Πρόσκληση για συμμετοχή σε open source πρόγραμμα εκτέλεσης αλγορίθμων

Ξεκίνησε από alkisg, 02 Οκτ 2007, 12:26:44 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg

Κάτι που λείπει από το μάθημα ΑΕΠΠ είναι ένα περιβάλλον ανάπτυξης και εκτέλεσης αλγορίθμων σε μορφή ψευδοκώδικα.

Επειδή ο ψευδοκώδικας είναι αρκετά ελεύθερος ως προς το συντακτικό, επειδή δεν έχει τύπους δεδομένων κτλ αλλά και για λόγους ευχρηστίας / μεταφερσιμότητας νομίζω ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα ήταν καλύτερο να γίνει σε μορφή ιστοσελίδας, με την υποστήριξη javascript και πιθανώς php.

Το interface θα είναι κάπως έτσι: http://ecco.sourceforge.net/
Το editing component που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι το http://www.codepress.org/
Ο συντακτικός έλεγχος και η μετάφραση θα γίνεται σε javascript ή php (τον αναλαμβάνω εγώ).
Ο αλγόριθμος θα μεταφράζεται εσωτερικά σε javascript και θα εκτελείται στο πρόγραμμα περιήγησης του client με παρακολούθηση μεταβλητών και με δυνατότητα βήμα - προς - βήμα εκτέλεσης, όπως είναι στο Διερμηνευτή.
Θα υποστηρίζονται τουλάχιστον οι Firefox και IE5.5+.

Αν μαζευτούμε 5-6 άτομα μπορούμε να το έχουμε έτοιμο αρκετά σύντομα.

Επομένως, αν έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο και γνώσεις html Ή/ΚΑΙ javascript Ή/ΚΑΙ php Ή/ΚΑΙ είστε καλοί στο design (για τα γραφικά/layout του interface), μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή. Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός, θα δουλεύουμε με ότι ρυθμό θέλουμε. Το τελικό πρόγραμμα σκέφτομαι να διατίθεται με άδεια GPL 2.0 (ίσως να το βάλουμε και στο sourceforge.net), αλλά γενικά όλα είναι υπό συζήτηση.

Επικοινωνία: Alkis τελεία Georgopoulos στο gmail τελεία com
ή απαντήστε στο παρόν θέμα.
:)

edit: Η ομάδα μέχρι στιγμής:

  • alkisg: Γενικός συντονισμός, συντακτικός έλεγχος και source to source translation.
  • charpour: Yahoo User Interface library.
  • evry: Συντακτικός έλεγχος και source to source translation.
  • gouvasg: Component συγγραφής / εκτέλεσης κώδικα.
  • nikosdimos: Interface design.
  • nikosk: Menu system.
  • pgrontas: Είσοδος / έξοδος δεδομένων.

Χρειαζόμαστε ακόμη κι άλλους javascript-άδες και designers, όσοι καλοί προσέλθετε.

pgrontas

Καλημέρα,
τελευταία φορά που προγραμμάτισα Web Based εφαρμογή (ASP, HTML, Javascript)  ήταν το 2002.
Θα με ενδιέφερε να συμμετάσχω, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είμαι 100% γνώστης όσων αναφέρεις.
Σε περίπτωση που αυτό είναι αποδεκτό, υπολόγισε με μέσα.

Upd: To design δεν είναι το πιο δυνατό μου σημείο.
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

evry


  @pgrontas  Εγώ λέω να το κάνουμε σε C#  :)

Φυσικά είμαι μέσα έστειλα και mail, και βλέπουμε
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

pgrontas

@evry τι να κάνουμε ο οικοδεσπότης θέλει php.

Βασικά εγώ είμαι μέσα για την ευκαιρία να ασχοληθώ λίγο σοβαρά με Javascript, η οποία νομίζω ότι είναι μια από τις πιο παρεξηγημένες γλώσσες. Πολλοί θεωρούν ότι αφορά μόνο τους web designers, αλλά έχω διαβάσει ότι μπορείς να κάνεις παπάδες. :angel:
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

nikosdimos

Καλησπέρα σας.

Να 'μαι και γώ, alkisg έκανα και εδώ ένα πόστ για να ξέρουμε ποιοί είμαστε.

Θα μπορούσα να συνεισφέρω στον τομέα του Intreface έχω μια μικρή εμπειρία σε σχεδιασμό με XHTML/CSS.

alkisg

Thank you all, νομίζω αυτό είναι η αρχή μιας ωραίας συνεργασίας. Νίκο καλωσήρθες.
Περιμένουμε τουλάχιστον έναν ακόμα, και μετά θα αρχίσουμε τον ...τμηματικό προγραμματισμό! ;)
Ελπίζω να μην βιάζεται κανείς, ο αρχικός σχεδιασμός / καταμερισμός εργασιών κτλ θα πάρει λίγο χρόνο.

