Linux Mate και LTSP

Ξεκίνησε από vovos, 05 Σεπ 2015, 09:20:26 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

vovos

Έβλεπα εδώ και καιρό στο http://distrowatch.com/ το Mint να έχει την πρώτη θέση κι όλο και με μεγαλύτερη διαφορά και με "έτρωγε" να το δοκιμάσω. Είχα UBUNTU 12.04 στο σπίτι (desktop/laptop) από όταν βγήκε το 2012, οπότε το πήρα απόφαση για ανανέωση. Το χρησιμοποιώ όλο το καλοκαίρι (17.1 και αργότερα 17.2) και πλέον μπορώ να καταλάβω τον ενθουσιασμό γύρω από αυτό. Πίσω από αυτό κρύβεται το UBUNTU 14.04 αλλά χωρίς τα bugs και τα προβλήματα, με ένα περιβάλλον απόλυτα λειτουργικό και γρήγορο (έχει όλα τα καλά του Gnome Classic αλλά ακόμα και τα λίγα καλά του UNITY που μου άρεσαν). Ό,τι και αν δοκίμασα, απλά δούλεψε.
Όπως καταλαβαίνετε είμαι ενθουσιασμένος. Επιδιώκω και έχω την υπομονή να τραβήξω ακόμα και τα πάνδεινα για να στήσω φέτος στο καινούριο μου σχολείο Linux Mint Mate με LTSP.
Πόσο εφικτό είναι;

alkisg

Δοκίμασα κάποιες φορές το Linux Mint αλλά δεν το είχα ποτέ σαν κύριο σύστημα. Νομίζω πως ενώ είναι καλό σαν upstream κώδικας, έχει χάλια packaging, και αυτό προκαλεί διάφορα προβλήματα στην πορεία. Π.χ. στο /etc/lsb-release γράφει Linux Mint και στο πρώτο update του πακέτου base-files σβήνεται και γράφει Ubuntu επειδή δεν ξέρει να κάνει dpkg-divert. Το σωστό θα ήταν το Linux Mint να είναι flavor του Ubuntu, όπως και τα υπόλοιπα, Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu, Ubuntu Mate, Ubuntu Studio κλπ, αλλά δυστυχώς τα Live CD του τα φτιάχνει με λίγο άρπα-κόλλα scripts και έτσι (σωστά) οι developers του Ubuntu δεν το δέχονται σαν flavor.

Τελευταίους μήνες σαν κύριο σύστημα έχω το Ubuntu Mate 14.04, το οποίο ουσιαστικά είναι αρκετά ίδιο με το Mint Mate, αλλά με σωστότερο packaging, αν θες μπορείς να δοκιμάσεις με αυτό:
https://ubuntu-mate.org/trusty/

Για το Ubuntu 14.04 και 16.04 θα φροντίσω ώστε το LTSP να υποστηρίζει και το κλασσικό gnome-flashback που έχουμε τώρα, αλλά και το mate.
Αλλά γενικά αν κάποιο σχολείο έχει την όρεξη να δοκιμάσει άλλες διανομές και να αναφέρει προβλήματα και να τα λύσουμε μαζί στην πορεία, δεν έχω καμία αντίρρηση.

vovos

Θα προχωρήσω με Ubuntu MATE, σίγουρα ξέρεις καλύτερα.
Κατεβάζω την 32bit έκδοση, σωστά;
Αφού κάνω εγκατάσταση, προσθέτω τα αποθετήρια της ts και τρέχω sudo apt-get install sch-scripts;
Ή μήπως τρέχω sh -c 'cd /tmp && wget ts.sch.gr/repo/sch-scripts && sh sch-scripts';

alkisg

32bit CD εγκατάστασης εάν υπάρχει περίπτωση να έχεις έστω και έναν 32bit client, είτε τώρα είτε στο μέλλον (netbook καθηγητή, whatever).
Τρέξε το sh -c κλπ.
Αν δεις warnings, errors κλπ έλα από το IRC.

Δημήτρης Γκίνης

Ανέστη, μόλις αποκτήσεις επαρκή εικόνα για την συμπεριφορά του Ubuntu mate ως LTSP SERVER, βάλε μια φωνή, ε..

vovos

Δημήτρη, θα περιγράψω με λεπτομέρεια τα βήματα ώστε όποιος ενδιαφέρετε να μπορεί εύκολα να το επαναλάβει.

