Ubuntu 16.04 - Xenial Xerus: Εντυπώσεις - συστάσεις;;

Ξεκίνησε από Δημήτρης Γκίνης, 07 Ιουν 2016, 10:57:08 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg

Παράθεση από: demetriox στις 01 Σεπ 2016, 12:59:32 ΜΜ
Τώρα πριν αρχίσουν τα μαθήματα που έχουμε λίγο χρόνο για να σουλουπώσουμε το εργαστήριο, προτείνεται να παραμείνουμε με την έκδοση 12.04 ή να πάμε σε άλλη έκδοση..?

Καλή χρονιά,

ισχύουν ακόμα αυτά: https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=6727.msg77555#msg77555

...οπότε προτείνω όποιος έχει ήδη 12.04 και του δουλεύει καλά, να μείνει σε αυτήν μέχρι να υπάρξουν νεότερα...  :(

elf

Παράθεση από: gkyriazis στις 19 Ιουν 2016, 11:19:29 ΠΜ
Εμένα τα Ελληνικά δουλεύουν κανονικά. Και στο firefox και στο Writer.
Έχω όμως κανονική εγκατάσταση Ubuntu 16.04 (amd64) και έχω περάσει το ΜΑΤΕ από πάνω. Δεν ξέρω αν έχει σημασία.

Εγώ έχω άλλο πρόβλημα. Έβαλα sch-scripts και epoptes, δημοσίευσα εικονικό δίσκο, αλλά για κάποιο λόγο μου αποτυγχάνει στη ρύθμιση του δικτύου. Μου βγάζει "Παρακαλώ περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί το DHCP Request" και μένει εκεί.
Μήπως έχει να κάνει με το γεγονός ότι το κάνω σε virtual machine; Θα πρέπει να αλλάξω κάτι στις ρυθμίσεις του δικτύου στο virtualbox;

είσαι εντάξει τώρα με την εγκατάσταση; έκανες κάποια επιπλέον ρύθμιση; έχω 64bit clients μόνο και σκέφτομαι να κάνω το ίδιο

ypothal10

Χαίρετε και καλή χρονιά!
Συγχαρητήρια για την απίστευτη δουλειά σας!
Να ρωτήσω. Πρόκειται να εγκαταστήσω καινούργιο server σε εργαστήριο με fat clients. Τι προτείνετε να βάλω; Αποκτήσαμε πρόσφατα ένα intel I5-2400/4GB. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

alkisg

Καλημέρα,

για φέτος η 16.04 ΔΕΝ προτείνεται λόγω υπολειτουργίας της ομάδας Τεχνικής Στήριξης ΣΕΠΕΗΥ, λόγω έλλειψης κονδυλίων (δεν έχουν ακόμα εγκριθεί τα σχετικά έργα ΕΣΠΑ).

Προτείνεται να χρησιμοποιείτε ακόμα την 12.04.

elf

Εντυπώσεις  από clean install xenial και ltsp server. Όλοι οι clients και ο server είναι fat 64bit.
Μέχρι στιγμής παίζει και δεν έχω κάποιο πρόβλημα εκτός από κάτι με τη διαχείριση ΣΕΠΕΥ:
1. Δεν ανοίγει το lts.conf από το γραφικό περιβάλλον. Ίσως είναι επειδή δεν υπάρχει το gedit πια, αλλά pluma;
2. Κολλάει στο Ρύθμιση Σύνδεσης δικτύου. Έχω 192.168.1.0/24 και μη στατική ip
3. Αρχικά δεν εκκινούσαν οι client. Έπρεπε στο αρχείο /etc/ltsp/dhcpd.conf να αλλάξω τα i386 σε amd64.
Έχω βέβαια στον εξωτερικό σκληρό ubuntu ltsp 12.04 για κάθε ενδεχόμενο...

alkisg

1) Το mate δεν ορίζει σωστά το $XDG_DATA_DIRS για τον root.
2) Άλλαξε το dbus interface του network manager.
3) Το αρχείο /etc/ltsp/dhcpd.conf δεν χρησιμοποιείται, αλλά το /etc/dnsmasq.d/ltsp-server-dnsmasq.conf.

