Εγχειρίδιο εγκατάστασης Ubuntu 9.04 / LTSP σε σχολικά εργαστήρια

Ξεκίνησε από alkisg, 18 Ιουν 2009, 04:20:38 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

za√‘ag

Παράθεση από: zavag στις 29 Σεπ 2009, 01:45:26 ΜΜ
Το εγκατέστησα στο server του εργαστηρίου (ο server έχει μια κάρτα δικτύου και δεν πείραξα καθόλου το boot μιας και έχει 2 σκληρούς - αν θέλω linux με F12 διαλέγω το 2ο σκληρό που έχει linux και κάνει boot από εκεί).

Έφτιαξα 3 primary partitions στο δίσκο με το linux το / το /home και το swap. Το grub το έβαλα στο 2ο δίσκο. Έπρεπε να κάνω και κανένα άλλο partition; Έβαλα και κάποια απαραίτητα εργαλεία σύμφωνα με τις οδηγίες (πολύ σαφείς και κατατοπιστικές), χρησιμοποίησα και τα scripts από την Τεχν. Στήριξη ΣΕΠΕΗΥ έφτιαξα και 1 χρήστη για δοκιμή και σήμερα άνοιξα ένα pc να μπουτάρει μέσω δικτύου. Δούλεψε μια χαρά και πολύ γρήγορα μάλιστα (όπως και ο server).

Αυτά ... είμαι πολύ ενθουσιασμένος με τη λύση αυτή που είναι και πολύ πρακτική και δεν έχει καθόλου κόπο στους clients να εγκαθιστάς λειτουργικό σε κάθε ένα χωριστά. Θα το χρησιμοποιήσω για να δείξω στα παιδιά ΤΙ σημαίνει Λειτουργικό Σύστημα και ΤΙ σημαίνει το δίκτυο στην πράξη.

Ευχαριστούμε πολύ για τις οδηγίες..... ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ  !!!!

Αυτά εχτές ....

Τα πέρασα (αν δεν έκανα λάθος) όλα από τις οδηγίες και έτρεξα και τα scripts από το ΣΕΠΕΗΥ... Σου λέω εχτές δούλεψαν 2 clients που άνοιξα και μάλιστα ξεκίνησαν πολύ γρήγορα.

Σήμερα έκανε κάποιο update και μετά από επανεκκίνηση δεν ξεκίνησε κανένας client. Προφανώς κάτι έσβησε απαραίτητο για την εκκίνηση του client. Μήπως γίνεται να απεγκαταστήσω/ξαναεγκαταστήσω κάτι στον server από το ΣΕΠΕΗΥ;
«Δεν υπάρχει λόγος να θέλει κανείς έναν υπολογιστή στο σπίτι του»--Ken Olson, πρ. της DEC, 1977
«Τα 640KB RAM επαρκούν για να τρέξει κάθε πρόγραμμα»--Bill Gates
Δείτε κι άλλες ιστορικές ατάκες  εδώ

vaslat

Παράθεση από: alkisg στις 23 Σεπ 2009, 08:30:07 ΜΜ
> 1. Η λύση thin client για τα τερματικά , μήπως αφήνει "αναξιοποίητες" τις δυνατότητές τους ?

Ναι. Όμως είναι πολύ πολύ ευκολότερο στη διαχείριση, αφού εγκαθιστάς έναν μόνο Η/Υ αντί για 12. Και επειδή το εργαστήριο είναι τόσο καλό, κι αν έχεις και ένα gigabit switch, θα πάει πολύ καλά και σαν thin clients. Ανάλογα με την κάρτα γραφικών μπορεί π.χ. να μην έχεις επιτάχυνση σε 3D γραφικά, αλλά για openoffice / firefox / flash / gimp / βίντεο playback κτλ δεν θα το καταλαβαίνεις ότι τα προγράμματα τρέχουν στον server.

Επίσης, μετά από ένα μικρό διάστημα εξοικείωσης, μπορείς να πας σε localapps και fat clients οπότε να μην έχεις καμία επίπτωση στην απόδοση.


> 2. Θα μπορούσα να κρατήσω στα τερματικά τα vista (με τοπική αποθήκευση -διαχείρηση - localap ): 1. και να τα κάνω dual boot , 2. να βάλω τα vista με vmware, 3. ή ακόμα καλύτερα (αν υποστηρίζεται τεχνικά) να κάνω "Boot from LAN"?

