Τελευταία μηνύματα

Σελίδες: 1 ... 5 6 7 [8] 9 10
71
Linux / Απ: Προσδιορισμός εγκατάστασης sch-scripts
« Τελευταίο μήνυμα από Kermit, ο Βάτραχος στις 15 Οκτ 2021, 06:43:47 μμ »
Καλησπέρα και ευχαριστώ για τις επισημάνσεις!

Με τους clients που ασχολήθηκα σήμερα, δεν είχα κανένα πρόβλημα.

Επισημαίνω πως τα δικά μου μηχανήματα (clients και server) είναι HP μηχανήματα (δεν είχα δώσει νωρίτερα τη δέουσα προσοχή πως έχεις Lenovo εσύ) και για τους clients τουλάχιστον, το BIOS δεν έχει πουθενά αναφορά για CSM. Ούτε βρήκα σε κάποιο σχετικό σημείο τη δυνατότητα να επιλέξω Legacy Λειτουργία. Υποθέτω πως τη θάψανε πια.

Αλλά δεν έχει μεγάλη σημασία, διότι όλοι οι clinets θα υποστηρίζουν πλέον 64bit και το ίδιο θα είναι και ο server.

Όσον αφορά το product key των windows, από τη μία ο server έχει μόνο ubuntu mate και οι για τους clients δεν είχαν αυτοκόλλητο με το κλειδί αυτό.

Έτσι υπέθεσα πως είναι καταγεγραμμένο στο BIOS και τα έβαλα στο διαδίκτυο για να τα σημείωσει και η μαμά microsoft, έτσι ώστε ακόμα και σε περίπτωση επανεγκατάστασης (ναι, ίδιας έκδοσης, home, educational, pro) να το αναγνωρίσει και να το ενεργοποιήσει αυτόματα, χωρίς την εισαγωγή product key. Αυτό είχα διαβάσει τουλάχιστον παλιότερα πως είναι ο τρόπος λειτουργίας της ενεργοποίησης.

Αλλά θα μπω στη διαδικασία που υποδεικνύεις, καλού κακού, να το έχω καταγράψει και αυτό.
Δεν την ήξερα την εντολή αυτή!

Και για την είσοδο στο BIOS, τέλος, σε αυτά πάλι τα μηχανήματα τουλάχιστον, περιμένω να ανάψει το NUM LOCK και μετά δύο πατήματα του f10 σε βάζει με μαθηματική ακρίβεια στο UEFI πλέον.
Σε άλλα μηχανήματα έχω παίξει κι εγώ με τα πλήκτρα τηλέγραφο, σαν να προσπαθώ να νικήσω στην τελευταία πίστα του DOOM!  :D

Ευχαριστώ και πάλι για τις συμβουλές!
72
Linux / Απ: Προσδιορισμός εγκατάστασης sch-scripts
« Τελευταίο μήνυμα από mandarinos στις 15 Οκτ 2021, 01:14:55 μμ »
Μόλις πριν από λίγο "έχασα" και τον δίσκο του server, απλά επειδή έβαλα το (παλιότερο και τρίς χειρότερο απ' των clients) BIOS του να ξεκινάει από usb!!!

(Το εκκινήσιμο usb με εγκατεστημένο Linux το θέλω για ένα περιβάλλον χωρίς LTSP / scripts, γιά άλλες δουλειές - πχ εγκατάσταση utils που πέφτουν κι αυτές απάνω στη διαχείριση dhcp / switch, κλπ παρόμοια. Θα σας ενημερώσω, όταν τελειώσω τους πειραματισμούς.)

Δεν ξέρω αν έκανα κάποιο λάθος στο φτιάξιμο του εκκινήσιμου usb, δεν το αποκλείω κιόλας. (Επακολούθησα επακριβώς τις συμβουλές αυτής εδώ της σελίδας: https://linoxide.com/how-to-install-ubuntu-on-usb-flash-drive/ .) Τέλος πάντων, άλλο θέμα αυτό - δεν έχει σημασία τώρα, και δεν μας απασχολεί. Αλλά, με το που άλλαξα τις ρυθμίσεις του BIOS του server και τον έβαλα να ξεκινάει απ' το usb, ούτε το usb ξεκινούσε, ούτε -μετά την αφαίρεσή του και την επαναφορά του BIOS στις πρότερες ρυθμίσεις- ο δίσκος του server! Έβγαζε μήνυμα ότι δεν βρίσκει κάν ΛΣ!

