Αποθετήριο εκπαιδευτικού λογισμικού από την Υπηρεσία Τεχνικής Στήριξης ΣΕΠΕΗΥ

Ξεκίνησε από alkisg, 14 Αυγ 2009, 03:04:51 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg

Δημιουργήθηκε ένας ιστοχώρος από την Υπηρεσία Τεχνικής Στήριξης ΣΕΠΕΗΥ με τον οποίο είναι δυνατή η εγκατάσταση όλων των λογισμικών που φαίνονται στην εικόνα, επιλέγοντας απλά τα πακέτα "dimotiko" ή "gymnasio" από το πρόγραμμα διαχείρισης λογισμικού του Linux.

Δηλαδή πλέον η εγκατάσταση εκπαιδευτικού λογισμικού είναι κατά πολύ ευκολότερη σε Linux παρά σε Windows. Εάν προσμετρήσουμε ότι το Linux τρέχει και σε αρχαία εργαστήρια (LTSP) και ότι δεν χρειάζεται συντήρηση (αυτόματα updates σε όλα τα προγράμματα, όχι ιοί κτλ) και φυσικά ότι δεν ανησυχούμε σαν υπεύθυνοι ΣΕΠΕΗΥ για παράνομο λογισμικό, φαίνεται ότι πλέον το Linux είναι πανέτοιμο *τουλάχιστον* για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο.

Ανακοίνωση: http://ts.sch.gr/ts/newsDetails.do?action=newsDetails&itemId=300219
Περισσότερες πληροφορίες: http://ts.sch.gr/repo/


Wizard

Πραγματικά, πολύ ωραίο νέο!!! Ανυπομονώ να το δοκιμάσω :)

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι έγιναν "απαραίτητες ρυθμίσεις σε browsers, media players κλπ για την αναπαραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου που περιλαμβάνουν οι εφαρμογές". Ειδικά για τους browsers, τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

alkisg

Παράθεση από: Wizard στις 14 Αυγ 2009, 04:07:37 ΜΜ
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι έγιναν "απαραίτητες ρυθμίσεις σε browsers, media players κλπ για την αναπαραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου που περιλαμβάνουν οι εφαρμογές". Ειδικά για τους browsers, τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Καταρχάς οι ρυθμίσεις του firefox κτλ δεν πειράζονται *καθόλου*.

Ο prism όμως, που είναι ένας wrapper πάνω από τον firefox και εγκαθίσταται ειδικά και μόνο για τις παραπάνω εφαρμογές, έχει δικές του ρυθμίσεις, ξεχωριστές από του firefox.
Μια ρύθμιση του prism για παράδειγμα που πειράζεται είναι το default charset: κάποια από αυτά τα προγράμματα δεν δηλώνουν κωδικοποίηση, και έτσι ερμηνεύονται σαν utf8 και δεν φαίνονται τα ελληνικά στις σελίδες.
Για να μην αναγκαστούμε λοιπόν να αλλάξουμε την κωδικοποίηση όλων των σελίδων σε utf8 ώστε να παίζουν και εκτός IE, αλλάξαμε το default charset του prism σε windows-1253, ώστε ακόμα και οι κακογραμμένες σελίδες να φαίνονται σωστά.

ChrsMel

παίζει κανονικά το repository, αλλά στα αγγλικά α-β-γ για προχωρημένους που εγκατέστησα υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα ελληνικά μενου όπως  φαίνεται και στην εικόνα που επισυνάπτω.

alkisg

Δεν είναι πρόβλημα με τα ελληνικά μενού. Πρόβλημα με τα αγγλικά μενού είναι!!!
Δηλαδή, ο flash player σ' εσένα αποφάσισε να δείχνει πολύ μικρά τα μενού, με αποτέλεσμα να κόβονται τα γράμματα.
Επειδή σε "απείραχτο" σύστημα παίζει μια χαρά, τα μόνα πιθανά προβλήματα που μπορώ να φανταστώ είναι
(α) να έχεις κάποια γραμματοσειρά *παραπάνω* από τους υπόλοιπους, και το flash λανθασμένα να χρησιμοποιεί αυτή, ή
(β) να έχεις εγκαταστήσει swfdec ή gnash αντί για το flash. Αν κάνεις δεξί κλικ πάνω στο μενού, λέει "About Adobe Flash Player 10...";

alkisg

Η Ελληνική ομάδα Fedora, σε συνεργασία με τον Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας ΕΑΙΤΥ, μετάτρεψε τα εκπαιδευτικά λογισμικά που περιλαμβάνονται στο αποθετήριο εκπαιδευτικού λογισμικού σε μορφή .rpm, ώστε να εγκαθίστανται εύκολα και σε rpm-based διανομές. Μπράβο τους!

