ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ 2022

Ξεκίνησε από evry, 11 Ιουν 2022, 11:43:44 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

evry

Δεν χρησιμοποιώ arduino, ασχολούμαι κυρίως με raspberry pi.
Για arduino υπάρχει η micropython αλλά δεν την έχω χρησιμοποιήσει. Υποθέτω για απλά Projects θα είναι οκ
Δες παρακάτω
https://realpython.com/arduino-python/

https://pythonforundergradengineers.com/python-arduino-LED.html
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

Foto

Ok.
Είδα ότι και στην python έχουν επικοινωνία με σειριακή. Δηλαδή το πρόγραμμα τρέχει έξω από το Arduino. Δες το firmata protocol 
 https://github.com/firmata/protocol

akalest0s

Παράθεση από: evry στις 11 Ιουν 2022, 07:35:15 ΜΜΦυσικά υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα η οποία λέει ότι κάποια στιγμή στο ΕΠΑΛ θα πάμε στην Python 3 ενώ στο ΓΕΛ στην ΓΛΩΣΣΑ 2.0 στην οποία τουλάχιστον θα έχουν λυθεί τα θέματα των μικρών/κεφαλαίων και  των " και ' quotes.
Γελάς, αλλά η ΓΛΩΣΣΑ 2.0, θα μπορούσε να εμπλουτίσει το οπλοστάσιo συναρτήσεων με την ΟΛΙΣΘΗΣΗ(Q), όπου θα λύνει το γνωστό πρόβλημα της στατικής ουράς. Ποια python.
"Abstraction is not the first stage, but the last stage, in a mathematical development." MK
"I don't want to write about a high level thing, unless I fully understand about a low level thing" DK

evry

Παράθεση από: akalest0s στις 11 Ιουν 2022, 11:02:33 ΜΜΓελάς, αλλά η ΓΛΩΣΣΑ 2.0, θα μπορούσε να εμπλουτίσει το οπλοστάσιo συναρτήσεων με την ΟΛΙΣΘΗΣΗ(Q), όπου θα λύνει το γνωστό πρόβλημα της στατικής ουράς. Ποια python.
Ποιο πρόβλημα να λύσει. Δεν έχει καν απόκρυψη δεδομένων. Για να καλέσεις εισαγωγή/εξαγωγή σε ουρά πρέπει να περάσεις παραμέτρους τους δείκτες. Είναι κωμωδία.
Φυσικά Το βασικότερο ερώτημα είναι γιατί να πας σε μια φανταστική γλώσσα που δεν χρησιμοποιεί κανείς στον κόσμο και με την οποία δεν αναπτύσσονται εφαρμογές και να μην πας στην νούμερο 1 γλώσσα στον κόσμο αυτή την στιγμή :
1) στην εκπαίδευση
2) σε Machine Learning
3) σε Data Analysis
αλλά και σε άλλα πράγματα
Η Python Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για δραστηριότητες ρομποτικής αλλά και για άλλα πράγματα αφού έχει άπειρες βιβλιοθήκες.
Τέλος και εδώ είναι η πλάκα, σε θέματα σύνταξης είναι πιο απλή από την δική μας ψευδογλώσσα και μπορείς να περιγράψεις αλγορίθμους σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο. Αν πραγματικά μας ενδιαφέρει η Αλγοριθμική και όχι να ασχολούμαστε με κεφαλαία - μικρά εκεί πρέπει να πάμε.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

akalest0s

Τα έχουμε ξαναπεί και δεν διαφωνώ. Προφανώς πλάκα έκανα. 
"Abstraction is not the first stage, but the last stage, in a mathematical development." MK
"I don't want to write about a high level thing, unless I fully understand about a low level thing" DK

