LTSP fat clients σε 100 Mbps δίκτυο, με τοπική αντιγραφή του εικονικού δίσκου

Ξεκίνησε από alkisg, 15 Μαΐου 2013, 09:41:23 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

yiannis

Παράθεση από: apapakL στις 06 Οκτ 2014, 07:17:26 ΜΜ
Συνάδελφε για το (α) μια μέθοδος περιγράφεται στο νήμα https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=5208.msg63063#msg63063

Και δούλεψε θαυμάσια. Το μόνο μειονέκτημα, η χειροκίνητη ενημέρωση κάθε ενός εικονικού δίσκου!

alkisg

Παράθεση από: Πέτρος Κ. στις 06 Οκτ 2014, 07:03:36 ΜΜ
β) Θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία με κανά κουμπάκι, στην Διαχείρηση ΣΕΠΕΗΥ ή οπουδήποτε αλλού;

Η παρούσα λύση είναι λύση απελπισίας, δεν έχει νόημα να μπει στο GUI και να νομίζει ο κόσμος ότι είναι γενικώς αποδεκτή και προτεινόμενη...
Το σωστό είναι να αγοραστεί ένα switch της προκοπής με 100 ευρώ και να πάνε όλα γρήγορα!

Ενώ για όσους έχουν πάρα πολλούς clients, π.χ. >50, όπου και το καλό switch δεν είναι αρκετό,
ή για όσους έχουν SSD δίσκους στους clients και θέλουν να τους αξιοποιήσουν,
θα υλοποιηθεί μελλοντικά αυτή η λύση, με αυτόματο τοπικό caching.
Αυτή ναι θα μπει και στην Διαχείρηση ΣΕΠΕΗΥ...

demetriox

Παράθεση από: alkisg στις 15 Μαΐου 2013, 11:05:01 ΠΜ
Ακριβώς όπως τα είπες.
Μειώνεται δραματικά η κίνηση του δικτύου, αλλά κατά τα άλλα έχουμε όλα τα κλασσικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του LTSP: o server είναι απαραίτητος, οι λογαριασμοί και τα αρχεία χρηστών είναι στο server, οι μαθητές μπορούν να κάθονται σε όποιο PC θέλουν και να βλέπουν τα έγγραφά τους από εκεί, κλπ κλπ.
Όπως λέμε και στο wiki, για fat clients ο server δεν χρειάζεται να είναι πολύ σύγχρονος, π.χ. ένας Pentium 4 με 1 Gb RAM αρκεί.

Η κίνηση στο /home δεν είναι μεγάλη και έτσι τοπικό /home δε νομίζω να χρειαστεί ποτέ κανείς, εκτός ίσως αν έχει μάθημα για επεξεργασία βίντεο... σ' αυτήν την περίπτωση ας μου πει να γράψω ένα how-to.

Το πρόβλημα Άλκη, νομίιζω πως δεν είναι να δώσεις 25€ x 2 = 50 για δύο 8 πορτα switch...

Το πρόβλημα είναι να έχεις πχ 10 αρχαίους σκληρούς δίσκους IDE (οι μητρικές των fat δεν ξέρει τι σημαίνει sata) και να βλέπεις μέσα στην χρονιά έναν έναν να τα παίζει!!

Εκεί να δεις πως κοστος συντήρησης πάει στο θεό!! Οπότε καλύτερα να δώσεις το 50αρικο για το gigabit και ξηλώσεις τους σκληρούς από τα clients (έτσι κι αλλιώς τσάμπα δουλεύουν) και να τους έχεις για backup στους δισκους του server...

Αυτό νομίζω έχει πιο πολλά πλεονεκτήματα...


Δημήτρης Γκίνης

Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η λύση αυτή για την περίπτωση των φορητών εργαστηρίων των Δημοτικών ΕΑΕΠ, δηλαδή laptops fat clients με τοπική αντιγραφή του εικονικού και δικτυωμένα μέσω wifi μοιρασμένα στην ίδια ή σε διαφορετικές τάξεις??

alkisg

Ναι, αλλά επειδή θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει και θα χρειαστεί να λυθούν 1-2 θεματάκια και να φτιαχτεί το σχετικό how-to, όποιος θελήσει να το κάνει ας κανονίσουμε να βρεθούμε ένα πρωί στο IRC για να το υλοποιήσουμε μαζί.

Δημήτρης Γκίνης

Επειδή είμαι σε Δημοτικό και ο χρόνος για δοκιμές/συντήρηση στο εργαστήριο είναι είδος πολυτελείας, τι θα έλεγες να δώσουμε ραντεβού στο IRC Δευτέρα πρωϊ (αν φυσικά δεν προκύψει κάτι άλλο και με κρατήσει εκτός εργαστηρίου);
Εν τω μεταξύ η κατάσταση έχει ως εξής: υπάρχει Ubuntu 12.04 server με sch-scripts και επόπτη με καρφωτή ip για την ενσύρματη σύνδεση. Στον ίδιο χώρο υπάρχουν 5 laptops στα οποία έχει αντιγραφεί ο εικονικός, και δουλεύουν ως fat clients με την ενσύρματη κάρτα δικτύου. Υπάρχει επίσης συνδεδεμένο σε κοντινό χώρο παλιό router σε bridge mode  που λειτουργεί ως wireless access point (το access point που είχε το φορητό εργαστήριο έχει καεί, έλεγα τη Δευτέρα το πρωϊ που έχω χρόνο να δοκιμάσω να του αλλάξω τα πυκνωτάκια μπας και...αλλά θα το αφήσω για την άλλη Δευτέρα).

alkisg

Δημήτρη σόρρυ δεν εκφράστηκα καλά, εννοούσα αφού φύγει ο Φθινοπωρινός φόρτος των νέων εγκαταστάσεων εργαστηρίων κλπ, δηλαδή σε κανά μήνα... τώρα δεν υπάρχει χρόνος για τέτοιες "ερευνητικές" ασχολίες...

