Linux binaries για scratch desktop (scratch3 offline)

Ξεκίνησε από apapakL, 26 Νοε 2020, 01:59:48 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

apapakL


Δημήτρης Γκίνης

Ανδρέα το έστησες σε ltsp server? Αν ναι με ποια έκδοση ubuntu και ποια sch-scripts ?

apapakL

Το έχω στήσει στο pc μου προς το παρόν με Ubuntu 20.04. Μια χαρά παίζει. Όταν με το καλό ανοίξουν τα σχολεία η εγκατάσταση σε LTSP.... Στο ένα εργαστήριο παίζω με ubuntu 20.04 στο άλλο με 18.04 και παλαιά sch-scripts.

markakis

Το εγκατέστησα σε Ubuntu Mate 20.04 και λειτουργεί μια χαρά. Στα πλεονεκτήματα να σημειώσω ότι σου δίνει τη δυνατότητα να ορίσεις το όνομα του αρχείου όταν αποθηκεύεις (δεν το κάνει το online).
Όταν, με το καλό, ξαναπάμε σχολείο θα το δοκιμάσω και στο εργαστήριο. Δεν ξέρω βέβαια τι θα γίνει με τα PC που θέλουν LIBGL_ALWAYS_SOFTWARE=1 για να παίξει το Scratch 3 (βλέπε https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=8453.msg92399#msg92399).

markakis

Σε όσα PC το έτρεξα μέχρι τώρα, δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα. Μεταξύ αυτών κάποια PC με "προβληματικές" παλιές NVIDIA όπου Firefox και Chrome έχουν θέματα με την online έκδοση και το WebGL. Επίσης δοκιμάστηκε, και θα παραμείνει, στο καινουριο-στημένο εργαστήριο σχολείου με LTSP Ubuntu Mate 20.04.

To About λέει ότι τρέχει πάνω σε Chrome 76.0.3809.146.

apapakL ευχαριστούμε που το εντόπισες και μας ενημέρωσες!

vovos

Το Scratux το χρησιμοποίησα στην καραντίνα για να ανοίγω πιο γρήγορα τις εργασίες που μου έστελναν τα παιδιά. Τις εργασίες τις είχαν δημιουργήσει στο on-line scratch. Αν και το Scratux βασίζεται σε λίγο πιο παλιά έκδοση του scratch 3, όλα δούλευαν άψογα και δε είχα κανένα πρόβλημα με τις εργασίες των παιδιών. Το έβαλα και στο εργαστήριο σε LTSP και δουλεύει άψογα. Μάλιστα ανοίγει και τα projects των παιδιών από το Scratch 2.

arapogian

Στο scratux (όπως και στο Scratch 3) μπορείς να προσθέσεις διάφορες επεκτάσεις. Παράδειγμα το micro:bit. Για να συνεργαστεί το micro:bit με το scratux όμως χρειάζεται το πρόγραμμα Scratch Link που είναι μόνο για windows. Υπάρχει λύση γι' αυτό;


Ευχαριστώ.
Βαγγέλης Αραπογιάννης

alkisg

Προσωπικά δεν έχω δουλέψει καθόλου με επεκτάσεις του scratux, αλλά δεν γίνεται να το τρέξεις μέσω wine; Π.χ. ανοίγεις τερματικό και γράφεις `wine scratch-link.exe` ή όπως αλλιώς λένε το εκτελέσιμό του...

Για εκτέλεση αρχείων .exe μέσα από τον file manager αντί για τερματικό, δες και εδώ.

markakis

#8
Νομίζω ότι έχω λύση, δες το σχετικό topic  https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=8582.msg93565.
Υποστηριζόμενες συσκευές micro:bit, LEGO Mindstorm EV3, LEGO WeDo 1.0 & 2.0, LEGO Boost.
Το έχω εντοπίσει εδώ και μερικές μέρες και είχα σκοπό να το ανεβάσω μόλις δοκίμαζα και το USB dongle που έχω παραγγείλει.

arapogian

Καταρχήν χίλια ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Το scratch Link για windows έρχεται σε msi αρχείο https://downloads.scratch.mit.edu/link/windows.zip

Β.Α.

