Linux binaries για scratch desktop (scratch3 offline)

Ξεκίνησε από apapakL, 26 Νοε 2020, 01:59:48 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

markakis

Ακολούθησα τις οδηγίες για το πακετάρισμα σε ένα VM με Ubuntu Mate 20.04, με μόνη διαφοροποίηση ότι χρειάστηκε να προσθέσω email για τον author στο αρχείο package.json για να μπορέσει να γίνει το .deb

Δοκίμασα το πακέτο σε Ubuntu (Gnome) 20.04, Ubuntu Mate 20.04, Linux Mint 20.2. Το δοκίμασα και σε συνδυασμό με το pyscrlink. Όλα καλά. Την Δευτέρα θα το εγκαταστήσω και στο εργαστήριο του σχολείου.

Η διαδικασία είναι απλή δεν παίρνει πολύ χρόνο. Απορώ που δεν ανεβάζουν την έκδοση για Linux στο επίσημο site του Scratch, οι λόγοι που αναφέρουν στην συζήτηση είναι αστείοι.

Άλκη, αν θέλεις μπορώ να αναλάβω εγώ το πακετάρισμα και τις δοκιμές για να το ανεβάζεις στο αποθετήριο της Τεχνικής Στήριξης.

Έχω ανεβάσει το πακέτο για όποιον θέλει να το πάρει/δοκιμάσει: https://drive.google.com/file/d/1HtOTAOLzBxDG6iCM8xmVoBFzOhcuwy6T/view?usp=sharing

alkisg

Μπράβο Γρηγόρη άξιος, το ανέβασα!
Όσοι θέλουν μπορούν να το εγκαταστήσουν με `sudo apt install scratch-desktop`, ενώ όσοι ήδη είχαν το 3.6 θα τους έρθει το 3.26 ως update.

Αν θες να εξυπηρετήσεις και άλλες χώρες, μπορείς να κάνεις αυτό που έκανε ο https://github.com/mikebarkmin/scratch-desktop, δηλαδή ένα fork, και μετά χειρωνακτικό ανέβασμα των https://github.com/mikebarkmin/scratch-desktop/releases που κάνεις build μόνος σου τοπικά, συν ένα μήνυμα στο https://github.com/LLK/scratch-desktop/issues/117 για να ξέρει ο κόσμος να σε βρει.

Ένα side-effect πλεονέκτημα θα είναι και το ότι θα υπάρχει ιστορικό με όλα τα release που θα έχεις κάνει, ώστε αν για κάποιον δεν παίζει π.χ. το τελευταίο, θα μπορεί να δοκιμάζει το προηγουμενο.

Αλλιώς και όπως το έκανες μια χαρά είναι, με μια ειδοποίηση εδώ και ένα ανέβασμα στο google drive, θα το παίρνω εγώ και θα το βάζω στο αποθετήριο. Good work! :)

markakis

Το σκέφτηκα και εγώ να το κάνω, αν και το σωστό είναι να το κάνει το ίδιο το project, μια και ουσιαστικά η διαδικασία είναι πακετάρισμα του κώδικα χωρίς αλλαγές. Μέχρι να το κάνουν, μπορούμε να δώσουμε μια λύση με αυτόν τον τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση θα ενημερώσω όταν βγει νέα έκδοση.

markakis

Παράθεση από: alkisg στις 06 Νοε 2021, 04:32:55 ΜΜ
Αν θες να εξυπηρετήσεις και άλλες χώρες, μπορείς να κάνεις αυτό που έκανε ο https://github.com/mikebarkmin/scratch-desktop, δηλαδή ένα fork, και μετά χειρωνακτικό ανέβασμα των https://github.com/mikebarkmin/scratch-desktop/releases που κάνεις build μόνος σου τοπικά, συν ένα μήνυμα στο https://github.com/LLK/scratch-desktop/issues/117 για να ξέρει ο κόσμος να σε βρει.

Έκανα fork το project. Τα πακέτα βρίσκονται στο https://github.com/markakis-sch/scratch-desktop/releases. Εκτός από την εγκατάσταση/δοκιμή του .deb σε Ubuntu, Linux Mint, έκανα και εγκατάσταση/δοκιμή του .rpm σε Fedora 35.

Άφησα και σχόλιο στη συζήτηση του επίσημου project για την έκδοση για Linux.

Βέβαια λίγες ώρες μετά το ανέβασμα των πακέτων της έκδοσης v3.26.0, βγήκε v3.27.0. Θα επανέλθω.

markakis

Ανέβασα την πιο πρόσφατη έκδοση του Scratch στο https://github.com/markakis-sch/scratch-desktop/releases/tag/v3.27.0, μόλις ανέβει στο αποθετήριο της Τεχνικής Στήριξης, θα την λάβετε με τις ενημερώσεις.

Άλκη, για να ολοκληρώσουμε την υποστήριξη του Scratch 3, μήπως να δώσουμε δυνατότητα εγκατάστασης του pyscrlink μέσα από το αποθετήριο της Τεχνικής Στήριξης;

Οι οδηγίες που δίνει ο δημιουργός του για την εγκατάστασή του είναι απλές, (τις έχω ανεβάσει στο https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=8582.msg93647#msg93647,  αλλά λίγη ακόμα αυτοματοποίηση δεν βλάπτει.

Αν δε κάνω λάθος σε αρκετά δημοτικά σχολεία υπάρχουν πλέον Lego WeDo 2.0 ή EV3.

alkisg

Τέλεια, ανέβασα ήδη την 3.27 στο αποθετήριο.