Άλκη UBUNTU Mate βάζω την 14.04 ή την 15.04? Ξέρω ότι πάμε για LTS release, όμως η 15.04 λέει ότι είναι επίσημο flavor του UBUNTU ενώ για την 14.04 δεν το λέει. Επίσης την 14.04 την έχουν "κρυμμένη" στο site τους, δεν υπάρχει link σε αυτήν...
https://ubuntu-mate.org/blog/ubuntu-mate-trusty-14.04.2-release/
https://ubuntu-mate.org/blog/ubuntu-mate-vivid-final-release/

alkisg

Ανέστη την 14.04.2 κατέβασε, το link το είχα γράψει και παραπάνω, https://ubuntu-mate.org/trusty/, το βρίσκεις αν πας στην καρτέλα Downloads και κοιτάξεις στο κάτω μέρος της σελίδας.

Τις μη LTS releases δεν τις θέλουμε στα σχολεία καθόλου, είναι μόνο για testing, άντε και σε κανένα σπίτι για παιχνίδια. Έχουν 9 μήνες support και μετά δεν ξαναασχολείται κανένας developer με αυτές. Ενώ τις LTS τις υποστηρίζουν για πολλά χρόνια, κι ακόμα κι αν το Mate όντως δεν είχε προλάβει τότε να γίνει επίσημο flavor, παρόλα αυτά το υποστηρίζουν καλά μέσω των PPA τους. Και εννοείται ότι το 90% των προγραμμάτων του Ubuntu Mate 14.04 (kernel, firefox κλπ) υποστηρίζεται απευθείας από το Ubuntu μέσω των αποθετηρίων του, όχι από την ομάδα του Mate.

Επίσης κι εμείς δεν υποστηρίζουμε μη-LTS releases, να φανταστείς για την 15.04 δεν έχουμε καν ανεβάσει έκδοση sch-scripts στο αποθετήριό μας, μόνο για τις LTS εκδόσεις ανεβάζουμε.
Τέλος, υπάρχει κι ένα θέμα με τις αναβαθμίσεις, δηλαδή ενώ υποστηρίζονται αναβαθμίσεις από LTS σε LTS έκδοση (π.χ. από 12.04 σε 14.04 και μετά σε 16.04), στις μη-LTS εκδόσεις οι αναβαθμίσεις υποχρεωτικά περνάνε από όλες τις ενδιάμεσες εκδόσεις, δηλαδή από 15.04 σε 15.10 και μετά σε 16.04.


Τώρα εντελώς κατ' εξαίρεση, και επειδή θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμαστεί το Mate/LTSP σε σχολείο (αν και στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ το δουλεύω μήνες τώρα), και επειδή η 15.10 γίνεται μετά upgrade σε 16.04, και επειδή έχει διάφορα νέα πράγματα που πρέπει να τεσταριστούν όπως το systemd (με αυτά ασχολούμαι αυτόν τον καιρό, έχω προσθέσει υποστήριξη στο LTSP κλπ)... αν θες μπορείς αντί του Mate 14.04 να βάλεις το 15.10 beta, και τον Απρίλιο μετά να το κάνεις upgrade σε 16.04. Το έχω σε εικονική μηχανή και φαίνεται να πάει καλά. https://ubuntu-mate.org/wily/. Με άλλα λόγια, 14.04 => σταθερότερο, 15.10 => πιο σύγχρονο και μας ενδιαφέρει περισσότερο για testing/development - διάλεξε όποιο από αυτά προτιμάς.

vovos

Κατέβασα το 15.10, αφού πάμε για κάτι καινούριο, ας πάμε σε κάτι με μεγαλύτερη προοπτική για το μέλλον (systemd, kernel 4.2 με update χωρίς reboot :D, κ.τ.λ.).
Αύριο το εγκαθιστώ, κάνω όλα τα updates και τρέχω sh -c 'cd /tmp && wget ts.sch.gr/repo/sch-scripts && sh sch-scripts'
Μετά σας λέω πως πήγε.

alkisg

Δεν έχω ανεβάσει ακόμα έκδοση sch-scripts για την 15.10 στο αποθετήριο... Να ανεβάσω το ΣΚ αν είναι.
Οπότε εσύ μπορείς από σήμερα να εγκαταστήσεις το CD, ενώ τα sch-scripts θα μπορείς να τα βάλεις τρέχοντας την 'sh -c ...' από Κυριακή βράδυ και μετά.

