Υπολογιστές με Ubuntu δεν συνδέονται στο διαδίκτυο

Ξεκίνησε από jim_katsar, 06 Νοε 2018, 10:07:14 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

jim_katsar

Ήρθαν και στο τρίτο σχολείο που είμαι 3 μηχανήματα (HP ELITEDESK 705 G3) με προεγκατεστημένο Linux 16.04 Mate και win 10, 64bit.
Σε αυτό το σχολείο όταν είμαι στα Ubuntu δεν μπορώ να συνδεθώ στο διαδίκτυο (δοκίμασα τα 2 από τα 3 μηχανήματα). Από την άλλη στα win10 συνδέονται κανονικά!!!
Δοκίμασα και με live usb (Ubuntu Mate 18.04) και πάλι δεν μπορούσε να συνδεθεί.
Για την ακρίβεια κάποιες φορές φάνηκε να συνδέεται για κάποια δευτερόλεπτα και μετά να κόβεται η σύνδεση. Βασικά δεν συνδέεται με το ρουτερ. Προσπάθησα να δώσω και χειροκίνητα ip από το: edit connections (δεν ξέρω αν το έκανα σωστά) αλλά δεν τα κατάφερα.

Δεν τίθεται θέμα χαλασμένης κάρτας δικτύου γιατί στα win10 δουλεύει μια χαρά.
Δεν τίθεται θέμα λογισμικού (driver) γιατί ακριβώς τα ίδια μηχανήματα στα άλλα δυο σχολεία που μας ήρθαν δουλεύουν κανονικά. Άσε ότι, το χαρακτηριστικό εικονίδιο πάνω δεξιά κάνει αναζήτηση για να συνδεθεί και απλά δεν τα καταφέρνει.
Υποψιάζομαι κάτι με το ρουτερ (είναι το κλασικό speedport της cosmote: https://help.cosmote.gr/system/templates/selfservice/gnosisgr/Files2/SPEEDPORT_ENTRY_2i_%CE%9F%CE%94%CE%97%CE%93%CE%99%CE%95%CE%A3_%CE%95%CE%93%CE%9A%CE%91%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%97%CE%A3_GR.pdf ) αλλά δεν ξέρω τι!!! Καμιά ιδέα;

Υ.Γ. Έχω σκοπό στο ένα από τα τρία μηχανήματα να βάλω παράλληλα με τα win10 τα LTSP Ubuntu Mate 18.04 32bit (Με τις οδηγίες πάντα του Άλκη) για να εκμεταλλευτώ και τα παλιά μηχανήματα που υπάρχουν και να φτιάξω ένα αξιοπρεπές μικρό εργαστήριο. Αν τα καταφέρω.

alkisg

Με την ευκαιρία, έγραψα κάποιες οδηγίες για έλεγχο προβλημάτων δικτύωσης, ρίξε μια ματιά (και ειδικά στα βήματα Α2 και Β2) και γράψε εδώ τι παρατηρείς σε κάθε βήμα του οδηγού:

https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=7595.0

jim_katsar

Ευχαριστώ για τις οδηγίες...
Την ερχόμενη Τρίτη που θα είμαι πάλι σε εκείνο το σχολείο θα κάνω τους κατάλληλους ελέγχους και θα επανέλθω!