Κοίταγα λίγο σήμερα τα προχωρημένα της Javascript (object prototypes, inheritance, polymorphism...) και νομίζω ότι σε πρώτη φάση μπορούν όλα να γίνουν σε Javascript, χωρίς php.
Θα δοκιμάσω να σχεδιάσω στο περίπου το πώς θα είναι ένας αλγόριθμος τη στιγμή που θα εκτελείται ώστε να δούμε καταρχάς αν γίνεται μόνο με Javascript και κατά δεύτερο πώς μπορεί να κατανεμηθεί η δουλειά.

Πάντως απ' ότι βλέπω, ο nikosdimos εννοείται αναλαμβάνει το design, ο evry κι εγώ το syntax checking / source to source translation και ο pgrontas μαζί με τους υπόλοιπους που θα έρθουν και με βοήθεια από εμένα το περιβάλλον σύνταξης (http://www.codepress.org) και εκτέλεσης (κάτι σαν το interface του Διερμηνευτή) των αλγορίθμων.

Έχουμε ακόμα θέσεις για javascriptάδες και για design/graphic-άδες, όσοι πιστοί προσέρθετε. :)

evry


   υπάρχει αντίστοιχο του codepress σε Java? το καλύτερο που έχω βρει είναι αυτό που δίνει το jedit? κάτι καλύτερο?
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

evry


Επίσης θα ήταν πολύ δύσκολο να εμφανίζονται τα συντακτικά λάθη ενώ γράφει τον κώδικα ο μαθητής? όπως γίνεται ας πούμε στο eclipse ή στο netbeans? Βρήκα μια ευκαιρία να κάνω κάποιες ερωτήσεις που σκεφτόμουν:-)
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

alkisg

Μωρέ δίκιο έχεις, η Java είναι πολύ πιο δυνατή από τη Javascript (αν και strongly typed και ίσως να μας παιδέψει περισσότερο για την ψευδογλώσσα). Αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν την έχουν αρκετοί μαθητές και εργαστήρια εγκατεστημένη, και το να τους υποχρεώνουμε να εγκαθιστούν 10 Mb πρόγραμμα δε μου κάθεται καλά.
Δες π.χ. εδώ, δεν ξέρω πόσο αξιόπιστο είναι, αλλά αν είναι, τότε η Java πέφτει ταχύτατα σε δημοτικότητα στο web browser plugin πεδίο. Αν βγάλεις και την άχρηστη MS-JVM από τα στατιστικά, τότε 1 στους 3 μόνο την έχουν εγκατεστημένη...

Για τα συντακτικά λάθη: δε νομίζω η ταχύτητα εκτέλεσης της Javascript να το επιτρέπει. Μερικοί έλεγχοι που μπορεί να υλοποιηθούν με regex (π.χ. όσο χωρίς τέλος_επανάληψης) οκ, αλλά δεν θα πιάνονται όλα τα συντακτικά λάθη.
Αν είναι να έχεις τέτοιες απαιτήσεις πάντως δεν θα βολέψει το web-based, να κάνουμε ένα plugin για το eclipse και να τελειώνουμε! :P ;) :)

gouvasg

Γεώργιος Γκούβας
Μηχ. Η/Υ-Σ
www.gouvas.eu

alkisg

@gouvasg: καλωσόρισες Γιώργο, αναλαμβάνεις τον highlighter για το codepress! ;)
Γενικά διορίζεσαι υπεύθυνος του codepress, οπότε αργότερα στην εκτέλεση θα πρέπει να το κάνεις και readonly με μια πράσινη γραμμή να δείχνει το σημείο εκτέλεσης.
Θα σου στείλω σε mail τον highlighter ψευδοκώδικα που έχω φτιάξει σε php μήπως σε βοηθήσει.

@pgrontas: Αν μπορείς σκέψου μια λύση στο θέμα με τα δεδομένα:
Κώδικας: Ψευδογλώσσα
Αλγόριθμος Δοκιμή
//Δεδομένα: Α, Ν//

Όπου το Α χωρίς να το γνωρίζουμε συντακτικά, είναι δισδιάστατος πίνακας... Πώς θα ζητήσουμε από το χρήστη να εισάγει τα στοιχεία του Α πριν ξεκινήσουμε την εκτέλεση του αλγορίθμου;
Αναλαμβάνεις δηλαδή το θέμα της εισόδου των //Δεδομένα//, είτε πρόκειται για πίνακες (1d / 2d - όχι παραπάνω) είτε απλές μεταβλητές.

Σκεφτόμουν κάτι σαν το "εισαγωγή πίνακα" σε κειμενογράφους όπως ο fckeditor... Ένας διάλογος δηλαδή που να ρωτάει το χρήστη ΤΙ είναι η κάθε μεταβλητή, και αν είναι πίνακας πόσες γραμμές/στήλες έχει, και να ετοιμάζει μετά δυναμικά ένα παράθυρο με ένα html table με στήλες και γραμμές για να συμπληρώσει τις τιμές ο χρήστης, πριν αρχίσει η εκτέλεση του αλγορίθμου.

edit: Δηλαδή κάτι σαν τη συνημμένη εικόνα. Για μονοδιάστατους πίνακες απλά κρατάμε στήλες = 1, ενώ για απλές μεταβλητές ξετσεκάρουμε το "[v] Η μεταβλητή τάδε είναι πίνακας".

pgrontas

Αλκη, διόρθωσε με αν κατάλαβα λάθος,
για κάθε ένα από τα ονόματα που υπάρχουν στα δεδομένα ο χρήστης (αφού έχει επιλεγεί εκτέλεση του αλγορίθμου, αλλά πριν ξεκινήσει) θα ερωτάται για το είδος (πίνακας, ή απλή μεταβλητή) και την τιμή του.
Σε περίπτωση πίνακα πρέπει να επιλέξει και τις διαστάσεις (τι γίνεται αν υπάρχουν τα Ν και Μ και ο χρήστης δώσει διαφορετικές τιμές στην διάσταση) και να δώσει και τα στοιχεία (ελέγχοντας ότι είναι ίδιου τύπου με το πρώτο?).
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

alkisg

Σωστά όλα. Καλύτερα να τσεκάρει το "[v] Είναι πίνακας" μόνο αν είναι πίνακας, ώστε να μην τον κουράζουμε στις απλές μεταβλητές.
Αν υπάρχει Ν και Μ να δημιουργούνται οι αντίστοιχες γραμμές / στήλες.
Μπορεί να γίνεται τελείως δυναμικά, δηλαδή με το που αλλάζει ο χρήστης το Μ να προστίθεται/αφαιρείται μια στήλη ακόμα. Είναι λίγο προχωρημένη javascript, όπου θες βοήθεια πες μου.
Π.χ. δες ένα component εδώ που είναι βέβαια πολύ πιο προχωρημένο από το απλό που θέλουμε εμείς: http://scbr.com/docs/products/dhtmlxGrid/

Το δικό μας δε νομίζω να βγει πάνω από 100 γραμμές κώδικα. Κάνε αρχή από εδώ:
http://www.mredkj.com/tutorials/tableaddrow.html

evry


   Μάλλον δεν έγινα κατανοητός, δεν εννοούσα να το κάνουμε σε Java, απλά επειδή εγώ προσπαθώ να κάνω κάτι αντίστοιχο σε Java, για αυτό ρώτησα. Εννοείται από τη στιγμή που θα είναι web-based να το κάνουμε php ή javascript. Εγώ ρώτησα πληροφοριακά για μένα.

  Σχετικά με τον highligher, αν κατάλαβα καλά παίρνουμε το codepress, και απλά αλλάζουμε τα keywords στην ελληνική γλώσσα έτσι?
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

alkisg

Σόρρυ Ευριπίδη, όντως δεν σε κατάλαβα.

Syntax editining component: εκτός από το πολύ καλό jedit, έχω δει τον java wrapper για το http://www.scintilla.org: http://sourceforge.net/projects/jintilla/

Για real time syntax checking: αυτός συνήθως γίνεται από κανονικό parser σε ένα background thread. Recursive descent όπως του Διερμηνευτή δεν κάνουν, γιατί αυτοί επισημαίνουν μόνο το πρώτο λάθος, χρειάζεται μη αναδρομικός, π.χ. με bison/flex και τέτοια. Και φυσικά το syntax editing component χρειάζεται να υποστηρίζει curly underlining.

Για τον highlighter: δεν αλλάζουμε απλά τις λέξεις, χρειάζεται λεκτικός αναλυτής (συνήθως - δεν έχω δει τις λεπτομέρειες του codepress). Μικρός είναι, έστειλα έναν που έχω φτιάξει σε php στο Γιώργο μήπως τον βοηθήσει.

Πάντως σοβαρά καλύτερα να κάνεις plugin για το Eclipse παρά να ξανα-ανακαλύπτεις τον τροχό εξ' αρχής. Ή, αν δουλέψεις σε C++, plugin για το visual studio ή το codeblocks.

