Άλλο τα σεμινάρια και η πείρα και άλλο τα δεύτερα πτυχία.
Εγώ προτείνω να μπορούμε να τα διδάσκουμε όλοι όλα. Ή μήπως έχει κάτι ιδιαίτερο η πληροφορική που να μπορείς να την διδάξεις με ένα σεμινάριο; Μάλλον την μπερδεύεις με κάτι άλλο και αυτό λέει πολλά.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα ιστορικά....
Το 1986-87 που προτοξεκίνησε ο θεσμός στο Γυμνάσιο θυμάμαι ότι ξεκίνησαν και τα "σεμινάρια" για μαθηματικούς / φυσικούς, μιας και αυτοί πρωτοεργάστηκαν ως "καθηγητές πληροφορικής"... Δεν ξέρω πόσοι "καθαρόαιμοι πληροφορικοί" προτίμησαν να δουλέψουν στο Δημόσιο για να διδάξουν πληροφορική και να φύγουν από τον Ιδιωτικό τομέα με 2-πλάσιες 3-πλάσιες αποδοχές.
Μετά από αρκετά χρόνια που το μάθημα γενικεύτηκε στο Γυμνάσιο και αργότερα και στο Λύκειο τα πράγματα άλλαξαν ως δια μαγείας;
Όλοι όσοι δίδασκαν το μάθημα αλλά δεν είχαν πτυχίο πληροφορικής φυσικά σταμάτησαν να διδάσκουν πληροφορική. Τότε λοιπόν άρχισαν και οι διορισμοί αποφοίτων τμημ. πληροφορικής. Σωστά μέχρι εδώ;
Κάποιοι όμως (όπως και εγώ) διορίστηκαν με την επετηρίδα ΠΕ19-20 λόγω ... προϋπηρεσίας (το υπέροχο 16-μηνο) !!! Τι έπρεπε λοιπόν να κάνω; Να φύγω από τον κλάδο ως "τσαρλατάνος πληροφορικός" (έτσι μας αποκαλούσαν τότε) ή να συνεχίσω με άλλες σπουδές; Φυσικά προτίμησα το δεύτερο. Έδωσα λοιπόν κατατακτήριες και σε ΑΕΙ και σε ΤΕΙ και πέρασα στο ΤΕΙ Αθήνας στο τμ. πληροφορικής. Και τώρα είμαι πτυχιούχος .... Ε καί ;;;; Τι έγινε που είμαι με 2 πτυχία; Αν μόνος μου δεν ενδιαφέρομαι για το μάθημά μου τι θα κερδίσω ως πτυχιούχος; Θα μπορώ να κατανοήσω πολύπλοκα scripts στο Linux ή (αν δεν είχα οικογ. υποχρεώσεις και έκανα και μεταπτυχιακό στη ρομποτική ας πούμε) θα μπορούσα να διδάξω καλύτερα τη logo ή το word;
Άλλο το ένα και άλλο το άλλο
Εννοείται βέβαια ότι στα 17+ χρόνια μου στο σχολείο έχω συναντήσει "άσχετους καθαρόαιμους" όπως και συναδέλφους που παρότι είναι μαθηματικοί ή και θεολόγοι ακόμα να γνωρίζουν πολλά περισσότερα από όσα οι σπουδές μου στο ΤΕΙ μου προσέφεραν. Και φυσικά όπως και σε κάθε επάγγελμα ... αυτό που πραγματικά μετράει είναι το πόσο σου αρέσει αυτό που κάνεις και δεν το κάνεις απλά για το μισθό ή για το βόλεμα στο Δημόσιο. Ειδικά στη δική μας ειδικότητα αν πάψεις να ενημερώνεσαι για τις εξελίξεις τότε απλά δεν μπορείς να διδάξεις αυτό το μάθημα... απλά γιατί αυτά που έμαθες χτες, αύριο που θα τα διδάξεις είναι ήδη ξεπερασμένα.