Δημήτρης Γκίνης

Βρε Άλκη δεν τρέχει τίποτε. Έτσι και αλλιώς το ερώτημά μου θα μπορούσε να απαντηθεί σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο:
ΜΠΟΡΕΙ; ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙ και τέλος.
Έτσι και αλλιώς δεν είναι κάτι που μου χρειάζεται αφενός, αφετέρου δεν ξέρω αν κανένας από τους συναδέλφους που τρέχουν με τα laptop υπό μάλης από τάξη σε τάξη θα έχει το χρόνο και τη διάθεση να δοκιμάσει την υλοποίηση αυτή.
Επομένωs, don't worry   :)

richard

Επειδή έχουν περάσει δύο χρόνια ήθελα να ξανά δούμε πως επιβιώσουμε το ltsp χωρίς 1000 bit πουθενά.

Το φτηνότερο switch για 16 πελάτες (για ένα server που έχει 1000 bit κάρτα δικτύου) φαίνεται να είναι:

TP Link  TL-SL1117   16 x 10/100   +   1 x 1000 ports  €52.50 http://www.wirelesslan.gr

Για τα σχολεία που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν ούτε αυτό: τι λέτε να πάρουν από
http://ts.sch.gr/repo/livecd/images/ και να προσθέσουν τις εφαρμογές που χρειάζεται με chroot σε μία από αυτές;

Richard

richard

My bad  :((

http://ts.sch.gr/repo/livecd/images/

Αυτές είναι για thin clients, όχι για fat clients, έτσι δεν είναι;

Εάν προσθέσουμε και τα πακέτα του gnome flashback....;

Richard

alkisg

Γεια σου Richard,

κάπου έχεις μπερδευτεί αλλά δεν κατάλαβα ακριβώς πού...

Το link που παραθέτεις είναι για εικονικό δίσκο για thin clients.
Thin clients σε 100 Mbps δίκτυο δεν έχουν νόημα, θα πάνε πολύ αργά γιατί όλες οι οθόνες, τα παράθυρα, τα βίντεο κλπ περνάνε ασυμπίεστα από το τοπικό δίκτυο.
Άρα αν έλεγες για thin, η απάντηση είναι να πάρουν ένα switch με 50 ευρώ ή να μην χρησιμοποιήσουν LTSP.

Το παρόν θέμα όμως είναι για fat clients.
Αν έλεγες για fat, τότε αρκεί να ακολουθήσουν τις οδηγίες του παρόντος θέματος για να αντιγράψουν τον εικονικό δίσκο του LTSP στον τοπικό δίσκο των fat clients, για μεγαλύτερη ταχύτητα.

richard


διδάσκων αει διδασκόμενος

Στο εργαστηριό μου έχω gigabit switch, όμως έχω μνήμες στους fat clients οριακά στα minima requirements για το ltsp. Ο firefox κολλάει συχνά και «ρίχνει» και το μηχάνημα μαζί του. Ακόμα κι όταν λειτουργεί η πρόσβαση στο internet είναι πάναργη. Το τοπικό boot θα μπορούσε να μου φανεί χρήσιμο;

Αγαπητέ Άλκη έχω δει τις συμβουλες που δίνεις εδώ: https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=6614.0 αλλά εμένα οι clients δεν μου βρίσκουν segfault.

gidarakos

Υπήρχε αυτό το πρόβλημα ή δημιουργήθηκε τώρα;
Δοκίμασες τους fat να τους bootαρεις σαν thin να δεις αν αλλάξει η συμπεριφορά τους; Γίνεται εύκολα από το lts.conf: Καθορισμός thin ή fat client
Δες και αυτό το θεμα: Pentium 4, 2.00Ghz, 1GB RAM τρέχει πολύ πιο γρήγορα σαν THIN, από ότι σαν FAT.

alkisg

Παράθεση από: διδάσκων αει διδασκόμενος στις 22 Νοε 2016, 07:02:43 ΜΜ
Στο εργαστηριό μου έχω gigabit switch, όμως έχω μνήμες στους fat clients οριακά στα minima requirements για το ltsp. Ο firefox κολλάει συχνά και «ρίχνει» και το μηχάνημα μαζί του. Ακόμα κι όταν λειτουργεί η πρόσβαση στο internet είναι πάναργη. Το τοπικό boot θα μπορούσε να μου φανεί χρήσιμο;

Όταν λέμε οριακά στα minimal requirements, εννοούμε 512 RAM; Αυτό είναι οριακό για να ανοίξει το desktop και κανά tuxpaint, όχι για browsing... :)
Με 512 RAM δεν μπορείς πλέον να σερφάρεις αξιοπρεπώς στο Internet με κανένα λειτουργικό και κανέναν τρόπο εγκατάστασης. Δώσε 8 ευρώ ανά σταθμό εργασίας και βάλε 1 GB RAM.

Γενικά, αν δούμε ότι κάποιος υπολογιστής πάει αποδεκτά στην αρχή, αλλά αφού ανοίξουμε κάποια προγράμματα αρχίζει και σέρνεται υπερβολικά πολύ, τότε υποψιαζόμαστε έλλειψη RAM. Για να βεβαιωθούμε, δίνουμε σε ένα τερματικό την εντολή "free" που δείχνει τη χρήση της μνήμης, και αν στη στήλη "Used" της γραμμής "Swap" φαίνεται ότι χρησιμοποιεί και εικονική μνήμη, τότε καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται να αγοράσουμε RAM.