Στον ορισμό της κωδικοποίησης αναφέρεται ότι ένας αλγόριθμος μπορεί να αποδοθεί σαν πρόγραμμα είτε σε ψευδογλώσσα είτε σε οποιαδήποτε γλώσσα προγραμματισμού. Η ΓΛΩΣΣΑ θεωρείται μία εκπαιδευτική γλώσσα προγραμματισμού.
Όταν γράφουμε αυτό που λέμε (Αλγόριθμο ... Τέλος) ουσιαστικά γράφουμε τον αλγόριθμο σε Ψευδογλώσσα, ενώ όταν γράφουμε ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ... ΤΕΛΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ γράφουμε τον αλγόριθμο σε ΓΛΩΣΣΑ, άρα πιστέυω σε καμία περίπτωση δεν είναι λάθος.
Από εκεί και πέρα τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι άλλα. Από την εμπειρία μου σαν βαθμολογητής μπορώ να πώ ότι γενικά δεν χάνονται βαθμοί αν αντί για αλγόριθμο γραφεί πρόγραμμα αρκεί να είναι 100% σωστός. Τι εννοώ:
1. Τι συμβαίνει αν έχουν δηλωθεί λάθος ή ελλιπώς οι μεταβλητές, ή σταθερές;
(Προσωπικά το τμήμα δηλώσεων δεν το βαθμολόγησα ποτέ αρνητικά. Άλλοι όμως;)
2. Τι συμβαίνει αν ζητείται να υπολογιστεί κάτι χωρίς να ζητηθεί να εμφανιστεί; Αν γράφεις αλγόριθμο μπορείς να το αποδώσεις με Αποτελέσματα, στο πρόγραμμα πρέπει(?) να υπάρχει ΓΡΑΨΕ ώστε να πληρείται το κριτήριο της Εξόδου;
3. Αν ζητάει και εμφάνιση στην οθόνη και εμφάνιση στόν εκυπωτή, τότε θα πρέπει να γίνει πρόγραμμα να υπάρχει σχετικό σχόλιο για το που κατευθύνει το ΓΡΑΨΕ.
4. Τι συμβαίνει αν λέει δίνεται (άρα Δεδομένα) και όχι διαβάζεται;
(προσωπικά τα θεωρώ ισοδύναμα και δεν βαθμολογώ αρνητικά (βλέπε άσκηση με διόδια και περυσινό 3ο με πίνακες). Στο περυσινό δεν έλεγε να διαβάζονται οι πίνακες. Αν όμως έκανες πρόγραμμα το σωστό είναι να τους διαβάσεις, κάτι που μεταφράζεται σε 2 για παραπάνω από αν έκανες αλγόριθμο.
5. Επίσης υπάρχουν ακόμα κάποια ασαφή σημεία σε ορισμένες εντολές (π.χ. με_βημα ή με βήμα χωρίς κάτω παύλα, το Αν σε μία γραμμή χωρίς τέλος αν, ενώ στο πρόγραμμα υποχρεωτικά τελος_αν για κάθε αν, το επίλεξε που ορίζεται με διαφορετικό τρόπο στο 2ο - επιτρέπει συνθήκες και στο 8ο κεφάλαιο - δεν επιτρέπει, και αρκετά άλλα)
Σε όλα τα παραπάνω πιστεύω υπάρχει κατανόηση και κατά κανόνα δε χάνονται μονάδες. Ίσως όμως να έπρεπε ... ή μάλλον ένας τυπικός βαθμολογητής μπορεί να έκοβε.
Πάντως προσωπικά ενθαρύνω τους μαθητές μου να γράφουν αυστηρά σε ΓΛΩΣΣΑ.
Περιμένω με ενδιαφέρον και άλλες απόψεις, ειδικά από συναδέλφους βαθμολογητές