ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ Ή ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ???

Ξεκίνησε από ΑΚΗΣ, 29 Απρ 2006, 04:46:49 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

ΑΚΗΣ

Καλησπέρα σε όλους!

Ονομάζομαι Ακης. Βρήκα τη συγκεκρύμένη σελίδα τυχαία στο διαδύκτιο καθώς έψαχνα για μεταπτυχιακά στα διάφορα πανεπιστήμια της χώρας και οφείλω να ομολογήσω οτι εμεινα αφωνος οσον αφορα το θεμα της πληροφορικής - τηλ/νιων!!

αρχές Απριλη αποφοίτησα απο το τμήμα μαθηματικών του πανεπιστημίου Ιωαννινων.
Αυτη τη στιγμη ψαχνομαι και ψαχνω για μεταπτυχιακο. οι βλέψεις μου τείνουν προς την θεωρητική πληροφορικη!

το προβλημα μου ειναι το εξής (κυρίως για τον ιδιωτικο τομεα):

1) Ποιο καλο για εναν μαθηματικο ειναι να κανει μαστερ στη πληροφορικη μεσα απο τμημα πληροφορικής ή μεσα απο το μαθηματικο??
απο τη μια αναρρωτιέμαι, αν κατορθωσω και μπω σε καποιο τμημα πληροφορικης, αν θα εχω τα κοτσια να το τελειωσω?? γιατι κακα τα ψεματα δεν εχω τις ιδιες γνωσεισ υπολογιστων με εναν πληροφορικαριο, ασχετα αν εχω παρει αρκετα μαθηματα πληροφορικης.

2) Αν τελικά το πάρω απο το μαθηματικο θα ειμαι το ιδιο προτιμητεος με καποιον μαθηματικο που το πηρε απο τη πληροφορικη?

3) δεν ξέρω ποιος κλάδοσ πληροφορικήσ ειναι καλυτερος - ασυμφοροσ  για εναν μαθηματικο.
η θεωρητική πληροφορική (αλγοριθμοι, δομεσ - βασεισ δεδομενων, λογισμικα, κλπ) ή η εφαρμοσμενη (δυκτια, τηλεπικοινωνιες κλπ). Δηλαδη ενασ μαθηματικοσ που θα ανταπεξελθει καλυτερα? Εγω για πχ, οπωσ και φανταζομαι για ολα τα μαθηματικα, εκανα μονο θεωρητικη πληροφορικη. μεχρι και πριν λίγο εβλεπα πολυ σοβαρα το θεμα να κανω τα χαρτια μου για το τμημα τηλ/νιων στο βολο. για αυτο και ειπα προηγουμενως οτι εμεινα αφωνοσ. Αλλα μετα απο αυτα που διαβασα το σκεφτομαι να μην τα κανω.

Βεβαια κακα τα ψεματα οταν λεμε μεταπτυχιακο δεν εννουμε απλα τη λεξη εφοδια γνωσης αλλα κυριως πιστευω τη λεξη "κονε", γιατι ακομη και να πας σε καποιο τμημα με αντιπροωπευτικα για σενα μαθηματα αν δεν εχεισ καποιο καθηγητη στηρηγμα να σε προωθησει οτι και να κανεισ απο μονοσ σου πολυ δυσκολα θα το επιτυχεισ!

εγω ευτυχως βρηκα εναν καθηγητη μου μεσα απο το μαθηματικο ο οποιοσ με θελει να κανω σε αυτον μεταπτυχιακο! απλα κολλαω στις παραπανω ερωτησεισ, γιατι καλοσ και αυτος που σε προωθει αλλα αν δεν εχεισ και ενα δυνατο μεταπτυχιακο δεν ειναι και το καλυτερο!! το τελειο ειναι να μπορεισ να τα συνδιασεισ και τα 2 μαζι!! αλλα εγω δεν γνωριζω καποιον καθηγητη απο το τμημα τησ πληροφορικης. για αυτο και σκοπευω να φυγω παλι γιαννενα να χτυπησω καμια πορτα στη πληροφορικη!! αλλα και παλι σκεφτομαι:Αντε πεσ τα καταφερνω με τα μαθηματα!! σιγα μη με προωθησει εμενα το μαθηματικο ο ταδε καθηγητησ! οι πληροφορικαριοι προηγουνται!!!!

4) εσεισ μου συνιστειτε να κανω αιτησεισ και στων ηλεκρολογων μηχανολογων η/υ?
ο καθηγητησ μου αυτος μου ειπε πως ειναι καλυτερο να μην ασχοληθω καν με πολυτεχνικεσ χολεσ γιατι δεν εχω τα κοτσια ως μαθηματικοσ!! καλυτερα να κοιταξω για πανεπιστημιακεσ σχολεσ!!