Υ.Γ. για τα δεδομένα: αν μπορούσαμε να προτείνουμε να διορθωθούν στο βιβλίο οι δηλώσεις και να γίνουν //Δεδομένα: Μ, Ν, table[Μ, Ν]// θα γλυτώναμε πολύ κόπο...  :-\

pgrontas

[quote author=alkisg link=topic=1077.msg6498#msg6498 date=1191405990
Υ.Γ. για τα δεδομένα: αν μπορούσαμε να προτείνουμε να διορθωθούν στο βιβλίο οι δηλώσεις και να γίνουν //Δεδομένα: Μ, Ν, table[Μ, Ν]// θα γλυτώναμε πολύ κόπο...  :-\
[/quote]

Ναι έχεις δίκιο. Έχω αρχίσει και το σκέφτομαι και είναι λίγο μπέρδεμα.
Μήπως πριν αρχίσουμε την υλοποίηση θα πρέπει να οργανωθούμε κάπως?
Πχ. να δούμε όλοι μια γενική αρχιτεκτονική της εφαρμογής, να φτιάξουμε κάποιο project στο sourceforge ϊσως για source control?
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

alkisg

Για source control είχα ξεκινήσει να σας γράφω σε προηγούμενο μήνυμα αλλά το μετάνιωσα για να μην σας τρομάξω!

Λοιπόν, αν είμαστε 5-6 άτομα με καλά χωρισμένα καθήκοντα, τα code versioning systems θα μας φάνε αντί να μας κερδίσουν χρόνο. Από την άλλη, εγώ προσωπικά θα το προτιμούσα έστω και μόνο για την εμπειρία του να δουλέψουμε σε "κανονικό" team.
Well, it's up to you: προτιμάτε κανονικό project εξ' αρχής στο sourceforge με subversion σαν code versioning system ή απλά έναν ftp server, ένα googlepages ή κάτι σχετικό που απλά να μας αφήνει να κάνουμε upload / download;

Για αρχιτεκτονική: τα κομμάτια που ξεκινήσαμε μέχρι στιγμής είναι καλώς ορισμένα και ανεξάρτητα της υπόλοιπης υλοποίησης, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Μόλις δω λίγο αυτό που έλεγα με την δοκιμή εκτέλεσης ενός αλγορίθμου, θα ποστάρω και τα υπόλοιπα περί αρχιτεκτονικής.
Προβληματίζομαι στο ότι στην Javascript δεν υπάρχουν threads και έτσι ο κώδικας θα πρέπει να τρέχει με SetTimeOut. Το κακό με αυτό είναι ότι δεν μπορούμε να παράγουμε μονοκόμματο κώδικα, κάθε εντολή θα πρέπει να εκτελείται τελείως ανεξάρτητα, να σταματάει η εκτέλεση και να συνεχίζεται μετά μέσω της SetTimeOut.

pgrontas

Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα να έχουμε source control. Νομίζω πως το sourceforge πρέπει να είναι καλό αν και δεν το έχω δουλέψει ο ίδιος.
Ό,τι θέλουν οι περισσότεροι.
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

alkisg

Οπότε (Γιώργο; Νίκο; ) μάλλον πάμε για sourceforge.
Για βρείτε και ένα project name. Δεν αλλάζει εύκολα στη συνέχεια. Π.χ. http://activityspace.sf.net

Τι λέτε για pseudoglossa? :)

gouvasg

no problem,

για το όνομα... greekpseudocode να είναι και διεθνώς κατανοητό? (μην το δει και κανένας ξένος :) )

Γεώργιος Γκούβας
Μηχ. Η/Υ-Σ
www.gouvas.eu

evry


ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες (όπως κατάλαβες θα σε τρελάνω στις ερωτήσεις τώρα που ξεκινάει και το  project)
Για τις λέξεις εννοούσα ότι στον κώδικα του λεκτικού αναλύτη απλά θα αλλάξεις τα tokens. Έτσι δεν είναι? και τα ονόματα των identifiers και κάποιων συμβόλων αλλά η δομή του αναλυτή δεν είναι η ίδια?

Παράθεση από: alkisg στις 03 Οκτ 2007, 01:06:30 ΜΜ

Για real time syntax checking: αυτός συνήθως γίνεται από κανονικό parser σε ένα background thread. Recursive descent όπως του Διερμηνευτή δεν κάνουν, γιατί αυτοί επισημαίνουν μόνο το πρώτο λάθος, χρειάζεται μη αναδρομικός, π.χ. με bison/flex και τέτοια. Και φυσικά το syntax editing component χρειάζεται να υποστηρίζει curly underlining.