markakis

Βλέπω ότι το τελευταίο διάστημα δεν λειτουργεί ο δικτυακός τόπος https://scratux.org/. Ελπίζω αυτό να είναι προσωρινό.
Στο μεταξύ μπορούμε να κατεβάζουμε το τελευταίο πακέτο .deb από το GitHub (https://github.com/scratux/scratux/releases)


alkisg

Ανέβασα το scratux στο αποθετήριο, όσοι έχουν 64bit έκδοση μπορούν να το εγκαταστήσουν είτε από το Synaptic είτε με:

sudo apt install scratux

Για 32bit εκδόσεις μένουμε στο scratch 2:

sudo apt install scratch2

alkisg

Βρήκαμε κι άλλη μία έκδοση scratch 3 desktop για Linux, η οποία φαίνεται ακόμα πιο καινούργια:
https://github.com/mikebarkmin/scratch-desktop/releases/

Την βάλαμε κι αυτήν στο αποθετήριο, μπορείτε να την εγκαταστήσετε με:
sudo apt install scratch-desktop

Αν όντως είναι καλύτερη, να σβήσουμε το scratux που φαίνεται λίγο παρατημένο, να μην μπλέκονται οι συνάδελφοι.

markakis

Κοιτάζοντας να δω σε ποια έκδοση του επίσημου scratch-desktop βασίζεται το καθένα, είδα ότι τόσο το Scratux όσο και το mikebarkmin scratch-desktop βασίζονται στην 3.10.2 (29/4/2020). Η τρέχουσα έκδοση είναι η 3.26.0 (17/9/2021).

Επειδή διατηρεί το επίσημο όνομα του project scratch-desktop (και από περιέργεια) το εγκατέστησα τόσο στον υπολογιστή μου όσο και στο εργαστήριο και δεν έχω διαπιστώσει διαφορές/προβλήματα σε σχέση με το Scratux. Το δοκίμασα και σε συνδυασμό με το pyscrlink (βλέπε https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=8582.0) και επίσης δεν διαπίστωσα κάποιο πρόβλημα. Επομένως σκοπεύω να το κρατήσω.

Επιπλέον, ψάχνοντας λιγάκι παραπάνω μήπως υπάρχει κάποιο περισσότερο ενημερωμένο fork που να δίνει .deb πακέτο βρήκα κάποιες οδηγίες για πακετάρισμα στο https://gist.github.com/lyshie/0c49393076b8b375ca1bd98c28f95fb0. Δεν έχω προλάβει να το κοιτάξω περισσότερο, όμως αναρωτιέμαι αν είναι προτιμότερο να πακεταριστεί και να προστεθεί στο αποθετήριο της Τεχνικής Στήριξης μια πιο πρόσφατη έκδοση του επίσημου project.

Άλκη, τι λες και εσύ που έχεις τόση εμπειρία από το πακετάρισμα του εκπαιδευτικού λογισμικού;

alkisg

Οι οδηγίες στο gist λίγο πολύ αποσυμπιέζουν την έκδοση για Windows και προσπαθούν να την επανασυμπιέσουν ως .deb. Δεν νομίζω να δουλεύουν αυτούσιες γιατί αναφέρονται σε i386 (32bit) αρχιτεκτονική, την οποία το electron σταμάτησε να υποστηρίζει εδώ και καιρό.

Τα builds του mikebarkmin μου άρεσαν γιατί έκαναν το πακετάρισμα χωρίς αλλαγές, βασιζόμενοι στο https://github.com/LLK/scratch-desktop, το οποίο αν κατάλαβα καλά είναι το "upstream" του scratch-desktop. Ίσως να έχει νόημα να του κάνουμε ένα issue ρωτώντας τον αν μπορεί να ανεβάζει π.χ. έστω μια έκδοση κάθε χρόνο.

Η πιο ουσιαστική συζήτηση νομίζω είναι εδώ: https://github.com/LLK/scratch-desktop/issues/117
Εκεί συζητάνε οι developers αν μπορούν να υποστηρίξουν το Linux. Πιθανώς αν δουν αρκετό κόσμο να το ζητάει, να ασχοληθούν. Θα πρότεινα όσοι καθηγητές θέλουν το scratch-desktop για Linux, να συμμετάσχουν εκεί.

Σε ένα σχόλιο της παραπάνω συζήτησης, έχει και οδηγίες για πακετάρισμα. Αν κάποιος καθηγητής θέλει να αναλάβει να τρέχει περιοδικά αυτές τις εντολές, να παράγει ένα .deb, και να το δοκιμάζει, εγώ δεν έχω αντίρρηση στη συνέχεια να το ανεβάζω στο αποθετήριο της Τεχνικής Στήριξης για όλους, αλλά δυστυχώς δεν έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο για να το αναλάβω εγώ.