Η έρευνα στην Ελλάδα

Ξεκίνησε από gpapargi, 26 Ιουν 2009, 09:16:38 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

gpapargi

Στην αρχαιότητα η Ελλάδα παρήγαγε καινούργιες ιδέες. Σήμερα τα ερευνητικά κέντρα όσο πάει λιγοστεύουν. Να γιατί τα μυαλά φεύγουν έξω και δεν ξαναγυρίζουν ποτέ. Έτσι ο νεοέλληνας ξέροντας ότι είναι ο φτωχός συγγενής των προηγμένων χωρών, αρκείται  στο να αναφέρεται συνεχώς στους αρχαίους προγόνους. Είναι το μόνο που μπορεί να κάνει πια για να μη δεχτεί ότι η Ελλάδα είναι τριτοκοσμική χώρα.

http://www.eie.gr/petition/petition-gr_press.html
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artID=4521928

Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει συλλογή υπογραφών
http://www.eie.gr/

pgrontas

Γιώργο, θα συμφωνήσω με την εισαγωγή σου.
Επίσης πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα κόστη που συνεπάγονταν τα κέντρα που έκλεισαν είναι μηδενικά σε σχέση με άλλες σπατάλες του κράτους (μίζενς, εξοπλισμοί κτλ.)
Για να πούμε όμως και του στραβού το δίκιο, άκουσε κανείς κάτι πραγματικά σπουδαίο να βγαίνει από τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα. Μήπως και οι ερευνητές έχουν βολευτεί (όπως άλλωστε και τόσοι άλλοι).
Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουν, αλλά νομίζω είναι ένα καλό ταρακούνημα.
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

gpapargi

Βασικά δεν περιμένω να ακούσω τίποτα από τους δημοσιογράφους για την έρευνα. Οι άνθρωποι φροντίζουν να ακουστεί μόνο ότι πουλάει. Πχ αν σε ολυμπιακούς αγώνες έρθει κάποιο μετάλλειο γίνεται χαμός. Αν έρθει κάποιο μετάλλειο σε μαθηματική ολυμπιάδα δε θα το αναφέρουν ποτέ. Ακόμα και πρόσφατα που ανέφεραν την επιτυχία στη μαθηματική βαλκανειάδα ανέφεραν ένα μαθητή που πήρε χάλκινο και δεν ανέφεραν αυτόν με το χρύσο! Προφανώς έχει να κάνει με το ότι τους "έπιασε" ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού σχολείου που πήγαινε ο "χάλκινος" βαλκανιονίκης, ενώ ο "χρυσός" πήγαινε σε δημόσιο.

Αν το θέμα δεν πυλάει δεν το αναφέρουν.

Ξέρω πάντως άνθρωπο που κάνει σοβαρή έρευνα στην πειραματική φυσική και ταξιδεύει στο Cern πολλές φορές με δικά τυ έξοδα και μετά παρακαλάει το πανεπιστήμιο ή το Δημόκριτο να του τα δώσουν εκ των υστέρων. Έχω ακούσει και για άλλους βέβαια που είναι λαμόγια και έχουν δηλωθεί ερευνητές χωρίς να πατάνε ποτέ. Αλλά σίγουρα δεν είναι λύση  η κατάργηση της έρευνας. Είναι σα να λέμε ότι επειδή πολλοί καθηγητές του σχολείου βαριούνται να κάνουν μάθημα και τεμπελιάζουν θα πρέπει να καταργήσουμε το σχολείο.

Η έρευνα είναι ένα από αυτά που δείχνουν το πνευματικό επίπεδο μιας χώρας. ΑΠό τη μία βλέπεις το επίπεδο της τηλεόρασης να πέφτει όσο πάει και πιο πολύ, τα περιοδικά αστρολογίας να ευημερούν, τα σοβαρά επιστημονικά περιοδικά να κλείνουν (πάει και το scientific america), το επίπεδο του σχολείου να πέφτει... Τώρα χτυπάνε και την έρευνα.

Δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ για πόσο χαμηλό πνευματικό επίπεδο  προορίζουν τους Έλληνες οι πολιτικάντηδες που μας κυβερνούν (ανεξαρτήτου κόμματος), την ώρα που σχεδόν όλοι πάνε τα παιδιά τους στα καλύτερα ιδιωτικά ή τα στέλνουν για σπουδές στο εξωτερικό.