Τί μπορούμε να κάνουμε με τους παλιούς 32-μπιτους ΗΥ;

Ξεκίνησε από mandarinos, 09 Φεβ 2022, 09:26:26 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

mandarinos

Καλησπέρες!

Δεν ξέρω αν είναι εδώ η κατάλληλη ενότητα γιά το θέμα, πάντως δεν είδα κάποια άλλη καθαρά τεχνικής φύσεως. (Αν δεν είναι, παρακαλώ τον οικοδεσπότη μας να το μεταφέρει.)

- - - - - - - -

Το ερώτημα είναι: Τί μπορούμε να κάνουμε με τους 32-μπιτους ΗΥ που έχουμε στο σχολείο, εφ' όσον δεν τους θέλουμε πιά - κι εφ' όσον η ΤΣ σιγά-σιγά παύει να στηρίζει τα 32-μπιτα; Και γιά να το εξειδικεύσω, τί μπορούμε να τους κάνουμε σε σχολική χρήση;
Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο ερώτημα απασχολεί πολλούς συναδέλφους, γι' αυτό και ανέβασα το θέμα.

Ας πάρουμε, όμως, τις πιθανές απαντήσεις απ' την αρχή.

Μία σελίδα με ιδέες που μου αρέσανε, είναι αυτή εδώ: https://www.thesimpledollar.com/save-money/10-worthwhile-ways-to-breathe-new-life-into-old-computers/

Ωστόσο, οι (κατά τη γνώμη μου) πιό καλές ιδέες από τις αναγραφόμενες, είναι:
- η χρήση του 32-bit ΗΥ ως μηχάνημα χειρισμού καμερών ασφαλείας,
- η χρήση του ως server ιστοσελίδων (πχ δες εδώ: https://www.makeuseof.com/tag/build-linux-web-server-computer-part-1/ ), ίσως και server e-mails, irc chatting, κλπ, επάνω στο εσωτερικό δίκτυο του σχολείου - πολύ καλή, ώστε να δείξει κανείς στους μαθητές του το πώς είναι στημένο το Διαδίκτυο,
- η χρήση του ως υπολογιστή πολυμέσων (πχ να παίζει μουσική μέσα σε μιά καφετέρια, ή στο σπίτι),
- η χρήση του γιά κατανεμημένο computing (αυτή είναι η τελευταία, που αναγράφεται στο άρθρο του συνδέσμου).

Όμως:
- Οι κάμερες ασφαλείας σε σχολείο σίγουρα θα συναντήσουν αντιδράσεις. (Παρά τα -δυστυχώς- υπαρκτά περιστατικά κλοπών σχολικού εξοπλισμού, μιά που οι φύλακες των σχολείων δεν κάθονται όλη νύχτα.)
- Η χρήση των 32-bits ΗΥ στη γραμματεία του σχολείου δεν συνίσταται· διότι, αν είναι (γιά χάρη των συναδέλφων εκπαιδευτικών) να βάλουμε και τους ΗΥ της γραμματείας επάνω στο δίκτυο server-clients / LTSP, καλύτερα να πάμε σε 64-μπιτους, έστω και refurbished.
- Το να τους δωρίσουμε σε παιδάκια γιά παιχνίδια, πάλι δεν θα φανούν χρήσιμοι γιά πολύ· διότι τα παιδάκια θέλουν gaming υψηλών απαιτήσεων (που δεν μπορούν να το στηρίξουν 32-μπιτοι ΗΥ δεκαετίας και πλέον). Μόνο τα πολύ μικρά μπορεί ν' απασχοληθούν γιά κάμποσο.
- Το να τους πετάξουμε, με βρίσκει αντίθετο.  ;)

Αλλά, επειδή αυτοί οι ΗΥ φαίνεται καθαρά πως θα έχουν (αρκετό) μέλλον σε αυτόνομη χρήση, όχι επάνω σε δίκτυο, υπάρχει ακόμη μία εφικτή χρήση γιά σχολείο, που έχω σκεφτεί:

Να κατευθύνουν ρομποτάκια και πλακέτες Arduino. Και κάθε μαθητής να έχει τον δικό του ΗΥ να κατευθύνει το ρομποτάκι του - και ταυτόχρονα να μην δεσμεύεται 64-μπιτος ΗΥ γιά τέτοιες δουλειές.

Εννοείται, στα σχολεία που ασχολούνται με τέτοια αντικείμενα. Οπότε, αν είναι να τους χαρίσουμε κάπου, ας κοιτάξουμε σχολεία και συναδέλφους που ασχολούνται με ρομποτική, πλακέτες γιά πειραματικές κατασκευές, κλπ.
Όμως, επειδή κανένας μεμονωμένος άνθρωπος δεν μπορεί να τα σκεφτεί όλα μονος του, πολύ θα ήθελα να δω και τις δικές σας ιδέες.

- - - - - - - -

Κάτι τελευταίο:

Αν απορείτε γιά σύγχρονα ΛΣ επάνω στους 32-μπιτους, σας πληροφορώ πως ναί, υπάρχουν - και συνεχίζουν να βγαίνουν / εξελίσσονται. Σε Linux, φυσικά. Κι αυτό σημαίνει ότι παγκοσμίως αρκετοί αναγνωρίζουν πως τα 32-μπιτα μηχανήματα έχουν ακόμη ζωή μπροστά τους, και αρκετές πιθανές χρήσεις.
Όταν τελειώσω ακόμη μία δοκιμαστική εγκατάσταση που θέλω, θα γράψω μιά παρουσίαση στο φόρουμ, στην ενότητα του Linux.