με εκτημηση

evry


  Όσον αφορά το θέμα του μεταπτυχιακού από τη δική μου μικρή ωστόσο εμπειρία μπορώ να σου πω ότι ένα μεταπτυχιακό στην πληροφορική από τμήμα πληροφορικής είναι καλύτερο για σένα παρά από το μαθηματικό. Ο σκοπός του μεταπτυχιακού είναι να σε εξειδικεύσει και να αποκτήσεις παραπάνω γνώσεις. Εσύ σαν μαθηματικός και εφόσον όπως λες έχεις πάρει μαθήματα πληροφορικής στο μαθηματικό δε νομίζω ότι υστερείς ιδιαίτερα στη θεωρία αλλά πιο πολύ σε εφαρμοσμένα θέματα. Το μεταπτυχιακό που θα επιλέξεις είναι καλό να έχει σχέση με θέματα στα οποία υστερείς ώστε να ενδυναμώσεις τις γνώσεις σε αυτά.
   Το αν θα αντεπεξέλθεις είναι καθαρά προσωπικό σου θέμα. Στην αρχή θα ζοριστείς λίγο και είναι φυσικό, θα πρέπει να καλύψεις κάποια κενά αλλά στο τέλος σίγουρα μπορείς να περάσεις οποιοδήποτε μάθημα έστω και με ένα 5.

Τώρα με στεναχωρεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι σκέφτεσαι πως πρέπει οπωσδήποτε να σε προωθήσει κάποιος. Δηλαδή εσύ δεν μπορείς να προωθήσεις τον εαυτό σου? Δεν ξέρω τι γίνεται στο μαθηματικό ή σε άλλες σχολές αλλά σε διαβεβαιώ ότι στα περισσότερα τμήματα πληροφορικής επειδή διδάσκουν πολλοί νέοι άνθρωποι με γνώσεις, όρεξη που δεν τους "προώθησε" ποτέ κανένας βοηθούν τους φοιτητές που βλέπουν ότι αξίζουν και δεν κάνουν διακρίσεις με κριτήρια γνωριμιών.(μιλάω για τους περισσότερους έτσι? στην ελλάδα είμαστε)
   Όταν ένας καθηγητής σε προωθεί αυτόματα του έχεις κάποια υπόχρεωση την οποία κάποια στιγμή θα σου ζητήσει να την εξαργυρώσει. Για παράδειγμα όλοι έχουμε δει στα αμφιθέατρα το λυπηρό θέαμα διδακτορικών οι οποίοι εμφανίζονται μετά τον καθηγητή στο ρόλο αχθοφόρου. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που "προωθούν" οι καθηγητές.
     Αν αξίζεις είναι βέβαιο ότι θα βρεις και μεταπτυχιακό και διδακτορικό να κάνεις αν το κυνηγήσεις. (για δουλειά φυσικά δεν ξέρω:-)

Επίσης το ότι δεν γνωρίζεις κανένα καθηγητή σε τμήμα πληροφορικής δεν το καταλαβαίνω. Το βιογραφικό σου το έστειλες? Έχεις δει πόσα μεταπτυχιακά υπάρχουν μόνο στην Αθήνα? Στείλε το βιογραφικο σου όπως κάνουν όλοι και σίγουρα θα σε δεχτούν σε κάποιο.
Εκτός φυσικά αν σε κουράζει η συνήθης οδός και πιστεύεις ότι το μόνο που έχει σημασία είναι οι γνωριμίες.

Τώρα όσον αφορά τον καθηγητή που σου είπε ότι δεν έχεις τα κότσια για πολυτεχνικές σχολές, προφανώς έχει φάει πόρτα από πολυτεχνική σχολή και θέλει να μεταφέρει τη δική του αποτυχία σε σένα.
Ημάρτον δηλαδή, αν δε μπορεί ένας μαθηματικός να μεταπηδήσει σε πολυτεχνική σχολή τότε ποιός μπορεί?

Έκτος όμως από όλα τα παραπάνω το σημαντικότερο είναι αν σου αρέσει η πληροφορική. Αν σκέφτεσαι απλά να κάνεις ένα μεταπτυχιακό που θα σου δώσει περισσότερα εφόδια στην αγορά εργασίας χωρίς να σου αρέσει η πληροφορική τότε τα πράγματα αλλάζουν.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

gpapargi

Άκη, εγώ είπα ότι αν θέλεις να γίνεις μηχανικός τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να πας στο πολυτεχνείο. Αν πας από το πανεπιστήμιο δε θα μπεις ποτέ στο τεχνικό επιμελητήριο και άρα ποτέ δε θα γίνεις μηχανικός.

