Server με 100Mbps κάρτα δικτύου

Ξεκίνησε από jim_katsar, 15 Οκτ 2020, 10:25:30 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

jim_katsar

Σε εργαστήριο που όλα τα μηχανήματα έχουν 100αρες κάρτες δικτύου εγκατέστησα Ubuntu LTSP (10 τερματικά + 1 server (laptop)).
Ως server έκανα ένα laptop (τα υπόλοιπα δεν μπορούσα να τα πειράξω γιατί είχαν λογισμικά από Κ.Σ.Ε. (σε περιβάλλον WinXP, αρχέγονα πράγματα) και ο διευθυντής δεν ήθελε να πειραχθούν(σε Δημοτικό )). Το laptop έχει επεξεργαστή core 2 duo, 3GB RAM και επίσης 100αρα κάρτα δικτύου. Εννοείται ότι έβαλα Ubuntu 18.04 32bit. Όμως με 100αρι switch τα πράγματα είναι απελπιστικά, ειδικά στην εκκίνηση των μηχανημάτων και μέχρι να ανοίξουν για πρώτη φορά οι εφαρμογές. Το καλό είναι ότι τα τερματικά έχουν 4GB RAM.

1)Το θέμα είναι αν έχει νόημα εδώ το gigabit switch!!! (ρητορική βέβαια η ερώτηση γιατί ήδη το έχω παραγγείλει - παραλάβει απλά δεν το έχω βάλει. απλά για να ξέρω). Βέβαια χαμένο δεν θα πάει γιατί το πολύ σε κανα δύο χρόνια θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο server.
2)Αν βάλω στο laptop μία 1000mbps κάρτα δικτύου usb όπως αυτή εδώ: https://www.e-shop.gr/tp-link-ue300-usb30-to-gigabit-ethernet-adapter-p-PER.612773 θα δουλέψει; Θα τον βλέπουν τα τερματικά; Θα κάνουν boot; Σημείωση: Το laptop δεν έχει usb3 αλλά σίγουρα αυτή η κάρτα θα πάει καλύτερα στο usb2 από την υπάρχουσα ενσωματωμένη κάρτα δικτύου.

alkisg

Η 100ρα κάρτα σε laptop είναι πρόβλημα. Είναι καλύτερα να διερευνηθούν καταρχάς άλλες λύσεις. Για παράδειγμα αν ένας client είχε gigabit κάρτα δικτύου και μπορούσες να του βάλεις έναν δεύτερο δίσκο, έστω και εξωτερικό, θα ήταν μάλλον καλύτερα τα πράγματα, αν και δεν κατάλαβα τι επεξεργαστές έχουν.

Το gigabit switch δεν θα έχει νόημα αν ο server είναι 100ρης. Αν αρχίζεις και πειράζεις πράγματα, π.χ. αν βάλεις τον εικονικό δίσκο ακόμα και στο C:\ltsp ενός gigabit client, και τότε κάνεις εκείνον NFS server, εκεί θα κάνει διαφορά το gigabit. Δεν ξέρω πόσο επιτρέπεται να τα πειράξεις τα XP, δηλαδή μπορείς π.χ. να έχεις έναν φάκελο C:\ltsp σε ένα από αυτά; Κι αν ναι, το dual boot ή ο εξωτερικός σκληρός τι τον πειράζουν; :)

Η USB2 to ethernet κάρτα καλούτσικη θα είναι, αν όμως έχει PCMCIA/Cardbus ίσως να είναι καλύτερη. Και αν θες μπορείς να χρησιμοποιήσεις επιπρόσθετα και την 100ρα Ethernet σε bonding mode, με μία IP και οι δύο κάρτες.

jim_katsar

Δεν υπάρχει κανένας client με gigabit κάρτα δικτύου. Οι clients έχουν 4GB RAM με επεξεργαστή AMD της δυναμικότητας core 2 Duo. Αν θυμάμαι καλά πρέπει να είναι αυτός: https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD+Athlon+64+X2+Dual+Core+5200%2B&id=84 (δεν είμαι σήμερα στο συγκεκριμένο σχολείο), σίγουρα τέτοιας δυναμικότητας.
Όπως είναι η αίθουσα και στημένοι οι υπολογιστές, δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω κανέναν client ως server, ούτε να τους αλλάξω θέση. Δεν βολεύει στο μάθημα όταν παρουσιάζω στα παιδιά... Τον server τον χρησιμοποιώ για να κάνω εκπομπή οθόνης στους μαθητές και να δείχνω...

Αφού έκανα την παραγγελία και ήρθε το gigabit switch συνειδητοποίησα ότι όλα τα μηχανάκια ειναι 100αρια...  :(  :(  :( (καινούριο σχολείο, ξανά από την αρχή στήσιμο!!!)

Η λύση με εικονικό δίσκο σε gigabit client θα είχε νόημα αν υπήρχε αυτός ο gigabit client  :-\. Επίσης δεν θέλω να πειράξω τους client (όχι γιατί θα πείραζε ένας φάκελος C:\ltsp) αλλά επειδή η μετέπειτα συντήρηση θα ήταν περίπλοκη για κάποιον καινούριο του χρόνου. Άλλωστε όπως είπα ένα καλό μηχανάκι (μελλοντικός server) λογικά κάποια στιγμή θα έρθει. Δυστυχώς όμως κανείς δεν ξέρει πότε...

Η μόνη εύκολη (τουλάχιστον προς εμένα) λύση θα ήταν αυτή του USB to ethernet. Θα την αγοράσω εγώ, 15ευρώ δεν είναι άξια λόγου για να αρχίσω να τυραννιέμαι που θα βρεθούν. Απλά θα δουλέψει αυτή η λύση; Μήπως χρειάζονται μεγάλες αλλαγές; Λογικά θα χρειαστεί μία καινούρια "Ρύθμιση σύνδεσης δικτύου".
Και πολύ ευχαρίστως να χρησιμοποιήσω και την 100αρα ethernet σε bonding mode. Εδώ όμως θα χρειαστώ βοήθεια. Δεν ξέρω δεν το έχω κάνει ποτέ! Υπάρχουν οδηγίες κάπου;

Όσο για PCMCIA θύρα δεν θυμάμαι αν έχει. Μάλλον προς το όχι τείνω. Με μία μικρή αναζήτηση βρήκα στο skroutz αυτήν: https://www.skroutz.gr/s/11599559/ExpressCard-34mm-to-Gigabit-Ethernet.html η οποία είναι στα 35ευρώ (μαζί με μεταφορικά). Αξίζει τόσο πολύ όμως; Τόση μεγάλη διαφορά από USB2?


alkisg

Αν οι clients είναι σταθεροί, μια gigabit κάρτα δικτύου κάνει κάτω από 10 ευρώ.
Θα μπορούσες μεν να κάνεις έναν σταθερό LTSP server κι ας ήταν σε άλλη θέση, και εσύ να κάθεσαι στο laptop που θα ήταν fat client, αλλά δεν θα σε βοηθούσε στην ταχύτητα προβολής μέσω Επόπτη.

ΟΚ πάρε USB2 to Ethernet και όταν τα βάλεις έλα από το IRC να ρυθμίσουμε και το bonding.

jim_katsar

Ok θα πάρω USB2 to Ethernet και θα επανέλθω στο IRC για το bonding μόλις μπει και το gigabit switch
Ευχαριστώ

jim_katsar

Ψάξε ψάξε βρήκα ένα μηχάνημα (όχι laptop) με Gigabit κάρτα δικτύου το οποίο όμως έχει αυτόν: https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core2+Duo+E4400+%40+2.00GHz&id=935 τον επεξεργαστή (Core2 Duo E4400)  :( με 4GB RAM.
Αξίζει να τον στήσω ως server σε σχέση με το Laptop (που έχει 100αρα κάρτα δικτύου); Και αν ναι τι βάζω; UbuntuMate 18.04 32bit ή UbuntuMate 20.04?
Τα τερματικά όλα 4GB RAM και επεξερστές AMD της τάξης αυτής: https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD+Athlon+64+X2+Dual+Core+5200%2B&id=84 ίσως λίγο λιγότερη δυναμικότητα, δεν θυμάμαι ακριβώς τύπο επεξερστή, όλα με 100αρα κάρτα δικτύου.

Παρεμπιπτόντως προμηθεύτηκα το usb to gigabit ethernet (https://www.e-shop.gr/tp-link-ue300-usb30-to-gigabit-ethernet-adapter-p-PER.612773)και στα Ubuntu το βλέπει ως 100αρι ενώ σε περιβάλλον win το βλέπει ως gigabit (τώρα τι ταχύτητα πιάνει σε win είναι άλλη ιστορία, σίγουρα όχι μόνο 100Mbps). Άρα αν κρατήσω το laptop θα έχω 200Mbps στον server σε bonding mode  :D.
H αναζήτηση δεν σταματά...