(Τον επανέφερα τον server με διόρθωση του boot sector του δίσκου του με "θεραπεία" grub από live dvd.)

Συμπέρασμα: όταν ανακατεύεστε με τα BIOS's των συγκεκριμένων μηχανημάτων, πάρτε τα μέτρα σας πρώτα! (Εκτός αν ξέρετε πολύ καλά τί να κάνετε σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας.)
73
Linux / Απ: Ip forwarding από server
« Τελευταίο μήνυμα από alkisg στις 15 Οκτ 2021, 10:03:09 πμ »
Δες την παράγραφο "LTSP (προϋποθέτει 2 κάρτες δικτύου)" στη διεύθυνση https://ts.sch.gr/wiki/Linux/LTSP/sch-scripts/Ρύθμιση_σύνδεσης_δικτύου.

Με το που διαλέγεις αυτή τη σύνδεση για την δεύτερη κάρτα δικτύου, τα sch-scripts αυτόματα της δίνουν διεύθυνση 192.168.67.1, ενεργοποιούν real dhcp server στο υποδίκτυο 192.168.67.x, καθώς και ip forwarding.

Ο καθηγητής δεν χρειάζεται να κάνει κάτι, διαλέγει σύνδεση LTSP, πατάει ΟΚ και είναι όλα έτοιμα.
74
Παρακάτω είναι ένα multi-sheet google sheet (excel) όπου έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά για τη δημιουργία Εβδομαδιαίου Προγράμματος Σχολείου.
Είναι πιο απλοϊκό από το AscTimetables αλλά μπορεί να κάνει τη δουλειά. Συν ότι είναι FREE και ότι όλοι ξέρουν Excel στις μέρες μας.


template google sheet:
https://swiy.io/wannabe-asctimetablesSHIPPED
📌 Να μην αφήνει να βάλεις δύο εκπαιδευτικούς ταυτόχρονα στο ίδιο τμήμα
εκτός αν είναι ειδική περίπτωση πχ το μισό τμήμα να είναι σε ένα μέρος και το άλλο μισό σε άλλο

SHIPPED
📌 Ένδειξη ότι περάστηκαν οι ώρες
(πχ με ένα ❌ και ένα ✔️ όταν είναι όσες πρέπει)"

🚧 TODO
📌 Ένδειξη Warning ⚠️ για πολλές συνεχόμενες ώρες
(πχ 5 στη σειρά)

🚧 TODO
📌 Αντιστροφή Προγράμματος με έμφαση στα Τμήματα
έτσι ώστε να εκτυπώνεται εύκολα για τα παιδιά

🚧 TODO
📌 Δημιουργία FAQ Sheet για πιθανές απορίες ή troubleshooting

🚧 TODO
📌 Sheet για Global Ρυμίσεις

Αν έχετε σχόλια ή προτάσεις be my guest :)

Hope it helps 👍🤓
75
Linux / Ip forwarding από server
« Τελευταίο μήνυμα από mandarinos στις 15 Οκτ 2021, 09:41:17 πμ »
Μιά λεπτομέρεια ακόμη, αλλά δεν θυμάμαι (πάλι!...) αν τη ρύθμισα εγώ, ή τη φτιάξανε αυτόματα τα scripts της ΤΣ. Θα ρωτήσω εδώ τον Άλκη.

- Επειδή στον δικό μου server έχω δύο θύρες δικτύου, σαφώς η μία γιά τη σύνδεση με το Διαδίκτυο κι η άλλη γιά το switch του εργαστηρίου. Δηλαδή, το Internet περνάει πρώτα μέσα απ' τον server.
- Κι επειδή μπορώ επίσης (σε μορφή δικτύου peer-to-peer, πλέον) πρώτα να ξεκινήσω τα clients από τους τοπικούς τους σκληρούς δίσκους, και μετά ν' ανοίγω τον server, γιά να τους δώσει Internet.

Ερώτηση:

Τη ρύθμιση ip forwarding = 1 την έκανα εγώ (άρα, πρέπει να την κάνει ο κάθε συνάδελφος, που εγκαθιστά Linux στον server με δύο θύρες δικτύου), ή την έκαναν αυτόματα τα scripts;

Ευχαριστώ!
76
Καλημέρες εις άπαν το αναγνωστικόν κοινόν!

Ένα μυαλό συνεχώς... ξεχνάω συνεχώς! Και σημαντικά θέματα.

