Πυρήνες low latency

Ξεκίνησε από mandarinos, 19 Ιουν 2021, 09:05:28 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

mandarinos

Καλημέρα!

Επειδή σκέφτομαι να προσθέσω ένα κεφάλαιο (στο εγχειρίδιο που γράφω) για τη σύνδεση του server του εργαστηρίου με το ηλεκτρονικό αρμόνιο του σχολείου (πιθανή χρήση στο μάθημα της Μουσικής - αν ποτέ γίνουν κάποιες ώρες του στο εργαστήριο Πληροφορικής), πειράζει αν αλλάξω τον πυρήνα του server με πυρήνα low latency, γιά να μή γκρινιάζει το Rosegarden;
Θέλω να πω, μήπως θα επηρεάσει σε βαθμό δυσλειτουργίας το LTSP / τα scipts της ΤΣ;

Μέχρι στιγμής, κι επειδή και τα δύο εργαστήρια του σχολείου μου είναι αυτή την εποχή κατειλημμένα από το βαθμολογικό κέντρο, έχω δοκιμάσει τη σύνδεση σε δύο "αυτόνομα" μηχανήματα - φυσικά, χωρίς LTSP και scripts: σ' ένα μηχάνημα της γραμματείας (Dell OptiPlex 755 - δεκαετίας και πλέον, αλλά με 4 GBytes), και στον ΗΥ στο σπίτι μου (ιδιοκατασκευή, motherboard ASRock B75 Pro3-M, προσέσσορας Intel Core i3-3240, επίσης 4 GBytes RAM, επίσης περίπου 10ετίας) και δούλεψε μιά χαρά με τους παλιούς πυρήνες. (Σπίτι: Mint 18.3, με πυρήνα 4.15.0-142 generic, γραμματεία: Linux Mint 20.1, δεν θυμάμαι kernel version, αλλά πρέπει να είναι ο ίδιος, επειδή φροντίζω τακτικά τις ανανεώσεις του software στους ΗΥ της γραμματείας.) ...Αν και το Rosegarden εξακολουθούσε να γκρινιάζει!  :)
Έβαλα, όμως, και στα δύο μηχανήματα τον Ubuntu 5.10 low latency (από εδώ: https://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/, γιά όποιον θέλει να δοκιμάσει πώς γίνεται, οδηγίες από εδώ: https://ubuntuhandbook.org/index.php/2020/12/install-linux-kernel-5-10-ubuntu-linux-mint/), και δεν παρατήρησα καμμία δυσλειτουργία μέχρι στιγμής. Όλα βαίνουν καλώς!

Σκοπεύω να δοκιμάσω και με τον 5.12, που (όπως βλέπω στο site με τους πυρήνες) δεν έχει άλλες revisions, άρα πρέπει να είναι ο τελευταίος χρονικά σταθερός (κι ο 5.13 πειραματικός - ακόμη).

Οπότε, πριν περιλάβω και τους servers, θα ήθελα να γνωρίζω αν επηρεάζονται (προς το χειρότερο) τα LTSP / scripts ΤΣ με τέτοια αλλαγή.

alkisg

Νομίζω ότι το μόνο που χρειάζεται είναι η παρακάτω εντολή:

sudo apt install linux-lowlatency-hwe-20.04

mandarinos

Εγώ το πήγα με τις οδηγίες απ' τη σελίδα: μάζεψα όλα τα απαραίτητα αρχεία .deb σ' ένα directory, έδωσα την εντολή για dpkg, κι εντάξει. Μετά, εντολή: uname -r, καί έδειξε το όνομα του νέου low latency πυρήνα που έβαλα (τον 5.10-κάτι).