RPM Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Λογισμικού: http://ts.sch.gr/repo/rpm/

denix

ΜΠΡΑΒΟ!! Πραγματικά περίμενα εναγωνιωδώς αυτή την κίνηση! Πολλά συγχαρητήρια στην Ελληνική ομάδα Fedora και στο ΕΑΙΤΥ!! Σχόλιο: "Ριζώνει" σιγά - σιγά το Λίνουξ στην εκπαίδευση. Πραγματικά χαίρομαι γι' αυτό!  :)

odysseas

Ένας συνάδελφος ΠΕ03 με ρώτησε αν μπορούμε να εγκαταστήσουμε το λογισμικό των μαθηματικών για το γυμνάσιο. Χαμογελώντας αυτάρεσκα του απάντησα "άμεσα" όμως στη συνέχεια διαπίστωσα ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δε βρίσκεται στη λίστα των διαθέσιμων προς εγκατάσταση.  :-[

Εν πάσει περιπτώσει, θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει κανείς ασχοληθεί με την εγκατάσταση/εκτέλεση του συγκεκριμένου λογισμικού σε ubuntu μέσω wine.
Φαντάζομαι ότι για να μην υπάρχει στο αποθετήριο ίσως να είναι προβληματικό;

alkisg

Ποιο λογισμικό εννοεί; Δεν βλέπω μαθηματικά στα λογισμικά του Π.Ι. που είχαμε μεταφέρει αρχικά: http://www.pi-schools.gr/software/gymnasio/

Από μαθηματικά προσθέσαμε πρόσφατα στο αποθετήριο το http://www.geogebra.org/ το οποίο είναι σε στυλ sketchpad (μάλιστα εξ' όψεως μου φάνηκε αρκετά καλύτερο, αν και δεν έχω δουλέψει κανένα από τα δυο), και υποθέτω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο Γυμνάσιο...

odysseas

Παράθεση από: alkisg στις 23 Οκτ 2010, 12:55:17 ΠΜ
Ποιο λογισμικό εννοεί; Δεν βλέπω μαθηματικά στα λογισμικά του Π.Ι. που είχαμε μεταφέρει αρχικά: http://www.pi-schools.gr/software/gymnasio/

Αν θυμάμαι καλά είχε δημιουργηθεί πρόβλημα πέρυσι με το μαθητικό netbook επειδή το λογισμικό για τα μαθηματικά είχε "αργήσει". Μάλλον για αυτό πρόκειται. Το λογισμικό που έχω στα χέρια μου ονομάζεται iq+ και είναι της singular logic, φέρει όμως και τα λογότυπα του Π.Ι., της Κ.τ.Π. κτλ. κτλ. Δεν είναι το geogebra.

alkisg

Παράθεση από: odysseas στις 25 Οκτ 2010, 08:31:01 ΠΜ
Το λογισμικό που έχω στα χέρια μου ονομάζεται iq+ και είναι της singular logic, φέρει όμως και τα λογότυπα του Π.Ι., της Κ.τ.Π. κτλ. κτλ.

ΟΚ, κάνε ένα αίτημα στο http://helpdesk.sch.gr/ στο οποίο να ζητάς να μπει η συγκεκριμένη εφαρμογή στο αποθετήριο εκπαιδευτικού λογισμικού για Ubuntu/LTSP της υπηρεσίας Τεχνικής Στήριξης ΣΕΠΕΗΥ (http://ts.sch.gr/repo), και γράψε αν θες εδώ το ID του αιτήματος, ώστε να δούμε αν υπάρχουν οι άδειες για να το ανεβάσουμε και να εγκαθίσταται αυτόματα ως μέρος του πακέτου gymnasio.

odysseas

Παράθεση από: alkisg στις 25 Οκτ 2010, 09:27:55 ΠΜ
ΟΚ, κάνε ένα αίτημα στο http://helpdesk.sch.gr/ [...], και γράψε αν θες εδώ το ID του αιτήματος, ώστε να δούμε αν υπάρχουν οι άδειες για να το ανεβάσουμε και να εγκαθίσταται αυτόματα ως μέρος του πακέτου gymnasio.
Έγινε, ο κωδικός του αιτήματος είναι 67331. Ευχαριστώ!

odysseas

Προς ενημέρωση, παραθέτω και την απάντηση της Τεχνικής Στήριξης:

ΠαράθεσηΣας ενημερώνουμε πως το δελτίο σας με τίτλο 'Εκπαιδευτικό Λογισμικό Μαθηματικών Γυμνασίου στο Αποθετήριο της Τεχνικής Στήριξης' διεκπεραιώθηκε.

Συγκεκριμένα:
Κατόπιν σχετικής διευκρίνισης από το υπουργείο, διαπιστώσαμε ότι η εταιρία έχει δώσει προφορικά το δικαίωμα να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο λογισμικό από τα σχολεία και τους μαθητές.

Εκκρεμεί να δοθεί από την εταιρία - κατασκευαστή η άδεια μετατροπής του λογισμικού από την Τεχνική Στήριξη.

Επομένως το συγκεκριμένο λογισμικό μπαίνει στη λίστα των υποψηφίων προς μετατροπή λογισμικών και εκτιμούμε ότι θα είναι διαθέσιμο εντός του επόμενου εξαμήνου.

Anzolora

συνάδελφοι, είμαι νέος στο linux. Πήγα στη σελίδα https://launchpad.net/~ts.sch.gr/+archive/ppa/, αντέγραψα τις εντολές
wget http://ts.sch.gr/repo/add-ppa.sh -O /tmp/add-ppa.sh
sh /tmp/add-ppa.sh ts.sch.gr/repo
στο τερματικό μου, πάτησα enter αλλά δεν κατάφερα να βρω το εκπαιδευτικό λογισμικό στη διαχείριση synaptics. Ίσως να ακούγεται αννόητο, αλλά μήπως μπορεί κάποιος να μου δώσει πιο αναλυτικές οδηγίες; Ευχαριστώ!

alkisg

Βέβαια. Λοιπόν, δείχνω παράδειγμα με τις 2 εντολές του τερματικού (σε έντονα) και τα αποτελέσματα που πρέπει να εμφανίσουν:

Παράθεση
$ wget http://ts.sch.gr/repo/add-ppa.sh -O /tmp/add-ppa.sh
--2010-11-05 23:58:25--  http://ts.sch.gr/repo/add-ppa.sh
Εύρεση του ts.sch.gr... 194.63.235.210
Connecting to ts.sch.gr|194.63.235.210|:80... συνδέθηκε.
Η αίτηση για HTTP στάλθηκε, αναμονή απάντησης... 200 OK
Μήκος: 15671 (15K) [application/x-sh]
Saving to: `/tmp/add-ppa.sh'

100%[=========================================================>] 15671       --.-K/s   in 0,07s   

2010-11-05 23:58:26 (205 KB/s) - `/tmp/add-ppa.sh' saved [15671/15671]

$ sh /tmp/add-ppa.sh ts.sch.gr/repo
[sudo] password for alkisg:
Γίνεται προσθήκη του αποθετηρίου ts.sch.gr/repo στις πηγές σας.
Δώστε τον κωδικό πρόσβασής σας εάν σας ζητηθεί.
deb http://ts.sch.gr/repo stable main
Γίνεται προσθήκη του δημοσίου κλειδιού του αποθετηρίου ώστε να θεωρείται αξιόπιστο.
OK
Γίνεται ενημέρωση των διαθέσιμων πακέτων.
Hit http://ts.sch.gr stable Release.gpg
Αγνόησε http://ts.sch.gr/repo/ stable/main Translation-el
<κτλ κτλ>
Μεταφορτώθηκαν 775kB σε 4s (163kB/s)
Ανάγνωση Λιστών Πακέτων...
Το αποθετήριο ts.sch.gr/repo προστέθηκε στις πηγές σας, μπορείτε να εγκαταστήσετε όποιο λογισμικό θέλετε ανοίγοντας την εφαρμογή διαχείρισης λογισμικού Synaptic από το μενού Σύστημα » Διαχείριση συστήματος » Synaptic Package Manager.

Δοκίμασε να τις ξανατρέξεις. Στη συνέχεια, θα πρέπει να βλέπεις στο Synaptic εφαρμογές που να αρχίζουν από dim-, από gym-, από lyk- και από sch-, όπως φαίνεται στη συνημμένη εικόνα, και κάνοντας διπλό κλικ θα μπορείς να τις εγκαταστήσεις.

Εάν δεν τις βλέπεις, δώσε λίγο τις παρακάτω εντολές πάλι στο τερματικό (είναι πιο εύκολο για διαγνώσεις μέσω φόρουμ) και γράψε εδώ το αποτέλεσμα που έβγαλαν, ώστε να δούμε ποιο ακριβώς σημείο δεν έγινε σωστά:

cat /etc/apt/sources.list.d/ts.sch.gr-repo-stable.list
sudo apt-get -qq update
apt-cache policy gym-pliroforiki-a-c