Προβλέψεις / Προτάσεις πριν τις εξετάσεις

Ξεκίνησε από Mαρία Τζ., 29 Μαΐου 2025, 11:09:21 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pgrontas

Ας μην βάζουμε ταμπέλες. Οι βαθμοί των πανελληνίων λένε κάτι σίγουρα, αλλά δεν σημαίνει ότι προδιαγράφουν τα πάντα (ικανές αλλά όχι αναγκαίες συνθήκες). Μιλάμε για εφήβους με διαφορετικά επίπεδα ωριμότητας παρόλο που όλοι είναι στην ίδια ηλικία. Δεν αποκλείεται ακόμα και ένα 14 στα μαθηματικά να τα πάει μια χαρά στην Πληροφορική στο πανεπιστήμιο.
Αλλά και ένας καλός βαθμό στην Πληροφορική κάτι λέει - δεν έχουμε γίνει και μάθημα παπαγαλιας, έτσι;
Τέλος, η τυποποίηση είναι χαρακτηριστικό του εκπαιδευτικού συστήματος και όχι μόνο του μαθήματος οπότε και τα μαθηματικά υποφέρουν από αυτήν.
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

gpapargi

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο και τα μαθηματικά είναι τυποποιημένο μάθημα. Μέχρι το 16-17 πας με τις μεθοδολογίες (ή αλλιώς συνταγές ή αλλιώς τυφλοσούρτες). Γ4, Δ3 είναι συνήθως για καλά προετοιμασμένους που που έχουν κάνει όλη την ύλη σε βάθος και Δ4 είναι πρωτότυπο. Για τα στάνταρ θέματα η τυποποίηση είναι απαραίτητη. Δηλαδή πρέπει το στάνταρ θέμα να το βάλεις στην κόλλα σε μικρό χρονικό διάστημα ώστε να σου μείνει χρόνος για τα δύσκολα θέματα στο τέλος. Αν πας να βγάλεις το στάνταρ θέμα με το μυαλό σου, θα μείνεις από χρόνο. Άρα η τυποποίηση είναι αναγκαία.

Επίσης η ύλη των μαθηματικών έχει συρρικνωθεί. Έβγαλαν τους μιγαδικούς από τη Γ λυκείου και άρα δε χρειάζονται οι κωνικές τομές από τη Β λυκείου μαθηματικών προσανατολισμού. Αυτή τη στιγμή, όσο και αν φαίνεται αστείο, τα μαθηματικά προσανατολισμού Β λυκείου δε χρειάζονται στην ύλη της Γ (εκτός από ένα πολύ μικρό και εύκολο κομμάτι) και άρα πολλοί μαθητές το αφήνουν. Συνεπώς το μαθηματικό υπόβαθρο των μαθητών που μπαίνουν στα πανεπιστήμια όσο πάει και υποβαθμίζεται.   
Τέλος έχει κάνει την εμφάνισή του και ένα νέο είδος υποψηφίου για σχολές πληροφορικής: αυτό που σκοπεύει εξαρχής να πάει από κατεύθυνση οικονομικών-πληροφορικής και δεν ασχολείται με τη φυσική καθόλου στο λύκειο. Όσοι από αυτούς βρεθούν στο τμήμα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών θα έχουν σοβαρά προβλήματα στο μάθημα της φυσικής (καθώς ο ηλεκτρομαγνητισμός γίνεται με ολοκληρώματα), στα σήματα και συστήματα και στα συστήματα επικοινωνιών (πχ δεν καταλαβαίνουν ένα απλό κύκλωμα με πυκνωτή).

Για μένα η λύση είναι να εξετάζονται σε όλη την ύλη του λυκείου (σχεδόν όπως ήταν παλιά οι δέσμες) και φυσικά να εξετάζονται στη φυσική. Επίσης η πληροφορική θα πρέπει να πετάξει εκτός κομμάτια που δεν υποστηρίζονται από το περιβάλλον (px object oriented), να φύγει η θεωρία και το μάθημα να πάρει κατεύθυνση προς πιο προχωρημένους αλγορίθμους (αναδρομή, πολυπλοκότητα).

Ένα τελευταίο που θέλω να πω (και πιθανόν ξεφεύγει από το θέμα) είναι ότι αυτοί που πάνε για οικονομικές σχολές δε χρειάζονται τα μαθηματικά που διδάσκονται (πχ θεώρημα μέσης τιμής, θεώρημα Rolle, Bolzano). Δε χρειάζονται θεωρητικά μαθηματικά αλλά μόνο εφαρμοσμένα. Δε θα μου έκανε εντύπωση αν κάποια στιγμή οι οικονομικές σχολές ζήταγαν αλλαγή της ύλης σε αυτή που τους χρειάζεται (κάτι σαν αυτή της παλιάς 4ης δέσμης). Σε μια τέτοια περίπτωση πως θα έμπαιναν στις σχολές πληροφορικής μαθητές με τέτοια μαθηματικά; Δε θα το δέχονταν οι σχολές πληροφορικής. Τι σημαίνει αυτό για το μάθημα; Θέλω να πω ότι αυτή τη στιγμή η μοίρα του μαθήματος φαίνεται να ταυτίζεται με τη μοίρα των οικονομικών και όχι με τη μοίρα της θετικής. Αυτό για μένα είναι πολύ επικίνδυνο! 
Γιώργος Παπαργύρης

petrosp13

Τα Μαθηματικά της κατεύθυνσης μας δεν αλλάζουν κυρίως για λόγους οικονομίας πόρων
Πρέπει να είναι ίδια με της Θετικής
Για να τα διδάσκουν λιγότεροι καθηγητές, για να συμπτύσσονται με τμήματα της Θετικής, για λιγότερα βιβλία, για λιγότερα θέματα, λιγότερους βαθμολογητές κτλ
Είναι δεδομένο ότι τα Μαθηματικά αυτά δεν απευθύνονται σε μαθητές της κατεύθυνσης μας και γι'αυτό αποτυγχάνει το 75%

Όσοι θεωρείτε ότι το μάθημα μας πρέπει να γίνει ακόμα δυσκολότερο, θα ήθελα να ήξερα πόσες φορές έχετε έρθει σε τετ-α-τετ με γονέα που έχει πειστεί από δεξιά και αριστερά ότι το αντικείμενο της Πληροφορικής είναι εύκολο και ψάχνει ευθύνες γιατί το παιδί του δεν έγραψε τον βαθμό που ονειρευόταν (στο μυαλό του)

Γιατί από χθες, έχουμε τέτοια περιστατικά με γονείς να νιώθουν έκπληκτοι για τα 19άρια του ΑΟΘ και τα αντίστοιχα 15άρια της Πληροφορικής
Οι γονείς, όπως και πολλοί συνάδελφοι δυστυχώς, δεν μπαίνουν στην ουσία της υπόθεσης, κοιτάνε απλά τα δεδομένα
Και όταν ο γονέας είναι πελάτης, ψάχνει ευθύνες για την ανισορροπία των βαθμών Οικονομίας και Πληροφορικής, ειδικά όταν έχει ακούσει (από σίγουρα έμπιστες πηγές) ότι το μάθημα μας είναι εύκολο 

Δυστυχώς ή ευτυχώς, όλοι εμείς που συζητάμε εδώ μέσα για το μέλλον του μαθήματος, δεν ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία όσον αφορά την επαγγελματική μας υπόσταση σε σχέση με το μάθημα
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

gpapargi

Παράθεση από: petrosp13 στις 27 Ιουν 2025, 10:04:29 ΜΜΌσοι θεωρείτε ότι το μάθημα μας πρέπει να γίνει ακόμα δυσκολότερο, θα ήθελα να ήξερα πόσες φορές έχετε έρθει σε τετ-α-τετ με γονέα που έχει πειστεί από δεξιά και αριστερά ότι το αντικείμενο της Πληροφορικής είναι εύκολο και ψάχνει ευθύνες γιατί το παιδί του δεν έγραψε τον βαθμό που ονειρευόταν (στο μυαλό του)

Γιατί από χθες, έχουμε τέτοια περιστατικά με γονείς να νιώθουν έκπληκτοι για τα 19άρια του ΑΟΘ και τα αντίστοιχα 15άρια της Πληροφορικής
Οι γονείς, όπως και πολλοί συνάδελφοι δυστυχώς, δεν μπαίνουν στην ουσία της υπόθεσης, κοιτάνε απλά τα δεδομένα
Και όταν ο γονέας είναι πελάτης, ψάχνει ευθύνες για την ανισορροπία των βαθμών Οικονομίας και Πληροφορικής, ειδικά όταν έχει ακούσει (από σίγουρα έμπιστες πηγές) ότι το μάθημα μας είναι εύκολο 
Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: Αν πέσουν εύκολα, γράφουν όλοι 19, ο καλός δεν ξεχωρίζει από το μέτριο αλλά ο γονιός δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν γιατί έγραψε 19 το παιδί του. Αν πέσουν δύσκολα ο καλός γράφει 18 και ξεχωρίζει από τον μέτριο που γράφει 15. Ο γονιός του μέτριου διαμαρτύρεται στον καθηγητή που ανέλαβε την προετοιμασία του (φροντιστήριο/ιδιαίτερο). Τα δύσκολα θέματα δείχνουν την αλήθεια και ξεμπροστιάζουν τους δήθεν καλούς. Άρα τα εύκολα θέματα βολεύουν τον καθηγητή που προετοιμάζει το μαθητή γιατί δεν έχει ποτέ να απολογηθεί για τίποτα. Στα δύσκολα, ο δυσαρεστημένος γονιός ρωτάει γιατί το παιδί του έγραψε χαμηλά.
 
Όμως αυτά δεν είναι παιδαγωγικά επιχειρήματα ούτε επιστημονικά. Δεν είναι σωστό να θέλουμε υποβάθμιση του μαθήματος επειδή έτσι μας βολεύει.
Εγώ έχω πει επανειλημμένα στους γονείς ότι η πληροφορική είναι θετική επιστήμη με βάθος συγκρίσιμο με αυτό των μαθηματικών και της φυσικής. Άλλο αν κρατάνε χαμηλά το επίπεδο. Αν έβαζαν τις ασκήσεις του διδακτικού πακέτου (ανάλυση σε πρώτους, ανάπτυγμα του ημιτόνου σε δυναμοσειρά) θα είχαμε πολύ υψηλότερο επίπεδο.
Γιώργος Παπαργύρης