Η πλάκα, όμως, είναι ποιά;

Ότι οι (σε μεταγενέστερη ημερομηνία, λίγες μέρες μετά) ανανεώσεις γιά το Linux Mint έδειξαν να περιμένει εγκατάσταση και πυρήνας 5.4-κάτι, η νορμάλ εκδοχή, όχι η low latency. (Διότι όντως αυτός ο καινούργιος 5.4-κάτι ήταν η φυσιολογική συνέχεια στους πυρήνες του Mint.) Ξετσέκαρα την επιλογή αρκετές φορές,  :) αλλά η ένδειξη γιά την ανανέωση πυρήνα πάντα επέμενε. Τελικά, λέω δέ βαρυέσαι, μ' έπρηξε, θα τον αφήσω να εγκατασταθεί (καί τί έγινε στο κάτω-κάτω, τον ξαναφτιάχνω μετά όπως θέλω), ξαναδίνω από περιέργεια uname -r, και βλέπω ξανά το όνομα 5.10-κάτι low latency!!!!!

Λογικά, ή θά 'πρεπε ο 5.4 να εκτοπίσει τον 5.10 low-lat, ή να μή μ' ενοχλούν καθόλου οι ανανεώσεις, αφού 5.10 > 5.4 . Μάλλον δεν πρέπει να πρόβλεψαν ότι κάποιος παλαβός χρήστης τους θα έκανε τέτοιες αναμοχλεύσεις, οπότε δεν πρόσθεσαν κάποιο σχετικό if / endif loop στον κώδικα, ώστε να εμφανίζονται σχετικά διαγνωστικά μηνύματα.

Δεν τρέχει τίποτε, όμως· ο υπολογιστής μου συνεχίζει να δουλεύει μιά χαρά. Απλώς, το αναφέρω μή τυχόν κάποιος αναγνώστης του forum παρατηρήσει το ίδιο φαινόμενο και παραξενευτεί.

mandarinos

Και με την ευκαιρία: προβλέπεται επανέκδοση του εγχειρίδιου της ΤΣ με πρόταση και γιά Ubuntu Studio (δηλ. του Ubuntu ειδικά γιά στήριξη πολυμέσων); Ή, έστω, προσθήκη της αναφοράς ότι κι αυτό είναι κατάλληλο γιά εγκατάσταση σε server-client αρχιτεκτονική;

alkisg

Οι kernels κατατάσσονται ανά έκδοση και όχι ανά ημερομηνία εγκατάστασης. Έτσι ο 5.10 θα είναι πάντα πριν τον 5.4, ακόμα κι αν εγκαταστάθηκε πιο πριν.

Το κανονικό Ubuntu με το Pulseaudio είναι υπεραρκετό για στήριξη πολυμέσων. Το Ubuntu Studio είναι για επαγγελματίες που θέλουν να μην χάσουν ...bit ήχου κατά την ηχογράφηση με επαγγελματικά μικρόφωνα σε μονωμένο περιβάλλον κλπ. Δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε με αυτό στην εκπαίδευση, εκτός ίσως από μουσικά σχολεία που θέλουν οι μαθητές να το εγκαταστήσουν και στο σπίτι.

Οι περισσότερες Debian-based διανομές παίζουν με LTSP, αλλά στα ελληνικά σχολεία θέλουμε να επιλέξουμε μία ώστε να λύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα, αυτοματοποιημένα για όλα τα σχολεία μέσω sch-scripts και αποθετηρίων.
Η επιλεχθείσα διανομή (με παλιότερη ψηφοφορία εδώ στο Στέκι) προς το παρόν είναι το Ubuntu MATE.

Σίγουρα δεν είναι κακό να πειραματιζόμαστε και να λύνουμε προβλήματα άλλων διανομών, αλλά ο μέσος καθηγητής που θα έρθει να ψάξει στο Στέκι για "reset panel", δεν θα θέλει να δει 3 θέματα για KDE, 2 για Mint, 4 για GNOME και 5 για MATE, και να μην ξέρει ποια εντολή να επιλέξει.
Γι' αυτό και στις οδηγίες του πίνακα Linux προτείνουμε τα πιο ψαγμένα ή πιο άσχετα με την εκπαίδευση, να συζητούνται σε άλλες κοινότητες, π.χ. στο ubuntu-gr.org.