Τελευταία μηνύματα

Σελίδες: 1 ... 3 4 5 [6] 7 8 9 10
51
Γενικά / Απ: Νέοι συντελεστές βαρύτητας
« Τελευταίο μήνυμα από Λαμπράκης Μανώλης στις 20 Νοε 2021, 03:41:15 μμ »
Καλησπέρα σε όλους

Εννοείται θετική η εξέλιξη σε σχέση με τα παλιά δεδομένα, αν και εγώ περίμενα μεγαλύτερο ποσοστό σε κάποιες σχολές...πχ εδώ Ηράκλειο στο επιστήμης υπολογιστών έχει 27 % , επίσης σε κάποιες σχολές οικονομίας είχαμε 20 % ..στο δικό μου μυαλό τα είχα λίγο διαφορετικά,  αλλά εννοείται πολύ καλύτερα από το παλιό σύστημα 
52
Γενικά / Απ: Νέοι συντελεστές βαρύτητας
« Τελευταίο μήνυμα από gbougioukas στις 20 Νοε 2021, 12:40:10 μμ »
Θετική εξέλιξη για την Πληροφορική και την επιστημονικότητα γενικότερα. Πως είναι δυνατόν στο πεδίο της Πληροφορικής η Πληροφορική να έχει τον χαμηλότερο οριζόντιο συντελεστή (20%); Με τα νέα δεδομένα, ο μέσος όρος του συντελεστή της Πληροφορικής ανεβαίνει σχεδόν κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες (από το 20% αγγίζει το 25%). Στο παρακάτω λινκ κάνω μια συγκριτική ανάλυση των μέσων όρων σε σχέση με τους περσινούς συντελεστές:

Συντελεστές βαρύτητας ΓΕΛ: άνοδος για Πληροφορική και Γλώσσα, πτώση για Μαθηματικά, Αρχαία και Βιολογία

53
Γ΄ Λυκείου / Απ: Όσον αναφορά την ύλη
« Τελευταίο μήνυμα από pvs στις 20 Νοε 2021, 12:21:51 μμ »
συνάδελφε στην πρώτη καραντίνα (όταν η ανακοίνωση της τελικής ύλης είχε αργήσει) είχα πάρει την απόφαση να τελειώσω την ύλη, θυμάμαι τότε ότι την είχα βγάλει αρχές Μαρτίου. Τα παιδιά που είχα έκαναν 1 ώρα στη Β και 3 ώρες στη Γ.
Προσωπικά τώρα ξεκίνησα ταξινόμηση σε μονοδιάστατους έχοντας κάνει αναζήτηση, στοίβα και ουρά. Λογικά αν μιλάμε για τμήματα πάνω κάτω οι περισσότεροι κάπου εκεί πρέπει να είμαστε, ίσως μερικοί να έχουν μπει σε δισδιάστατους αναλόγως και το υλικό που έχει να διαχειριστεί ο καθένας μας.
54
Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ / Υποδικτύωση
« Τελευταίο μήνυμα από epsilonXi στις 20 Νοε 2021, 09:56:05 πμ »
Σε μία εταιρία έχει δοθεί για το δίκτυό της η διεύθυνση IP 177.208.0.0/16
Στο δίκτυό της όμως έχει μόνο 2004 υπολογιστές

