Να προσθέσω ότι αν όλες οι ασκήσεις μπορούν να λυθούν με πίνακες, τότε μπορούν να λυθούν και με Για, "σπάζοντας" την επανάληψη
Νομίζω ότι σε αυτό έχουμε συμφωνήσει ότι απαγορεύεται
Σωστά;
Σε αυτό συμφωνήσαμε, επειδή στο Τετράδιο του μαθητή στη σελ. 78 λέει:
"
Ποτέ μη χρησιμοποιείς εντολές που αλλάζουν την αρχική τιμή, την τελική τιμή, το
βήμα ή τη μεταβλητή που ελέγχει την επανάληψη μέσα σε ένα βρόχο ΓΙΑ. Αν και
μερικές γλώσσες προγραμματισμού επιτρέπουν αυτές τις αλλαγές, να τις αποφεύγεις,
γιατί οδηγούν σε προγράμματα δυσνόητα και συνήθως λανθασμένα."
...όπως επίσης και βασιζόμενοι σε ανάλογη οδηγία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Όσο για την αναζήτηση με ΓΙΑ εξηγήστε μου γιατί δεν καταλαβαίνω! Μια αναζήτηση διδάσκουμε: τη σειριακή (που όσοι πήγαμε πανεπιστήμιο τη μάθαμε με ΟΣΟ-εμένα έτσι μου τη μάθανε πολλά χρόνια πριν). Δε μπορούμε έτσι να τη διδάξουμε και στους μαθητές μας;
Γιατί να αφήνουμε περιθώρια για ελευθερίες του στυλ αφού δουλεύει και με ΓΙΑ ας το δεχτούμε! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΣΕΙΡΙΑΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Μια αναζήτηση μαθαίνουν τα παιδιά. Ας τη μάθουν όπως πρέπει.
"Σειριακή" λέγεται η αναζήτηση όχι επειδή είναι με ΟΣΟ, αλλά επειδή προσπελαύνει τα στοιχεία σειριακά, ή ακολουθιακά, δηλαδή με τη σειρά ένα-ένα. Και με ΓΙΑ να γίνει, αφού τα ψάχνει με τη σειρά, είναι ΣΕΙΡΙΑΚΗ αναζήτηση, απλά δεν σταματάει αμέσως.
Να δοθεί μια οδηγία και για εδώ και να λέει ότι όποτε κι αν χρειαστεί να γίνει αναζήτηση, να σταματάει αμέσως μόλις βρεθεί το ζητούμενο στοιχείο, ή να αληθεύει η συνθήκη που θέλουμε (είτε με ΟΣΟ, είτε με ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ).