Στίβα, ουρά;

Ξεκίνησε από Κ.Ρ, 02 Φεβ 2006, 01:24:14 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Κ.Ρ

Καλησπέρα και πάλι,
σύμφωνα με το Υπουργείο η ουρά και η στίβα θα είναι στην ύλη μας μόνο από άποψη θεωρίας. Εσείς δεν κάνετε καμία άσκηση σχετικά; Δηλ. μόνο αναφορά σε αυτά που γράφει το βιβλίο;
Με εκτίμηση,
Κ.Ρ

EleniK

Η στοίβα και η ουρά εξετάζονται μόνο θεωρία, δηλαδή δεν γίνεται αλγόριθμος που να χρησιμοποιεί αυτές τις δομές δεδομένων. Μπορεί όμως να ζητηθεί μια θεωρητική άσκηση όπως για παράδειγμα.

Δίνεται η στοίβα : 4, 5, 8, 10
Να γίνουν οι εξής λειτουργίες: απώθηση, ώθηση 6, ώθηση 10
και τελικά να σου ζητάει τι θα προκύψει.
οπότε γίνεται: 10, 6, 5, 8, 10

και κάτι αντίστοιχο για την ουρά.
Ελένη Κοκκίνου
Καθηγήτρια Πληροφορικής, ΠΕ19

andreas

K.P  και  Elenik,

δείτε  Θέματα  Εσπερινού  7/6/2004  Θ1Β.

Ανδρέας

Vangelis

Μια άσκση που συνηθίζω να βάζω στοςυ μαθητές μου είναι η εξής:  έχουμε μια ουρά (ή μια στοιβα) και μια σειρά απο στοιχεία  Α, Κ, Λ, Μ ,Ν, Β.   (Α -πρώτο Β τελευταίο ) στη συνέχεια εκτελούνται οι ακόλουθες πράξεις :εισαγωγή δύο στοιχείων εξαγωγή ενός (εναλλακτικά ώθηση - απώθηση)
Ξανά εισαγωγή 2 εξαγωγή 1
και ξανά εισαγωγή 2 εξαγωγή  1
Ποιά στοιχεία βρίσκονται μέσα στην ουρά (στοίβα).

Φιλικά
Βαγγέλης

EleniK

Andrea σε ευχαριστώ για την πρόταση, το γνωρίζω το θέμα. Αυτό που πρότεινα σαν ασκήσεις στην ουρά και στη στοίβα είναι σαν το θέμα των πανελληνίων που υποδεικνύεις και σαν αυτό που προτείνει και ο Βαγγέλης. Νομίζω ότι όλες αυτές οι ασκήσεις είναι υπό την ίδια ιδέα. Απλά δεν μπορούν να βάλουν αλγόριθμο που να χρησιμοποιείται η ουρά και η στοίβα.
Ελένη Κοκκίνου
Καθηγήτρια Πληροφορικής, ΠΕ19

yiorgos_5

Αφού δεν υπάρχει υλοποίηση γιατί το μαθαίνουμε;Μόνο σαν θεωρία μπορεί να μπεί και αυτή είναι γελοίας δυσκολίας...που πάει το LIFO και που το FIFO...στίβα ή ουρά..ερώτηση:Σε άλλες γλώσσες προγραμματισμού έχει υλοπίηση ή είναι καθαρά θεωρία;
Θα πετάξω το o'clock και θα πάρω κομποlock!!!

gpapargi

Σε ξεχάσαμε Γιώργο   :- )

Το LIFO σημαίνει Last In First Out (αυτό που μπαίνει τελευταίο, βγαίνει πρώτο) και ισχύει προφανώς για τη στοίβα.

Το FIFO σημαίνει First In First Out (αυτό που μπαίνει πρώτο, βγαίνει πρώτο) και ισχύει για την ουρά.

Σε κάθε γλώσσα μπορεί να γίνει υλοποίηση. Είναι θέμα του τι θα επιλέξει κανείς. Οι δομές δεδομένων έχουν θεωρία και υλοποίηση.  Εδώ δεν κάνουν υλοποίηση γιατί θεωρείται κάπως δύσκολο για την ώρα. Στο πανεπιστήμιο διδάσκεται στο μάθημα «Δομές δεδομένων» που δεν είναι του πρώτου εξαμήνου. Συνήθως είναι του τρίτου και προυποθέτει ότι ήδη ξέρεις να προγραμματίζεις σε κάποιο επίπεδο, ξέρεις υποπρογράμματα και ξέρεις να παίζεις (για μια σωστή παρουσίαση) με δείκτες, δηλαδή με μεταβλητές που περιέχουν διευθύνσεις στη μνήμη.

Στην ΑΕΠΠ σου δίνει απλώς κάποια ερεθίσματα για κάποια ζητήματα που έχουν μεγάλη σημασία στην πληροφορική. Έτσι μαθαίνεις κάποια πράγματα από θεωρία μόνο.

Laertis

Ένα παράδειγμα υλοποίησης της στοίβας στον προγραμματισμό βρίσκεται στη σελίδα 219 του βιβλίου του μαθητή (εντός ύλης απο φέτος) που αφορά την κλήση διαδικασιών και συναρτήσεων απο πρόγραμμα ή άλλα υποπρογράμματα.
Αρκετά καλό παράδειγμα για να καταλάβεις φίλε Γιώργο που και πως χρειάζεται η στοίβα στα προγραμματιστικά περιβάλλοντα.
;)
Νικολακάκης Γιώργος
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής
http://users.sch.gr/gnikola

yiorgos_5

Τα ξέρω τι σημαίνουν...δυστυχώς!!αναγκάστηκα να τα διαβάσω αφου είναι εντός...σε ένα διαγώνισμα τα έχω συναντήσει(Επαναληπτικο των εσπερινών νομίζω) και ήταν σε αντιστοίχηση...την ερώτηση την απαντούσες μόνο και μόνο αν ήξερες να μεταφράζεις αγγλικα στα ελληνικά!Σίγουρα η χρησιμότητα τους γενικά πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητη...θα περιμένω να την δώ αν περάσω σε κάποια σχολή πληροφορικής!Σε εμάς φέτος δεν έχει κάποια υλοποίηση(εκτός απο την μια που ανέφερες)...ίσως θα μπορούσε να έχει περισσότερη,δεν ξέρω...αλλά,ούτος η άλλος το βιβλίο μας είναι λίγο 'τρελούτσικο'!!...πιστεύω πως με την ταχύτητα που εξελίσετε η επιστήμη της πληροφορικής και την εξικοίωση που αποκτούν οι μαθητές(όχι όπως παλιά που ένας στους 100 είχε ασχοληθεί με τους υπολογιστές) θα έπρεπε να είχε γραφεί καινούργιο..
Θα πετάξω το o'clock και θα πάρω κομποlock!!!