Για τον highlighter: δεν αλλάζουμε απλά τις λέξεις, χρειάζεται λεκτικός αναλυτής (συνήθως - δεν έχω δει τις λεπτομέρειες του codepress). Μικρός είναι, έστειλα έναν που έχω φτιάξει σε php στο Γιώργο μήπως τον βοηθήσει.

Πάντως σοβαρά καλύτερα να κάνεις plugin για το Eclipse παρά να ξανα-ανακαλύπτεις τον τροχό εξ' αρχής. Ή, αν δουλέψεις σε C++, plugin για το visual studio ή το codeblocks.

Υ.Γ. για τα δεδομένα: αν μπορούσαμε να προτείνουμε να διορθωθούν στο βιβλίο οι δηλώσεις και να γίνουν //Δεδομένα: Μ, Ν, table[Μ, Ν]// θα γλυτώναμε πολύ κόπο...  :-\
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

evry

ψηφίζω pseudoglossa

Παράθεση από: gouvasg στις 04 Οκτ 2007, 12:37:41 ΠΜ
no problem,

για το όνομα... greekpseudocode να είναι και διεθνώς κατανοητό? (μην το δει και κανένας ξένος :) )


What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

alkisg

Παράθεση από: evry στις 04 Οκτ 2007, 12:43:52 ΠΜ
Για τις λέξεις εννοούσα ότι στον κώδικα του λεκτικού αναλύτη απλά θα αλλάξεις τα tokens. Έτσι δεν είναι?

Όχι. Διαφορετικές γλώσσες χρειάζονται διαφορετικό λεκτικό αναλυτή (εννοώ τον κώδικα, όχι τα tokens). Για παράδειγμα, η Basic με τη ΓΛΩΣΣΑ είναι πολύ κοντά λεκτικά, αλλά σκέψου έναν highlighter για php, που να χρωματίζει και HTML:
Κώδικας: php
<p class="test">This <i>is highlighted</i> as html.
<br>
<?php
echo "This should be highlighted as php.";
echo <<HEREDOC
<b>Again this is HTML</b>
/* This comment
is NOT valid here */
:HEREDOC
?>
...


Απολύτως καμία σχέση με τον ψευδοκώδικα. Το < στον ψευδοκώδικα σημαίνει μικρότερο, στην PHP επίσης, αλλά στα HTML κομμάτια είναι συνήθως αρχή δεσμευμένης λέξης. Ο highlighter θα πρέπει να κοιτάει και που βρίσκεται κάθε κομμάτι για να αποφασίσει για τη λεκτική του σημασία (π.χ. το comment παραπάνω).

Αν θες κώδικα πες μου να σου στείλω!

alkisg

Για το όνομα: αν είναι να το δούνε ξένοι, και αν (λέμε τώρα!) ποτέ αποφασίσουν να το μεταγλωττίσουν και να το χρησιμοποιήσουν, τότε το greek δεν είναι καλό να υπάρχει σαν μέρος του ονόματος, γιατί με κάθε μεταγλώττιση θα πρέπει να αλλάζει και όνομα το project!

gouvasg

Για το όνομα: δεν διαφωνώ για pseudoglossa.
για το highlighter: δεν δουλεύει με απλή αλλαγή των tokens, λεπτομέρειες ή αύριο ή την άλλη εβδομάδα...

Ευριπίδη το κοιτάζω.

άλκη που τον τρέχεις αυτό τον κώδικα; (άσχετο άλλα λείπει ένα ερωτηματικό :) )
Γεώργιος Γκούβας
Μηχ. Η/Υ-Σ
www.gouvas.eu

alkisg

Είναι κομμάτι από τον highlighter που έφτιαξα εδώ για το Στέκι για να χρωματίζονται τα [cοde=Ψευδογλώσσα] τμήματα και τα συνημμένα αρχεία .γλώσσα.
Η σχετική ανακοίνωση: https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=405.0
Τι ερωτηματικό λείπει; Στο τέλος; Δεν σου έστειλα ολόκληρο το αρχείο, έχει παρακάτω κώδικα για μετατροπές από/σε Windows-1253/UTF8/UTF16 κτλ.

nikosdimos

Για το πως θα διαχειριζόμαστε τα αρχεία και εγώ ψηφίζω sourceforge. Πρώτον γιατί και εγώ θα ήθελα να έχω την εμπειρία ενός κανονικού team. Δεύτερον μπορεί στην αρχή να φαίνεται λίγο μπέρδεμα αλλά πιστεύω πως σε βάθος χρόνου θα μας βοηθήσει.

