Το Στέκι των Πληροφορικών

Γενικά => Τεχνική υποστήριξη => Linux => Μήνυμα ξεκίνησε από: elf στις 17 Ιαν 2022, 02:46:54 ΜΜ

Τίτλος: Απογραφή υλικού - client χωρίς σκληρό δίσκο
Αποστολή από: elf στις 17 Ιαν 2022, 02:46:54 ΜΜ
καλησπέρα,
έχω ltsp client χωρίς σκληρό γιατί είναι από δωρεές ιδιωτών που τους κράτησαν ή χτύπησε ο σκληρός που είχαν κοκ
Πώς καταγράφετε εσείς ubuntu client όταν δεν έχει σκληρό και κατά συνέπεια λειτουργικό;
Ευχαριστώ
Τίτλος: Απ: Απογραφή υλικού - client χωρίς σκληρό δίσκο
Αποστολή από: mandarinos στις 19 Ιαν 2022, 11:22:47 ΠΜ
Πολύ απλά, πας στο BIOS/UEFi του μηχανήματος, και το κάνεις να ξεκινάει πρώτα από το δίκτυο. (Και μετά από τη μονάδα dvd, και μετά από σκληρό.) Έτσι, θα δεί το "πακέτο" που στέλνει ο server με το LTSP εγκατεστημένο (scripts Τεχνικής Στήριξης), και θα έχεις ένα ωραιότατο τερματικό.

Αν δεν δουλέψει...

Πιθανό πρόβλημα 1: Αν είναι 32 bit το μηχάνημα, πλέον κάνει μόνο ως διακοσμητικό, ή γιά το μουσείο. Θεωρητικά, μπορεί να ξεκινήσει μ' ένα δισκάκι δικό του ssd, και θεωρητικά υπάρχουν στο Διαδίκτυο 32μπιτα Linux (και Ms-Windows 10) γιά κατέβασμα / εγκατάσταση (τα Windows απαιτούν νόμιμη άδεια, με κόστος 5-10 ευρώ απ' το Διαδίκτυο), που μπορούν να το τρέξουν. Αλλά καλύτερα παράτα το. Αυτά τα παλιότερα μηχανήματα έχουν πρόβλημα μνήμης οθόνης (δεν είναι αρκετή, ειδικά γιά τα σημερινά δεδομένα), και συνήθως "κλέβουν" από την κύρια RAM, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αστάθεια και να κρεμάνε συχνά.
Ακόμη και 32μπιτα Linux (πχ το Mint το 19.3 Cinnamon) είναι απαιτητικά από μνήμη.

Πιθανό πρόβλημα 2: Αν είναι ήδη 64-bit, πρόβλημα είναι η ανεπάρκεια μνήμης. Φούλαρέ το, και θα δουλέψει. Συνήθως 4 Gigabytes είναι αρκετά, κι ακόμα πωλούνται μνήμες DDR2 - θα βρείς απ' αυτές, σε χαμηλές τιμές.

Πιθανό πρόβλημα 3: (Όχι επιβεβαιωμένο. Θέλω να το δω, αλλά δεν ξέρω πότε.) Σε μερικά (παλιά, και ίσως όχι μόνον) φορητά (πχ τα Acer) κατά καιρούς δεν εμφανίζεται τίποτε στην οθόνη. Χρειάζεται συγκεκριμένη διαδικασία να ξεμπλοκάρουν, αλλά φοβάμαι ότι χρειάζεται οπωσδήποτε και σκληρός δίσκος. (Έχω ένα τέτοιο δικό μου, το οποίο σκοτείνιασε μερικά δευτερόλεπτα μετά από ξεκίνημα με live dvd Ubuntu, και δέν λέει να επανέλθει. Περιμένω το "παράθυρο ευκαιρίας" στα έξοδά μου, ν' αγοράσω m.2 to ATA adapter κι ένα δισκάκι m.2, μήπως και το αξιοποιήσω γιά τα παιδιά μου.)

Αυτά τα προβλήματα είναι μεν πιθανά, αλλά περισσότερες πιθανότητες έχεις να μην τα συναντήσεις. Σου εύχομαι να δουλέψει το μηχανάκι!
Τίτλος: Απ: Απογραφή υλικού - client χωρίς σκληρό δίσκο
Αποστολή από: mandarinos στις 19 Ιαν 2022, 12:11:42 ΜΜ
Ά, σόρρυ! Μιλάς γιά απογραφή υλικού! (Αφηρημάδα που την έχω ώρες-ώρες!...  ;D )

Χμμ... Τις δωρεές καλύτερα να μην τις δηλώνετε. Απλώς κρατήστε ένα άτυπο αρχείο υλικού (μή βάλει κανείς χέρι στα δωρισμένα), και τέλος. (Δεν πιστεύω να υπάρχει κανει τόσο τυπικός, που να δηλώνει πρωτόκολλο εισερχομένου; )

Επίσης, δεν κάνει να βλέπουν "οι παραπάνω" όλα όσα υπάρχουν σ' ένα σχολείο (εννοώ, όχι τις δωρεές - μόνον τα ήδη "επισήμως" καταγεγραμμένα να βλέπουν), διότι θα γυρίσουν και θα σου πούν: "- Θες νέο εργαστήριο; Περίμενε, προηγούνται άλλοι!"