ΣΕΠΕΗΥ με Ubuntu 18.04/LTSP/sch-scripts/Επόπτη

Ξεκίνησε από alkisg, 27 Ιουλ 2018, 08:05:29 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg

Το έχω δει 2-3 φορές σε κάτι παλιά dual core μηχανήματα. Αν θυμάμαι καλά το ένα έφτιαξε με BIOS update ενώ τα άλλα όχι (δεν θυμάμαι αν δεν βρήκα ή αν δεν έφτιαξε), οπότε... iPXE. :)

falexakos

Γεια σε όλους.
Έχω το Ubuntu 16.04 Mate ως server.
Μόλις πρόσθεσα ένα αρχαίο Pentium II με 98MB RAM ως thin client στο εργαστήριο. Εκκινώ από CD και παίρνω: "Booting kernel failed: Invalid arguments" ενώ έχει "δει" τον server κι έχει ξεκινήσει να φορτώνει το image του Kernel (4.15 αν συγκράτησα καλά τα της οθόνης).
Είναι 32-bits το Λ/Σ εννοείται.

Να εγκαταλείψω εντελώς την ιδέα αξιοποίησης του εν λόγω μηχανήματος ως client;
Ευχαριστώ.

alkisg

Αν θυμάμαι καλά,
το 12.04 ήθελε 128 RAM για να μπουτάρει,
το 16.04 ήθελε 160,
το 18.04.1 ήθελε 256,
και το 18.04.3 θέλει γύρω στα 300.

Αυτά τα νούμερα είναι ΜΟΝΟ για την εκκίνηση, για να φορτώσει το initramfs το οποίο έχει αυξανόμενα περισσότερους drivers. Μετά η RAM του initramfs απελευθερώνεται και ο kernel χρησιμοποιεί λιγότερο από 20 MB, δηλαδή ο kernel του 18.04.3 ΔΕΝ είναι πιο βαρύς από του 12.04.

Πάντως είμαστε σε φάση που πετάμε τους παλιούς Pentium 4, οπότε ΝΑΑΙΙΙΙΙΙΙ, πέτα τον Pentium II και οτιδήποτε δεν έχει DDR-1 μνήμη χωρίς δεύτερη σκέψη! :)

παρις

Θα κανω καθαρη εγκατασταση σε SSD Laptop. Να περασω πρωτα windows10 ή τα ubuntu 18.04;
To uefi στο bios το πειραζω;
Οδηγιες υπαρχουν;

alkisg

Πρώτα τα Windows 10 και μετά το Ubuntu.
Αν θες τη μέγιστη συμβατότητα, κάνε τις εγκαταστάσεις σε BIOS (Legacy CSM) mode, όχι UEFI.
Π.χ. 32 bit Ubuntu dual boot με Windows 10, ή win32-loader, ή grub-ipxe, ή πρώτη boot επιλογή το BIOS PXE και δεύτερη τα Windows 10, δεν παίζουν εύκολα αν οι εγκαταστάσεις είναι UEFI.

παρις

Παράθεση από: alkisg στις 04 Δεκ 2019, 10:59:36 ΜΜ
Πρώτα τα Windows 10 και μετά το Ubuntu.
Αν θες τη μέγιστη συμβατότητα, κάνε τις εγκαταστάσεις σε BIOS (Legacy CSM) mode, όχι UEFI.
Π.χ. 32 bit Ubuntu dual boot με Windows 10, ή win32-loader, ή grub-ipxe, ή πρώτη boot επιλογή το BIOS PXE και δεύτερη τα Windows 10, δεν παίζουν εύκολα αν οι εγκαταστάσεις είναι UEFI.
Τι μειων εχει το Legacy CSM; Εχω ssd με i5 και 12gb Ram. Μου χαλαει κατι σε ταχυτητα εστω και λιγο;

alkisg

Και τα δύο αφορούν μόνο τα πρώτα δευτερόλεπτα της εκκίνησης και δεν επηρεάζουν καθόλου τις επιδόσεις στη συνέχεια.

Τα βασικά πλεονεκτήματα του UEFI είναι η υποστήριξη δίσκων με > 2 TB μέγεθος και > 4 primary partitions, και η δυνατότητα "secure boot" η οποία επιχειρεί να λύσει προβλήματα ασφάλειας που δεν υπήρχαν. :)

παρις

Τι ειναι καλυτερο για 18.04 και 20.04 server 8gb ram με dual channel ή 12gb ram χωρις dual channel; Για να αγορασω αναλογα

alkisg

Ανεξάρτητα από το LTSP, τα 12 είναι σχεδόν πάντα καλύτερα από τα 8.

παρις

την 18.04.03 απο που την κατεβάζουμε για να την βάλουμε; http://releases.ubuntu.com/18.04/
desktop ή το server;

kmeranos

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με την εγκατάσταση Ubuntu 18.04 σε σχολικό εργαστήριο.
Οι υπολογιστές είναι σχετικά σύγχρονοι (intel i5 2ης γενιάς - 4GB RAM με gigabit κάρτα δικτύου). Δυστυχώς το switch υποστηρίζει μόνο fast ethernet.

Είναι προτιμότερο να εγκαταστήσω το Ubuntu σε κάθε υπολογιστή αυτόνομα ή να εγκαταστήσω το Ubuntu 18.04 LTS/LTSP στον server και οι υπόλοιποι υπολογιστές να εκκινούν από τον Server;

Στην δεύτερη περίπτωση πρέπει να αλλάξω το switch;

Ευχαριστώ

Δημήτρης Γκίνης

#176
Η εγκατάσταση και χρήση του UBUNTU LTSP στον serverαντί της τοπικής ανά μαθητικό ηυ εγκατάστασης, έχει πλεονεκτήματα. Μερικά από αυτά:
1) κάνεις την εγκατάσταση μία φορά στον server αντί για ν+1 φορές (όπου ν ο αριθμός των μαθητικών ηυ). Στους μαθητικούς το μονο που χρειάζεται είναι να τους ρυθμίσεις ώστε να εκκινούν μέσω δικτύου, η τοπική εγκατάσταση λειτουργικού - αν υπάρχει - δεν την πειράζεις.
2) συντηρείς+διαχειρίζεσαι μόνο μία εγκατάσταση αντί για ν+1 (εγκατάσταση εφαρμογών, updates κλπ)
3) δεν χρειάζεται να ανησυχείς αν οι μαθητές πειράξουν/χαλάσουν κάτι στην τοπική εγκατάσταση (κάτι σαν τη λειτουργία του deepfreeze στα windows)
4) μπορείς πολύ εύκολα να δημιουργήσεις και να διαχειρίζεσαι ξεχωριστούς λογαριασμούς ανά μαθητή/ομάδα μαθητών.

Τώρα για το switch: αν έχει έστω και μία πόρτα gigabit, συνδέεις σε αυτή τον server και είσαι (σχετικά) οκ. Αν όλες οι πόρτες είναι 100άρες, τότε πάρε ένα gibabit managed switch και τα βάσανά σου τελειώνουν

ilias_s

Σε αυτά που αναφέρει ο Δημήτρης παραπάνω να τονίσω ότι έχεις απευθείας, χωρίς ανάγκη επιπλέον ρύθμισης :

1) δωρεάν/ελεύθερο λογισμικό (epoptes) για τον έλεγχο των clients (τύπου Netop)
2) τρόπο να μοιράζεις εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα αρχεία στους μαθητές

Η εγκατάσταση του LTSP Server σε ένα σχετικά σύγχρονο Η/Υ παίρνει περίπου 1 ώρα και οι οδηγίες για να την κάνεις είναι σαφέστατες και δεν απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία.

happiness

Εγκατέστησα ένα από τα πακέτα εκπαιδευτικού λογισμικού (dimotiko). Κάποια από τα προγράμματα δεν παίζουν στο laptop μου και θέλω να τα απεγκαταστήσω. Μπορώ να βγάλω μεμονωμένα;

alkisg

Προς το παρόν δεν γίνεται έτσι απλά, επειδή έχουμε βάλει "Depends" και όχι "Recommends" στα μεταπακέτα dimotiko, gymnasio κλπ. Για να το κάνεις, δώσε τις παρακάτω εντολές:

sudo apt install dim-anglika-d-e dim-anglika-st dim-eikastika-a-st dim-geografia-e-st dim-glossa-a-b dim-glossa-c-d dim-glossa-e-st dim-istoria-c-d dim-koinoniki-pol-agogi-e-st dim-mathimatika-a-b dim-mathimatika-c-d dim-mathimatika-e-st dim-mousiki-a-st dim-thriskeftika-c-d dim-thriskeftika-e-st
sudo apt purge dim-paketo1 dim-paketo2

Η μεγάλη πρώτη εντολή θα μαρκάρει ότι χρειάζεσαι όλα τα πακέτα, για να μην αφαιρεθούν αυτόματα όταν βγάλεις το dimotiko.
Έτσι η δεύτερη θα βγάλει τα μεμονωμένα πακέτα που θα επιλέξεις, μαζί και με το dimotiko, αλλά χωρίς να αφαιρέσει τα υπόλοιπα πακέτα που θες να κρατήσεις.

Ποια πακέτα έχουν πρόβλημα; Είναι αυτά που έχουν java;
Επίσης έχεις 18.04, όχι 20.04;