Βέβαια θα περιμένω να στηθεί το gigabit switch για να δω που θα καταλήξω.

παρις

Είσαι σίγουρος οτι δεν έχουν gigabit κάρτες οι πύργοι; γιατί έχω socket 775 prescott 64bit ούτε καν core2duo και έχουν όλα gigabit. και μιλάμε για μηχανήματα σχεδόν 15 ετών. (τα έκανα PD945 με φτηνά cpu απο aliexpress 3€/τεμ)
αν έχεις τόσο χρέπι hardware για fat ίσως καλύτερα winxp ή κανα lightweight linux.

server laptop είναι καλή ιδεά αν είναι 6-7ετίας και νεότερο.

jim_katsar

Ναι τα έχω ελέγξει, και εμένα μου έκανε εντύπωση. Από την άλλη τα τερματικά δεν μπορώ να τα πειράξω (φορμάρω) γιατί έχουν λογισμικά από παλιό Κ.Σ.Ε. και ο διευθυντής δεν με αφήνει.

Και κάτι άλλο που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι το λαπτοπ που το έκανα server είναι το Acer Aspire 6930G - 583G25Mn (https://www.reevoo.com/p/acer-aspire-6930g-583g25mn) με επεξεργαστή Τ5800 και όπου και να έχω ψάξει αναφέρουν ότι η κάρτα δικτύου είναι Gigabit (http://cdn.cnetcontent.com/4b/5a/4b5a6f1e-89dc-4036-b934-85be117b87c0.pdf, http://tim.id.au/laptops/acer/aspire%206930%206930g.pdf), όμως τα UbuntuMate 18.04 την βλέπουν ως 100αρα.
Αυτό γιατί μπορεί επίσης να συμβαίνει;  ???

alkisg

#8
Δημήτρη ποιο είναι το αποτέλεσμα της εντολής ethtool στο laptop;

# Με αυτήν βλέπεις μόνο το όνομα π.χ. enp2s0 των καρτών δικτύου, δεν μας ενδιαφέρει το output
ip a
# Και τελικά το όνομα το βάζεις στην ethtool:
ethtool enp2s0

Ακόμα και με 600 cpubenchmark, ένας server με gigabit κάρτα είναι προτιμότερος από έναν με 100ρα.
Ακόμα καλύτερο θα είναι να πάρεις μια κάρτα δικτύου pci gigabit με 8 ευρώ και να την βάλεις σε έναν άλλον client με λίγο καλύτερο cpubenchmark...

Εφόσον οι clients έχουν 4 GB RAM, ασυζητητί βάζεις Ubuntu MATE 20.04 64bit.

jim_katsar

Σήμερα (κάθε Δευτέρα κ Πέμπτη) που είμαι στο συγκεκριμένο σχολείο στου στέλνω τα αποτελέσματα των εντολών.
Για την ενσωματωμένη κάρτα δικτύου έχω:
administrator@srv-peiramatiko-ds-serron:~$ ethtool -i enp9s0
driver: ATL1E
version: 1.0.0.7-NAPI
firmware-version: L1e
expansion-rom-version: 
bus-info: 0000:09:00.0
supports-statistics: no
supports-test: no
supports-eeprom-access: yes
supports-register-dump: yes
supports-priv-flags: no


Για την κάρτα δικτύου usb to gigabit
administrator@srv-peiramatiko-ds-serron:~$ ethtool -i enxd03745bf8692
driver: r8152
version: v1.09.9
firmware-version: 
expansion-rom-version: 
bus-info: usb-0000:00:1d.7-4
supports-statistics: yes
supports-test: no
supports-eeprom-access: no
supports-register-dump: no
supports-priv-flags: no


Μία παρατήρηση, όταν χρησιμοποιώ την usb to gigabit κάρτα τα τερματικά κάνουν κανονικά autologin σε αντίθεση με την ενσωματωμένη κάρτα δικτύου που κολλάει και χρειάζεται να πατήσω 'enter' σε κάθε τερματικό.