jim_katsar

Μετά από κάποιους ελέγχους.. κατέληξα κατά πρώτον ότι δεν υπάρχει θέμα δικτύωσης ή router (έτσι τουλάχιστον νομίζω).
Τα πειράματα έγιναν κατευθείαν στο switch.
Στα Windows όλα καλά!
Και τα τρία καινούρια μηχανήματα (HP ELITEDESK 705 G3) Ubuntu συνδέονται στο δίκτυο και μετά από λίγο αποσυνδέονται(περίπου 1 λεπτό και λιγότερο). Όταν λέω ubuntu εννοώ τόσο τα εγκατεστημένα Ubuntu Mate 16.04 που υπάρχουν σε dual boot στον σκληρό αλλά και τα Ubuntu Mate 18.04 (με boot από live usb και στα 32bit και στα 64bit).
Παράδοξο 1: Την πρώτη φορά που μπήκα στα εγκατεστημένα ubuntu δούλεψαν χωρίς κανένα θέμα. Στις επόμενες προσπάθειες δεν έμπαινε...
Παράδοξο 2: Από το διπλανό σχολείο έφερα να δοκιμάσω ακριβώς την ίδια μονάδα (HP ELITEDESK 705 G3 (και στα 3 σχολεία που είμαι προμηθευτήκαμε με πρόγραμμα ΕΣΠΑ τα ίδια μηχανήματα)) που στο διπλανό σχολείο λειτουργεί κανονικά! Αποτέλεσμα τόσο στα εγκατεστημένα ubuntu όσο και από live usb όλα λειτούργησαν κανονικά. Και μιλάμε για τα ίδια μηχανήματα με προ εγκατεστημένα τα ίδια λογισμικά
Παράδοξο 3: Εκτός από τα 3 μηχανήματα στο σχολείο ήρθε και ένα laptop (Hp και αυτό) με εγκατεστημένα και σε αυτό τα ίδια λογισμικά! UbuntuMate16.04+Win10. Δοκίμασα και με αυτό! Τόσο στα εγκατεστημένα Ubuntu οσο και με live usb (32bit και 64bit, έκανα το τρικ και μπήκα και στα 32bit) όλα δουλεύουν κανονικά!

Να σημειώσω ότι έχω κάνει restart στο router (στη αρχή) και μετά έκανα και reset μήπως κάτι έχει κολλήσει. 

Ακολούθησα στη συνέχεια τα βήματα: 'Έλεγχος προβλημάτων δικτύωσης'
Τα αποτελέσματα φαίνονται στο παρακάτω screenshot! Στο ψεύτικο DHCP request απλά σταμάτησε στο σημείο που φαίνεται στην φωτογραφία
Στο βήμα 3 δεν πήγα γιατί δεν πρόλαβα (έχω περιορισμένο χρόνο και πάω μία φορά την εβδομάδα σε εκείνο το σχολείο).

Δεν έχω καταλάβει ακόμα που είναι το πρόβλημα. Μήπως κάτι σε firmware; Αλλά από την άλλη το ίδιο μηχάνημα του διπλανού σχολείου που δοκίμασα λειτουργεί μια χαρά.
Πάντως έχω την αίσθηση ακόμα και στο laptop (που βλέπει διαδίκτυο) να στήσω τον Server τα τερματικά (HP ELITEDESK 705 G3) θα συνδέονται στην αρχή και μετά θα αποσυνδέονται. Αυτό το θέμα το συνάντησα στο διπλανό σχολείο με ένα σχετικά καινούριο μηχάνημα (προμήθεια Ιούνιος 2017) απλά δεν ασχολήθηκα αφού είχα τον τρόπο να το αντικαταστήσω. Εδώ όμως δεν έχω αυτή την πολυτέλεια...

alkisg

#4
NO CARRIER σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνει καν ότι είναι συνδεδεμένο το καλώδιο, οπότε δικτύωση γιοκ.
Μια ιδέα που θα μπορούσε να εξηγήσει τα παραπάνω παράδοξα, είναι αν ο driver των καρτών αυτών χάλασε σε πρόσφατες εκδόσεις του kernel.
Μπορείς να δοκιμάσεις με παλιό live cd, π.χ. 12.04 ή 16.04;
Επίσης δώσε και την παρακάτω εντολή, ώστε να δούμε ποια κάρτα είναι:
(lspci -nn -k | grep -A 2 Ethernet; dmesg) | nc termbin.com 9999
Θα βγάλει ένα URL, ανέβασέ το εδώ.

Ή αν τελικά δεν έχει Internet ούτε από παλιό live cd:
(lspci -nn -k | grep -A 2 Ethernet; dmesg) > /tmp/output.txt
...και θα πρέπει να μεταφέρεις το αρχείο /tmp/output.txt μέσω USB stick.

jim_katsar

Την ερχόμενη Τρίτη που θα ξανά-είμαι στο σχολείο θα επανέλθω.
Δυστυχώς εκεί πάω 1 φορά την εβδομάδα (κάθε Τρίτη) με λίγο ελεύθερο χρόνο για τους κατάλληλους ελέγχους με αποτέλεσμα να αργεί αρκετά η αποκατάσταση των θεμάτων. Και εγώ να μην μπορώ να κάνω σωστά το μάθημά μου...

Αυτά πρέπει να τα βλέπουν στο Υπουργείο που κατάργησαν το 3ωρο του υπεύθυνου εργαστηρίου στην Δευτεροβάθμια και στην Πρωτοβάθμια δεν το έδωσαν ποτέ! Και ο κύριος Φίλης (αυτός το κατάργησε, όποιος θυμάται) που θεωρούσε ότι τα εργαστήρια θα αυτοδιορθώνονται από μόνα τους... Έτσι έλεγε, θα μπαίνει ο εκπαιδευτικός και θα είναι όλα έτοιμα από μόνα τους. Τεσπα!

jim_katsar

#6
Λοιπόν μετά από τα σημερινά έχουμε και λέμε:
Από τα τρία μηχανήματα ως δια μαγείας το ένα άρχισε να 'βλέπει' internet (δεν έκανα απολύτως τίποτα). Και στα προ εγκατεστημένα Ubuntu  16.04 και με live usb UbuntuMate 18.04 64bit και 32bit.
Tα άλλα δύο τώρα: Ούτε με Ubuntu 12.04 βλέπει ίντερνετ, ούτε και με 16.04.  Για την ακρίβεια κάποιες φορές συνδέθηκαν στο ιντερνετ και μετά από κανά λεπτό-δίλεπτο αποσυνδέθηκαν και μετά μαύρο σκοτάδι.
Έχω παρακάτω screenshots και τα αρχεία .txt όπου φαίνεται η κάρτα δικτύου, η οποία είναι ίδια με τους υπολογιστές των άλλων δύο σχολείων που λειτουργούν κανονικά.

Επίσης στο Νηπιαγωγείο που είναι μέσα στο Δημοτικό παρέλαβαν και αυτοί τον ίδιο υπολογιστή ο οποίος συνδέεται στο router του Δημοτικού και δεν έχει κανένα θέμα στα Ubuntu.

Ο υπολογιστής που ως δια μαγείας σήμερα συνδεόταν στο ίντερνετ έδωσε το παρακάτω link στην εντολή:
http://termbin.com/orxu

Δεν ξέρω τι να πω..

Σημείωση: Όλες οι δοκιμές γίνονται με σύνδεση κατευθείαν στο router ή σε switch που είναι συνδεμένο άμεσα στο router. Ούτε πριζες utp παρεμβάλλονται ούτε τίποτα. Τα καλώδια είναι καινούρια έτοιμα πατσαρισμένα και όχι φτιαγμένα από κάποιον. Έχουν δοκιμαστεί και δεύτερα και τρίτα καλώδια μην τυχών και πέσαμε στην περίπτωση λέμε τώρα. Βέβαια τέτοιο θέμα δεν υφίσταται αφού στα Windows όλα λειτουργούν άψογα!
Επίσης όταν αποσυνδέονται από το ιντερνετ οι υπολογιστές στο πίσω μέρος η κάρτα φαίνεται να λειτουργεί κανονικά με αναμμένα (αναβοσβήνει το πορτοκαλί αν θυμάμαι καλά σαν να μεταφέρονται δεδομένα) τα δύο χαρακτηριστικά λαμπάκια (πράσινο-πορτοκαλί) στην θύρα ethernet 

alkisg

Δοκίμασε αυτό: https://lauri.võsandi.com/2016/02/fixing-broadcom-bcm5762-on-ubuntu.html
Δηλαδή, sudo ethtool -K eno1 highdma off
Αν δεν παίξει με τη μία, δοκίμασε να πατήσεις 2 φορές το [v] Ενεργοποίηση δικτύωσης από το εικονίδιο του δικτύου στο panel.
Αν τελικά με αυτό στρώσει, περιγράφει και το πώς θα γίνει η αλλαγή μόνιμη μέσω ενός αρχείου ρυθμίσεων udev.

