Server με Linux ως Wi-Fi hotspot - τί δεν πήγε καλά;

Ξεκίνησε από mandarinos, 10 Ιουν 2021, 11:20:22 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

mandarinos

Καλημέρα!

Εν όψει του σχετικού κεφαλαίου του εγχειριδίου που ετοιμάζω (server με Linux στα γραφεία του Συλλόγου Διδασκόντων), σήμερα μετέτρεψα δοκιμαστικά τον server του 1ου εργαστηρίου (με το Linux Mint) σε προσωρινό Wi-Fi hotspot. (Η δοκιμή στο 2ο εργαστήριο με το Kubuntu ίσως αργήσει, διότι αυτές τις μέρες τρέχουμε με το κλείσιμο του έτους. Αλλά πιστεύω ότι θα δω τα ίδια πράγματα.)
Με τις εξής ενέργειες:
- Έβαλα μιά φορητή κεραιΐτσα Wi-Fi, ταχύτητας κάπου 55 MBps. (Μιά χαρά είναι γιά τις ανάγκες που θέλουμε, κάνει και σε usb 2.0 .) Επισυναπτόμενη εικόνα "0".
- Ρύθμισα το δίκτυο (πανεύκολα). Επισυναπτόμενες εικόνες "1", "2" , "3", "4".
- Διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει σύγκρουση με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του δικτύου, ή τα scripts της ΤΣ.
- Δοκίμασα το κινητό μου, να δω αν πιάνει το Wi-Fi.

Αποτέλεσμα: το κινητό μου αναγνωρίζει αμέσως το δίκτυο· αλλά, όταν έδωσα το συνθηματικό, έμεινε στη διαδικασία "λήψη ταυτότητας ip" - κι ακόμη εκεί είναι. Τα ίδια και με το κινητό ενός μαθητή.

Στο σπίτι, σε Mint 18.3 (και σε δοκιμές τόσο σε usb 3.0, όσο και σε usb 2.0), η φορητή κεραία και το Wi-Fi δουλεύουν άψογα - με αποτέλεσμα όλο το πακέτο κινητά / tablets / φορητός της οικογένειας να παίρνουν δίκτυο κανονικά.
Οπότε, ρωτάω: ποιά είναι η πιθανή αιτία δυσλειτουργίας στη δοκιμή στον σχολικό server;
- Αρχικά υπέθεσα πως είναι η ασφάλεια τύπου wpa (αναφέρεται ως: wpa / wpa2 στις ρυθμίσεις)· αλλά, εφ' όσον το κινητό μου στο σπίτι δεν έχει πρόβλημα, τότε δεν βρήκα λόγο να την αλλάξω στη νεώτερη wpa3.
- Τότε, τί; μήπως κάποια ρύθμιση των scripts, που κόβει αδήλωτες mac addresses;

Υγ 1: Ο σκοπός της συγγραφής του κεφαλαίου αυτού δεν είναι άλλος, παρά ένας "πτωχοπροδρομικός" τρόπος για "εξυπηρέτηση" των κινητών τηλεφώνων των συναδέλφων, όσο αυτοί βρίσκονται στα γραφεία του Συλλόγου Διδασκόντων. (Αν και πολλά σχολεία ήδη έχουν εγκαταστήσει κάποιο Wi-Fi από εταιρεία κινητής.)
Υγ 2: Τα υπόλοιπα ασύρματα δίκτυα, που βλέπετε στις screen captures, είναι απ' τα σπίτια τριγύρω απ' το σχολείο. Έχουμε άπλα γύρω-γύρω, οπότε τα ραδιοκύματα περνάνε άνετα.

mandarinos

Επισυνάπτεται και η πέμπτη εικόνα (η "4").

mandarinos

...Φαντάζομαι να δουλέψει τελικά το σύστημα, και να φαίνονται και τα κινητά των συναδέλφων απ' τον "Επόπτη"!!! Πλάκα θά 'χει!  :)

Θα είναι, όμως, ένας ωραίος τρόπος για ομαδικές ειδοποιήσεις για θέματα του σχολείου (πχ έχουμε σύλλογο, οι χημικοί έχουν σεμινάριο, κλπ).

alkisg

Είναι το ίδιο που έλεγα και στο προηγούμενο θέμα, ότι καλύτερα ο LTSP server να μην συνδυάζεται με ένα σωρό άλλα services.
Σε αυτήν την περίπτωση ο network-manager προσπαθεί να τρέξει ένα dnsmasq για να δίνει IP στους wifi clients,
αλλά ο LTSP server ήδη τρέχει dnsmasq για να δώσει IP στους LTSP clients, οπότε υπάρχει conflict.

Γίνεται να ρυθμίσεις χειρωνακτικά το wifi hotspot αλλά ο network-manager δεν είναι αρκετά έξυπνος ώστε από μόνος του να αποφύγει τη διένεξη.
Έτσι, προτείνω να βάλεις το hotspot σε οποιοδήποτε άλλο PC πέρα από τον LTSP server. Ακόμα και σε LTSP client θα πρέπει να δουλεύει.

Για την εμφάνιση των κινητών τηλεφώνων στον Επόπτη, προς το παρόν είναι αδύνατο αφού δεν έχει αναπτυχθεί Android client.

mandarinos

Ok, ευχαριστώ! Θα το κοιτάξω όποτε μπορέσω.