Τώρα όσον αφορά το όνομα δεν μπορώ να βοηθήσω. Δεν είμαι καλός στην απόδοση ονομάτων. Αλλά θα συμφωνήσω να μην το πούμε "greekpseudocode" για τον λόγο που είπε και ο alkisg πιο πάνω.

pgrontas

Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

alkisg

ΟΚ, επομένως κάνω αίτηση για άνοιγμα project με το όνομα http://pseudoglossa.sourceforge.net.
Θα πρέπει κι εσείς να κάνετε αίτηση για εγγραφή σαν developers στο sourceforge, και στη συνέχεια μόλις εγκρίνουν το project να δηλώσετε συμμετοχή σ' αυτό.

Υ.Γ. για lisence βάζω GPL 2.0, έτσι;

nikosdimos

Παράθεση από: alkisg στις 04 Οκτ 2007, 11:29:08 ΠΜ
ΟΚ, επομένως κάνω αίτηση για άνοιγμα project με το όνομα http://pseudoglossa.sourceforge.net.
Θα πρέπει κι εσείς να κάνετε αίτηση για εγγραφή σαν developers στο sourceforge, και στη συνέχεια μόλις εγκρίνουν το project να δηλώσετε συμμετοχή σ' αυτό.

Υ.Γ. για lisence βάζω GPL 2.0, έτσι;

Εγώ έχω κάνει αίτηση για εγγραφή σαν developer. Όταν θα είναι έτοιμο το project θα δηλώσω συμμετοχή.

Τώρα όσον αφορά την άδεια δεν ξέρω και πολλά πράγματα περί GPL.

evry

Ωχ έχεις δίκιο ρε, τι βλάκεια είπα. Απλά είχα στο νου μου ότι εφόσον είχαμε έναν έτοιμο highlighter για την Pascal ή την C τότε δεν θα ήταν και πολύ δύσκολο να τον μετατρέψουμε να δουλεύει για τη ΓΛΩΣΣΑ

Παράθεση από: alkisg στις 04 Οκτ 2007, 01:02:09 ΠΜ

Απολύτως καμία σχέση με τον ψευδοκώδικα. Το < στον ψευδοκώδικα σημαίνει μικρότερο, στην PHP επίσης, αλλά στα HTML κομμάτια είναι συνήθως αρχή δεσμευμένης λέξης. Ο highlighter θα πρέπει να κοιτάει και που βρίσκεται κάθε κομμάτι για να αποφασίσει για τη λεκτική του σημασία (π.χ. το comment παραπάνω).

Αν θες κώδικα πες μου να σου στείλω!
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

alkisg

Εγκρίθηκε το project και σας δήλωσα σαν developers. Ελέγξτε ότι δήλωσα τους σωστούς!!! :)
http://sourceforge.net/projects/pseudoglossa/

Παράθεση από: Approval emailSubject: SourceForge.net Project Approved

Your project registration for SourceForge.net has been approved.

Project Information:

Project Descriptive Name:  Pseudoglossa
Project Unix Name:         pseudoglossa
CVS Server:                cvs.sourceforge.net
Shell Server:              shell.sourceforge.net
Web Server:                pseudoglossa.sourceforge.net

Πριν προχωρήσουμε, να δούμε καταρχάς πώς θα επικοινωνούμε. Ο κλασσικός τρόπος είναι με developer's mailing lists (που προσφέρει το sourceforge) και επικοινωνία στα αγγλικά. Οι mailing lists έχουν και archive, οπότε αν κάποιος κάνει join αργότερα το έργο θα μπορεί να δει το ιστορικό και να συντονιστεί ευκολότερα.
Εναλλακτικά μπορούμε είτε να χρησιμοποιήσουμε έναν κρυφό πίνακα στο Στέκι, είτε να εγκαταστήσουμε ένα άλλο φόρουμ ή cms στον web χώρο μας στο sourceforge. Ίσως το τελευταίο να είναι καλύτερο, θα μας επιτρέψει να μιλάμε ελληνικά, να έχουμε topics για news, changelog κτλ σε χώρο πιο attractive από τα defaults του sourceforge. Π.χ. το default φόρουμ του sourceforge δε βλέπεται...

Νίκο στο UI Design κομμάτι του έργου δε θα σε χρειαστούμε τώρα, θα πρέπει πρώτα να το σχεδιάσουμε εμείς και στη συνέχεια εσύ να το ρεφινάρεις ώστε να είναι html/css w3c valid. Θα σε χρειαστούμε όμως άμεσα στο web page design, δηλαδή να έχουμε μια αρχική σελίδα για το έργο όπου θα κάνουμε μια μικρή παρουσίασή του, ένα request for help κτλ. Όλα αυτά θα γίνουν στο http://pseudoglossa.sourceforge.net/ το οποίο αυτή τη στιγμή είναι άδειο.

