Προβολέας και οθόνη...

Ξεκίνησε από elf, 27 Μαΐου 2022, 12:13:01 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

elf

Πρόσφατα απέκτησα νέο server και προβολέα στο εργαστήριο. Δυστυχώς πότε προβάλλει μόνο στην οθόνη (dp), πότε σε κανένα και πότε και στα δύο. Δεν έχω καταλάβει ακόμα πότε συμβαίνει τι, πχ αν χρειάζεται να είναι ανοικτός και ενεργός ο προβολέας όταν ξεκινάει. Κάποια ιδέα για το τι να κοιτάξω;
Ευχαριστώ!

alkisg

Αν όντως τυχαίνει και να "μην προβάλλει σε κανένα από τα δύο", τότε ίσως να χρειάζεσαι καινούργιο kernel. Ποια είναι η τρέχουσα έκδοση που έχεις;
uname -a
Και τι κάρτα γραφικών;
lspci -nn -k | grep -A3 VGA

Όταν φαίνεται το ένα από τα δύο, μπορείς να πας στον πίνακα ελέγχου όπου υπάρχει ο διάλογος για τις ρυθμίσεις οθόνης για να τα ελέγξεις με γραφικό τρόπο.

Αν δεν φαίνεται κανένα, τότε θα πρέπει να μπουτάρεις LTSP client, να κάνεις login εκεί, να ανοίξεις τερματικό, να κάνεις `ssh administrator@server` και εκεί πια που θα έχεις φτάσει στον server να κάνεις την εντολή `dmesg >dmesg.txt`. Στην επόμενη επανεκκίνηση θα βρεις στο /home/administrator/dmesg.txt ένα αρχείο με τις ειδοποιήσεις του kernel που θα λένε τι πήγε στραβά.

elf

#2
Παράθεση από: alkisg στις 27 Μαΐου 2022, 08:53:09 ΜΜΑν όντως τυχαίνει και να "μην προβάλλει σε κανένα από τα δύο", τότε ίσως να χρειάζεσαι καινούργιο kernel. Ποια είναι η τρέχουσα έκδοση που έχεις;

uname -a
Linux D4JH9J3 5.14.0-1038-oem #42-Ubuntu SMP Thu May 19 05:03:08 UTC 2022 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

lspci -nn -k | grep -A3 VGA
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Device [8086:9bc8] (rev 03)

DeviceName: OnBoard - Video
Subsystem: Dell Device [1028:0a58]
Kernel modules: i915

Είναι η ίδια κάρτα γραφικών, η έξοδος hdmi για τον προβολέα και η έξοδος dp για την οθόνη. Για να δω κάτι στην οθόνη σήμερα έβγαλα τον προβολέα και έκανα επανεκκίνηση.  Τώρα το ξανασύνδεσα και δε δείχνει κάτι ο προβολέας. Δεν εντοπίζει δύο οθόνες από Σύστημα > Προτιμήσεις > Υλικό > Εμφανίσεις.

Edit: έκανα ενημέρωση και επανεκκίνηση και εμφανίζεται τώρα και στα δύο, με ένα μήνυμα λάθους που εξαφανίστηκε πριν το διαβάσω, μάλλον αδυναμία να έχει την ίδια εικόνα στις οθόνες. Και πάλι μία οθόνη βλέπει.
Το dmesg είναι τεράστιο για να το παραθέσω.

alkisg

Σου ήρθε με προεγκατεστημένο Ubuntu; Γιατί έχει περίεργο kernel 5.14 oem αντί για τον κανονικό 5.13.
Τι γραφικό περιβάλλον έχει, GNOME; Το GNOME μπορεί να χρησιμοποιεί Wayland που έχει πολλά τέτοια προβλήματα.
Επίσης έχεις κάνει όλες τις αναβαθμίσεις;

Το dmesg μπορείς να το επισυνάψεις σαν αρχείο.

Ή αν θες έλα από το chat να το δούμε μαζί.

elf

Παράθεση από: alkisg στις 30 Μαΐου 2022, 11:00:46 ΠΜΣου ήρθε με προεγκατεστημένο Ubuntu; Γιατί έχει περίεργο kernel 5.14 oem αντί για τον κανονικό 5.13.
Ναι, είναι ο server που έστειλαν στα σχολεία
Τι γραφικό περιβάλλον έχει, GNOME; Το GNOME μπορεί να χρησιμοποιεί Wayland που έχει πολλά τέτοια προβλήματα.
Mate
Επίσης έχεις κάνει όλες τις αναβαθμίσεις;
Ναι, τώρα έτρεξα sudo apt-get update τώρα για σιγουριά.

Το dmesg μπορείς να το επισυνάψεις σαν αρχείο
Είναι αυτόΉ αν θες έλα από το chat να το δούμε μαζί.

alkisg

Τελικά το πρόβλημα ήταν από τη μήτρα/template του Υπουργείου, είχαν βάλει "nomodeset" το οποίο απενεργοποιεί τους κανονικούς drivers και χρησιμοποιεί τον vesa = λειτουργία συμβατότητας.