Πρώτες δοκιμές με το Gnome-Boxes - πώς το αποκρύπτουμε από το μενού των clients;

Ξεκίνησε από mandarinos, 16 Φεβ 2022, 09:37:16 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

mandarinos

Πειραματιζόμενος με τη σύνδεση με το δίκτυο ltsp του σχολείου απ' το σπίτι, είδα πως υπάρχει το πρόγραμμα Gnome-Boxes.

Αυτό εγκαθίσταται πολύ εύκολα (εντολή: sudo apt install gnome-boxes) και κάνει δύο δουλειές:
(α) στήνει virtual machine παν-εύ-κο-λα (ποιό "Virtual Box";!...), αν και δεν περιλαμβάνει σύνδεσμο προς Ms-Windows (έχει, όμως, έτοιμη ευθεία πρόσβαση προς πάρα πολλά Linux iso's έτοιμα γιά κατέβασμα κι εγκατάσταση στη virtual machine του), και
(β) κάνει σύνδεση προς απομακρυσμένο ΗΥ.

Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιήσει αρκετά πρωτόκολλα· είδα τέσσερα, τα: rdp, vnc, spice, και ssh. Κάτι σαν το Remmina, αλλά στο πιό εύκολο - θα έλεγα.

Το ερώτημά μου είναι: πώς το κάνουμε να μην εμφανίζεται στο μενού των clients; (Εννοείται πως στον server του σχολείου το θέλω γιά πειραματισμούς με τη virtual machine. Στο σπίτι, γιά σύνδεση με τον server.)

Ακολουθώντας τις οδηγίες του Άλκη (εδώ: https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=8812.msg95426), δίνω:

(υπ' όψιν, στο μενού εμφανίζεται ως "Boxes", όχι "Gnome Boxes", και μάλιστα εμφανίζεται σε δύο μενού: στο Applications και στο Programming)

εντολή:
grep -r "Boxes" /usr/share/applications

απάντηση:
/usr/share/applications/org.gnome.Boxes.desktop:Name=Boxes
/usr/share/applications/org.gnome.Boxes.desktop:Icon=org.gnome.Boxes
/usr/share/applications/mimeinfo.cache:application/x-cd-image=brasero.desktop;gnome-disk-image-mounter.desktop;gnome-disk-image-writer.desktop;org.gnome.Boxes.desktop;org.gnome.FileRoller.desktop;org.kde.k3b.desktop;vlc.desktop;
/usr/share/applications/mimeinfo.cache:x-scheme-handler/rdp=org.gnome.Boxes.desktop;
/usr/share/applications/mimeinfo.cache:x-scheme-handler/vnc=org.gnome.Boxes.desktop;

εντολή:
grep ^Exec /usr/share/applications/org.gnome.Boxes.desktop

απάντηση:
Exec=gnome-boxes %U

Άρα, πρέπει στο ltsp.conf να προσθέσω τη γραμμή:
POST_INIT_RM_SCH_gnome-boxes="rm -f /usr/share/applications/org.gnome.Boxes.desktop gnome-boxes %U"

Σωστά; (Το gnome-boxes με κεφαλαία μετά το POST_INIT_RM_SCH_ ; )

Μου προξενεί απορία, διότι: γιά τον αποκλεισμό της Διαχείρισης ΣΕΠΕΗΥ και του Επόπτη από τους clients, ο ΗΥ (στη δεύτερη εντολή) απαντάει κάθε φορά με το directory, όπου βρίσκονται τα αντίστοιχα εκτελέσιμα. Εδώ, όμως, βλέπω ότι υπάρχει ένα εκτελέσιμο πώς να το πώ; με "universal" παρουσία σ' όλο το ΛΣ, και μάλιστα με παράμετρο. Άρα, σωστά διατύπωσα στο ltsp.conf τη γραμμή αποκλεισμού του, ή χρειάζεται κάποια διόρθωση;

Υγ: Όταν πετύχω τη σύνδεση (από το σπίτι μου) με το δίκτυο ltsp του σχολείου με σωστό κι εύχρηστο τρόπο, θα κάνω εδώ μιά μικρή παρουσίαση.

alkisg

Να επισημάνω κάποια λάθη στην εντολή `POST_INIT_RM_SCH_gnome-boxes="rm -f /usr/share/applications/org.gnome.Boxes.desktop gnome-boxes %U"` ώστε να έχουμε κατά νου να τα αποφεύγουμε για να μην μας ταλαιπωρούν:

Η λέξη `POST_INIT_RM_SCH_gnome-boxes` έχει παύλα (gnome-boxes) οπότε δεν είναι έγκυρη μεταβλητή της γλώσσας προγραμματισμού shell που χρησιμοποιεί το ltsp.conf, οπότε δεν πρόκειται να δουλέψει. Ένα καλύτερο όνομα είναι το POST_INIT_RM_GNOME_BOXES.

Η εντολή rm -f παίρνει ως παράμετρο ποια αρχεία να διαγράψει. Το /usr/share/applications/org.gnome.Boxes.desktop είναι το αρχείο περιγραφής του σχετικού μενού. Το gnome-boxes είναι το εκτελέσιμο αρχείο, αλλά θα έπρεπε να οριστεί με το πλήρες μονοπάτι, ως /usr/bin/gnome-boxes. Τέλος το %U δεν είναι αρχείο, είναι παράμετρος του εκτελέσιμου και δεν είναι για διαγραφή.

Έτσι τελικά η γραμμή θα πρέπει να γίνει:

POST_INIT_RM_GNOME_BOXES="rm -f /usr/share/applications/org.gnome.Boxes.desktop /usr/bin/gnome-boxes"

Σε πρόσφατη συζήτηση της ομάδας ανάπτυξης του Ubuntu, έγινε σύγκριση του gnome-connections (που προήλθε από την διάσπαση του gnome-boxes σε δύο προγράμματα) με το remmina, και θεωρήθηκε υπερβολικά ανώριμο σε σχέση με το remmina:

https://discourse.ubuntu.com/t/proposal-gnome-connections-as-default-remote-desktop-client/26447

mandarinos

Οκ, ευχαριστώ!

Κατάλαβα: (α) Αυτό που βάζουμε κολλητά μετά το POST_INIT_RM_SCH_ είναι απλά ένα όνομα (περιγραφής) με κεφαλαία και αποκλειομένων κάποιων χαρακτήρων ( πχ - ), που μπορεί να είναι ό,τι θέλουμε - πχ SXOLEIO1. Και (β) οπωσδήποτε πρέπει να ψάξουμε γιά εκτελέσιμο μέσα σε directory, γιά να το δώσουμε στη σχετική γραμμή του ltsp.conf .

Τη σύνδεση σπιτιού / σχολικού server θα τη δοκιμάσω ούτως ή άλλως, με διάφορα προγράμματα. (Έχω ήδη ξεκινήσει.) Σαφώς και με το Gnome-Boxes. Όταν θα βρω τη βέλτιστη (και από Ms-Windows, γιά τους αρχάριους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων), τότε θα κάνω μιά μικρή παρουσίαση εδώ.