Το (3), boot from lan.
Μάλλον θα το υποστηρίζουν οι μητρικές σου, δες στο BIOS ή πάτα F12. Βάλε να μπουτάρουν πάντα από lan, ώστε να μπορείς στη συνέχεια να ορίζεις από τον server αν θα φορτώσουν Linux από το δίκτυο ή Vista τοπικά.
Στην περίπτωση που δεν υποστηρίζουν boot from lan, κατά πάσα πιθανότητα αρκεί να τρέξεις το debian network loader που προσάρμοσε ο συνάδελφος din_os για το LTSP: https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=2136.0
Υπάρχουν και πολλοί ακόμα τρόποι για boot from lan, πιστεύω όμως ότι οι δύο παραπάνω είναι οι πιο εύκολοι.


> 3. Στο server θα φορτώσω μόνο Ubuntu904_LTSP και θα χρησιμοποιήσω μία κάρτα;

Στην αρχή ναι. Μετά από λίγες μέρες όμως που θα εξοικειωθείς μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τις δύο κάρτες για διπλάσια ταχύτητα. Άστο να το δούμε τότε.


> (θα μπορούν έτσι τα vista να βλέπουν ένα κοινόχρηστο χώρο στο ltsp server?)

Αυτό είναι το μόνο εύκολο, το κάνεις με δεξί κλικ από τον Ναυτίλο (το αντίστοιχο της εξερεύνησης). Το επόμενο βήμα είναι να κάνεις τον ltsp server domain controller, με τους λογαριασμούς των χρηστών αλλά και τους προσωπικούς τους φακέλους στον server. :-)


Η λύση της τοπικής εγκατάστασης θα εκμεταλλευτεί σίγουρα καλύτερα το πολύ καλό αυτό εργαστήριο. Όμως δεν την προτείνω για τον πρώτο χρόνο, ίσως σε κουράσουν οι εγκαταστάσεις... Καλύτερα νομίζω να δουλέψεις με LTSP φέτος και να πας σε τοπική εγκατάσταση του χρόνου που θα έχουν γραφεί και οι σχετικοί οδηγοί. :)
1. H εγκατάσταση έγινε......
2. Πολλά συγχαρητήρια στον ʼλκη και σε όλους όσους βοήθησαν και στον οδηγό και στα scripts...... πολύ κατατοπιστικά και χρήσιμα  ;) ;)
3. Το πρόβλημα που μου εμφανίστηκε είναι ότι στον client (test) που έφτιαξα, η εικόνα βγαίνει αντεστραμένη ??? :o :o . Ο server έχει nvidia (και όχι ενσωματωμένη κάρτα γραφ.), ενώ τα τερματικά έχουν ενσωματωμένη μια Intel G-31. Προφανώς ο server φόρτωσε drivers για nvidia (9500GT) με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στα τερματικά. Υπάρχει λύση?

alkisg

@zavag: προτείνω να πάμε σε απομακρυσμένη βοήθεια, ώστε να δούμε ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα χωρίς να παιδεύεσαι με δοκιμές.
Έχει μια σχετική παράγραφο ο οδηγός εγκατάστασης, θα ανεβάσω όμως αργότερα σήμερα εδώ στο στέκι κι άλλη μια μέθοδο για ενεργοποίηση του ssh, το οποίο είναι πιο ασφαλές.

@vaslat, ωραίος. Για το πρόβλημα φταίει ο εμπορικός driver της nvidia, ο οποίος χάλασε κάποιες βιβλιοθήκες (opengl) του συστήματος τις οποίες χρησιμοποιεί ο driver της Intel, οδηγίες εδώ: https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=2206.0

za√‘ag

Πες μου ακριβώς τη διαδικασία ... μην κάνω καμιά πατάτα (το πολύ πολύ να το ξαναεγκαταστήσω από την αρχή το linux ... το έκανε πολύ γρήγορα!!)
«Δεν υπάρχει λόγος να θέλει κανείς έναν υπολογιστή στο σπίτι του»--Ken Olson, πρ. της DEC, 1977
«Τα 640KB RAM επαρκούν για να τρέξει κάθε πρόγραμμα»--Bill Gates
Δείτε κι άλλες ιστορικές ατάκες  εδώ

alkisg

zavag: αν έχεις cisco router, και έχεις βάλει και στατική IP=x.x.x.10 στον server, τότε τα έχει όλα ρυθμισμένα το ΠΣΔ, οπότε απλά μου στέλνεις σε προσωπικό μήνυμα (PM) το σχολείο που είσαι καθώς και username/password ενός λογαριασμού με δικαιώματα admin.

