Γενικά > Τεχνική υποστήριξη

Δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο για Η/Υ με Windows

(1/4) > >>

alkisg:
Περιγραφή
Το παρόν θέμα περιγράφει μια πολύ εύκολη μέθοδο για την προσθήκη δυνατότητας εκκίνησης από το δίκτυο σε υπολογιστές με Windows NT, 2000, XP, 2003, Vista, 2008, και 7, απλά εγκαθιστώντας το πρόγραμμα win32-loader.exe στα Windows.

Η δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκκίνηση του σταθμού ως thin ή fat client (LTSP), για εγκατάσταση του λειτουργικού με WDS / FOG / netboot, για backups, partitioning κτλ. Δεν επηρεάζει καθόλου το υπάρχον λειτουργικό σύστημα και έτσι καλό είναι να εγκατασταθεί σε όλα τα ΣΕΠΕΗΥ με Windows. Βέβαια εάν το BIOS και η κάρτα δικτύου των σταθμών εργασίας υποστηρίζουν εγγενώς τη δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο, τότε το win32-loader δεν χρειάζεται.

Ιστορικό
Η διανομή Debian περιέχει μια εφαρμογή ονόματι win32-loader, η οποία προσθέτει στον boot manager των Windows τη δυνατότητα εκκίνησης Linux.
Εμείς πειράξαμε τον κώδικα του win32-loader ώστε αντί για Linux να φορτώνει το πρόγραμμα gPXE, το οποίο δίνει τη δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο. Στη συνέχεια ζητήσαμε από τους developers να ενσωματώσουν αυτή τη δυνατότητα upstream στον win32-loader, κάτι που όντως έκαναν. Όμως επειδή το gPXE δεν έχει ακόμα πακεταριστεί για το Debian, σε κάθε νέα έκδοση του win32-loader κάνουμε εμείς compile και αναρτούμε το win32-loader.exe εδώ.

Βήματα εγκατάστασης
Κάντε λήψη από την παρακάτω διεύθυνση και ξεκινήστε την εγκατάσταση:
http://ts.sch.gr/docs/kanonismoi-diadikasies/doc_download/327-ltsp-loader

Στο διάλογο επιλογής γλώσσας διαλέξτε «Greek» και στη συνέχεια πατήστε «Συμφωνώ» αφού διαβάσετε την άδεια χρήσης.

Στο διάλογο επιλογής τύπου εγκατάστασης, διαλέξτε «PXE mode: install a PXE loader to allow remote kernel loading.»:Εάν βγει μια προειδοποίηση που αφορά τη συνέχεια της εγκατάστασης του Linux, αγνοήστε την, δεν μας ενδιαφέρει αφού εμείς εγκαθιστούμε μόνο τη δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο.

Στο διάλογο επανεκκίνησης, επιλέξτε «Ναι»:Κατά την επόμενη επανεκκίνηση, ο boot manager των Windows θα εμφανίσει το παρακάτω μενού:Εάν θέλετε να προσαρμόσετε το timeout ή την προεπιλεγμένη καταχώρηση του μενού, ακολουθήστε τις οδηγίες της Microsoft για την προσαρμογή του boot.ini.

Εάν για κάποιο λόγο θελήσετε να αφαιρέσετε τον win32-loader, μπορείτε να τον καταργήσετε από την προσθαφαίρεση προγραμμάτων:

poursali:
Άλκη ποια η διαφορά / τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τη προηγούμενη λύση;
(βλέπω ότι πλέον το σχετικό θέμα δεν είναι sticky..)


οκ άκυρο, τώρα πρόσεξα ότι ήταν σε άλλο πίνακα εκείνο το θέμα...   :)

alkisg:
Η διαφορά δεν είναι ο πίνακας που αναρτήθηκε το θέμα, αλλά το ότι η προηγούμενη λύση ήταν ένα τοπικό patch, ενώ πλέον ενσωματώθηκε upstream. Επομένως πια δεν υπάρχει ltsp-loader.exe, ούτε χρειάζεται να υπάρχει, αφού επαρκεί το win32-loader.exe.

Με άλλα λόγια. Όταν ένα πρόγραμμα δεν κάνει αυτό που θέλουμε, μπορούμε να του πειράξουμε τον κώδικα για να το κάνει. Αυτό λέγεται patch (μπάλωμα) και είναι βολικό σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Το πρόβλημα με τα patches είναι ότι όταν βγαίνει νέα έκδοση του προγράμματος, θα πρέπει να ενημερωθεί και το patch, γιατί το παλιό πιθανώς να μην κάνει. Αυτό θέλει και χρόνο και κόπο. Για παράδειγμα όταν ο win32-loader υποστήριξε τα Windows 7, ο ltsp-loader χρειάστηκε μήνες για να ενημερωθεί.
Έτσι καλό είναι όποια patches ενδιαφέρουν γενικά τον κόσμο και δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τοπικές εγκαταστάσεις, να στέλνονται upstream στους προγραμματιστές για να τα ενσωματώσουν στον κώδικά τους. Έτσι κι έγινε, και το ltsp-loader.exe καταργήθηκε. Και επομένως όποια καινούργια έκδοση του win32-loader βγαίνει θα χρειάζεται απλά να την κάνουμε ένα compile χωρίς καμία αλλαγή. Και θα συντηρείται από τους developers του Debian, και θα μεταφράζεται σε ένα σωρό γλώσσες από τους μεταφραστές του κτλ κτλ.

Ουσιαστική διαφορά στη λειτουργικότητα αυτή τη στιγμή είναι η υποστήριξη των Windows 7. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν χρειάζεται πια να συντηρούμε δικό μας patch.

poursali:
οκ κατανοητό.. το θέμα το έψαχνα απλά για να το παραθέσω, δεν εννοούσα ότι εκεί είναι η διαφορά... ;)

έγινες κατανοητός, Άλκη, ευχαριστώ :)

Λάμπρος Μπουκουβάλας:
άλκη, πολύ χρήσιμο το θέμα!

για ακόμη μια φορά, ζωγραφίζεις!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση