Δυσκολία στην επιλογή σχολής

Ξεκίνησε από KostasTzim, 27 Ιουν 2016, 07:56:25 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

KostasTzim

Καλησπέρα μόλις τέλειωσα το λύκειο και είμαι απο θετική κατεύθυνση. Συγκεντρωσα 16345 μόρια (πολύ χαμηλά για την προετοιμασία που είχα ρίξει καθώς είχα αρκετές απροσεξίες στο μάθημα των μαθηματικών και μου στοίχησε πολύ) όπως και να χει Ημουν αρχικά ανάμεσα σε 5 τμήματα αλλά ( έβγαλα το ceid και το ΗΜΜΥ ξάνθης και Φυσικό κρήτης (άφησα τη φυσική γενικώς αν και ήταν ένα απο τα όνειρα που είχα απο την αρχή του λυκείου)) και αυτή τη στιγμή είμαι ανάμεσα στο Μαθηματικό Αθηνών, Πληροφορικής ΕΚΠΑ ( υστερώ 400 μόρια έχετε ιδέα αν μπορώ να το πιάσω?) και Επιστήμης Υπολογιστών Κρήτης. Να πω αρχικά οτι τα μαθηματικά επειδη μου αρέσουν παρα πολυ και έχω καταλάβει τις δυνατότες που έχουν ( κυριολεκτικά μπορείς να κάνεις τα πάντα αν γνωρίζεις να τα εφαρμόζεις) σκέφτομαι να τα βάλω πρώτα στο μηχανογφραφικό. Ωστόσο δεν ξέρω αν ειναι καλη επιλογη. Για την ακρίβεια δεν ξέρω καν τι με τραβάει περισσότερο η πληροφορική ( κυρίως τεχνητή νουμοσυνη, νευρωνικά δικτυα, αλγοριθμοι είναι κομματια που τα βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέροντα) ή η τα μαθηματικά. Απο την άλλη αν δω οτι ο προγραμματισμός είναι κατι που μου αρεσει ( με την προυποθεση οτι θα δουλέψω για να μαθω , γιατι αλλιως δεεν) δε θα έχω τη δυνατότητα να το κάνω αυτό απο το μαθηματικό μαλλον. Γενικότερα τις τελευταιες μέρες επικρατεί μια συγχυση σοτ κεφάλι μου οσον αφορά την επιλογή σχολής το ρίσκο αν θα πέσει αυτή του ΕΚΠΑ και την αδυναμία να δω ποια θα μπει δεύτερη γιατι κατα πάσα πιθανότητα το μαθηματικο και το τμημα Ηρακλειου το πιανω ευκολοτερα. Επισης στην Αθηνα θα ηταν προτιμώτερο απο άποψη οικονομικών( μένω άλλωστε 1 ώρα μακρια αν και θα νοικιάσω σπίτι όπως και ν χει) ώστε τα περαιτέρω χρηματα που θα διεθετε η οικογενεια μου για τη ζωη εκει θα μπορω να τα διαθέσω σε ενα δυνατο μεταπτυχιακο αν βγάλω καλο βαθμο πτυχιου. Θα ηθελα οσο το δυνατον περισσότερες γνώμες μέχρι να φτιάξω το μηχανογραφικό ( μέχρι 8 ιουλίου)

pgrontas

Με βάση αυτά που λες, θα σου πρότεινα να βάλεις πρώτα την πληροφορική (ΕΚΠΑ, Ηρακλειο) και μετά μαθηματικό, γιατί είναι win - win από όποια πλευρά το κοιτάξεις .

Από την οπτική των μαθηματικών, η πληροφορική έχει τομείς που είναι πιο 'μαθηματικά' από τα μαθηματικά, τόσο στους τομείς που ανέφερες ότι σου αρέσουν όσο και σε άλλους με την έννοια ότι μέσω των αλγορίθμων και των διαφόρων πρωτοκόλλων βλέπεις τα μαθηματικά στην πράξη, αλλά και ανακαλύπτεις νέα για να σου λύσουν το πρόβλημα. Δεν ξέρω αν μπορώ να στο εξηγήσω καλά, γιατί δεν ξέρω τι παραστάσεις έχεις. Ένα παράδειγμα είναι η κρυπτογραφία, όπου η πληροφορική έδωσε νέα πνοη σε έναν μάλλον ανεφάρμοστο τομέα των μαθηματικών  (αν κρίνουμε από την απολογία ενός μαθηματικού (G H Hardy)), τη θεωρία αριθμών. Τη σχετική έρευνα την έκαναν πληροφορικοί και όχι μαθηματικοί (Diffie, Hellman, Rivest, Shamir) και στο συγκεκριμένο πεδίο ακόμα και σήμερα η έρευνα στα μαθηματικά που χρειάζεται προχωράει περισσότερο από πληροφορικούς. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα αντικείμενα.

Από την άλλη οπτική, ανάλογα και με το τι σου αρέσει βέβαια, έχεις και τις υπόλοιπες επιλογές που έχει συσχετίσει με την πληροφορική όπως ο προγραμματισμός που είπες.
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

KostasTzim

Ωραία.Βεβαια δεν ειμαι απόλυτα σίγουρος αν αυτό ειναι που θέλω να κανω. Απο τα τμήματα που έγραψα τι έχεις να πεις? συγγνώμη που είμαι λακωνικός στην απάντηση απλά προσπαθώ να μαζέψω όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες χωρίς να λέω περιττά.
(Θα ήθελα κ αλλους να απαντήσουν στο αρχικό μου ποστ)

dpa2006

#3
Αν σου αρέσεις η Πληροφορική και θα θέλεις μετά από μερικά χρόνια να ασχολείσαι με αυτό,καλύτερα να δηλώσεις τμήματα Πληροφορικής.
Αν όχι δήλωσε μαθηματικός.
Το ενδεχόμενο να περάσεις σε μια σχολή που αγαπάς και να απογοητευτείς από αυτή υπάρχει για όλα τα τμήματα και σχολές.
Υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών που προσωρινά απογοητεύτηκαν από αυτό που επέλεξαν,ακόμα και από την Πληροφορική(δεν τους ταίριαζε προφανώς).
Το ξεπέρασαν όμως και συνέχισαν.
Δεν μπορείς να αποκλείσεις μια τέτοια περίπτωση...
Αν έχεις την εμπειρία για κάποια επαγγέλματα από φίλους/γνωστούς είναι πολύ σημαντικό,γιατί το να περιγράφεις απλά ένα αντικείμενο σπουδών πάντα είναι ελλιπές,όσο και καλά να το κάνεις...
Τα μαθηματικά είναι ένα αντικείμενο που μπορείς να προσεγγίσεις πολλές άλλες επιστήμες,αλλά προπτυχιακά μπορεί να μην συμβαίνει πάντοτε.
Πολλά αντικείμενα εφαρμογής Μαθηματικών βρίσκονται σε επιλεγόμενα κατεύθυνσης,άλλοτε σε Μεταπτυχιακά και μπορεί να μην διδάσκονται λόγω συγκυριών για μερικά χρόνια...
Είτε αυτή η προσέγγιση αναφέρεται στην Πληροφορική,είτε στη Φυσική,Μηχανική,Αστρονομία κλπ.
Όσον αφορά τη Φυσική γιατί την βγάζεις εκτός;
Έχε την ως backup.
Επίσης από τα τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής μπορείς να προσεγγίσεις Πληροφορική με μεταπτυχιακά στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό.
Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science

KostasTzim

καταλαβα... θα επανέλθω και θα απαντήσω όταν δω διάφορες απόψεις. Αυτά που μου είπατε είναι λογικά και σωστά..ευχαριστώ

dpa2006

Έχε υπόψιν πως πολλοί απόφοιτοι Φυσικής,Μαθηματικών και άλλων σχολών (Γεωλογίας,Οικονομικού  κ.α.) ασχολήθηκαν με Πληροφορική (κάποια κομμάτια της έστω,όπως οι Βάσεις Δεδομένων) και ασχολούνται επαγγελματικά με αυτό εδώ και χρόνια.
Η ενασχόληση μπορεί να προέκυψε είτε από Προπτυχιακά μαθήματα είτε από Μεταπτυχιακό είτε συνδυασμό των δύο.
Ειδικά την δεκαετία 80-90 αλλά και στα 00s συνέβαινε πολύ συχνά.
Π.χ. Μαθηματικός με μεταπτυχιακό πληροφορικής από το 1973....
Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science

KostasTzim

μαλισταα :) κ άλλες απαντήσεις καλοδεχούμενες θα τις δω αύριο το πρωί