Foto

Η python είναι η μοντέρνα Basic, σε όλα τα λειτουργικά την βρίσκεις! Οπωσδήποτε μιλάμε για την 3. Αυτό όμως που θα πρέπει να γίνει είναι να προσαρμοστεί ως μια ΓΛΩΣΣΑ 2. Δηλαδή αφού είναι ανοικτού κώδικα να ετοιμαστεί από ένα πανεπιστήμιο μια έκδοση python που να υποστηρίζει εκτός από τις εντολές με αγγλικά, και εντολές σε ελληνικά χωρίς τόνους. Πχ η print() να υπάρχει και ως γραψε(). Επίσης να μπορεί να συνυπάρχει με την python, να έχει δηλαδή δικό της ξεχωριστό installation.
Με αυτό τον τρόπο ακόμα και στο δημοτικό θα μπορούσε να μπει, και έτσι στα γυμνάσια και λύκεια να γίνεται σταδιακά η μετάβαση σε αγγλικές εντολές.
Το πρόβλημα είναι πώς θα γίνει η αρχή! Η ιδέα εδώ είναι να βγει ένας διαγωνισμός με ένα έπαθλο για την εξελληνισμένη python. Έτσι να μπουν αρκετές ομάδες και να βρεθεί η καλύτερη λύση! Κάποιο ίδρυμα θα μπορούσε να βάλει το έπαθλο, πχ 20000 ευρώ, ο καλύτερος και από 10000 και 5000, ο δεύτερος και ο τρίτος.
Εκτός από τα ελληνικά θα πρέπει το περιβάλλον να είναι στιβαρό σε linux και Windows, με debugger, με ελληνικά μηνύματα λάθους.
Με το εργαλείο έτοιμο σε ένα χρόνο θα μπορούσαν να ετοιμαστούν τα βιβλία.

evry

Παράθεση από: Foto στις 12 Ιουν 2022, 07:39:25 ΠΜΗ python είναι η μοντέρνα Basic, σε όλα τα λειτουργικά την βρίσκεις! Οπωσδήποτε μιλάμε για την 3.
Δεν είναι η μοντέρνα Basic σε καμία περίπτωση. Η Python είναι η μοναδική γλώσσα που έχει εμφανιστεί ως τώρα που είναι πρώτη σε δημοφιλία στην εκπαίδευση αλλά και πρώτη στην βιομηχανία. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει.

Παράθεση από: Foto στις 12 Ιουν 2022, 07:39:25 ΠΜΑυτό όμως που θα πρέπει να γίνει είναι να προσαρμοστεί ως μια ΓΛΩΣΣΑ 2. Δηλαδή αφού είναι ανοικτού κώδικα να ετοιμαστεί από ένα πανεπιστήμιο μια έκδοση python που να υποστηρίζει εκτός από τις εντολές με αγγλικά, και εντολές σε ελληνικά χωρίς τόνους. Πχ η print() να υπάρχει και ως γραψε(). Επίσης να μπορεί να συνυπάρχει με την python, να έχει δηλαδή δικό της ξεχωριστό installation.
Τι μανία είναι αυτή με τα ελληνικά; Δηλαδή πόσες αγγλικές λέξεις έχει η Python που δεν μπορεί να καταλάβει ένα παίδι? for, if, input. 
Επίσης η μικρότερη τάξη στην οποία μπορεί να μπει είναι 6η δημοτικού και εκεί δύσκολα. Τα επόμενα χρόνια θα την συναντούν οι μαθητές στην Α' Γυμνασίου, τάξη στην οποία όλα τα παιδιά τις βασικές αγγλικές λέξεις που χρειάζονται τις ξέρουν.


Παράθεση από: Foto στις 12 Ιουν 2022, 07:39:25 ΠΜΤο πρόβλημα είναι πώς θα γίνει η αρχή! Η ιδέα εδώ είναι να βγει ένας διαγωνισμός με ένα έπαθλο για την εξελληνισμένη python. Έτσι να μπουν αρκετές ομάδες και να βρεθεί η καλύτερη λύση! Κάποιο ίδρυμα θα μπορούσε να βάλει το έπαθλο, πχ 20000 ευρώ, ο καλύτερος και από 10000 και 5000, ο δεύτερος και ο τρίτος.
Σε γλιιτώνω από την σπατάλη χρημάτων χωρίς λόγο. Υπάρχει ήδη ολόκληρο διδακτικό πακέτο στο ΕΠΑΛ για την Python, το οποίο κατά την γνώμη μου σαν βιβλία είναι καλύτερα από αυτά που έχει αυτή την στιγμή το ΓΕΛ.
Χρειάζονται φυσικά κάποιες αλλαγές, π.χ. πρέπει να γραφτεί από την αρχή ο Αντικειμενοστρεφής προγραμματισμός, να φύγουν τα αρχεία, να μπει ένα κεφάλαιο για data analysis Και ένα για machine learning που θα γίνονται εργαστηριακά, αλλά αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει.

