Θα προτιμούσα να με αποκαλούσες με το μικρό μου, δεν μου αρέσουν οι πληθυντικοί!
Συμφωνώ ότι στην ψευδογλώσσα, με το υπάρχον βιβλίο, θα έπρεπε να έχουμε στατικούς πίνακες. Νομίζω όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί για όλους τους πίνακες που δεν εισάγονται με την εντολή Δεδομένα.
Αλγόριθμος τάδε
Για ι από 1 μέχρι 200
Διάβασε Πιν[ι]
Τέλος_επανάληψης
Πιν[201] <- 5
ή ακόμη καλύτερα :
Αλγόριθμος τάδε
Διάβασε μ
Αν μ = 200 τότε
Διάβασε κ
Για ι από 1 μέχρι κ
Διάβασε Πιν[ι]
Τέλος_επανάληψης
αλλιώς_αν μ = 300 τότε
Διάβασε λ
Για ι από 1 μέχρι λ
Διάβασε Πιν[ι]
Τέλος_επανάληψης
Τέλος_αν
Η αλλαγή που έκανες τονίζει παραπάνω την ανεφικτότητα των στατικών δομών σε πίνακες όπου ορίζονται χωρίς δεδομένα. και στο δικό μου παράδειγμα το μ ορίζεται κατά την διάρκεια της εκτέλεσης, οπότε δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα την διαφορά ή αυτό που ήθελες να δείξεις. Αν με ρωτάς το αν θα έπρεπε να ληφθεί ως σωστό τότε πιστεύω ναι.
Γενικά θα σου πω τι πιστεύω :
Όποιος αλγόριθμος χρησιμοποιεί πίνακες οι οποίοι θα μπορούσαν να εισαχθούν και με την εντολή Δεδομένα είναι σωστός. Για τις άλλες κατηγορίες χωράει κουβέντα.
Στο θέμα Γ αν η εκφώνηση ήταν λίγο διαφορετική και η είσοδος δεν δινόταν από το πληκτρολόγιο αλλά σαν παράμετρος θα μπορούσες πολύ σωστά να πεις :
Δεδομένα //Επιδόσεις, Ν//
και να συνεχίσεις την επίλυση της άσκησης κανονικά. Στα παραδείγματα που παραθέτει ο Παναγιώτης αλλά και άλλοι, δεν έχουμε σταθερό πλήθος θέσεων από την στιγμή που ορίζεται ο πίνακας
αλλά ένα μέγεθος που μεταβάλλεται εντολή με την εντολή. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό, δεν είμαι σίγουρος αν μπορείς να κόψεις για λόγους ορθότητας αλλά μπορείς να κόψεις για άλλους λόγους
αν αυτό επιτρέπεται από τον τρόπο με τον οποίο αξιολογείται το μάθημα. Δεν υποστηρίζω ότι όλα λύνονται με πίνακες αλλά το συγκεκριμένο πιστεύω πως ναι.
Ακριβώς όμως πάμε με βάση το βιβλίο, δεν έχουμε άλλη επιλογή, μακάρι να είχαμε
Αλήθεια αν αυτή η φράση με τις στατικές δομές έπεφτε ΣΛ τι θα ζητάγαμε από τους μαθητές? Δηλαδή όταν τους ρωτάμε στη θεωρία για τις στατικές δομές και τα μειονεκτήματα των πινάκων τότε έχουμε σαν ευαγγέλιο το βιβλίο, αλλά στις ασκήσεις τους ζητάμε άλλα? οι ασκήσεις δεν είναι η εφαρμογή της θεωρίας?
Ναι, αλλά δεν είναι υποκρισία να ζητάμε να μας απαντήσουν σε τέτοια πράγματα από την στιγμή που ξέρουμε ότι πολλά παραδείγματα του βιβλίου είναι λάθος με αυτή την λογική;
Δηλαδή αυτό που προσπαθώ να πω τόση ώρα είναι ότι το μέγεθος του πίνακα προκύπτει ως ενδιάμεσο αποτέλεσμα του αλγόριθμου και για αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στατικούς πίνακες.
Νομίζω πως λέμε το ίδιο με διαφορετικά λόγια. Αυτό στο οποίο διαφωνώ είναι ότι τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι πρέπει να κοπούν μονάδες, δεν έχουν εφαρμογή στο συγκεκρικένο πρόβλημα. Ο λόγος είναι ότι
ο πίνακας στον αλγόριθμο λύσης του προβλήματος θα μπορούσε να υλοποιηθεί στατικά σε κάποιο προγραμματιστικό περιβάλλον, ακριβώς όπως συμβαίνει και με την εντολή Δεδομένα.