Πάντως, να ξέρετε τα εξής:
- Βάλτε (στον 32-μπιτο ΗΥ) οπωσδήποτε δίσκο ssd sata-3. (Αρκετοί 32-μπιτοι κατασκευής ακόμη και πρό του 2010 έχουν sata-3. Δεν είναι, δά, τόσο καινούργιο το πρότυπο sata!) Τα προγράμματα εγκατάστασης δεν κάθονται να φτιάξουν τα bad sectors των μηχανικών δίσκων hdd, και εμμέσως πλήν σαφώς σας λένε να βάλετε ssd. (Μερικά -όπως του Peppermint- γκρινιάζουν κιόλας... αμέσως!) Ένα δισκάκι ssd sata-3 των 128 GBytes κοστίζει λιγώτερο από 20 ευρώ.
- Βάλτε οπωσδήποτε RAM από 2 GBytes και πάνω. (Συνήθως τα επιτραπέζια 32-μπιτα σηκώνουν 2 ολοκληρωμένα των 2 GBytes, πολύ σπανιώτερα 4 x 2 GBytes.) Κι όσο περισσότερη, τόσο καλύτερα. Ένα ολοκληρωμένο 2 GB / 667 DDR2 κοστίζει κάπου 12.5 ευρώ σήμερα.
- Αν θέλετε κι άλλα καλούδια, που δεν υπήρχαν αρχικά (πχ usb 3, σύνδεση HDMI, κλπ), βάλτε πρόσθετες πλακέτες.
- Κάποια παλιά φορητά πρό του 2010 (και 32-μπιτα, και 64-μπιτα), δυστυχώς έχουν δίσκο ATA με σύνδεση 44 ακίδων. Οπότε, αναγκαστικά θα ξοδευτήτε γιά έναν δίσκο mSATA κι έναν αντάπτορα από mSATA σε 44-pin σύνδεση. Το σύνολο (με δίσκο των 256 GB) έχει κάπου 80 ευρώ· αλλά είναι το μόνο, που χωράει στο διαμέρισμα του σκληρού, μέσα στον φορητό. Αλλά, να ξέρετε: δεν το φτιάξαν χωρίς λόγο οι κατασκευαστές του! Είναι αρκετοί παγκοσμίως, που δεν θέλουν να πετάξουν έναν παλιό, αλλά αξιόπιστο -κι ακόμη χρήσιμο- φορητό 32-μπιτο ΗΥ. Οπότε, αρκεί μιά αλλαγή του παλιού μηχανικού δίσκου με ssd, κι ο παλιός ΗΥ γίνεται τούρμπο!

Αυτά!

Θ' ακολουθήσει (μάλλον αύριο) η παρουσίαση με τα αξιόλογα 32-μπιτα Linux της εποχής μας. (Άντε, δώρο γιά τους ανυπόμονους: είναι το Mint το LMDE 4 και το Debian 11.2.0 . Στην παρουσίαση θα εκθέσω και τους λόγους της επιλογής μου, γιά να μην χάνετε χρόνο ψάχνοντας ανάμεσα στα υπόλοιπα.)

mandarinos

Ακόμη μία καλή ενδοσχολική χρήση γιά 32-μπιτο ΗΥ, είναι η αποκλειστική χρήση του ως υπολογιστή στο αμφιθέατρο του σχολείου - γιά παρουσιάσεις, πχ στις εθνικές γιορτές. Όλο το απαραίτητο υλικό μπορεί ν' αποθηκευτεί στον σκληρό δίσκο του και να μείνει εκεί μόνιμα.

παρις

Καλη ιδεα απλά στις αιθουσες εκδηλωσεων θελουν και τηλεδιασκεψεις.

Εχω αρκετα στην αποθηκη, με DDR1. Socket 478 2gb ram. Σκληρος μαρκας bottleneck  :-\

Για την ανακυκλωση ειναι δυστυχως. Καποιο light linux  ή ακομα καλυτερα winxp να ηδονιζονται  και οι υπολοιπες ειδικοτητες  :laugh:

mandarinos

Χμ, αυτό γιά τις τηλεδιασκέψεις δεν το σκέφτηκα!

Θα δοκιμάσω την τηλεδιάσκεψη με 32-μπιτο και θα σας πω εδώ το αποτέλεσμα. Πάντως, με Debian 11.2.0 ή LMDE 4, το μηχάνημα "πετάει".

Σε μερικά σχολεία, πάλι (απ' όσο ξέρω), βάζουν μουσική στα διαλείμματα, οπότε ένα 32-μπιτο (με τα κατάλληλα προγράμματα) είναι ό,τι πρέπει. Ή ακόμη και να κατευθύνει ηλεκτρικό αρμόνιο με το Rosegarden.

XP μή βάλεις, ακόμη κι αν έχεις ορίτζιναλ άδεια. Δεν μπορείς να συνδεθείς με server της Microsoft γιά επιβεβαίωση / ενεργοποίηση (μάλλον έχουν απενεργοποιήσει την πρόσβαση πρό πολλού), και σε κρατάει στην οθόνη εισαγωγής!