Παράθεση από: Foto στις 12 Ιουν 2022, 07:39:25 ΠΜΕκτός από τα ελληνικά θα πρέπει το περιβάλλον να είναι στιβαρό σε linux και Windows, με debugger, με ελληνικά μηνύματα λάθους.
Με το εργαλείο έτοιμο σε ένα χρόνο θα μπορούσαν να ετοιμαστούν τα βιβλία.
Το καλύτερο περιβάλλον αυτή την στιγμή είναι το thonny
https://thonny.org/
και είναι ανοικτού κώδικα
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

Foto

Ωραίο το thonny, έχει ελληνικά μενού! Άρα τι το σκέφτονται και δεν προχωρούν σε ένα lifting της ΑΕΠΠ με ,python;

evry

Παράθεση από: Foto στις 12 Ιουν 2022, 10:05:12 ΠΜΩραίο το thonny, έχει ελληνικά μενού! Άρα τι το σκέφτονται και δεν προχωρούν σε ένα lifting της ΑΕΠΠ με ,python;
Δεν μπορεί να γίνει απλό Lifting. Χρειάζεται αναδιάρθρωση σε όλα. Από την στιγμή που κάνεις Python από την Α Γυμνασίου έστω και τα πολύ βασικά, ξεκινάς με προγραμματισμό στην Α Λυκείου πάλι, δεν μπορείς να έρθεις στην Γ Λυκείου και να κάνεις τα ίδια που κάνεις και τώρα, π.χ. ασκήσεις μετατροπών δομών επανάληψης, μέσοι όροι γραμμών στηλών κλπ.
Θα πρέπει να πας παρακάτω, δηλαδή δομές δεδομένων πολυπλοκότητα κλπ.
Το νέο πρόγραμμα σπουδών αναφέρει κάποια από αυτά αλλά κανείς δεν ξέρει πότε και πως θα υλοποιηθεί.
Επίσης αλλάζει και η φιλοσοφία του μαθήματος, η χρήση της break και της return θα αλλάξουν αρκετά πράγματα όσον αφορά το αφήγημα του δομημένου προγραμματισμού των 80s.
Αλλιώς αν είναι να κάνουμε pascal-οειδή python ας το αφήσουμε καλύτερα
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

Foto

Πως θα είναι το διαγώνισμα της ΑΕΠΠ ή όπως αλλιώς να λέγεται για μαθητές που έχουν ήδη κάνει πέντε χρόνια python;
Σε τρεις ώρες διαγώνισμα τι πρέπει να κάνουν; Τώρα γράφουν συνολικά 100 loc, για προγράμματα "χαζά" με χρήση κεντρικής διαγώνιου (και άλλα ευφάνταστα πράγματα). Θα ήθελα να δω σκέψεις για ερώτημα προχωρημένα!

evry

Παράθεση από: Foto στις 12 Ιουν 2022, 11:44:18 ΠΜΠως θα είναι το διαγώνισμα της ΑΕΠΠ ή όπως αλλιώς να λέγεται για μαθητές που έχουν ήδη κάνει πέντε χρόνια python;
Σε τρεις ώρες διαγώνισμα τι πρέπει να κάνουν; Τώρα γράφουν συνολικά 100 loc, για προγράμματα "χαζά" με χρήση κεντρικής διαγώνιου (και άλλα ευφάνταστα πράγματα). Θα ήθελα να δω σκέψεις για ερώτημα προχωρημένα!
Κάνε λίγο υπομονή μερικά χρόνια , να δούμε τι θα γίνει γιατί αλλιώς δεν θα έχει νόημα. Ουσιαστικά θα είναι ένα εισαγωγικό μάθημα στην σχεδίαση αλγορίθμων με την χρήση της Python ως γλώσσα αναπαράστασης αλγορίθμων.
Κατέβασε το νέο πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου και ρίξτου μια ματιά.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

Σάκης Δημόπουλος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (PYTHON) Γ ΕΠΑΛ - ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2022 (Λύσεις)
https://www.youtube.com/watch?v=F2IORkuqANQ