Μια ακόμα δοκιμή, είτε παράλληλα είτε/και ανεξάρτητα, είναι το sudo ethtool -K eno1 tx off sg off tso off

jim_katsar

Για να κλείσω το θέμα!
Ευχαριστώ τον Άλκη και όλη την βοήθειά του στο παρόν θέμα αλλά και σε άλλα που προκύπτουν κατά καιρούς. Τώρα στο θέμα μας:
Κατά πρώτον ήρθα και σε επικοινωνία με τον ίδιο τον προμηθευτή (ACTIVE Computer Systems S.A.) που το υπουργείο παιδείας έδωσε το έργο. Η απάντησή του ήταν:
ΠαράθεσηΚαλησπέρα,
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση επί του θέματος και τα στοιχεία που μας δίνετε.
Το πρόβλημα είναι γνωστό και υπάρχει ασυμβατότητα με την παλιά έκδοση του πυρήνα των linux.
Στην έκδοση του πυρήνα 14.15 το πρόβλημα αυτό έχει διορθωθεί.
Επισυνάπτω δύο οδηγούς:
1.       Για την αναβάθμιση του πυρήνα στην τελευταία LTS έκδοση.
2.       Για την επιδιόρθωση του δικτύου στα Linux.

Στον δεύτερο οδηγό ουσιαστικά διορθώνει το αρχείο resolv.conf
Εφόσον γίνει η αναβάθμιση του πυρήνα και η επιδιόρθωση του αρχείου resolv.conf ελέγχουμε εάν λειτουργεί κανονικά η κάρτα δικτύου.
Αν μετά την εκκίνηση του υπολογιστή συνεχίσουμε να έχουμε βεντάλια, θα χρειαστεί να αφήσουμε τον υπολογιστή εκτός ρεύματος για μερικές ώρες και μετά θα πρέπει να έχουμε δίκτυο και internet κανονικά.
Μαζί με τα δύο επισυναπτόμενα.
Την παραθέτω περισσότερο για ενημέρωση παρά για κάτι άλλο, και κυρίως για αυτούς που έχουν παραλάβει τα ίδια μηχανήματα και κάποια στιγμή θα συναντήσουν το ίδιο πρόβλημα στα Ubutu (είναι βέβαιο).
Επί της ουσίας το πρόβλημα λύθηκε αποφορτίζοντας τον υπολογιστή από ρεύμα (βγάζω την πρίζα και πατάω το κουμπί εκκίνησης). τόσο απλά! :(
Αν και οι οδηγίες του Άλκη το έλεγαν, εγώ για κάποιο λόγο νόμιζα ότι τα είχα κάνει όλα αλλά τελικά δεν τα είχα!
Οι τελευταίες εντολές που είχε παραθέσει ο Άλκης δεν λειτούργησαν... (προς ενημέρωση)
Τελικά κατέληξα ότι η συγκεκριμένη κάρτα δικτύου έχει κάποιο θέμα στα Ubuntu το οποίο και φυσικά και δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς με το νέο πυρήνα linux αφού το συνάντησα και στα ubuntu mate 18.04. Επίσης το συνάντησα και στο δεύτερο σχολείο που πηγαίνω... άρα κάποια στιγμή όλοι όσοι χρησιμοποιούν ubuntu θα το αντιμετωπίσουν. Ταλαιπωρία για το 'τίποτα'.
Αυτά!

alkisg

Μερικές φορές, το "η κάρτα δικτύου κολλάει και επανέρχεται όταν βγάζω τον Η/Υ από την πρίζα", διορθώνεται και με BIOS update. Αν θες κάνε μια δοκιμή, στα νέα μηχανήματα είναι ιδιαίτερα εύκολο, γίνεται απευθείας μέσω διαδικτύου χωρίς δισκέτες και usb sticks.

