Κατά τη δική μου κατανόηση, το να εξηγήσεις τι ακριβώς εκφράζει ο συμβολισμός Ο προϋποθέτει ότι θα μιλήσεις για τις σταθερές c και n0 που γράφει ο ορισμός της τάξης (ή ασυμπτωτικού συμβολισμού της πολυπλοκότητας). Επίσης για να κάνεις υπολογισμό της πολυπλοκότητας ή της τάξης θα πρέπει να ορίσεις τη μεταβλητή (είτε είναι το μέγεθος εισόδου ή κάτι άλλο) και να φτιάξεις μια συνάρτηση που να συνδέει το πλήθος των βημάτων με το μέγεθος εισόδου. Από εκεί να βρεις με αλλαγή μεταβλητής την f(n) και την Ο(g(n)). Τέτοια πράγματα δεν απαιτεί το θέμα.
Το να βρεθεί πόσες φορές εκτελείται μια εντολή σε κάποιο κώδικα είναι κάτι που το κάναμε πάντα. Είναι και τα παραδείγματα του τετραδίου μαθητή. Ο πίνακας 5.4 αναφέρει τα Ο(1), Ο(n), O(n^2) και δικαιούται ο μαθητής να ρωτήσει για αυτά. Το μόνο περίεργο σημείο είναι ο όρος «κατηγορία» χρονικής πολυπλοκότητας. Και βάζω σε εισαγωγικά τη λέξη «κατηγορία» γιατί ό όρος χρονικής πολυπλοκότητας αναφέρεται σε εντός ύλης σημείο. Η κατηγορία χρονικής πολυπλοκότητα είναι στο εκτός ύλης σημείο (αν δεχτούμε ότι είναι σαφές το τι είναι μέσα και τι είναι έξω).
Κάπως έπρεπε να ονομαστεί λοιπόν αυτό που ζητάμε. Επιλέχτηκε η φράση «κατηγορία χρονικής πολυπλοκότητας» γιατί είναι ότι πιο κοντά στο βιβλίο.
Αναγνωρίζω πιθανές ενστάσεις. Αναγνωρίζω ότι στις πανελλήνιες δεν είναι εύκολο να ζητηθεί κάτι τέτοιο λόγω πιθανών ενστάσεων. Αλλά το στέκι γενικά δεν έχει τη φιλοσοφία να ακολουθήσει τις πανελλήνιες. Το στέκι έχει τη φιλοσοφία να δείξει δρόμους και δε φοβάται να βγάλει το φίδι από την τρύπα.
Ίσως θα πρέπει να δοθούν πιο σαφείς επίσημες οδηγίες στη συγκεκριμένο θέμα. Πχ είναι σωστό να έχεις έξω τις κατηγορίες χρονικής πολυπλοκότητας και να δείχνεις τον πίνακα 5.4;
Τι εννοούν οι οδηγίες όταν λένε «διδάσκεται το τμήμα μέχρι τον ορισμό της πολυπλοκότητας». Ποιος είναι ο ορισμός της πολυπλοκότητας; Εννοούν τον ορισμό της τάξης στη σελίδα 95 μέσα στο πλαίσιο;