Αν ΔΕΝ έχεις cisco router, ή δεν έχεις βάλει στατική IP=x.x.x.10 στον server, τότε:
1) Πρέπει να κάνεις port forwarding στον router σου (π.χ. speedtouch), και να του πεις να προωθεί την εξωτερική πόρτα 22 (SSH) στην εσωτερική πόρτα 22 στην IP του server σου.
Η διεύθυνση http://portforward.com/ έχει αναλυτικές οδηγίες για πολλά μοντέλα.
2) Στην ίδια διεύθυνση, http://portforward.com/, γράφει σε μια γραμμή "Your external IP is x.x.x.x.". Μου τη στέλνεις σε PM.
3) Επίσης μου στέλνεις username/password ενός λογαριασμού με δικαιώματα admin.

Ας κάνουμε μια δοκιμή έτσι για να δούμε τι έφταιξε...

za√‘ag

Ok Αν έχω χρόνο αύριο θα σου στείλω ΠΜ από το εργαστήριο (με ανοιχτό τον server σε linux) ... μάθημα έχω μετά τις 9 μέχρι τις 11:40 ... μετά όμως πρέπει να φύγω το πολύ 12:30. Άρα μάλλον σου στέλνω ΠΜ γύρω στις 9

Το θέμα είναι τι ώρες εσύ θα είσαι online για να ξέρω περίπου το πότε και το τι αποτέλεσμα θα έχει. Έχεις κανένα λογαριασμό στο MSN ή ICQ για να έχουμε πιο άμεση επικοινωνία όσο εσύ ψάχνεις;
«Δεν υπάρχει λόγος να θέλει κανείς έναν υπολογιστή στο σπίτι του»--Ken Olson, πρ. της DEC, 1977
«Τα 640KB RAM επαρκούν για να τρέξει κάθε πρόγραμμα»--Bill Gates
Δείτε κι άλλες ιστορικές ατάκες  εδώ

alkisg

Γενικά όποιος θέλει με βρίσκει στο irc, στα κανάλια #ubuntu-gr, #ltsp και #edubuntu, με username=alkisg.
Κλικ παρακάτω για πρόσβαση μέσω browser (αν και το pidgin είναι πιο βολικό):

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-gr

alkisg

Το πρόβλημα του zavag τελικά ήταν το ίδιο με αυτό: https://bugs.launchpad.net/sch-scripts/+bug/396567, δηλαδή το dnsmasq δεν ξεκινούσε επειδή είχε εγκατασταθεί και δεύτερος dns server, ο bind.
Το πρόβλημα λύθηκε στις 2009-07-08, ενώ δεν εμφανίζεται στις προεπιλεγμένες εγκαταστάσεις όπου προτείνεται να ΜΗΝ εγκατασταθεί το bind.

Αν κάποιος άλλος θέλει απομακρυσμένη βοήθεια, η τεχνική στήριξη ετοιμάζει (beta :)) μια σχετική υπηρεσία με την οποία ο καθηγητής απλά τρέχει μια εντολή και μας δίνει πρόσβαση σε όποιον υπολογιστή την τρέξει (είτε LTSP είτε όχι - reverse ssh λέγεται η μέθοδος). Δουλεύει άμεσα χωρίς καμία απολύτως ρύθμιση, χωρίς καμία ερώτηση (πέρα από τον κωδικό πρόσβασης του χρήστη).

Επομένως όποιος θέλει βοήθεια σε Ubuntu ας μου στείλει PM, ευκαιρία να βρούμε κι εμείς beta testers! ;)

Λάμπρος Μπουκουβάλας

Λάμπρος Μπουκουβάλας
MSc - MRes

http://blogs.sch.gr/lambrosbouk

Ο Θουκυδίδης  (που τον διαβάζουν οι ξένοι, αλλά όχι εμείς)  έγραφε: «Αταλαίπωρος τοις πολλοίς η ζήτησις της αληθείας, και επί τα ετοίμα μάλλον τρέπονται» (Ι, 20, 3). Οι περισσότεροι δηλαδή αναζητούν αβασάνιστα την αλήθεια και στρέφονται σε ό,τι βρίσκουν έτοιμο. Δεν προβληματίζονται...

za√‘ag

Προφανώς το bind θα το έβαλα στις προσπάθειες που έκανα να το "διορθώσω" μετά. :)
Να σε ευχαριστήσω πάλι ....

Στη συνέχεια τώρα....

