happiness, υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με την εκπαίδευση των δασκάλων. Δεν είναι μόνο ότι έχουν ελλείψεις στο γνωστικό αντικείμενο, αλλά έχουν και σε θέματα διδακτικής μεθοδολογίας, π.χ. ο τρόπος που κάνουν μαθηματικά είναι εντελώς λάθος. Μηδέν διερεύνηση, τα παιδιά απλά ακολουθούν οδηγίες.
Δυστυχώς την ίδια στρατηγική ακολουθούν και κάποιοι/ες καθηγητές/τριες πληροφορικής στο Scratch και στην ρομποτική. Δίνουν στα παιδιά ένα σενάριο με οδηγίες τα παιδιά τις ακολουθούν και επειδή έτσι έχουν γράψει ένα πρόγραμμα έχουν την εντύπωση ότι έχουν μάθει να προγραμματίζουν. Δεν τους θέτουν ένα πρόβλημα το οποίο θα το αναλύουν σιγά-σιγά. Αυτό φυσικά είναι πολύ δύσκολο και θέλει σχεδιασμό ως προς το ποια ερωτήματα θα θέσεις.
Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει οι παιδαγωγικές σχολές να παίρνουν πολύ λίγους εισακτέους, να γίνουν πολύ πιο απαιτητικές και να προστεθεί ένα έτος το οποίο θα είναι πρακτική μέσα στην τάξη με συνεχή αξιολόγηση από τον δάσκαλο της τάξης και τον πανεπιστημιακό. Αυτό υπάρχει σε κάποια τμήματα για ένα εξάμηνο νομίζω αλλά δεν ξέρω αν γίνεται σε όλα. Δηλαδή αν ο τελοιόφοιτος δάσκαλος έχει μια δική του τάξη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο οι δάσκαλοι θα μπορούσαν να κάνουν δραστηριότητες ΤΠΕ μέχρι την 3η δημοτικού οριζόντια μέσα από τα άλλα μαθήματα. Από εκεί και πέρα 4η-6η δημοτικού δε νομίζω ότι έχουν το υπόβαθρο να εισέλθουν σε θέματα προγραμματισμού, αλγορίθμων, ρομποτικής και να τα διδάξουν σωστά.
Η σημασία του δασκάλου είναι πολύ σημαντική για τις πρώτες τάξεις. Δεν μπορεί να μπαίνουν μέσα 3-4 διαφορετικοί καθηγητές. Θα πρέπει να κοιτάμε το καλό των παιδιών και να μην σκεφτόμαστε συντεχνιακά.
Πολύ καλά τα λες. Και για την ανάγκη των μικρών παιδιών και νηπίων να έχουν έναν και μόνο δάσκαλο αναφοράς, δεν λέω... αυτή την έχουμε χαιρετίσει από καιρό 