Σας έχω δώσει σε όλους write permissions στον shell (=ftp/web) χώρο, στο cvs και στο wiki. Θέλουμε wiki?

Ευριπίδη αν μπορείς τώρα που δεν έχεις κάποιο άλλο "καθήκον" να τρέχει, σκέψου λίγο την web οργάνωσή μας και πρότεινέ μας τι να κάνουμε.

Εγώ επιβεβαίωσα από έναν μεγάλο javascript-ο-μάστορα ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να εκτελούμε τις εντολές μία μία μέσω της setTimeOut, οπότε αφού δούμε το πώς θα συζητάμε, θα ποστάρω τα περί αρχιτεκτονικής που ζήτησε ο evry.

Υ.Γ. αν έχετε όλοι πρόσβαση σε καλή σύνδεση στο Internet, ίσως θα είναι καλύτερα να κανονίσουμε ένα web confernence (μέσω messenger, skype κτλ) ώστε να γνωριστούμε αλλά και να μας πάρει λιγότερο χρόνο το αρχικό planning meeting.

NikosK

Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα χώρος αλλά θα έκοβα το δεξί μου χέρι (αν μπορούσα να πληκτρολογήσω με τα πόδια) για να συμμετέχω στην προσπάθεια αυτή.
Γενικότερα οι web-based εφαρμογές με ενδιαφέρουν τα μάλα και ασχολήθηκα ελαφρώς στο Πανεπιστήμιο και μόνος μου με τέτοιες υλοποιήσεις (Javascript+PHP-MySQL).
Δεν είμαι guru αλλά έχω τρομερή διάθεση να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο.
Ως διπλωματική για το μεταπτυχιακό μου είχα σκεφτεί να κάνω μια web-based υλοποίηση ενός Java editor αλλά τα πράγματα θα δυσκόλευαν πολύ στο Jswing και γενικότερα στην υποστήριξη εφαρμογών με GUI.
Η εμπειρία μου με ανάπτυξη προγραμμάτων open source είναι μηδενική αλλά μόλις είδα το topic (σήμερα) απέκτησα πεταλούδες στο στομάχι!
Αν χωράω, επιθυμώ διακαώς!

alkisg

Νίκο, το βασικό είναι η διάθεση και πολύ λιγότερο οι γνώσεις. Θα υπάρξουν μπόλικα προς ανάπτυξη κομμάτια τα οποία θα μπορούν να αναπτυχθούν και από λιγότερο έμπειρους developers.
Εξ' άλλου οι περισσότεροι από εμάς θα χρειαστούμε διάβασμα, δε νομίζω κανένας μας να είναι άνετος με javascript objects κτλ...

Επομένως καλώς ήρθες, πήγαινε στο sourceforge, άνοιξε λογαριασμό και πες μου το username σου για να σε δηλώσω στο project.

nikosdimos

Λοιπόν άλλαξα την σελίδα από το File Browser που εμφανιζόταν από προεπιλογή και έβαλα ένα index.html πολύ απλό για αρχή.
Επίσης λέω σαν CMS να βάλουμε το Drupal. Έχει κανείς άλλος καμία άλλη πρόταση;

Τώρα όσον αφορά την συνδιάσκεψη μέσω ίντερνετ εγώ δεν έχω πρόβλημα. Έχω 2Mbps ADSL οπότε λογικά δεν θα έχω κανένα πρόβλημα. Το μόνο "πρόβλημα" είναι ότι δεν έχω webcam.

Σε μερικούς μπορεί να φανεί χρήσιμη αυτή εδώ (Getting started with a SourceForge project) η σελίδα

Υ.Γ.: Το drupal αυτές τις μέρες θα το βάλω σε ένα pc στο ΤΕΙ που έχω πρόσβαση έτσι ώστε να μπορείτε και εσείς να το δείτε να μου πείτε αν σας αρέσει και αν καταλήξουμε ότι μας κάνει το βάζουμε πάνω.

