Λύση για το πρόβλημα με τα ελληνικά του wine

Ξεκίνησε από alkisg, 27 Ιαν 2010, 11:32:26 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg

Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές λύσεις για το πρόβλημα των ελληνικών στο wine, αλλά καμία από όσες είχα δει δεν "άντεχε" σε αναβάθμιση ή επανεγκατάσταση του wine, ή δεν εφαρμοζόταν εύκολα σε πολλούς χρήστες κτλ.

Γι' αυτόν το λόγο αναπτύξαμε το παρακάτω πακέτο deb, το οποίο λύνει το πρόβλημα των ελληνικών με τον εξής τρόπο:
Οι χαλασμένες γραμματοσειρές του wine μετακινούνται από την κανονική τους θέση (/usr/share/wine/fonts) σε κάποια άλλη θέση (/usr/share/wine-el/fonts). Έτσι, το wine δεν τις βρίσκει, οπότε χρησιμοποιεί αυτές του συστήματος που περιέχουν ελληνικά. Επιπρόσθετα όμως η εκτροπή των γραμματοσειρών γίνεται με μια ειδική τεχνική που λέγεται dpkg-divert, η οποία φροντίζει ότι θα μείνουν στη νέα τους θέση ακόμα κι αν γίνει αναβάθμιση του wine.

Προτείνεται λοιπόν όσοι χρησιμοποιούν το wine να εγκαταστήσουν το παρακάτω πακέτο (το οποίο αυτόματα βάζει και το wine, αν δεν το έχετε ήδη).
Επίσης, όσοι developers δημιουργούν πακέτα που χρησιμοποιούν ελληνικά σε wine (όπως είναι για παράδειγμα μερικά από τα εκπαιδευτικά πακέτα του Π.Ι), προτείνεται να κάνουν Depends:wine-el, ώστε να λύνεται αυτόματα το πρόβλημα των ελληνικών χωρίς να χρειάζεται κάποια ενέργεια από τους χρήστες.

Τρόπος εγκατάστασης:

Βέβαια, καλύτερη ακόμα λύση θα είναι όταν κάποιος άξιος άνθρωπος αφιερώσει κάποιες μέρες από τη ζωή του για να βάλει ελληνικά στις γραμματοσειρές του wine με το πρόγραμμα fontforge. Οι developers του wine ενδιαφέρονται πολύ για μια τέτοια λύση και θα την δεχτούν οπωσδήποτε upstream, αν βέβαια είναι μιας κάποιας ποιότητας.