1. πόσες διευθύνσεις πάνε χαμένες;
2. σε πόσα υποδίκτυα θα έπρεπε να χωριστεί το δίκτυο της παραπάνω διευθυνσης, ώστε η εταιρία να κρατήσει μόνο ένα από αυτά και να μπορεί να διευθυνσιοδοτήσει όλους της τους υπολογιστές και ταυτόχρονα να υπάρξει η μικρότερη δυνατή σπατάλη διευθύνσεων για την εταιρία;
3. δώστε τη διεύθυνση IP που θα έχει ο χιλιοστός υπολογιστής της εταιρίας, όταν γίνει η υποδικτύωση του ερωτήματος 2, και η εταιρία πάρει το 5ο από τα δημιουργηθέντα υποδίκτυα,
4. έστω ότι το δίκτυο της παραπάνω διεύθυνσης χωρίζεται σε 120 υποδίκτυα , και η εταιρία παίρνει στη σειρά τα πρώτα Ν από αυτά. Τι τιμή έχει το Ν;
5. δώστε τη διεύθυνση IP που θα έχει ο χιλιοστός υπολογιστής της εταιρίας, όταν γίνει η υποδικτύωση του ερωτήματος 4
55
Γ΄ Λυκείου / Όσον αναφορά την ύλη
« Τελευταίο μήνυμα από nokotsos στις 19 Νοε 2021, 08:50:54 μμ »
Βρίσκομαι αυτήν την περίοδο στους μονοδιάστατους(και συγκεκριμένα στην αναζήτηση χωρίς να έχω κάνει ταξινόμηση). Επειδή στην φετινή ύλη είναι ο αντικειμενοστραφής(τον οποίο δεν το έχω μελετήσει αρκετά ακόμα και δεν γνωρίζω πόσο καιρό να αφιερώσω)και οι υπόλοιπες δομές δεδομένων ήθελα να ρωτήσω αν είναι καλά για τα καινούργια δεδομένα. Οι μαθητές μέχρι τώρα ανταποκρίνονται σε καλό βαθμό.Πόσο καιρό θα αφιερώσετε στην καινούργια ύλη?
56
Linux / Απ: ενεργοποίηση hibernate στο ltsp
« Τελευταίο μήνυμα από alkisg στις 19 Νοε 2021, 12:30:42 μμ »
Υποθέτοντας ότι θες να κάνεις hibernate τον server και όχι τους LTSP clients, τότε δεν επηρεάζει σε κάτι το ότι είναι εγκατεστημένο και το πακέτο LTSP.
Μπορείς να ακολουθήσεις τις συνηθισμένες οδηγίες για hibernation σε Ubuntu, για παράδειγμα:
https://askubuntu.com/questions/1240123/how-to-enable-the-hibernate-option-in-ubuntu-20-04

Θα πρέπει βέβαια να έχεις κάποιο swap partition. Εγώ το δοκίμασα με 8 GB RAM και 4 GB swap partition και δούλεψε.
57
Linux / ενεργοποίηση hibernate στο ltsp
« Τελευταίο μήνυμα από happiness στις 19 Νοε 2021, 11:17:47 πμ »
Υπάρχει δυνατότητα για hibernate στο ltsp; Θα με βόλευε γιατί πολύ συχνά θέλω να κάνω switch στα windows για λίγο και προτιμώ να μην κάνω restart. Βέβαια, ίσως δημιουργήσει προβλήματα, αλλά θα ήθελα να το δοκιμάσω.
58
Οκ, το κατάλαβα αυτό, ότι χρειάζεται VirtualBox. Δεν εννοούσα ότι η υποστήριξη για τα 32 bits θα γίνει μέσα στον βασικό κορμό του Linux των 64 bits. Αυτό εννοώ, όταν μιλάω για διπλή υποστήριξη.

Τα υπόλοιπα, στον πειραματισμό στην πράξη! Και τ' αποτελέσμα εδώ. (Το "walkthrough" της διαδικασίας, που έγραψε κάποιος φίλος.)

Υγ: Ευχαριστώ γιά τις διευκρινήσεις. Το έχω πεί, με system programming δεν έχω ασχοληθεί ποτέ, γιά να ξέρω αυτές τις λεπτομέρειες - και θέλω, κάθε βήμα που κάνω, να πατάει στα σίγουρα!

Υγ 2: Ξέρω ότι η C βγήκε γιά να εξουδετερώσει τον πονοκέφαλο, που δημιουργούσε η αλλαγή της γλώσσας μηχανής, όχι μόνο σε διαφορετικούς κατασκευαστές, αλλά και σε κάθε επόμενο μοντέλο του ίδιου κατασκευαστή! (Τη δεκαετία του 1960.) Οπότε, ήθελαν όλοι μιά γλώσσα προγραμματισμού σταθερή, να μη χάνουν τη δουλειά τους με κάθε αλλαγή... κι ας είχε τη σκοτούρα να βγάζει "μεταφραστικό" πρόγραμμα (compiler) ο κάθε κατασκευαστής με κάθε αλλαγή μοντέλου ΗΥ, αν έτσι γούσταρε. Όχι ο προγραμματιστής, που δεν είχε καμμία ευθύνη γι' αυτά τα ακροβατικά.
Γι' αυτό μου κάνει εντύπωση, που θέλει τόση διαδικασία η διαφοροποίηση, αφού οι εντολές (της C) είναι εντολές. Οι ίδιες! Είτε έχουμε 8 bits προσέσσορα, είτε 128.
Προφανώς, τότε, η διαφοροποίηση στα 32 / 64 bits γίνεται σε κάποια δήλωση στα headers. Ή με κλήση κάποιας βιβλιοθήκης, διαφορετικής κάθε φορά. (Πού θα μου πάει; θα μάθω και system programming!  :)  )
59
(α) Όχι, η διαφοροποίηση 32/64 bit γίνεται ως εξής:
Αρχικά, η Canonical εγκαθιστά ένα 32bit λειτουργικό (συγκεκριμένα είναι VM).
Στη συνέχεια, κάνουν compile όλα τα προγράμματα της διανομής μέσα σε αυτό το λειτουργικό. Ένα από αυτά είναι και ο πυρήνας.
Έτσι τα παραγόμενα .deb είναι 32bit.
Με αυτά τα .deb φτιάχνουν ένα .iso και ένα repository για 32bit υπολογιστές.