Γρηγόρη για το pyscrlink υπάρχουν 2 τρόποι. Ο ένας είναι να παιδευτείς λίγο εσύ:
- Να ξεκινήσεις με το πακετάρισμα του lins2bot και να πειράξεις τον φάκελο debian/* ώστε να τον προσαρμόσεις για το pyscrlink
- Να σβήσεις τους υπόλοιπους φακέλους έξω από το debian και να τους αντικαταστήσεις με τους φακέλους του pyscrlink
- Να τρέξεις `debuild -b -tc` και να δεις αν καταφέρεις να δημιουργήσεις πακέτο .deb που να δουλεύει
- Όπου χρειαστείς ζητάς βοήθεια, κι αν δουλέψει, το ανεβάζω στο αποθετήριο

Ή, δεύτερος τρόπος,
- Υπομονή μέχρι Φεβρουάριο που θα έχω αρκετό χρόνο να το αναλάβω! Αλλά και τότε θα χρειαστώ βοήθεια αφού δεν έχω καν WeDo για να ελέγξω αν δουλεύει...

markakis

Παράθεση από: alkisg στις 12 Νοε 2021, 12:46:22 ΜΜ
- Να ξεκινήσεις με το πακετάρισμα του lins2bot και να πειράξεις τον φάκελο debian/* ώστε να τον προσαρμόσεις για το pyscrlink

Θα προτιμήσω την πρώτη επιλογή, όμως ο σύνδεσμος για το lins2bot βγάζει Page Not Found και δεν το βρίσκω στο ούτε με αναζήτηση

alkisg

Σόρρυ σε αυτό δεν πρόλαβα να κάνω αναλυτικό review τα licenses και είναι ακόμα private, οπότε ξεκίνα καλύτερα με το sch-archive-keyring.
Σβήσε τελείως το postinst και το postrm δεν θα χρειαστούν για το pyscrlink.
Κάνε commit στο github μέχρι όπου το φτάσεις για να σου κάνω pull request τα υπόλοιπα.

markakis

Ανέβασα τη νέα έκδοση του Scratch 3 στο GirHub:
https://github.com/markakis-sch/scratch-desktop/releases/tag/v3.28.0

Ο Άλκης την έχει ανεβάσει ήδη στο αποθετήριο, οπότε όσοι το έχετε εγκαταστήσει από εκεί θα πάρετε τη νέα έκδοση στο επόμενο update που θα κάνετε.

apapakL

Πολλά μπράβο για το πακετάρισμα και διάθεση του scratch offline!
 
Να ενημερώσω ότι έπεσα τελευταία πάνω σε αυτό :D : TurboWarp is a mod of Scratch with a compiler and more features. TurboWarp is not affiliated with Scratch, the Scratch Team, or the Scratch Foundation. Learn more at https://desktop.turbowarp.org.

Υπάρχει έκδοση διαθέσιμη και για 32bit για όποιον έχει 18.04 εργαστήριο με 32bit clients!

vovos

Δοκίμασα το turbowarp, είναι πραγματικά πολύ πιο γρήγορο! Έχει όλες τις λειτουργίες του Scratch (και πολλές έξτρα), ακόμα και τα συνοδευτικά multimedia (εικόνες, ήχους, κ.τ.λ.). Τα αρχεία που αποθηκεύει είναι Scratch (sb3) και τα άνοιξα κανονικά και με το scratch, υπάρχει δηλαδή πλήρης συμβατότητα.
Έχει ενδιαφέρον να το τρέχεις μαζί με το Scratch για να δείχνεις την διαφορά ταχύτητας στην εκτέλεση ανάμεσα σε interpreter και compiler.
Άλκη αν θες δες και εσύ το turbowarp, πιστεύω ότι αξίζει και αυτό να μπει στα αποθετήρια του sch.

alkisg

Ανέβασα και την 32bit και την 64bit έκδοση στα αποθετήρια, όποιος μπορεί ας τα δοκιμάσει για να βεβαιωθούμε ότι δουλεύουν όλα σωστά.

Κώδικας: Bash
sudo apt-get update
sudo apt-get install turbowarp-desktop

vovos

Δοκίμασα εγκατάσταση από τα αποθετήρια την 64bit έκδοση και όλα δουλεύουν μια χαρά!

apapakL

Επίσης εγκατάσταση από τα αποθετήρια σε 18.04 32bit όλα καλά!

markakis

Εκεί που δεν είχαμε Scratch 3 σε Linux, τώρα δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε! Η δύναμη του ελεύθερου λογισμικού!

Έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά οι προγραμματιστές του TurboWarp και έχουν προσθέσει αρκετές δυνατότητες που δεν έχει το επίσημο Scratch 3. Ελπίζω σιγά-σιγά να τις δούμε και εκεί.

Προσωπικά θα παραμείνω στο επίσημο, γιατί είμαι σε δημοτικό και προτιμώ στο εργαστήριο, στο σπίτι
(λογικά σε Windows) και στην online έκδοση να έχουν το ίδιο περιβάλλον.

Με την ευκαιρία, για να συσχετίσουμε τα .sb3 αρχεία που δημιουργεί το Scratch 3 με την εφαρμογή, μπορούμε να το κάνουμε με:

sudo -i

sudo echo "application/x.scratch.sb3=scratch-desktop.desktop;" >> /usr/share/applications/defaults.list

και φυσικά δημοσίευση εικονικού δίσκου για να το πάρουν και οι client.