Σωστό-Λάθος που διχάζει

Ξεκίνησε από noname, 04 Μαΐου 2015, 07:23:46 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

noname

Στο σχολικό βιβλίο αναφέρει ότι "Κάθε υποπρόγραμμα πρέπει να έχει μία είσοδο και μία έξοδο". Η φράση αυτή εμφανίζεται ως Σωστό-Λάθος και στο βιβλίο καθηγητή και η προτεινόμενη λύση είναι Σωστό λόγω του σχολικού βιβλίου. Όμως παρακάτω στο βιβλίο μαθητή έχει παράδειγμα για τις παραμέτρους όπου αναφέρει ότι "η διαδικασία δέχεται στην είσοδο δύο τιμές...".
Αν βάλουν αυτό το Σ-Λ νομίζω ότι θα γελάμε. Εσείς πώς το εξηγείτε στους μαθητές;

ikariofil

Η είσοδος τιμών στο πρόγραμμα και σε κάθε υποπρόγραμμα γίνεται μία μόνο φορά και συνήθως στην αρχή του προγράμματος. Μην διανοηθεί κανείς να διαβάσει τα ίδια δεδομένα για δεύτερη φορά. Αυτό σημαίνει η παραπάνω έκφραση

noname

Προφανώς. Το θέμα είναι ότι είναι παραπλανητικό ως σωστό λάθος. :-)

Νίκος Αδαμόπουλος

Θεωρώ ότι η είσοδος και έξοδος εδώ δεν αναφέρεται στα δεδομένα και σε τιμές...

noname

Ξεκαθαρίζω ότι δεν διαφωνώ με τη λύση που δίνεται. Θέτω όμως το ζήτημα του αν δοθεί έτσι ξεκομμένη η πρόταση αυτή ως Σωστό-Λάθος θα υπάρξει πρόβλημα.

"Κάθε υποπρόγραμμα πρέπει να έχει μία είσοδο και μία έξοδο"

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα με μερικά σωστά-λάθος. Ότι κόβονται προτάσεις μέσα από το σχολικό οι οποίες χάνουν το νόημά τους χωρίς τα συμφραζόμενα.

petrosp13

Μια αρχή και ένα τέλος
Κριτήρια δομημένου
Όχι παράμετροι
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

NiColas1957

Παράθεση από: petrosp13 στις 04 Μαΐου 2015, 09:21:18 ΜΜ
Μια αρχή και ένα τέλος
Κριτήρια δομημένου
Όχι παράμετροι
+1

noname

Πολύ σωστά. Αλλά τέτοιες φράσεις όπως και η "Η είσοδος σε κάθε βρόχο υποχρεωτικά γίνεται από την αρχή του" είναι λίγο άστοχες. :-)

Αργυροπούλου Βασιλική

Εγώ τουλάχιστον το αντιλαμβάνομαι ως εξής:
Μία διαδικασία (έστω) μπορεί να δέχεται -πχ-δύο τιμές από τη μία είσοδο που έχει(δε μπορεί να έχει παραπάνω σημεία εισόδου). Συνεπώς η πρόταση είναι εντελώς σωστή. Έτσι κι αλλιώς αναφέρεται και στις ιδιότητες και άρα (με βάση τη λογική των πανελληνίων)δε μπορεί να αμφισβητηθεί...Τώρα από προβληματικές διατυπώσεις παράπονο δεν έχουμε.. >:D

Αργυροπούλου Βασιλική,
καθηγήτρια σε φροντιστήρια
Αργυροπούλου Βασιλική
Καθηγήτρια Πληροφορικής

gpapargi

Παράθεση από: noname στις 04 Μαΐου 2015, 10:00:58 ΜΜ
Πολύ σωστά. Αλλά τέτοιες φράσεις όπως και η "Η είσοδος σε κάθε βρόχο υποχρεωτικά γίνεται από την αρχή του" είναι λίγο άστοχες. :-)
Θέλει να πει ότι δεν μπορείς να μπουκάρεις στη μέση του βρόχου  με goto.
Σχετικά με το αρχικό ερώτημα που θέτεις... δυστυχώς πολλές φορές γίνεται copy paste μια πρόταση μέσα από το βιβλίο τίθεται ως ΣΛ. Η αναμενόμενη απάντηση είναι "Σωστό γιατί έτσι το λέει το βιβλίο". Είναι ένας "ασφαλής" τρόπος για να φτιάξεις ερώτηση ΣΛ και να είσαι καλυμμένος. Όμως δε θέλουμε οι μαθητές να αποστηθίζουν το βιβλίο. Διαφωνώ με τέτοιου τύπου θέματα. Έχει εντοπιστεί αυτό το ζήτημ από παλιά. Όπως ακριβώς το γράφεις... μια πρόταση αποκομμένη από τα συμφραζόμενα δεν έχει το ίδιο νόημα.
Γιώργος Παπαργύρης

itt

Aυτό ειναι πιθανώς μια αποτυχημένη προσπάθεια του να μεταφράσουν το entry και το input στα ελληνικά από την αγγλική ορολογία. Ίσως άμα το έγραφε σαν σημείο εισόδου να ήταν πιο σαφές.

gthal

Το είπαν ήδη πολλοί, το λέω κι εγώ με δικά μου λόγια:
εννοεί ένα σημείο έναρξης και ένα σημείο τερματισμού (μια αρχή και ένα τέλος)
Φιλικά,
Γιώργος Θαλασσινός

Αθανάσιος Πέρδος

#12
Αντιγράφω από το βιβλίο της Β Λυκείου.

"Κάθε υποπρόγραμμα έχει μόνο μία είσοδο και μόνο μία έξοδο. Δηλαδή, όταν ενεργοποιείται, δέχεται κατά βάση κάποια δεδομένα και, αφού ολοκληρώσει τη λειτουργία του, επιστρέφει κάποια αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια όμως της εκτέλεσής του δεν  εκτελείται καμία άλλη εντολή του προγράμματος πέρα από αυτές που συμπεριλαμβάνονται στο συγκεκριμένο υποπρόγραμμα."

Αυτό φαίνεται και στη στοίβα εκτέλεσης χρόνου. Το πρόγραμμα περιμένει το τελευταίο υπόπρογραμμα που έχει κληθεί να τελειώσει ώστε να εκτελέσει τις εντολές που ακολουθούν τη διεύθυνση επιστροφής. Η είσοδος και έξοδος που αναφέρονται στο σωστό λάθος δεν αναφέρονται σε δεδομένα.


Σχετικά με τη φράση "Η είσοδος σε κάθε βρόχο υποχρεωτικά γίνεται από την αρχή του" θεωρώ ότι δεν είναι άστοχη στο σημείο που παρατίθεται στο σχολικό βιβλίο. Αναφέρεται σε εμφωλευμένους βρόχους με τη χρήση της εντολής ΓΙΑ και ακολουθεί και το σχετικό παράδειγμα. Δεν νομίζω επίσης ότι σχετίζεται και με το goto. Εξάλλου δεν υπάρχει αυτή η εντολή στη ΓΛΩΣΣΑ όπως ορίζεται στο σχολικό πακέτο.
Συμφωνώ όμως ότι είναι άστοχο να την βάλει κάποιος όπως αναφέρθηκε, ξεκομμένη ως σωστό - λάθος.

fupat314

#13




Από την ομάδα διαχείρισης: το παρόν μήνυμα διαγράφηκε επειδή χρησιμοποιούσε greeklish.
Παρακαλείται το μέλος να πατήσει "Τροποποίηση" και να ξαναγράψει το μήνυμα με ελληνικούς χαρακτήρες.


fupat314

(ζητώ συγγνώμη για τα greeklish, ξαναγράφω το μήνυμά μου, σβήστε το προηγούμενο αν θέλετε)

Τι δουλειά έχει το μάθημα της Β' Λυκείου με το ΑΕΠΠ? Επειδή δηλαδή τσεπώσατε 15 χιλιάρικα για ένα έκτρωμα-βιβλίο θα πρέπει να προσπαθούμε τώρα να ερμηνεύουμε την πληροφορική σύμφωνα με αυτά που αντιγράψατε από την Wikipedia?
Αμάν πια με τις ασάφειες. Ο καθένας τις ερμηνεύει κατά πως τον βολεύουν.
Κανονικά το βιβλίο της Β πρέπει να αποσυρθεί και να ξαναγραφτεί καινούργιο από εκπαιδευτικούς του δημόσιου οι οποίοι θα δουλέψουν αφιλοκερδώς!!!