1) Το firefox δεν έτρεχε στους clients ... Πατώντας το εικονίδιο αμφάνιζε στο κάτω μέρος τη διαδικασία, και μετά από λίγο εξαφανιζόταν

--->  Διορθώθηκε

Παράθεση2) Οι clients έβλεπαν όλα τα partitions των δίσκων του server κάτι που είναι μάλλον ανεπιθύμητο. Εκείνο που πρέπει να γίνει (όπως έκανα και στα win-2003 που τα έγγραφά τους είναι για όλους στο server) είναι να κάνω ένα κοινόχρηστο φάκελο και μέσα εκεί να είναι για κάθε χρήστη ένας φάκελος με τα έγγραφά του. Υποθέτω ότι ο /home έχει από κάτω τόσους φακέλους (σε 1ο επίπεδο) όσοι χρήστες υπάρχουν. Έτσι δεν είναι; Εκείνο μάλλον που πρέπει να γίνει είναι να κρυφτούν από όλους τους clients τα partitions και να εμφανίζονται μόνο οι κοινόχρηστοι που καθόρισε ο server και τα home folders κάθε χρήστη.

3) Οι clients έβλεπαν και το δίκτυο με τους άλλους υπολογιστές του σχολείου (γραφείο Δ/ντή και άλλους 3 υπολογιστές) ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ, e-school κλπ

4) Δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστό αλλά θα προτιμούσα (αν γίνεται) να "κρυφτούν" από τους clients τα υπο-μενού από το ΣΥΣΤΗΜΑ --> ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ  και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ή συνολικά ή όσα είναι επικίνδυνα αν πειραχτούν από τους χρήστες.

5) Στα windows είχα φτιάξει πολλά ονόματα χρηστών ανάλογα το τμήμα και το τερματικό που κάθονται (18 τμήματα και 11 τερματικά) δηλ. 18x11=198 λογαριασμοί. Η μορφή τους είναι user01a1a user01a1b ... user01g1a κοκ. Τα ονόματα αυτά τα έχω σε αρχείο excel και μπορώ να τα βάλω σε text αρχείο. Γίνεται να δημιουργηθούν οι χρήστες αυτόματα με script; Σκέφτηκα να φτιάξω και μια ομάδα χρηστών με όνομα students.

6) Χρειάζονται κάποιες περαιτέρω ρυθμίσεις ασφάλειας;

----> Τα έβαλα σε χωριστά topics

7) Πόσο είναι πάνω-κάτω το κόστος για ένα switch και μια 2η κάρτα δικτύου για τον server; Θα αλλάξει η ταχύτητα στο τοπικό δίκτυο ή μόνο προς τα έξω;

----> Έχεις απαντήσει σε κάποιο topic αλλά θεωρώ ότι είναι νωρίς ακόμα να ασχοληθώ με το θέμα
«Δεν υπάρχει λόγος να θέλει κανείς έναν υπολογιστή στο σπίτι του»--Ken Olson, πρ. της DEC, 1977
«Τα 640KB RAM επαρκούν για να τρέξει κάθε πρόγραμμα»--Bill Gates
Δείτε κι άλλες ιστορικές ατάκες  εδώ

alkisg

Παράθεση από: zavag στις 07 Οκτ 2009, 08:45:28 ΜΜ
7) Πόσο είναι πάνω-κάτω το κόστος για ένα switch και μια 2η κάρτα δικτύου για τον server; Θα αλλάξει η ταχύτητα στο τοπικό δίκτυο ή μόνο προς τα έξω;

Το φθηνότερο (45 €) switch που έχω βρει αλλά να μπαίνει και στο rack: http://www.skroutz.gr/search?keyphrase=TL-SL1117
Αυτό έχει μόνο μία θύρα gigabit, δηλαδή είναι μόνο για την περίπτωση που οι clients θα μείνουν στα 100 mbps.

Οι gigabit κάρτες δικτύου ξεκινάνε από 7 ευρώ, αλλά δυστυχώς όσες έχουν τσιπάκι realtek δεν κάνουν για τον server στην μεικτή περίπτωση που οι clients παραμείνουν στα 100 mbps. Οι intel κάνουν, αλλά είναι πιο ακριβές. Δεν έχω δοκιμάσει τις "ενδιάμεσες" (σε τιμή). Γράφει στον οδηγό το πώς τις δοκιμάζουμε αν κάνουν (ethtool -A). Φυσικά αν και οι clients και το switch αναβαθμιστούν σε gigabit, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις φτηνές και για τον server.