vovos

Έγινε Άλκη, ούτως ή άλλως έφαγα πόρτα από τα Παράθυρα (Windows).
Το laptop που προσπαθώ να κάνω server έχει δύο partitions. Το ένα είναι για επαναφορά του σε εργοστασιακή κατάσταση και το άλλο είναι τα Windows 7. Όμως μόνο το πρώτο που είναι και μικρό μπορώ να κάνω resize με το gparted και δεν θα είχα αρκετό χώρο. Ψάχνοντας βρήκα ότι για να "ξεκλειδώσει" το partition των Windows 7 θα πρέπει να κάνω το εξής, δυστυχώς μέσα από τα windows. Από cmd με "run as administrator" τρέχω (σου λέει θα το κάνει στο επόμενο reboot):
chkdsk c: /r /f
Συνήθως μόνο το παραπάνω χρειάζεται, το gparted δεν πειράζει Windows Partitions όταν δει ότι έχουν πρόβλημα.
Αν λοιπόν επιδιορθωθούν όλα δοκιμή ξανά live CD και με gparted και μάλλον όλα καλά.

Αν και πάλι πρόβλημα (όπως στην περίπτωσή μου) πάμε σε πιο extreme και συνεχίζουμε με τα παρακάτω πάλι στα windows (τα βρήκα εδώ http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2087466&p=12372055#post12372055):
1. disable pagefile: Control Panel -> System and Security -> System -> Advanced system settings -> Advanced tab -> [Performance] Settings... -> Advanced tab -> [Virtual memory] Change... -> uncheck Automatically manage paging file size for all drives -> select No paging file -> Set -> Yes -> OK...
2. disable hibernation file (hiberfil.sys): lower left corner rt click -> Command Prompt (Admin) -> powercfg /h off ["powercfg /h on" to turn it back on]
3. disable system restore: Control Panel -> System and Security -> System -> System protection -> select Local Disk (C:)(System) -> Configure... -> Disable system protection
4. disable writing debugging information: Control Panel -> System and Security -> System -> Advanced system settings -> Advanced tab -> [Startup and Recovery] Settings -> change Write debugging information from Automatic memory dump to none
5. disk cleanup: Control Panel -> System and Security -> Free up disk space [at bottom] -> check everything -> OK
6. reboot
7. defragment: Control Panel -> System and Security -> Defragment and optimize your drives [under Administrative Tools]
8. reboot
9. shrink Windows partition with Disk Management
10. reenable pagefile, hibernation file, system restore, and debugging info

Επειδή τα παραπάνω τρέχουν σε Windows και ορισμένα θέλουν να τρέχουν μερικές ώρες απλά ελπίζω να προλάβω να τα τελειώσω αύριο και να βάλω και το MATE.

alkisg

Σε κάποιες περιπτώσεις τα Windows 7 δεν κάνουν πλήρη τερματισμό αλλά hibernation. Τότε το partition δεν μπορεί να γίνει resize. Διάβασε λίγο καλύτερα το μήνυμα που σου γράφει το gparted, αν σου λέει ότι είναι κλειδωμένο δοκίμασε να κάνεις επανεκκίνηση τα Windows, όχι τερματισμό, και κατά την επανεκκίνηση να μπουτάρεις το Linux.

Αυτά με το defrag κλπ δεν τα πολυπιστεύω, αν θες έλα από το IRC να τα δούμε live.

vovos

Ναι, και εμένα το defrag μου φάνηκε υπερβολικό και δεν το έκανα. Όλα πήγαν καλά με το resize.
Δυστυχώς την έπαθα αυτή την φορά με το bootable USB που είχα φτιάξει για την εγκατάσταση του UBUNTU Mate 15.10. Το είχα φτιάξει με το UNetbootin γιατί το MultiSystem και το MultiBootUSB μου γκρίνιαζαν για διάφορα. Μάλλον είχαν δίκιο που γκρίνιαζαν. Υποθέτω ότι το SysLinux που έβαζε το UNebootin δεν ήταν συμβατό (ακόμα) με το UBUNTU Mate 15.10. Έτσι όταν άρχιζε να γράφει αρχεία η εγκατάσταση τα έγραφε στο φλασάκι αντί στο partition του σκληρού δίσκου που είχα επιλέξει.
Την Τρίτη (Δευτέρα τα σχολεία είναι κλειστά λόγω εκλογών) θα πάω με τον παραδοσιακό τρόπο, θα γράψω το ISO σε DVD, και θα αναφέρω πως πήγε. Λογικά θα έχουν ανέβει και τα sch-scripts μέχρι τότε.