Πρόσεξε όμως. Τώρα που είσαι μαθηματικός, αν πας στο πολυτεχνείο για μεταπτυχιακό στις τηλεπικοινωνίες δεν είμαι σίγουρος ότι μπορείς να γίνεις μηχανικός τηλεπικοινωνιών. Ίσως το βασικό σου πτυχίο σε μη πολυτεχνική σχολή σε δεσμεύει. Αυτό καλύτερα να το ρωτήσεις στο ίδιο το τεχνικό επιμελητήριο (και όχι σε καμιά σχολή) για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως.

Τους ηλεκτρολόγους του πολυτεχνείου τους πρότεινα σα βασικό πτυχίο γιατί έχεις πιο πολλες διεξόδους. Αν θέλεις γίνεσαι πληροφορικός (με δικαιώματα σε όλες τις δουλειές) ή και τηλεπικοινωνιακός μηχανικός (επίσης με δικαιώματα σε όλες τις δουλειές). Δηλαδή μπορείς να μπεις και να αποφασίσεις μετά τι θέλεις να ακολουθήσεις. Ενώ στα πανεπιστημιακά τμήματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών μόνο η κατεύθυνση πληροφορικής θα σου δώσει πλήρη πρόσβαση σε όλες τις δουλειές του αντικειμένου σου.

Αν θέλεις να γίνεις πληροφορικός και όχι τηλεπικοινωνιακός δε βλέπω διαφορά μεταξύ πανεπιστημίου ή πολυτεχνείου. Θα έλεγα μάλιστα πως είναι καλύτερα να πας σε πανεπιστημιακό τμήμα που έχει ακριβώς αυτό το αντικείμενο.

Τώρα στα υπόλοιπα.

Δε νομίζω ότι τίθεται θέμα του αν μπορείς να παρακολουθήσεις μια σχολή. Έτσι κι αλλιώς ο προγραμματισμός του πρώτου εξαμήνου μπορεί να έχει χάσμα με τον προγραμματισμό δευτέρου εξαμήνου μόνο και μόνο επειδή αλλάζει ο καθηγητής. Ένα μικρό χάσμα είναι συχνά αναμενόμενο. Μήπως μεταξύ  λυκείου και πανεπιστημίου δεν υπάρχει χάσμα;

Ως προς την αγορα εργασίας νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα η εφαρμοσμένη πληροφορική (εννοώντας προγραματισμό, βάσεις, δίκτυα κλπ). Η θεωρητική πληρφορική δίνει μεγαλύτερο βάθος γνώσεων αλλά νομίζω ότι η εφαρμοσμένη ζητήται περισσότερο.

Επίσης θα έλεγα μην είσαι απόλυτος για τον ιδιωτικό τομέα. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι έχουν την τάση να πάνε στο δημόσιο λόγω συνθηκών εργασίας αλλά και γενικότερης ανασφάλειας.

ΘΑ πρότεινα τα εξής:

Αν θέλεις να ασχοληθείς με τηλεπικοινωνίες ρώτα αν είναι δυνατό με πτυχίο μαθηματικού και μεταπτυχιακό στο πολυτεχενείο να γίνεις μηχανικός. Πιστεύω πως δε γίνεται. Αν όμως γίνεται, πήγανε στο πολυτεχνείο.

Αν θέλεις να ασχοληθείς με πληροφορική πήγαινε σε κάποιο τμήμα πληροφορικής ή και σε κάποιο από τα πολυτεχνείο/μαθηματικό.

evry


  Συμφωνώ με Γιώργο και απλά συμπληρώνω ότι ακόμα και διδακτορικό να έχεις από το ΕΜΠ στο ΤΕΕ δεν μπορείς να γραφτείς γιατί δεν θεωρείσαι μηχανικός. Μόνο αν έχεις βασικό πτυχίο μηχανικού και σε καμία άλλη περίπτωση.
   Από την άλλη τώρα όπου να είναι θα πάρει σάρκα και όστα το επιμελητήριο πληροφορικής στο οποίο έχω την εντύπωση ότι θα είναι και οι απόφοιτοι των ΑΕΙ πληροφορικής. Όπως και να έχει δες το πρόγραμμα σπουδών κάθε τμήματος και επέλεξε αυτό που σου αρέσει.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr