Οδηγός εγκατάστασης Ubuntu/LTSP σε Raspberry Pi 2

Ξεκίνησε από gidarakos, 11 Νοε 2015, 12:30:34 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Δημήτρης Γκίνης

Παρόμοιο σφάλμα κατά την εγκατάσταση του LibreOffice μου εμφάνισε και μένα (κάτι σχετικό με java κλπ κλπ). Μάλιστα επειδή έκανα αρκετές απόπειρες μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εμφανίστηκε παραπάνω από μία φορές. Δεν θυμάμαι τις ενέργειες που έκανα, απλά στις τελευταίες προσπάθειες απλά παρέλειψα τελείως το στάδιο εγκατάστασης του LibreOffice.

alkisg

1) Τα bugs αυτά υπάρχουν στο πακέτο flash-kernel. Κανονικά θα έπρεπε να τα αναφέρουμε στον bug tracker τους και να περιμένουμε update. Στο μεταξύ κοιτάμε να τα αποφύγουμε με την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια. Εφόσον το συγκεκριμένο υπο-bug βγάζει απλά ένα ανησυχητικό μήνυμα και δεν έχει άλλη παρενέργεια, δεν αξίζει να ασχοληθούμε με το πώς θα το κρύψουμε (δηλαδή πώς να πούμε στην εντολή ltsp-build-client να θέσει την μεταβλητή περιβάλλοντος FLASH_KERNEL_SKIP=true εντός του chroot).

2) Κι αυτό το bug έχει την ίδια βάση, το ότι προσπαθούμε να εγκαταστήσουμε προγράμματα σε chroot αντί σε φυσικό μηχάνημα.
Η παρουσία τέτοιων bugs ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που υλοποιήσαμε το ltsp-pnp, που λειτουργεί χωρίς chroot.
Και ξανά εδώ θα έπρεπε να το αναφέρουμε στον bug tracker του ca-certificates-java ή του qemu.

Η πηγή του προβλήματος είναι το:
qemu: Unsupported syscall: 374
...που σημαίνει ότι το ca-certificates-java ζητάει κάτι που ο εξομοιωτής qemu ακόμα δεν το υποστηρίζει, και το υποστηρίζουν μόνο φυσικά μηχανήματα.

Ένα γρήγορο workaround ίσως είναι το να γίνει η εγκατάσταση του libreoffice με:
apt-get install --no-install-recommends libreoffice

...ώστε να μην χρειαστεί να εγκατασταθεί το πακέτο ca-certificates-java.

Για να το βγάλετε, apt-get purge --auto-remove ca-certificates-java.

gidarakos

Παράθεση από: alkisg στις 25 Νοε 2015, 07:21:18 ΠΜ
Ένα γρήγορο workaround ίσως είναι το να γίνει η εγκατάσταση του libreoffice με:
apt-get install --no-install-recommends libreoffice
Όντως έτσι δεν "κολλάει" η εγκατάσταση αλλά τα μενού έχουν διαφορετική εμφάνιση, διαφορετική γραμματοσειρά.
Δεν ξέρω αν με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται άλλα προβλήματα.. Βέβαια στα fat έχουμε εγκατεστημένη και διαφορετική έκδοση του Libre Office.
Ενημερώνω το σχετικό βήμα της εγκατάστασης και αναμένουμε παρατηρήσεις..

Δημήτρης Γκίνης

Σχετικά με αυτό:
Παράθεση από: alkisg στις 22 Νοε 2015, 11:50:14 ΜΜ
Δημήτρη κάτι πάει στραβά στην εγκατάστασή σου ανεξάρτητα από τα βήματα του Raspberry. Πιθανώς κάποιο αρχείο στο /etc/apt/sources.list.d να είναι τόσο χαλασμένο που να προκαλεί στη συνέχεια bugs στο add-apt-repository. Ή να είναι αυτό που έλεγα με το δίσκο. Ή να έχεις χαλασμένη μνήμη RAM, κάνε κι ένα memtest.

Π.χ. στο παρακάτω λείπει το r από το gr:
http://ppa.launchpad.net/ts.sch.g/ppa/ubuntu/dists/precise/main/source/Sources
...οπότε όταν λείπουν τυχαία γράμματα λογικό είναι μετά να διαλύονται όλα.

Υ.Γ. οπότε έλα από το IRC να το δούμε live...
1. memtest->OK
2.disk test->2 bad sectors (μη σημαντικό θεωρώ)
3. Έκανα από την αρχή, νέα εγκατάσταση του 12.04 με το iso της τεχνικής στήριξης+sch-scrips.
Αποτέλεσμα: το βήμα 2.7 δεν ολοκληρώθηκε και τα παράτησα (αυτά εχτές το βράδυ στο laptop μου).

Σήμερα το πρωϊ, στα γραφεία του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Πάτρας, μαζί με τον Βασίλη Νταλούκα δοκιμάσαμε τα εξής:
Ξεκινήσαμε τα βήματα του οδηγού σε 2 μηχανήματα με σκοπό στο ένα να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία για fat και στο άλλο για thin.
Στο πρώτο μηχάνημα, στο βήμα 2-εντολή 2, εμφανίστηκε το ίδιο πρόβλημα που είχε εμφανιστεί και σε μένα (σχετικά με τα περιεχόμενα του /etc/apt/sources.list.d/ts_sch_gr-ppa-precise.list). Διορθώθηκε σε deb-src κλπ κλπ και προχωρήσαμε στο επόμενο βήμα. Το βήμα 2.7 (δημιουργία εικονικού) ολοκληρώθηκε κανονικά. Προχωρήσαμε στο βήμα 3, αλλά κόλλησε στην εγκατάσταση του libreoffice και το παρατήσαμε.
Στο δεύτερο μηχάνημα το προηγούμενο λάθος στο βήμα 2-εντολή 2 δεν εμφανίστηκε. Απέτυχε όμως η δημιουργία του εικονικού στο (βήμα 2)-(εντολή 7) 2 φορές (για την ακρίβεια την πρώτη φορά ολοκληρώθηκε αλλά αφού είχε εμφανίσει κάποια errors. Το rasberry δεν μπορούσε να ξεκινήσει, δεν έβρισκε τον server. Την δεύτερη φορά η δημιουργία του εικονικού δεν ολοκληρώθηκε). Με την τρίτη απόπειρα τα καταφέραμε. Εφόσον θέλαμε το rasberry να δουλέψει ως thin client παραλέιψαμε το βήμα 3. Τελικά το rasberry ξεκίνησε μέσω δικτύου σαν thin. Δοκιμάσαμε να ανοίξουμε το libreoffice writer: άνοιξε, γράψαμε ελληνικά, φάνηκε ΟΚ).
Δοκιμάσαμε τον firefox:μπήκαμε youtube αλλά δεν μπορέσαμε να αναπαραγάγουμε κάποιο βίντεο: το youtube επέστρεφε "ωχ φαίνεται ότι δεν πάει καλά" κλπ. Η ώρα όμως ήταν ήδη περασμένη οπότε δεν αφιερώσαμε περισσότερο χρόνο. Συμφωνήσαμε όμως να δοκιμάσουμε σε 14.04 ο καθένας μόνος του.
Μετά από 1 τυρόπιτα, 1 μπουγάτσα, 1 καπουτσίνο, 1 νες, 2 μπουκάλια νερό και πολύ κουβέντα για σχετικά και μη θέματα, καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα:

1. Η διαδικασία για fat client εκτός του ότι είναι πιο χρονοβόρα, δεν αξίζει τον κόπο να ακολουθηθεί μιας και το rasberry είναι πολύ αργό για fat.
2. Για thin client είναι σαφώς καλύτερο αλλά το τελικό κόστος αγοράς ενός rasberry με τα παρελκόμενά του (το κόστος του αντάπτορα hdmi to vga ~20 ευρώ από Ελλάδα είναι δυσανάλογα ψηλό) προσεγγίζει εκείνο ενός παλιού αρχιτεκτονικής x86 που θα μπορούσαμε να αγοράσουμε για να χρησιμοποιήσουμε ως thin client.
3. Η διαδικασία για 12.04 είναι εξαιρετικά ασταθής και χρονοβόρα. Σε 14.04 ίσως πάει καλύτερα.

Αυτά.

ΥΓ: και μην αρχίσεις πάλι Άλκη :"σας το είχα πει εγώ" κλπ κλπ

alkisg

#19
Παράθεση από: Δημήτρης Γκίνης στις 25 Νοε 2015, 06:37:27 ΜΜ
ΥΓ: και μην αρχίσεις πάλι Άλκη :"σας το είχα πει εγώ" κλπ κλπ

Χαχα εγώ πάντως έχω τρία Raspberry Pi 2 για πούλημα, άμα τα θέλει κανένας για ο,τιδήποτε, μετεωρολογικό σταθμό κλπ κλπ, ας φωνάξει!!! ;D
Σκέφτομαι να τα κάνω Media Players αλλά είναι τόσο προβληματικά που δεν μου έρχεται η όρεξη να ασχοληθώ!

Υ.Γ. για το (3), στην 14.04 δεν θα έχει διαφορά, η αστάθεια είναι στο chroot που ήδη είναι 14.04, και όχι στον server που είναι 12.04.
Αν τυχόν συνεχίσει να ασχολείται η κοινότητα του Raspbian και του Ubuntu με τα Raspberry, ίσως να σταθεροποιηθεί η κατάσταση σε τρία τέσσερα χρόνια...

Αλλά πάντως αν θες έλα κάποια στιγμή και από το IRC να δούμε σε πραγματικό χρόνο το θέμα με το χαλασμένο sources.list.d.

gidarakos

#20
Μόλις έκανα μία ακόμη δοκιμή (διαγραφή του εικονικού) και η εγκατάσταση του libreoffice (apt-get install libreoffice) τελείωσε κανονικά! Κάποιο update; τυχαίο; Θα αναφέρω και τους δύο τρόπους εγκατάστασης στα βήματα για παν ενδεχόμενο!
Τελικά τυχαίο ήταν! Το ξανάκανε το πρόβλημα!

gidarakos

#21
Παράθεση από: Δημήτρης Γκίνης στις 25 Νοε 2015, 06:37:27 ΜΜ
Τελικά το rasberry ξεκίνησε μέσω δικτύου σαν thin. Δοκιμάσαμε να ανοίξουμε το libreoffice writer: άνοιξε, γράψαμε ελληνικά, φάνηκε ΟΚ).
Σίγουρα γράψατε μέσω thin; Σε μένα ισχύει ακόμα αυτό:Όπως φάνηκε από τα επόμενα posts, σίγουρα γράψατε ελληνικά μέσω thin!  :)
Παράθεση από: gidarakos στις 11 Νοε 2015, 01:52:23 ΜΜ
5) Αλλαγή γλώσσας δεν μπορώ να κάνω με Left Alt Shift (Fat/Thin). Fat: Αλλάζει η γλώσσα μόνο με ποντίκι. Thin: Δεν μπορώ να αλλάξω γλώσσα ούτε με ποντίκι. Δεν κρατάει την επιλογή.
Δηλαδή ελληνικά έγραψα μόνο σε fat.

alkisg

Κώστα μπορείς να δοκιμάσεις με έναν νέο χρήστη (ώστε να βεβαιωθούμε ότι έχει καθαρές ρυθμίσεις γλώσσας) σε thin client;

Στον LDM εκεί που πας να γράψεις το username, δουλεύει το alt+shift;

gidarakos

Τα ίδια Άλκη! Δοκίμασα με χρήστη που δημιούργησα από το μενού "Χρήστες" αλλά και με χρήστη από το "Δημιουργία χρηστών ανά υπολογιστή..."!
Και εκεί που εισάγω το username δεν λειτουργεί το alt+shift!

gidarakos

#24
1) Τελικά το πρόβλημα που δεν μπορούσα να αλλάξω γλώσσα στα thin ήταν ότι το πληκτρολόγιο μου δεν "άρεσε" στο Xorg! :) Χρησιμοποιώ ένα ασύρματο Logitech K340.
Κατόπιν remote support από τον Άλκη, για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται την ακόλουθη οδηγία στο lts.conf:
Κώδικας: bash
INIT_COMMAND_123="echo \"setxkbmap -layout us,gr -option '' -option grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll &\" > /usr/share/ldm/rc.d/I02-greek-locale"

Ενημερώνω και το βήμα 6 της εγκατάστασης.

2) Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο που το K340 δεν έχει led scroll, που χρησιμοποιείται για την ένδειξη της γλώσσας.

gidarakos

Χωρίς να είμαι σίγουρος, ένας τρόπος για να δούμε αν ανιχνεύεται σωστά το πληκτρολόγιο μας από το Xorg (Ρυθμίσεις πληκτρολογίου), είναι να ελέγξουμε αν υπάρχει στη λίστα του ακόλουθου αρχείου:
Κώδικας: bash
more /usr/share/X11/xkb/rules/xorg.lst


alkisg

...για να σας ξενερώσω λίγο,
http://www.gearbest.com/tv-box-mini-pc/pp_272896.html?wid=1
185 $, intel quad core με 4 GB RAM, 128 SSD δίσκος, usb 3.0, hdmi, vga, lan κλπ κλπ.
Αμέτρητες φορές καλύτερο από το raspberry pi και τα συναφή. :D
Βάζεις και LTSP μέσω δικτύου και Windows 10 τοπικά και τρέχει όλες τις εφαρμογές σφαίρα και 2D και 3D και flash και όλα χωρίς κανένα παίδεμα.

Δημήτρης Γκίνης

Α πα πα πα, κακός άνθρωπος...
@gidarakos: Αν δεν ομολογήσεις και συ ότι το raspberry δεν αξίζει, είναι ικανός να έρχεται κάτω από το σπίτι σου το βράδυ και να φωνάζει......

;D ;D ;D ;D ;D

gidarakos

#28
Συμφωνώ και διαφωνώ! :D
Λοιπόν η γνώμη μου είναι ότι, αν κάποιος θέλει τερματικό ΜΟΝΟ για thin/fat client θα πρέπει να επιλέξει - με λίγο παραπάνω κόστος - INTEL/AMD.
Από την άλλη αν κάποιος το έχει ΗΔΗ το raspberry ή το θέλει ΚΥΡΙΩΣ για όλες αυτές τις ΧΡΗΣΕΙΣ τότε γιατί να μην μπορεί να το χρησιμοποιήσει και σαν thin client; ;)
Μόνο και μόνο αυτή η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ νομίζω το κάνει να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό! :)
π.χ. Ένα ενδιαφέρον Teach Resource που συνδιάζει Python + General Purpose Input/Output είναι αυτό: Networking Lessons

gidarakos

Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις GPIO του Raspberry σε περιβάλλον LTSP/thin client!!! Δηλαδή π.χ. να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το Quick Reaction Game.