Ubuntu 18.04 Mate δεν κάνει shutdown

Ξεκίνησε από falexakos, 23 Μαΐου 2020, 10:46:11 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

falexakos

Γεια σε όλους.

Σε μηχάνημα (AMD Ryzen) με stand alone εγκατάσταση 18.04 64-bits, MATE (όχι LTSP server ή client), όταν κάνω shutdown με τον κλασικό τρόπο (ποντίκι), κάνει αποσύνδεση (αν κι έχω κλικάρει τον τερματισμό λειτουργίας) και μένει έτσι. Αν ανοίξω τερματικό (Ctrl-Alt-T) και δώσω: sudo poweroff, όλα καλά.
Έχει τύχει σε κανέναν;
Ευχαριστώ,

Φώτης


falexakos

Χεεχ. Τώρα το είδα αυτό.  :-[ Μόλις ξαναπάω στο Γυμνάσιο θα το τσεκάρω. Νόμιζα πως δεν εκτελείται το poweroff από απλό χρήστη.

παρις

O Ryzen ειναι συμβατος αλλα και η Vega καρτα γραφικων; Δινουν οσα πρεπει ή να παμε με intel καλυτερα;

falexakos

Το "σκέτο" poweroff σε τερματικό δεν κάνει τίποτε. Απλά παίρνω κατευθείαν prompt. Όσο και να περιμένω, shutdown δε γίνεται. Με sudo poweroff όλα κανονικά.

@παρις: Από το hardware είμαι πολύ ευχαριστημένος. Το ίδιο κι οι μαθητές.

alkisg

ΟΚ οπότε δεν είναι θέμα του MATE. Μάλλον έχεις "κι άλλον ενεργό χρήστη" και γι' αυτό το systemd αρνείται να κάνουν shutdown οι χρήστες και επιτρέπει μόνο στον root.
Ο "άλλος ενεργός χρήστης" μπορεί να είναι διάφορα, είτε κάποια προηγούμενη σύνδεσή σου που ακόμα τρέχει διεργασίες στο background, είτε πραγματικός άλλος χρήστης, είτε κάποιο service...
Τσέκαρε με τις παρακάτω εντολές:

w
loginctl

falexakos

Και η "w" και η "loginctl" δείχνουν έναν και μοναδικό χρήστη ("student"). Σε άλλο -ίδιο- μηχάνημα μου βγάζει κάτι πως το APT δεν επιτρέπει την εντολή poweroff. Είναι αυτά τα PCs που κάποια Active Computer Systems (https://www.active.gr/#success-stories) έχει στείλει μαζικά στα σχολεία. Έχουν π.χ. το VeyOn εγκατεστημένο και στο Ubuntu και στα Windows 10.
Εννοείται πως το sudo poweroff δουλεύει παντού κανονικά.

alkisg

Αφού δεν είναι οι πολλοί χρήστες τότε θα είναι η δυνατότητα  "inhibit" που δίνει το systemd στις εφαρμογές ώστε να μπλοκάρουν τον τερματισμό. Για παράδειγμα το apt χρησιμοποιεί inhibitors, και αν το κλείσεις με sudo poweroff ενώ κάνει ενημερώσεις κινδυνεύεις μετά να μην ξαναανοίξει ο υπολογιστής.

https://www.freedesktop.org/wiki/Software/systemd/inhibit/

Οπότε σ' αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να απενεργοποιήσεις τα background updates (όπως κάνουν τα sch-scripts στις σχολικές εγκαταστάσεις) αλλά και όλα τα άλλα services που χρησιμοποιούν inhibitors.

Όσο για τις εταιρίες, δυστυχώς αυτές τις νοιάζει να παραδώσουν και όχι να συντηρήσουν. Εγώ για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο στους σχολικούς servers πάντα ξεκινάω με φορμάτ.

falexakos

Μωρέ αν ήταν ένας Η/Υ (ο server), θα του είχα βάλει τα sch-scripts με το καλημέρα και όλα καλά. Όμως είναι 11. Παρεμπιπτόντως, ποιος είναι ο γρηγορότερος τρόπος (π.χ. με command line) για να απενεργοποιήσω τα background updates στο Ubuntu;
Και πάλι ευχαριστώ.

alkisg

Τα sch-scripts διορθώνουν και ένα σωρό άλλα θέματα, όχι μόνο τα background updates.
Οπότε αν θες, μπορείς να τα εγκαταστήσεις σε όλους τους clients (μια εντολή είναι μέσα από τον Επόπτη ή το veyon), και απλά να μην κάνεις μετά το βήμα ρύθμισης τοπικού δικτύου που τα κάνει ltsp servers.

Αλλιώς, η εντολή είναι software-properties-gtk, και από τον διάλογο που θα βγει κανονίζεις τι θες να κάνεις με τα updates.


falexakos

Κι άλλο πρόβλημα. Τα workstations (από την ίδια χορηγία) είναι dual boot σε Windows 10 και Ubuntu 18.04 Mate. Εγκαθιστώ το grub-ipxe για να τα δουλέψω ως fat-clients αλλά δεν ξεκινάνε. Το IPXE παραπονιέται πως δε βρίσκει τον Server. Αν εγκαταστήσω στα Windows 10 το win32-loader και στην εκκίνηση επιλέξω Windows Boot Menu->PXE client, απλώς κάνει επανεκκίνηση. Αν απενεργοποιήσω το UEFI Boot από το BIOS και το αφήσω μόνο σε Legacy mode, φυσιολογικά δεν εκκινεί καθόλου. Τι παίζει;

alkisg

#11
Φώτη αν κατάλαβα καλά, τα μηχανήματα είναι φορμαρισμένα σε UEFI.
Έτσι όταν απενεργοποιείς το UEFI είναι λογικό να μην μπουτάρουν τοπικά.
Το κανονικό win32-loader δεν υποστηρίζει UEFI, νομίζω όμως ότι το υποστηρίζει το beta (edit: δυστυχώς όχι ακόμα, υπέβαλα σχετικό bug report).
Ούτε το grub-ipxe υποστήριζε UEFI, φέτος το διόρθωσα, οπότε υποθέτω ότι έχουν το αποθετήριό μας στις πηγές και έτσι πήρες τη διορθωμένη έκδοση. Αλλιώς κι αυτό θα έκανε επανεκκίνηση.

Όμως το LTSP5 δεν υποστηρίζει UEFI clients γι' αυτό και το iPXE δεν ξεκινάει από το δίκτυο.

Εν τέλει, η φετεινή λύση είναι αυτή: https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=8071.0
Ή, να πατάς F12 κάθε φορά για να βγει ο boot manager του BIOS και να επιλέγεις το Legacy boot from network, όχι το UEFI boot from network.
Ενώ για Σεπτέμβρη, στο νέο LTSP έχω βάλει εξ' αρχής υποστήριξη UEFI.

Άμα χρειαστείς βοήθεια, you know, IRC.