ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Ξεκίνησε από dora, 22 Ιαν 2010, 02:55:46 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

epafos

Καλησπέρα σε όλους.

Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί κι εμένα το τελευταίο διάστημα, μια και έχω ξεκινήσει να ασχολούμαι με τη δημιουργία smartphone apps, τα οποία σκοπεύω να διαθέσω στο Windows Phone Store επί πληρωμή.

Ειμαι μόνιμος ΠΕ19 στην πρωτοβάθμια και έκανα πρόσφατα αίτηση στη Δ/νση εκπ/σης του νομού μου για χορήγηση άδειας πώλησης λογισμικού ιδίας παραγωγής, η οποία και εγκρίθηκε. Από εδώ και πέρα όμως, το μπέρδεμα είναι με την εφορία και τις λοιπές υποχρεώσεις.

Η απόδειξη δαπάνης (ή τίτλος κτήσης όπως λέγεται τώρα) θα ήταν μια βολική λύση. Ωστόσο, σύμφωνα με τους όρους που θέτει η Microsoft, η πώληση στις περισσότερες χώρες γίνεται απευθείας από το δημιουργό προς τους τελικούς χρήστες (με τη Microsoft να ενεργεί ως μεσάζοντας), και όχι από το δημιουργό στη Microsoft. Επίσης, δε γνωρίζω αν μπορεί να δοθεί απόδειξη δαπάνης από εταιρεία του εξωτερικού.

Ένα άλλο θέμα είναι το όριο των 5.000 ευρώ ετησίως από παροχή υπηρεσιών, μέχρι το οποίο δε θεωρείται κάποιος επιτηδευματίας και δεν έχει υποχρέωση έναρξης δραστηριότητας στην εφορία, υποβολής ΦΠΑ και τήρησης βιβλίων. Κάπου διάβασα ότι δεν ισχύει αυτό για τις εξαγωγές. Θεωρείται όμως εξαγωγή η πώληση λογισμικού σε ηλεκτρονική μορφή, χωρίς τη φυσική παρουσία εμπορεύματος;

Στη χειρότερη περίπτωση που δεν είναι ευνοϊκός κανένας από τους παραπάνω νόμους, η "Επιχειρησιακή Συντονιστική Επιτροπή για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου" σε έντυπό της γράφει ότι πρέπει να κάνω δήλωση πωλήσεων από απόσταση στην εφορία (έντυπο Μ12, άρα και έναρξη ατομικής επιχείρησης), καθώς και εγγραφή στο Μητρώο Προμηθευτών. Το τελευταίο προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, υποβολή αριθμού "Γενικού Εμπορικού Μητρώου". Πώς όμως θα κάνω κάτι τέτοιο αφού, όπως γράφει και η άδεια που μου δόθηκε, η εμπορική δραστηριότητα είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου;

Επίσης, το ίδιο έγγραφο λέει ότι ο δημιουργός πρέπει να πληρώνει, εκτός από το ΦΠΑ της τελικής τιμής πώλησης, και ένα επιπλέον ΦΠΑ επί της υπηρεσίας μεσολάβησης που του παρέχει η εταιρεία-μεσάζοντας.

Επειδή μου αρέσει πολύ το app development, προσπαθώ να βρω ένα νόμιμο τρόπο να κάνω τη δουλειά μου χωρίς να πνιγώ στη γραφειοκρατία, στους φόρους και στα χαράτσια. Όποιος εχει ασχοληθεί με το θέμα και έχει βρει μια άκρη με τη νομοθεσία, παρακαλείται να προσφέρει τις πληροφορίες του.