Καλή μας αρχή.

alkisg

nikosdimos - ωραίος, εξοικειώθηκες τάχιστα με το sourceforge! Για το CMS ας τα πούμε καλύτερα στο online meeting, που θα κάνουμε καθορισμό απαιτήσεων - μέχρι πού μπορεί να το προχωρήσουμε το project.

nikosk, χωρίς να φτιάξεις κάτι, ρίξε μια ματιά να δεις αν νομίζεις ότι θα μπορέσεις να αναλάβεις (εννοείται θα βοηθάμε όπου χρειάζεται) τον κώδικα για την toolbar, τα μενού και τα popup παράθυρα που θα χρειαστούμε.
Ένα παράδειγμα toolbar και popup παραθύρων που δεν τα κόβει ο popup blocker: http://www.fckeditor.net/demo
Ένα παράδειγμα menu: http://phplayersmenu.sourceforge.net/

Καλό ξεκίνημα!

charpour

Καλησπέρα και από εμένα. Έχω ασχοληθεί αρκετά με php και Java, όπως επίσης και με javascript/xhtml/css. Συνήθως γράφω Object Oriented κώδικα (σε java πάντα oop :P). Εάν μπορώ να βοηθήσω σε κάποια κομμάτια του parser (ή κάπου αλλού) πολύ ευχαρίστως να το κάνω.

PS. Με το design δεν τα πάω πολύ καλά
PS2. Θα βοηθούσε ίσως και η χρήση κάποιων framework όπως το yui (yahoo) ή το prototype τόσο στον κώδικα javascript όσο και στο design (+cross browser κώδικας)

aka DiAvOl
Cheers 




P.Tsiotakis


soron80

Καλησπέρα,

επειδή άκουσα για parser  και java μπορώ να σας προτείνω την τεχνολογία του javacc για αυτή τη δουλειά...
Δυστυχώς λόγω Master δεν μπορώ να είμαι διαθέσιμος πριν τον Μάρτιο...
Μετά αν θέλετε το αναλαμβάνω εγώ!!

Βασίλης Τσισπαράς
Τσισπαράς Βασίλης
Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ19

sstergou

Γεια σας, έχω με ενδιαφέρει να συμμετάσχω στο έργο. Έχω εμπειρία σε web εφαρμογές με php/mysql/js/css και κάποια εμπειρία με ajax από δημιουργία web gis εφαρμογών. Τι δεν έχει ανατεθεί (αν υπάρχει κάτι), που μπορώ να βρώ και άλλες πληροφορίες, υπάρχει κάποιος προγραμματισμός από πλευράς χρόνου;

alkisg

Καλωσήρθες. Σε δηλώνω στην ομάδα ώστε να έχεις πρόσβαση στον κλειστό πίνακα συζητήσεων που έχουμε:
https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?board=61.0

Προγραμματισμός από πλευράς χρόνου: στόχος μας είναι το καλοκαίρι να έχουμε κάτι λειτουργήσιμο, ώστε από Σεπτέμβρη να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα σχολεία.

Τα υπόλοιπα για το τι μπορείς να κάνεις κτλ τα λέμε στον κλειστό πίνακα.

dotoree

Καλημερα σε όλους,

Δουλευω αρκετα χρονια σε php, javascript και ασχολουμαι αρκετά με το web design. Επίσης γνωρίζω αρκετά καλά το μάθημα και θα με ενδιέφερε να συμετάσχω σε αυτή τηυν προσπάθεια. Απο χρόνο πάσχουμε... αλλά θα την παλέψουμε...

alkisg

Ωχ δεν θα μας σηκώνει πλέον το Skype! :P :)

Καλωσόρισες dotoree, σε βάζω στην ομάδα, ρίξε μια ματιά στον κλειστό πίνακα συζητήσεων και θα τα πούμε αναλυτικά στο επόμενο online meeting.

sstergou

Εάν κάποιος συνεχίζει να ενδιαφέρεται για το έργο, ας επικοινωνήσει μαζί μου στο sstergou ΑΤ gmail DOT com . Αναλαμβάνω το κομμάτι της γλώσσας. Έχει ήδη υλοποιηθεί ο λεκτικός αναλυτής σε php και είμαι στη φάση υλοποίησης του συντακτικού αναλυτή.

Για τον client σκέφτομαι κάτι για flash σε flex. Απότι είδα έχει component textarea που υποστηρίζει utf8 και regular expressions που πρέπει να είναι αρκετά για την δημιουργία ενός απλού περιβάλλοντος συγγραφής. Στόχος είναι μια πρώτη alpha έκδοση κατά τον Σεπτέμβρη με την πολύ δουλειά να γίνεται μέσα στο καλοκαίρι εκτός, αν μου πέσει βαριά η υλοποίηση του περιβάλλοντος εκτέλεσης! Είμαι σχετικά αισιόδοξος πάντως.

Οποιαδήποτε συμμετοχή είναι ευπρόσδεκτη, ιδιαίτερα αν κάποιος είναι εξοικειωμένος με flash/flex. ;)

Υ.Γ. To flash είναι πλέον open source.