Κέρμιτ, μερικές σοφές συμβουλές:

Αν σκαλίσεις το BIOS να βρείς τις σωστές ρυθμίσεις (ελπίζω να σε πρόλαβα...), ΠΡΩΤΑ-ΠΡΩΤΑ και ΠΡΙΝ την έρευνα στις ρυθμίσεις του BIOS, κάνε καταγραφή του software των clients, δηλαδή των Ms-Windows.
Δηλαδή, γιά ΟΛΑ τα τερματικά:

(α) πάς στα Ms-Windows,
(β) μπαίνεις ως "teacher",
(γ) ανοίγεις το παράθυρο μαύρης οθόνης εντολών, και δίνεις την εντολή:

wmic path softwarelicensingservice get OA3xOriginalProductKey

(Γράψ' την με κοπυπαστάδα σ' ένα αρχείο κειμένου σ' ένα φλασάκι, γιά να μην τη γράφεις "τιμωρία" x φορές, όσες και τα τερματικά που έχεις!  :) Κι από το φλασάκι, ξανά κοπυπαστάδα στην οθόνη εντολών - κάθε φορά.)

Θα σου βγάλει διαδοχικά κάθε άδεια των Ms-Windows γιά κάθε τερματικό. (Τα γνωστά 25 κεφαλαία γράμματα, ανά πεντάδες με παύλες απ' ανάμεσα.) Γράψ' τες κάπου να υπάρχουν, διότι αν τις χάσεις, η καθεμία κοστίζει στα ιντερνέτια από 5 έως 10 ευρώ, ανάλογα σε ποιόν Κινέζο θα πέσεις.  :) (Κι άμα κάνουμε εμείς λάθος με τους δίσκους, το σχολείο δεν θα μας καλύψει. Λίγο τό 'χεις να ξοδέψεις ένα 50άρι ευρά δικά σου χωρίς ουσιαστικό λόγο; )

Η εντολή αυτή δεν πιάνει πάντα (πχ -νομίζω- σε αναβαθμίσεις από Ms-Windows 7άρια σε 10άρια, όπου χρειάζονται άλλα utilities να τη βρούν - αλλά κι αυτά, δεν έχουν πάντα 100% επιτυχία), αλλά εδώ δουλεύει μιά χαρά, επειδή τα Ms-Windows (έκδοση: 10 Pro Education) των clients είναι "του κουτιού".
Αναφέρω το είδος των Ms-Windows, διότι αν χάσεις έναν δίσκο από client και πας να κάνεις επανεγκατάστασή τους απ' την αρχή, πρέπει να ξαναβάλεις αυτήν ακριβώς την έκδοση. Η άδεια δεν θα πιάσει γιά άλλο είδος - πχ τα Home.
Βέβαια, πάντα μπορούμε να κόψουμε δρόμο, ξηλώνοντας τον δίσκο και κοτσάροντάς τον γιά cloning με το AOMEI backupper σε άλλον client. (Μόνο που μετά την επαναφορά του στο μηχάνημά του, πρέπει να δώσουμε -στα Ms-Windows- την άδεια και -σε αμφότερα τα ΛΣ του σκληρού του client, Παραθύρια και Λίνουξ- το όνομα του ΗΥ, πχ client04, που δεν πρέπει να είναι ίδιο με τα ονόματα των υπολοίπων.)

Αυτή η δουλειά χρειάζεται, διότι είπαμε πως το συγκεκριμένο BIOS είναι πολύ ιδιότροπο, κι έχεις μέγιστη πιθανότητα να μην "βλέπει" τον σκληρό δίσκο του client μετά από κάποια αλλαγή παραμέτρων.
Τώρα, θα μου πείς και τί χρειάζεται ο δίσκος, αφού φτιάχνουμε δίκτυο server-client; Επειδή μερικοί συνάδελφοι / μερικές συναδέλφισσες (κυρίως από άλλα σχολεία, που έρχονται γιά συμπλήρωση ωραρίου) προτιμούν να δουλεύουν με τα Παραθύρια. (Αυτά ξέρουν, αυτά εμπιστεύονται! lol!!!)

. . . . . . . . .

Με το BIOS των clients, τώρα, κάνεις τα εξής:

(α) Στα clients, πατάς το κουμπί on να πάρουν μπρός, και αμέσως πατάς το F1 αρκετές φορές (σε στύλ τηλέγραφος, τάκ-τάκ-τάκ-τάκ!  :) ), διότι με την μία δεν φαίνεται να πιάνει. Σε βγάζει στο BIOS (τελικά).
(β) Εκεί θα βρείς τρείς ρυθμίσεις εκκίνησης· τις κάνεις όπως θες, αν και βασικά είναι πρώτα το δίκτυο στις δύο πρώτες, και στην τρίτη (error boot sequence) πρώτο το dvd player. (Αν έχει μπλοκάρει ο σκληρός δίσκος του client μηχανήματος, να μπορείς να το ξεμπλοκάρεις με κάποιο live dvd του Linux - με εντολές από την text screen.) (Αν καί... σε τέτοια περίπτωση, βάλε το dvd πρώτο στην primary boot sequence. Είπαμε, το συγκεκριμένο BIOS δεν είναι το καλύτερο παιδί γιά να κάνεις παρέα! lol!!!)
(γ) Τα σημαντικά στο μενού του BIOS βρίσκονται αμέσως από κάτω από τα μενού εκκινήσεων, και είναι: CSM: enabled, Boot mode: Legacy Only.
(δ) Όταν πας να βγείς απ' το BIOS και να σώσεις τις ρυθμίσεις (στο Exit), έχει επιλογή: OS optimized defaults: enabled. Άσ' την όπως είναι.

Είσαι έτοιμος!... Σχεδόν.

Απομένουν η εγκατάσταση του Linux στον server και μετά η εκκίνηση των clients, να δείς αν δουλεύει το server-client. Και, βέβαια (λίγο πριν τη δοκιμή όλου του δικτύου με τα clients), η κλήση των scripts της ΤΣ (σελίδα 24 του εγχειριδίου τους, 28 κατά την αρίθμηση του .pdf), με κοπυπαστάδα της επάνω εντολής στο πράσινο πλαίσιο στη μαύρη οθόνη εντολών του Linux του server. Συν η εισαγωγή χρηστών.

Εύχομαι happy computing!
77
Τεχνική υποστήριξη / Απ: Πρόβλημα με το ιντερνετ στο εργαστηριο
« Τελευταίο μήνυμα από maria123 στις 15 Οκτ 2021, 09:07:31 πμ »
Καλημέρα σε όλους. Κάποιοι υπολογιστές συνδέονται στο internet και κάποιοι όχι, σε αυτούς που δεν συνδέονται τσέκαρα την  κάρτα δικτύου, άλλαξα και το καλώδιο δικτύου αλλά τίποτα, τι άλλο πρέπει να δω?
 Ευχαριστώ...
78
Linux / Απ: Προσδιορισμός εγκατάστασης sch-scripts
« Τελευταίο μήνυμα από Kermit, ο Βάτραχος στις 14 Οκτ 2021, 10:40:53 μμ »
Ευχαριστώ, mandarinos, για τις επισημάνσεις σου!

Θα του ξαναρίξω αύριο μια ματιά μήπως και βρω τις εν λόγω ρυθμίσεις.

Πάντως ήδη προχωρώ στην επανεγκατάσταση του λειτουργικού και τη διαμόρφωσή του.
Χωρίς τύψεις  ;)
79
Θεωρία / Απ: Υψωση σε δύναμη
« Τελευταίο μήνυμα από gpapargi στις 14 Οκτ 2021, 10:01:41 πμ »
Αν ήμουν μαθητής και διάβαζα όλα τα παραπάνω, θα αναρωτιόμουν μήπως μπήκα σε στέκι μαθηματικών...

Η απάντηση Γιώργο είναι πολύ απλή: Η πληροφορική είναι θετική επιστήμη και η θέση της είναι δίπλα στα μαθηματικά και τη φυσική. Την έφερε δίπλα στα οικονομικά η διάθεση κάποιων να κάνουν τα χατήρια του κλάδου Π04.
80
Γ΄ Λυκείου / Απ: Ύλη πανελλαδικών εξετάσεων 2022
« Τελευταίο μήνυμα από thg στις 14 Οκτ 2021, 08:35:54 πμ »
Καλημέρα σας,
Πραγματικά δεν θα ήθελα να σχολιάσω την ύλη του 22 είναι για άλλη μια φορά τραγική...Ας ελπίσουμε τα νέα βιβλία π.θα έρθουν να έχουν λιγότερες ασάφειες και λιγότερα προβλήματα για εμάς...Δύο ερωτήσεις:
α) Έχουν βγει οι Αλγόριθμοι εκτός ύλης??
β) Οι απόφοιτοι του 21 θα δώσουν με την ύλη του 22??γνωρίζετε αν υπάρχει μέριμνα για αυτά τα παιδιά??
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Σελίδες: 1 ... 5 6 7 [8] 9 10