Να διδαχτεί το παράδειγμα της δυαδικής αναζήτησης (σελ.9) και Οι μαθητές να συγκρίνουν ως προς την αποδοτικότητα τον αλγόριθμο σειριακής και δυαδικής αναζήτησης. (σελ .10)
.
Δυαδική Αναζήτηση: Είναι εκτός ύλης
η γνώση της αφού το Υπ.Π.Ε.Θ. λέει να διδαχθεί
ως άσκηση στην περιβόητη εγκύκλιο. Με αντιγραφή επικόλληση το ακριβές κείμενο της σελίδας 9 είναι: "Να διδαχθεί ως άσκηση η δυαδική αναζήτηση (βλέπε ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ)."
Στη σελίδα 10 με αντιγραφή επικόλληση λέει: "Οι μαθητές να συγκρίνουν ως προς την αποδοτικότητα τον αλγόριθμο σειριακής και δυαδικής αναζήτησης. Για τη σύγκριση αυτή, αφού βρουν το μέσο αριθμό πράξεων που απαιτεί ο αλγόριθμος σειριακής αναζήτησης n στοιχείων, να τον συγκρίνουν με τον πίνακα που δείχνει τον αριθμό των συγκρίσεων στη δυαδική αναζήτηση, για διάφορα πλήθη στοιχείων."
Προσέξτε τη διατύπωση: να
βρουν τον αριθμό πράξεων που απαιτεί ο αλγόριθμος της σειριακής αναζήτησης ...
να τον συγκρίνουν με τον πίνακα που δείχνει τον αριθμό των συγκρίσεων στη δυαδική αναζήτηση. Δηλ. στη σειριακή να τον βρουν ΄τον αριθμό ενώ στη δυαδική να έχουν πίνακα (σ.σ. προφανώς έτοιμο).
Για την ιστορία σε εσωτερική συζήτηση της ομάδας διαγωνισμάτων αποφασίστηκε να μπει με τη λογική ότι το διαγώνισμα στο Στέκι ΔΕΝ είναι διαγώνισμα πανελληνίων και το Στέκι έχει τον ευγενή στόχο να δείχνει την κατεύθυνση που θέλει η κοινότητα να πάει το μάθημα και έχει βοηθήσει πάρα πολύ εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το θέμα της Δυαδικής όπως μπήκε στο διαγώνισμα των πανελληνίων είναι "τίμιο" δεν είναι απαραίτητη η γνώση της. Και μην νομίζουμε ότι υπήρξαν μαθητές που την είδαν και είπαν "Α είναι η δυαδική". Όλοι (αν όχι όλοι, η συντριπτική πλειοψηφία) το έτρεξαν και έβγαλαν αποτελέσματα κανονικά με πίνακα τιμών.
Πάμε τώρα στο θέμα Γ.
Ακόμα μια φορά οι ιδέες των μαθητών πιθανόν να μας εκπλήξουν και νομίζω ότι σε αυτό το σημείο δεν έχουμε εστιάσει καθόλου. Σταχυολογώ ένα που μου φάνηκε ενδιαφέρον και επανέρχομαι και στο θέμα Δ:
Πέρα από τη κλασσική λύση με ΟΣΟ απόθεμα > 0 ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ υπάρχει και η λύση
ΟΣΟ απόθεμα > ποσότητα ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ και κατόπιν ο μαθητής ξαναγράφει έξω από την επανάληψη όλη την δουλειά που έχει κάνει μέσα με τη μόνη διαφορά ότι η δουλειά μέσα έχει γίνει με την μεταβλητή ποσότητα ενώ μετά το τέλος_επανάληψης το κάνει με την μεταβλητή απόθεμα (που είναι το απόθεμα που έχει απομείνει την τελευταία φορά που η ποσότητα ήταν μεγαλύτερη ή ίση από αυτό).