Διόρθωση γραπτών σε θέματα θεωρίας

Ξεκίνησε από Michael, 06 Νοε 2007, 11:37:06 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Michael

Το συγκεκριμένο topic δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο στην ΑΕΠΠ. Απλά, επειδή υποθέτω ότι αρκετοί φίλοι του forum τυχαίνει να είναι και διορθωτές στις Πανελλαδικές, θα ήθελα τη γνώμη τους.

Αφορμή για το topic που ανοίγω είναι η εξής φράση που εμφανίζεται στο σχολικό βιβλίο (σελ. 57) της "παπαγαλίστικης" ΑΟΔ (αρχεςοργανωσηςκαιδιοικησηςεπιχειρησεωνκαιυπηρεσιών):
"Το μάνατζμεντ (ελληνικά στο κείμενο) ως λειτουργία παρατηρείται από την αρχαιότητα, όμως η συστηματική οργάνωση της γνώσης του ξεκίνησε ουσιαστικά από τις αρχές του αιώνα μας. Ο Fraderich Taylor (1856-1915) υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές... "

Οι παραπάνω προτάσεις είναι εμφανώς λανθασμένες. Για δύο λόγους:

1) Θεμελιωτής του μάνατζμεντ (ελληνικά στο κείμενο) είναι κάποιος άλλος. Ο Frederick Taylor (http://en.wikipedia.org/wiki/Frederick_Winslow_Taylor). Εκτός κι αν οι φίλοι του, του είχαν δώσει το παρατσούκλι "Fraderich". Τέλος πάντων, το ξεπερνάμε αυτό, ίσως πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. (Μου μένει βέβαια μια απορία: Η προηγούμενη έκδοση του βιβλίου (2006), τον αποκαλούσε "Fraderick". Που σημαίνει ότι στη νέα "διορθωμένη" έκδοση του 2007, κάποιος αποφάσισε ότι το "Fraderick" ήταν λάθος, οπότε μπήκε στον κόπο να το διορθώσει... αλλάζοντας το τελικό "k" σε "h" :o.)

2) Το βιβλίο της ΑΟΔ γράφηκε στα τέλη των 90's (εξετάστηκε για πρώτη φορά στις Πανελλαδικές του 2000). Πριν αλλάξει ο αιώνας και μπούμε στα 00's, η φράση "ξεκίνησε ουσιαστικά από τις αρχές του αιώνα μας", θα ήταν σωστή. Τώρα όμως? Τόσα χρόνια μετά, και ακόμη δεν έχει κανείς καταλάβει το παράλογο της υπόθεσης? Εντάξει... οι συγγραφείς μπορεί να μην είχαν φανταστεί ότι το βιβλίο τους θα παρέμενε σε χρήση για πάνω από ένα χρόνο. Δεν το έχουν ξαναδιαβάσει όμως από τότε? Έχουμε χρόνο να "διορθώσουμε" το Fraderick σε Fraderich, δεν έχουμε όμως χρόνο να διορθώσουμε το "...από τις αρχές του αιώνα μας" σε "...από τις αρχές του 20ου αιώνα"?


Δεν λέω τα προηγούμενα με σκοπό να "γκρινιάξω". Γνωρίζω τους κανόνες του παιχνιδιού, απλώς επειδή πρόκειται για μία εξόφλαμη περίπτωση, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
Αν σε μια σχετική ερώτηση κάποιος εξεταζόμενος τα έγραφε ακριβώς όπως τα λέει το σχολικό βιβλίο, θα κινδύνευε να χάσει μόρια?
Με λίγα λόγια, πώς ακριβώς είναι οι οδηγίες που στέλνονται από το υπουργείο στους βαθμολογητές για τέτοιου είδους θέματα? Είναι του τύπου "σχολικό βιβλίο σελίδα τάδε"? Αν ναι, τότε είμαι ο πρώτος που θα υποστηρίξει ότι το μικρό του Taylor ήταν Fraderich (έτσι τον έλεγα όταν ήμασταν μαζί στο στρατό :)) και, φυσικά, όλα ξεκίνησαν στις αρχές του αιώνα μας. Πριν το 2000, υπήρχε μόνο το χάος...