Είναι πολλά τα γνωστά προβλήματα και αρκετά από αυτά έχουν γνωστές λύσεις, αλλά αφού δεν έχει εγκριθεί το σχετικό έργο ΕΣΠΑ δεν υπάρχει και υποστήριξη για την 16.04, οπότε προτείνεται να μείνετε στην 12.04.

epersidi

#21
Καλησπέρα σε όλους,

αφού εγκατέστησα τα sch-scripts σε φρέσκια εγκατάσταση Ubuntu Mate 16.04.1 παρατήρησα πως δεν δουλεύει το repository του ts.sch.gr λόγω "uses weak digest algorithm (SHA1). Αν κατάλαβα καλά από 1/1/2017 δεν υποστηρίζονται καθόλου πλέον repositories που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία. Υπάρχει κάποιος τρόπος να το παρακάμψω ή πρέπει να περιμένω να αναβαθμιστεί το συγκεκριμένο repo ;

Επίσης alkisg όταν γράφεις "Άλλαξε το dbus interface του network manager" τι περίπου εννοείς; Έψαξα να βρω κάτι στο /usr/share/dbus-1/interfaces αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάτι σχετικό.

alkisg

Συνάδελφοι μην βάζετε 16.04, δεν υποστηρίζεται. Ελπίζουμε να ξεκινήσει σύντομα το σχετικό έργο το ΙΤΥΕ και να ξεκινήσει και η υποστήριξη της 16.04.

διδάσκων αει διδασκόμενος

Παράθεση από: alkisg στις 12 Ιαν 2017, 09:12:17 ΜΜ
Συνάδελφοι μην βάζετε 16.04, δεν υποστηρίζεται. Ελπίζουμε να ξεκινήσει σύντομα το σχετικό έργο το ΙΤΥΕ και να ξεκινήσει και η υποστήριξη της 16.04.

OK δεν βάζουμε (για φέτος)
Παίρνοντας το θάρρος να διερμηνεύσω το κοινό αίσθημα των συναδέλφων ανησυχούν για το τι θα κάνουν/κάνουμε του χρόνου. Δεν έχω εγκαταστήσει την 16.04 ΜΑΤΕ καθαρά (μόνο σε virtualbox) οπότε δεν έχω προσωπική άποψη. Το 12.04 από τον Απρίλη μας αφήνει χρόνους όμως και προβληματιζόμαστε για το μέλλον. Θα αποτολμήσω να προτείνω την μπακάλικη λύση στο πρόβλημα τοιυ repository που έβαλε ο συνάδελφος. Δηλαδή wget path/τάδε.deb και μετά dpkg -i τάδε.deb αρκεί να μην μπλέξουμε με τα dependencies.

alkisg

Τον επόμενο Σεπτέμβριο η 16.04 θα είναι έτοιμη και πλήρως υποστηριζόμενη, δεν χρειάζεται ανησυχία!  :)
Το πρόβλημα του repository δεν είναι ότι δεν δουλεύει, είναι απλό warning το οποίο μπορούμε να το αγνοήσουμε. Αλλά εκτός απροόπτου ακόμα και το warning θα έχει διορθωθεί τον Σεπτέμβριο (χρειάζεται να προστεθεί σχετική υποστήριξη στο λογισμικό reprepro). Όπως επίσης θα έχουν διορθωθεί και δεκάδες άλλα γνωστά προβλήματα που δεν έχουν ακόμα αναφερθεί στο παρόν θέμα.

richard

Ναι. Αλήθεια είναι ότι παρόλο που θα τελειώσουν τις ενημερώσεις κάποτε πιο πριν του τέλος του σχολικό έτος θα το καταφέρουμε με τις ίδιες εκδόσεις που θα λάβουμε την Απρίλη. Επίσης, παρόλα που δεν θα δίνουν ενημερώσεις από το Ubuntu δεν πάει να πει ότι δεν θα έχουμε από τα αποθετήρια λογισμικού της Υπηρεσίας Τεχνικής Στήριξης ΣΕΠΕΗΥ.   :))

Richard

παρις

Παράθεση από: alkisg στις 07 Ιουν 2016, 12:03:16 ΜΜ
Η Τεχνική Στήριξη αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Όταν με το καλό δρομολογηθούν τα πράγματα, θα ενημερώσουμε το wiki όπου κατά πάσα πιθανότητα θα προτείνουμε καθαρές εγκαταστάσεις με το live CD του Ubuntu MATE 16.04, το οποίο δεν έχει πρόβλημα με τα ελληνικά, παίζει και σε παλιούς Η/Υ κλπ, οπότε δεν έχουμε πλέον σοβαρούς λόγους να βγάλουμε δικό μας live CD όπως είχαμε κάνει για 12.04 και 14.04.