alkisg

Πλέον τα περισσότερα iso μπορούν να γραφούν και απευθείας στο USB stick χωρίς ειδικό πρόγραμμα:
Κώδικας: Bash
# Ελέγχουμε ποιο είναι το stick, ας πούμε sdb, και ότι ΔΕΝ είναι mounted πουθενά:
sudo lsblk
# Αν είναι mounted, κάνουμε unmount:
sudo umount /dev/sdb1
# Αντιγράφουμε το iso στο stick:
sudo dd if=path-to.iso of=/dev/sdb


Μεγάλη προσοχή όμως το sdb να είναι όντως το stick και όχι π.χ. κάποιος δεύτερος σκληρός δίσκος γιατί θα τον σβήσουμε.

vovos

Βήματα που ακολούθησα:
1) Εγκατάσταση του UBUNTU MATE 15.10 Beta 1 από DVD (είχα πρόσφατα πικρή πείρα από dd σε USB το οποίο τελικά καταστράφηκε). Στην εγκατάσταση ακολούθησα τις οδηγίες από εδώ. Όλα πήγαν καλά.
2) Αφού ολοκλήρωσα την εγκατάσταση και έκανα επανεκκίνηση είδα πως δεν άλλαζε η γλώσσα με Alt-Shift οπότε πήγα και το διόρθωσα. Αυτό μάλλον δεν χρειαζόταν τελικά διότι στο επόμενο βήμα είδα πως τα sch-scripts το τακτοποιούν. Στη συνέχεια έτρεξα από τερματικό (Ctrl+Alt+T για να ανοίξει τερματικό) την εντολή:
sh -c 'cd /tmp && wget ts.sch.gr/repo/sch-scripts && sh sch-scripts'

Όλα καλά και εδώ, ούτε warnings ούτε errors.
3) Έκανα update όλο το λογισμικό χρησιμοποιώντας τον Software Updater. Θα μπορούσα επίσης να κάνω το ίδιο τρέχοντας από τερματικό (Ctrl+Alt+T):
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

Εδώ με ρώτησε αν ήθελα να κρατήσω την παλιά έκδοση του αρχείου /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf ή να την αντικαταστήσω με την καινούρια.
Η παλιά:
[main]
plugins=ifupdown,keyfile,ofono
# Commented by sch-scripts: dns=dnsmasq

[ifupdown]
managed=false


Η καινούρια:
[main]
plugins=ifupdown,keyfile
dns=dnsmasq

[ifupdown]
managed=false


Επειδή είδα πως τα sch-scripts είχαν δημιουργήσει την παλιά έκδοση διάλεξα να κρατήσω την παλιά. Έκανα reboot όταν τελείωσε η εγκατάσταση. Ανακάλυψα πως πλέον δεν είχα δίκτυο, δεν εμφανίζονταν καθόλου ο indicator του δικτύου κάτω δεξιά. Προσπάθησα από τον "Διαχειριστή ΣΕΠΕΗΥ" να κάνω ρύθμιση δικτύου (μενού  Εξυπηρετητής  ▸  Ρύθμιση σύνδεσης δικτύου) αλλά μόλις το έκανα click κολλούσε. Άνοιξα το αρχείο /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf και το άλλαξα σύμφωνα με την καινούρια έκδοση. Έκανα reboot και πλέον είχα δίκτυο. Άλκη τι κάνω εδώ; Το αφήνω έτσι;
Επίσης από το σημείο που με ρωτούσε στο update για το /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf (κατά την διάρκεια δηλαδή του update) ανακάλυψα πως είχα χάσει τους τόνους. Όποτε πατούσα τόνο μου έβγαζε κατευθείαν απόστροφο (') και δεν περίμενε να πατήσω το φωνήεν για να του βάλει τόνο. Αύριο θα του κάνω reboot και θα δω αν συνεχίζει να το κάνει ακόμα.
Επιπλέον οι "Επόπτες" τρέχουν και μόλις πάει να ανοίξει το παράθυρό τους κλείνουν αμέσως.
Μετά από την αποκατάσταση της σύνδεσης δικτύου το έβαλα να κάνει δημιουργία εικονικού δίσκου και έφυγα, θα δω αύριο πως τα πήγε.

vovos

Μετα την δημιουργια του εικονικου δισκου οι epoptes δουλευουν κανονικ´α. Μαλλον θα πρεπει να υπαρχει εικονικος δισκος αλλιως κρασαρουν.
Οι τονοι δεν δουλευουν  ;D