Στο επισυναπτόμενο έχω τα αποτελέσματα όλων των εντολών.

alkisg

Δημήτρη σόρρυ την ξανατρέχεις χωρίς το -i;

ethtool enp2s0

Για την ενσωματωμένη και το autologin, αυτό είναι επειδή το boot γίνεται είναι πολύ αργό και υπάρχει ένα bug στον lightdm κλπ κλπ,
δοκίμασε RELOGIN_TIMEOUT=5 στο ltsp.conf για να δεις αν έτσι στρώνει.

jim_katsar

Για την ενσωματωμένη του laptop
administrator@srv-peiramatiko-ds-serron:~$ ethtool enp9s0
Settings for enp9s0:
	Supported ports: [ TP ]
	Supported link modes:   10baseT/Half 10baseT/Full 
	                        100baseT/Half 100baseT/Full 
	                        1000baseT/Full 
	Supported pause frame use: No
	Supports auto-negotiation: Yes
	Supported FEC modes: Not reported
	Advertised link modes:  1000baseT/Full 
	Advertised pause frame use: No
	Advertised auto-negotiation: Yes
	Advertised FEC modes: Not reported
	Speed: Unknown!
	Duplex: Unknown! (255)
	Port: Twisted Pair
	PHYAD: 0
	Transceiver: internal
	Auto-negotiation: on
	MDI-X: Unknown
Cannot get wake-on-lan settings: Operation not permitted
	Current message level: 0x00000000 (0)
			       
	Link detected: no


Και για την Usb to Gigabit
administrator@srv-peiramatiko-ds-serron:~$ ethtool enxd03745bf8692
Settings for enxd03745bf8692:
	Supported ports: [ TP MII ]
	Supported link modes:   10baseT/Half 10baseT/Full 
	                        100baseT/Half 100baseT/Full 
	                        1000baseT/Half 1000baseT/Full 
	Supported pause frame use: No
	Supports auto-negotiation: Yes
	Supported FEC modes: Not reported
	Advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full 
	                        100baseT/Half 100baseT/Full 
	                        1000baseT/Full 
	Advertised pause frame use: No
	Advertised auto-negotiation: Yes
	Advertised FEC modes: Not reported
	Link partner advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full 
	                                     100baseT/Half 100baseT/Full 
	Link partner advertised pause frame use: Symmetric
	Link partner advertised auto-negotiation: Yes
	Link partner advertised FEC modes: Not reported
	Speed: 100Mb/s
	Duplex: Full
	Port: MII
	PHYAD: 32
	Transceiver: internal
	Auto-negotiation: on
Cannot get wake-on-lan settings: Operation not permitted
	Current message level: 0x00007fff (32767)
			       drv probe link timer ifdown ifup rx_err tx_err tx_queued intr tx_done rx_status pktdata hw wol
	Link detected: yes


alkisg

Άρα τζάμπα παιδεύεσαι.
Η ενσωματωμένη κάρτα υποστηρίζει κανονικά gigabit, και το πρόβλημα είναι στην καλωδίωση.
Δοκίμασε να τη συνδέσεις με άλλο, απευθείας καλώδιο, πάνω στο switch, ή ακόμα και κατευθείαν σε έναν client, και από το εικονίδιο του δικτύου → πληροφορίες σύνδεσης, δες την ταχύτητα σύνδεσης.
Πρόσεξε το καλώδιο να έχει 8 κλωνάρια μέσα, γιατί αν έχει 4 τότε δεν υποστηρίζει gigabit.

jim_katsar

Ok ευχαριστώ...
Κατάλαβα!!!
Θα δοκιμάσω και αν συναντήσω άλλα προβλήματα θα επανέλθω!!!

Το πρόβλημα μάλλον είναι στο τελευταίο που έγραψες με τα 4 και 8 καλώδια. Έχουν κάνει πολλές αλχημείες εδώ (να μην εκφραστώ διαφορετικά)!
Έχω τερματικά που παίρνουν δίκτυο από το switch χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο ethernet!!! Πριν καταλήξει στο switch το καλώδιο με ένα splitteraki το "σπάνε" στα δύο (και καταλαμβάνει 2 ports στο switch) και αντίστοιχα από την άλλη πλευρά στους υπολογιστές(τερματικά) υπάρχει πάλι splitteraki για να καταλήξει το καλώδιο σε δύο υπολογιστές.   >:( >:( >:(
Όλο αυτό γιατί το switch είναι στο ισόγειο και το εργαστήριο είναι στον πρώτο και να γλυτώσουν κάποια μέτρα καλώδιο και να μην βάζουν διπλά καλώδια (ένα καλώδιο δύο υπολογιστές)... :D :D :D