Η ταχύτητα του τοπικού δικτύου θα δεκαπλασιαστεί (άρα και η απόδοση των clients), ενώ η ταχύτητα του Internet θα μείνει ανεπηρέαστη.

poursali

γεια σας παιδια... ειμαι υπευθυνος ΣΕΠΕΗΥ σε δυο μικρα γυμνασια που εχουν απο 5 και 7 υπολογιστες αντιστοιχα (clients)... server 2003 και win2000sp4 στο ενα και server2003 και winxp στο αλλο..
σκεφτομαι την λυση του ltsp. εχω κατεβασει και εκτυπωσει τον οδηγο εγκαταστασης (με βολευει παντα το hard copy)... η πρωτη απορια μου ειναι αν μπορω να βαλω το ltsp στον φορητο μου και να συνδεω εκει τους clients οταν πηγαινω για μαθημα... αν με ικανοποιησει (απο θεμα επιδοσεων) θα το βαλω στον server... ο φορητος μου εχει 3gb ram και γενικα ειναι νεος (λιγοτερο απο 6 μηνες) με ξεχωριστη καρτα γραφικων NVIDIA GeForce 9300M GS 256MB RAM...
εχω ηδη εγκατεστημενα ubuntu 9.04 αλλα μιας και δεν εγινε σε λειτουργια ltsp φανταζομαι πρεπει να γινει απο την αρχη..

το ερωτημα ειναι αν μπορω να το κανω αυτο που αναφερω και επιπλεον αν γινεται με τροπο ωστε να λειτουργει και στα 2 σχολεια...
μετρον αριστον
είμαι τζαμπατζής, χρησιμοποιώ λίνουξ

alkisg

#27
Γίνεται. Δεν είναι απαραίτητο να κάνεις εγκατάσταση του Ubuntu εξ' αρχής, μπορείς να κάνεις
sudo apt-get install ltsp-server
sudo ltsp-build-client --arch i386

(το ltsp-build-client θα αργήσει πολύ, θα κατεβάσει όλα τα πακέτα από το internet)
...και στη συνέχεια να ακολουθήσεις τα κεφάλαια 3 και κάτω του οδηγού.

Για να σου παίζει σε πολλά σχολεία, αφού τρέξεις το script «4.9. Αντικατάσταση του dhcp3-server με το dnsmasq», δώσε την εντολή
gksu gedit /etc/dnsmasq.d/ltsp.conf

και κάτω από τη γραμμή dhcp-range=10.160.31.10,proxy πρόσθεσε κι άλλες τέτοιες γραμμές, ώστε τελικά να έχεις 3: μία για το υποδίκτυο του σπιτιού σου, και άλλες 2 για τα άλλα σχολεία.

Το σημαντικότερο πρόβλημα θα είναι το δίκτυο, δηλαδή αν είναι στα 100 Mbps, θα έχει 10 φορές χειρότερη επίδοση από το αν έχει gigabit switch.

poursali

#28
Άλκη τα εκανα αυτα που λες. Εκανα την εγκατασταση του ltsp στο σπιτι, εβαλα sch-scripts κλπ κλπ... στο σπιτι δουλεψε κανονικα με το πισι μου. τωρα στο σχολειο δεν δουλευει.
κανει κανονικα boot απο το δικτυο ο client και φτανει στην σελιδα εισαγωγης κωδικου προσβασης.. τους δινω αλλα μετα απο λιγη ωρα λεει

"No response from server. Restarting"


και ξαναμπαινει στην σελιδα εισαγωγης κωδικου.

απο το στικακι παντως που εχω φτιαξει με το live cd που εκανες σε αλλο θεμα λειτουργουν κανονικα.

εχω προσθεσει τις γραμμες dhcp-range που λες

edit: επίσης ο client ειναι ο ltsp143. στο
ping 10.36.66.143

απανταει κανονικα ενω στο
ping ltsp143

δεν απανταει. θα επρεπε να απανταει σε αυτο?
μετρον αριστον
είμαι τζαμπατζής, χρησιμοποιώ λίνουξ

alkisg

Δεν πρέπει να έχεις τρέξει το script "αρχική προσαρμογή του chroot".
Anyway, αν τρέξεις τα δύο παρακάτω θα πρέπει να φτιάξει:
sudo ltsp-update-sshkeys
sudo ltsp-update-image

Για το ping, όχι, δεν θα έπρεπε να απαντάει γιατί το ltsp143 δεν είναι δηλωμένο στο dns.

Καλή τύχη, κι αν θες live support έλα από το http://webchat.freenode.net/?channels=sch-scripts