Μετά, η Canonical εγκαθιστά ένα 64bit λειτουργικό.
Στη συνέχεια, κάνουν compile όλα τα προγράμματα της διανομής μέσα σε αυτό το λειτουργικό. Ένα από αυτά είναι και ο πυρήνας.
Έτσι τα παραγόμενα .deb είναι 64bit.
Με αυτά τα .deb φτιάχνουν ένα .iso και ένα repository για 64bit υπολογιστές.

Δηλαδή είναι δύο εντελώς ξεχωριστές διαδικασίες. Δεν εμπλέκεται κάπου το 32bit με το 64bit. Είναι διαφορετικές αρχιτεκτονικές.
Δεν ξέρω γιατί σου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι θέμα πυρήνα. Δηλαδή ο firefox, το libreoffice, η libc, το MATE κλπ πώς θα τρέξουν και σε 32bit και σε 64bit, αν δεν τα κάνεις δυο φορές compile και δεν τα διανείμεις σε δύο ξεχωριστά .deb και δύο ξεχωριστά αποθετήρια;
Αυτά τα προγράμματα δεν είναι interpreted, είναι compiled, δηλαδή μεταγλωττίζονται σε συγκεκριμένο instruction set είτε 32bit είτε 64bit, όχι και τα δύο μαζί.

> Το σκεπτικό μου είναι να κάνω μιά εγκατάσταση Ubuntu 18 με διπλή υποστήριξη 64/32 bits, ακριβώς όπως τα λέει το εγχειρίδιο της ΤΣ

Μα δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στο εγχειρίδιο της ΤΣ. Αυτό έλεγα στο προηγούμενο μήνυμα, ότι είναι δύο απολύτως ξεχωριστές εγκαταστάσεις, μία στον σκληρό και μία σε εικονική μηχανή. Κάτι παρεξήγησες αλλά δεν κατάλαβα ακριβώς τι...
60
Καλημέρες!

Δύο ακόμη ερωτήματα:

(α) Αν κατάλαβα σωστά, η διαφοροποίηση 32 bits / 64 bits γίνεται κατά την compilation του πυρήνα, καλώντας την παράμετρο -m32, όπως λέει εδώ: https://www.geeksforgeeks.org/compile-32-bit-program-64-bit-gcc-c-c/ ;
Δηλαδή, μπορούμε να κομπαϊλάρουμε κι ολόκληρον πυρήνα έτσι; (Θα μου πείς, γιατί να μην το κάνουμε! Δεν υπάρχει προφανής λόγος γιά απαγόρευση.)

(β) Παρά το ότι έχω κάνει αμέτρητες εγκαταστάσεις Linux, ποτέ δεν πρόσεξα αν υφίσταται κάποιο installation.log . (Χθές, που έψαξα το /var/log, δεν βρήκα κάποιο.) Υπάρχει (ίσως με κάποιο άλλο όνομα) ; Κι αν όχι, μπορούμε να το δημιουργήσουμε αυτόματα κατά την εγκατάσταση, καλώντας την με κάποια παράμετρο μέσα από τερματικό εντολών; (Εννοείται, τότε μάλλον δεν θα είναι παραθυρική, αλλά δεν με πειράζει. Μπορώ να τη φέρω εις πέρας.)

Το σκεπτικό μου είναι να κάνω μιά εγκατάσταση Ubuntu 18 με διπλή υποστήριξη 64/32 bits, ακριβώς όπως τα λέει το εγχειρίδιο της ΤΣ, και μετά να δω μέσα από το log εντολή-εντολή τί έκανε. (Διότι σε εγκατάσταση άλλης distribution θα πάω βηματικά, κάνοντας επακριβώς τα ίδια βήματα.)
Αν δεν υπάρχει log, απλά θα δω την τελική δομή του filesystem στον server, και θα κοιτάξω να τη μιμηθώ στην εγκατάσταση της distribution που θέλω.
Σελίδες: 1 ... 3 4 5 [6] 7 8 9 10