Οι αναβαθμίσεις μάλλον δεν θα προτείνονται, λόγω αλλαγής desktop environment από gnome-flashback σε mate, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Κατά τα άλλα, έχω από το Νοέμβρη που δοκιμάζω το 16.04, και την mate και την gnome-flashback έκδοση, σε πολλούς Η/Υ και με LTSP και χωρίς.
Ε μετά από 6 μήνες γράψιμο κώδικα, αναφορών σφαλμάτων, αποστολή patches κλπ, πια καλούτσικα πάνε!
Στα θετικά το ότι είναι περίπου το ίδιο γρήγορο με το 12.04 ακόμα και σε παλιό hardware, ενώ στα αρνητικά το ότι χρειάζεται λίγο περισσότερη RAM στους thin clients, το ελάχιστο τώρα θα είναι 160 MB RAM.

Για τα σπίτια θεωρώ ότι το Ubuntu MATE 16.04 είναι αρκετά έτοιμο για καθαρές εγκαταστάσεις.

Για τα σχολεία όμως προτείνω να περιμένουν τον Σεπτέμβρη, ώστε να υπάρχουν νέες εκδόσεις sch-scripts, νέο documentation κλπ.
Επίσης ως τότε θα έχω τελειώσει και την υποστήριξη multiseat στο LTSP, δηλαδή ένας LTSP client θα μπορεί να έχει 2 κάρτες γραφικών, 2 οθόνες, 2 πληκτρολόγια/ποντίκια, και να εξυπηρετεί έτσι 2 θέσεις εργασίας με ένα κουτί Η/Υ.
Να καθυστερήσω την αγορά καποιον fat; Γιατί αν είναι λύση της προκοπής θα είναι εξοικονόμηση πόρων. Εκαπιδευτικό λογισμικό μπορεί να τρέχει ταυτόχρονα; π.χ. Γλώσσα Δημοτικού.

alkisg

Έχω ανεβάσει στο LTSP υποστήριξη για multiseat:
http://bazaar.launchpad.net/~ltsp-upstream/ltsp/ltsp-trunk/revision/2767

Όμως δεν το έχω δοκιμάσει σε σχολεία, οπότε δεν ξέρω πόσο σταθερό είναι στην πράξη, γιατί εξαρτάται και από άλλα πακέτα (kernel, xorg, udev...), πέρα από το LTSP.
Στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ που το δοκίμασα, με κάποιες intel/amd κάρτες πήγαινε καλά και έπαιζε τα πάντα, ενώ με κάποιες άλλες nvidia έβγαζε προβλήματα, ειδικά σε 3D εφαρμογές.

Οπότε αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει multiseat, εγώ θα πρότεινα να αγοράσει τους μισούς clients, και μία επιπλέον κάρτα γραφικών.
Αν το εγχείρημα πετύχει, μετά αγοράζει επιπλέον κάρτες γραφικών για όλους, ενώ αν αποτύχει, αγοράζει τους υπόλοιπους μισούς clients.
Οι κάρτες γραφικών στην μητρική και σε pci-e, προτείνεται να είναι είτε Intel/AMD, είτε AMD/AMD, είτε nvidia/nvidia, χωρίς να γίνεται ανάμειξη Intel/nvidia ή AMD/nvidia. Αυτό επειδή οι εμπορικοί drivers της nvidia δεν συνδυάζονται με τους άλλους, οπότε παίζουν καλά μόνο αν όλο το εργαστήριο έχει παντού nvidia.

παρις

Ποιες είναι οι 3d εφαρμογές που δοκιμάσατε;

Να υποθέσω οτι θα λειτουργήσει σωστά για τον έναν Client, πόση RAM θέλω τα 2 φτάνουν; Ποια η γενικότερη αίσθηση σας, οτι αξίζει τον κόπο; Είναι σαν να έχεις 2 fat; Γιατί με 70 ευρώ παίρνουμε dual core refurbished 7 ετίας, μια που η μείωση του κόστους είναι το ζητούμενο.

Nvidia γενικά μπορούμε να έχουμε; σε fat που ηδη είναι πάνω.