγράφεις επιλέγοντας κάτι άλλο για να ορίσω ξεχωριστό /home διαμέρισμα και έκτοτε εκκινώντας τον υπολογιστή μπορώ να ξεκινήσω τα windows 10 επιλέγοντας windows boot manager κανονικά και χωρίς προβλήματα.

gidarakos

Σωστά επειδή δεν αναφέρει Windows 10!
Δεν το δοκίμασα, αλλά έχω την εντύπωση ότι αν πατήσω συνέχεια θα μου δώσει δυνατότητα να κάνω resize το windows boot manager των περίπου 100MB έτσι ώστε να βάλω και τα 20.04!!!

Αύριο πρωί θα γίνουν οι σχετικές δοκιμές..

alkisg

Να αναφέρω δυο εντολές. Με την παρακάτω βεβαιωνόμαστε (σχετικά) ότι τα Windows μας είναι εγκατεστημένα σε UEFI:

sudo parted -l

Αν λέει partition type: gpt, τότε είναι σε uefi, ενώ αν λέει partition type: msdos, τότε είναι σε bios.

Για να δούμε αν το live USB stick του Ubuntu μπούταρε σε κατάσταση UEFI, δίνουμε:

ls /sys/firmware/efi

Αν ο κατάλογος υπάρχει, είμαστε σε κατάσταση UEFI.

Αν η κατάσταση των Windows δεν ταιριάζει με την κατάσταση που μπούταρε το Ubuntu, τότε δεν προχωράμε σε εγκατάσταση. Εσένα θεωρώ ότι ταιριάζει και ότι είναι και τα 2 UEFI, τα ανέφερα κυρίως για άλλους που θα το ξαναχρειαστούν.

> resize το windows boot manager των περίπου 100MB

Τα μεγέθη των καταλόγων του UEFI partition είναι:

root@alkis:~# du -sh /boot/efi/EFI/*
3,7M	/boot/efi/EFI/Boot
26M	/boot/efi/EFI/Microsoft
4,2M	/boot/efi/EFI/ubuntu


Δηλαδή τα 100 MB είναι αρκετά και δεν χρειάζεται resize, θα χρειαστεί όμως resize το μεγάλο partition των 111 GB για να δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος.

gidarakos

> resize το windows boot manager των περίπου 100MB έτσι ώστε να βάλω και τα 20.04!!!

Άλκη αυτό το ανέφερα ως αδύνατον, δηλαδή ότι δεν αναγνώρισε το partition των 111GB για να μου προτείνει resize, αλλά των windows boot manager το οποίο νομιζω είναι λάθος!
Θα μπορούσαμε πριν ξεκινήσουμε την εγκατάσταση να γίνουν κάποιες ενέργειες έτσι ώστε να  αναγνωρίζει και να μας προτείνει των 111GB, στο οποίο υπάρχουν ήδη και τα Windows 10; Δηλαδή η περίπτωση 1) που αναφέρω στο αρχικό μου post.

alkisg

Εγώ πάντα φορμάρω με gparted και μετά επιλέγω "κάτι άλλο" στον installer, οπότε δεν ξέρω να πω με σιγουριά, ερώτηση θα κάνω,
μήπως στο σημείο που αναφέρεσαι, ο ποιητής ΔΕΝ εννοεί ποιο partition θα κάνει resize, αλλά ποιο είναι το όνομα του υπάρχοντος λειτουργικού, με βάση την καταχώρησή του στο UEFI;
Δηλαδή μήπως εκεί που σου λέει Windows Boot Manager, τελικά θα κάνει χώρο με οποιοδήποτε τρόπο θεωρήσει καλύτερο (π.χ. μπορεί απλά να είχες αρκετό ελεύθερο χώρο unpartitioned), δηλαδή στην περίπτωσή σου κάνοντας resize το 111GB, και ενδεικτικά σου γράφει μαζί με ποιο άλλο λειτουργικό θα συνυπάρχει;

gidarakos

Αύριο πρωί θα πατήσω ένα "Συνέχεια" και θα ανεβάσω screenshot να το ξεκαθαρίσουμε.. :)

gidarakos

#7
> ΔΕΝ εννοεί ποιο partition θα κάνει resize, αλλά ποιο είναι το όνομα του υπάρχοντος λειτουργικού, με βάση την καταχώρησή του στο UEFI;

Άλκη είχες δίκιο (επισυνάπτω σχετικό screenshot).
Συνεπώς ο installer είναι "έξυπνος" και βρίσκει το σωστό partition για σου προτείνει resize.
Άρα στα βήματα της εγκατάστασης Υπάρχει MS-Windows λειτουργικό ήδη εγκατεστημένο, στην περίπτωση που έχουμε ήδη Windows 10 UEFI και δε θέλουμε "Κάτι άλλο", μπορούμε να επιλέξουμε "Εγκατάσταση του Ubuntu MATE μαζί με το Windows Boot Manager".
Βέβαια σε κάθε περίπτωση μπορούμε να τσεκάρουμε - με τις εντολές που πρότεινε ο Άλκης - αν το live usb Ubuntu και τα Windows 10 είναι σε κατάσταση UEFI.
Θα διορθώσω και το αρχικό post.

gidarakos

#8
Επανέρχομαι περισσότερο ως προσωπικές σημειώσεις αλλά και για όποιον αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα ή χρειαστεί να "στήσει" MATE 20.04 σε υπολογιστή Lenovo ThinkCentre M91p (CPU: i5-2500, RAM: 4GB).

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης γινόταν απ' ευθείας boot στα Windows.
Διαπιστώθηκε - με την επέμβαση του Άλκη - ότι το UEFI στο συγκεκριμένο pc είναι προβληματικό. Αντί να φορτώνει οποιοδήποτε UEFI λειτουργικό, δηλαδή το αρχείο \EFI\Boot\BOOTX64.EFI, φόρτωνε μόνο Windows, δηλαδή το αρχείο \EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi.
Το πρόβλημα λύθηκε με τις ακόλουθες εντολές (ubuntu live usb):

sudo -i
lsblk --fs
mount /dev/sda2 /mnt
cd /mnt/EFI/Microsoft/Boot/
mv bootmgfw.efi bootmgfw-real.efi
cp -a ../../ubuntu/grubx64.efi bootmgfw.efi
cd /
umount /mnt
mount /dev/sda5 /mnt
# Στα περιεχόμενα του grub.cfg, αλλαγή του bootmgfw.efi σε bootmgfw-real.efi
nano /mnt/boot/grub/grub.cfg
umount /mnt
sync;reboot


Επειδή όμως σε κάθε update-grub (kernel update) αυτή η αλλαγή ονόματος θα επανέρχεται σε bootmgfw.efi, τρέχουμε τη γρήγορη εντολή που μου έστειλε ο Άλκης:
Κώδικας: bash
$ sudo sed 's/bootmgfw.efi/bootmgfw-real.efi/g' -i /boot/grub/grub.cfg