jim_katsar

Άλκη αυτό το 'BIOS update' με τρομάζει.. έχω διαβάσει σε forums ότι ο μόνος τρόπος για να καταστραφεί σε υλικό επίπεδο υπολογιστής από λογισμικό είναι να καταστραφεί το λογισμικό του BIOS.
Ουσιαστικά απ' ότι κατάλαβα δεν μπορεί να εκκινήσει ο υπολογιστής άρα μητρική για πέταμα! Ή ολόκληρο το Laptop αν μιλάμε για φορητό.
Αυτό γίνεται συνήθως, αν πάει κάτι στραβά, σε ενδεχόμενο update του BIOS. Και δεν υπάρχει η δυνατότητα επαναφοράς του BIOS.
Δεν ξέρω κατα πόσο ισχύει ή όχι αλλά και μόνο που το έχω διαβάσει φτάνει. Σε εμένα δεν έχει τύχει γιατί ποτέ δεν έχω κάνει 'BIOS update'.
Ξέρεις κάτι επι του θέματος ή ράδιο αρβύλα;
Αν είναι να δοκιμάσω την τελευταία σου πρόταση! Να υποθέσω ότι κάπου στο BIOS θα υπάρχει επιλογή για ενημέρωση.

alkisg

Παράθεση από: jim_katsar στις 01 Δεκ 2018, 09:40:59 ΜΜ
έχω διαβάσει σε forums ότι ο μόνος τρόπος για να καταστραφεί σε υλικό επίπεδο υπολογιστής από λογισμικό είναι να καταστραφεί το λογισμικό του BIOS.

Δυστυχώς υπάρχουν κι άλλοι τρόποι! Πλέον ένα σωρό συσκευές υποστηρίζουν εγγραφή firmware, οπότε μπορεί π.χ. ένας ιός να σου γράψει κάτι στο firmware του σκληρού δίσκου και να μην μπορεί στη συνέχεια καν να ανιχνευτεί.

Παράθεση από: jim_katsar στις 01 Δεκ 2018, 09:40:59 ΜΜ
Ουσιαστικά απ' ότι κατάλαβα δεν μπορεί να εκκινήσει ο υπολογιστής άρα μητρική για πέταμα! Ή ολόκληρο το Laptop αν μιλάμε για φορητό. Αυτό γίνεται συνήθως, αν πάει κάτι στραβά, σε ενδεχόμενο update του BIOS.

Σωστό, ως επί το πλείστον. Κάποτε κυκλοφορούσαν κάποιες μητρικές με δυνατότητα "dual bios" που σου επέτρεπαν ξαναφλασάρισμα ακόμα κι αν το πρώτο απέτυχε. Δεν έχω κοιτάξει τι υποστηρίζεται πρόσφατα. Οι μητρικές των laptops αλλάζουν, αλλά με μεγάλο κόστος.


Πάντως οι περισσότερες περιπτώσεις "να πάει κάτι στραβά" που υπήρχαν "τις παλιές εποχές" δεν υπάρχουν πια, αφού και η αναζήτηση του νέου firmware και η αναβάθμισή του γίνεται από το ίδιο το firmware (αντί για BIOS πλέον λέμε firmware για να καλύπτουμε και την περίπτωση του καινούργιου "BIOS" που ονομάζεται UEFI). Ουσιαστικά ο μόνος σοβαρός κίνδυνος είναι να κοπεί το ρεύμα το λεπτό που γίνεται η εγγραφή του νέου firmware. Αν έχεις UPS, τότε κι αυτός είναι αμελητέος· αλλιώς υπολόγισε την πιθανότητα ανάλογα με το πόσο συχνά γίνονται διακοπές ρεύματος στο χώρο αυτό. Προσωπικά το έχω κάνει γύρω στις 100 φορές και δεν μου έτυχε ποτέ πρόβλημα.